Nuuska
Nimimerkki: Nuuskamuikkunen

Vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen

Moi! Olen ottanut tavoitteekseni päästä eroon nuuskan käytöstä viimeistään jouluun mennessä. Olen viimeisen kolmen vuoden ajan käyttänyt nuuskaa ja niistä n. 2.5v säännöllisesti päivittäin. Odens merkkistä nuuskaa menee n. 8-10 pussia päivässä ja pari purkkia on vielä jäljellä. Onko kannattavampaa lopettaa ikään kuin seinään, vai vähitellen. Onko muita vinkkejä millä päästä eroon.

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet päättänyt lopettaa nuuskan käytön ja olet jo asettanut itsellesi lopettamisajankohdan!

Kysyit, onko nuuskan käyttö parempi lopettaa vähitellen vai ikään kuin seinään. Lopettamisen polku on jokaisella omanlainen. Joillakin toimii lopettaminen ”kuin seinään”, mutta yleensä hyvä valmistautuminen auttaa onnistumisessa. Nuuskan käyttö voikin olla helpompi lopettaa, kun esimerkiksi vähennät ensin nuuska-annosten määrää päivässä.

Käyttämäsi nuuska sisältää runsaasti nikotiinia. Nikotiini aiheuttaa usein riippuvuutta, joka voi ilmetä esimerkiksi erilaisina vieroitusoireina. Vieroitusoireita voivat olla muun muassa ärtyneisyys, päänsärky ja nuuskanhimo. Vieroitusoireet helpottavat kuitenkin päivä päivältä lopettamisen jälkeen, joten niiden takia ei kannata lannistua. Ennen lopettamista voi olla hyvä selvittää oma nikotiiniriippuvuuden taso, jonka perusteella voit pohtia, olisiko sinun hyvä harkita nikotiinikorvaustuotteiden käyttöä lopettamisen apuna. Nikotiiniriippuvuutesi voit selvittää Fressiksen testillä. Nikotiinikorvaustuotteiden suhteen on hyvä kysyä apua esimerkiksi kouluterveydenhuollosta tai apteekkihenkilökunnalta.

Nuuskan käytön lopettamisesta on hyvä kertoa jollekin läheiselle ihmiselle, joka voi tukea sinua lopettamisessa. Kavereiden kanssa on myös hyvä sopia, etteivät he anna sinulle nuuskaa, vaikka pyytäisit. Lisäksi on hyvä pohtia jo etukäteen jotain korvaavaa tekemistä niihin hetkiin, kun sinun tekisi mieli ottaa nuuska. Korvaava tekeminen voi olla esimerkiksi purkan jauhaminen tai soitto kaverille. Nuuskan käytön lopettamisessa hyvänä apuna toimivat myös riittävä uni, terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Lisää vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista sekä artikkelista 10 x näin eroon nuuskasta. Maksutonta tukea lopettamiseen saat myös Stumpista.

Samasta aiheesta ovat kysyneet myös nimimerkit Nuuskaaja, K ja Poika, 17v.

Tsemppiä lopettamiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?