Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ttjft
Mitä orgasmi tarkoittaa? Mikä on orgasmi?
Fressis

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. Orgasmi voidaan nähdä seksuaalisen nautinnon korkeana huippuna. Se on kehossa ja mielessä tapahtuva seksuaalisen mielihyvän kokemus ja seurausta seksuaalisesta kiihottumisesta.

Seksuaalisessa kiihottumisessa verenkierto sukuelimissä lisääntyy, sydämen syke tihenee ja hengitys kiihtyy. Orgasmissa nämä kehon reaktiot tuntuvat usein voimakkaampina. Seksuaalisen kiihottuminen ja sen myötä orgasmi voivat tapahtua esimerkiksi itsetyydytyksessä tai seksissä toisen henkilön kanssa, ja tuntua rytmikkäinä supistuksina peniksessä tai emättimessä. Orgasmin kokemus on kuitenkin aina yksilöllinen.

Aina orgasmia ei tule, vaikka olisikin seksuaalisesti kiihottunut. Kaikki eivät välttämättä koe orgasmia elämänsä aikana lainkaan. Vaikka orgasmia ei tulisikaan, ei se tarkoita, että seksuaalinen nautinto jäisi jollain tavalla vajaaksi. On tärkeää siis huomioida myös se, että itsetyydytyksen tai seksin toisen henkilön kanssa ei tarvitse tähdätä orgasmiin, vaan se voi olla nautinnollista jo itsessään.

Lue lisää orgasmista Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 12.v tyttö
Miksi itsetyydytys ei tuo enää nautintoa? Moi! Mikä neuvoksi kun itsetyydytys ei tuo enää haluttua nautintoa?
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Viestisi perusteella itsetyydytys on aiemmin tuottanut sinulle nautintoa, mutta tällä hetkellä näin ei enää ole. Viestistäsi ei selviä, kauanko tilanne on jatkunut, mutta on hyvä tiedostaa, että elämässä voi välillä tulla kausia, jolloin nautinnon saaminen tuntuu vaikealta tai ei ylipäätään tee mieli seksiä. Kannattaa siis olla armollinen itseään ja kehoaan kohtaan. Lempeä ja ymmärtäväinen suhtautuminen itseensä edesauttaa nautinnon sallimista ja saamista itselle, kun taas itsesyytökset ja vaativuus itseä kohtaan vievät sitä kauemmas.

Nautinnon kokeminen edellyttää rentoutunutta mieltä ja riittävää kiihottumista. Keho ja mieli ovatkin hyvin herkkiä erilaisille häiriötekijöille, jotka voivat hankaloittaa nautinnon saamista. Onko jokin asia viime aikoina vienyt keskittymistäsi muuhun tai stressannut sinua? Se voisi selittää tilannettasi, mutta syy voi toki olla muuallakin. Aina mitään selkeää syytä ei välttämättä edes ole. Muistathan myös, että ei ole mikään pakko itsetyydyttää, jos sinusta ei tunnu siltä tai se ei juuri nyt tuota mielihyvää. Halutessasi voit pitää itsetyydytyksestä taukoa ja kokeilla sitä taas, kun sinun tekee mieli. Kun keskittyy muihin kivoihin ja mielihyvää tuottaviin asioihin, kuten esimerkiksi harrastuksiin tai ajanviettoon kavereiden kanssa, keho voi alkaa taas virittyä seksuaalisen nautinnon vastaanottamiselle.

Suosittelen sinua pohtimaan, mitä nautinto tarkoittaa sinulle, millaista nautintoa haluaisit saada ja millainen merkitys itsetyydytyksellä on sinulle. Itsetyydytystä ei kannata ajatella suorituksena, jossa voi joko onnistua tai epäonnistua. Sen sijaan sooloseksin tarkoituksena on yleensä rentouttaa, tuoda hyvää oloa, saada ajatuksia muualle, purkaa paineita tai tutustua omaan kehoonsa. Itselleen voi tuottaa nautintoa monella eri tavalla, minkä vuoksi omaan kehoon kannattaa tutustua rauhassa. Voit tunnustella, miltä erilaiset kosketukset tuntuvat eri puolilla kehoasi. Näin voit löytää sinulle sopivat nautinnon tuottamisen tavat sekä nautinnollisimmat kehonosat. Lisää vinkkejä itsetyydytykseen saat Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista.

Kosketuksen lisäksi omilla mielikuvilla ja fantasioilla on keskeinen rooli nautinnon saamisessa. Omaa kiihottumista ja nautintoa voi voimistaa mieltä kutkuttavilla ajatuksilla tai vaikkapa kuvien avulla. Kannattaa pohtia, mitkä asiat juuri sinua kiihottavat. Ajatuksesi ja fantasiasi ovat vain sinua varten, ja sinulla on lupa kiihottua niistä – olivat ne sitten millaisia tahansa.

Löytöretki omaan nautintoon kestää koko elämän ajan. Vaikka nyt itsetyydytys ei tuo sinulle tarvitsemaasi nautintoa, se ei tarkoita, että tilanne jatkuisi loputtomiin. Olet vielä hyvin nuori, joten sinulla on vielä paljon tutkailtavaa ja löydettävää. Toivotan sinulle iloa ja uteliaisuutta tälle löytöretkelle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: anonyymi
Onko seksilelujen ostamiselle ikärajaa? Hei! Olen 13v tyttö ja mietin seksilelujen ostamista. Onko ok jos ostan seksilelun vai onko tähän joku ikäraja. Ja voinko puhua asiasta äidille kun...
Fressis

Moi ja kiitos paljon kysymyksestäsi! Ompa mukava kuulla, että olet kiinnostunut tutustumaan kehoosi ja nautintoosi eri tavoin.

Seksivälineiden ostamiselle ei ole ikärajaa, mutta käytännössä niiden hankkiminen alaikäisenä voi tuottaa haasteita. Vaihtoehtoja seksilelujen ostamiseen on kolme:

  1. Laajimmat seksileluvalikoimat on erotiikkaliikkeissä, mutta osaan niistä otetaan vain täysi-ikäisiä asiakkaita. Voit halutessasi soittaa tai laittaa sähköpostia kotipaikkakuntasi erotiikkakauppoihin ja kysyä, saavatko alle 18-vuotiaat tulla tekemään ostoksia heille.
  2. Myös nettikaupoissa on runsaasti valinnanvaraa, mutta verrattuna erotiikkaliikkeisiin seksileluja ei pääse näkemään konkreettisesti eikä myyjältä voi kysyä neuvoa. Lisäksi kannattaa huomioida, että netistä tilaaminen edellyttää verkkopankkitunnukset, pankki- tai luottokortin tai PayPalin, joita alaikäisillä ei välttämättä ole. Nettikaupan etu on, että tilaus lähetetään huomaamattomassa paketissa valitsemaasi toimipisteeseen.
  3. Jotkut apteekit sekä isommat tavaratalot, kuten Prismat ja Citymarketit, myyvät seksivälineitä, mutta niissä valikoima on melko suppea. Toisaalta niihin pääsee helposti ostoksille myös alaikäisenä.

Pohdit sitä, voisitko tehdä seksileluostokset äitisi kanssa. Asiasta kysymisessä voit käyttää omaa harkintaasi: Miten avoimesti olette puhuneet seksuaalisuuteen liittyvistä asioista aiemmin? Koetko luontevaksi ottaa asian puheeksi äitisi kanssa? Sinulla on oikeus yksityisyyteen, eli äidille ei tarvitse kertoa seksuaalisuuteesi tai itsetyydytykseen liittyviä asioita. Toisaalta jos koet mieluisaksi ja turvalliseksi kysyä asiasta äidiltäsi, voit ilman muuta tehdä niin. Se ainakin helpottaisi ostosten tekemistä. Voisitte esimerkiksi yhdessä tilata sinulle seksilelun netistä tai mennä yhdessä erotiikkaliikkeeseen tutustumaan niihin.

Iloista tutkimusmatkaa kehosi nautintoihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: kääk
Mikä avuksi kun itsetyydytys ei tunnu miltään? Sellaista tänne tulin kysymään, että onko normaalia jos sormettaminen ei tunnu yhtään miltään? Olen kyllä testaillut kehoani paljon, mutta en tunnu saavan mitään nautintoa...
Fressis

Moikka!

Ompa hienoa, että olet aloittanut tutustumisen kehoosi ja nautintoosi! Sooloseksi on mainio tapa tuottaa itselle hyvää oloa. Se auttaa myös tunnistamaan, millaisista asioista nautit ja mistä et.

Kuvailemasi tilanne kuulostaa varsin tavalliselta. Ihan ensiksi onkin hyvä tiedostaa, että seksuaalinen nautinto lähtee ensisijaisesti aivoista. Toisin sanoen pelkkä emättimen fyysinen stimulaatio ei välttämättä tunnu juuri miltään, vaan ensiksi sekä mieli että keho tulisi saada kiihottuneeseen tilaan. Tällöin myös emätin on vastaanottavaisempi nautintoa tuottavalle kosketukselle.

Kiihottuneisuutta voi lisätä esimerkiksi ajattelemalla sinua kiihottavia asioita. Lisäksi voit kosketella itseäsi eri puolilta kehoa ja siten valmistella myös emätintäsi kosketukselle. Siinä voi auttaa, jos hyväilet samanaikaisesti klitorista tai muita kehonosia, kuten rintoja, sisäreisiä, kaulaa tai vatsaa. Kiihottuneisuuden lisäksi on tärkeää, että emättimessä on riittävästi kosteutta, koska se valmistaa emätintä nautinnon vastaanottamiselle ja tekee muutenkin kosketuksesta miellyttävämpää. Tähän kannattaakin ottaa liukuvoide avuksi. Emätintä hyväillessä kannattaa rauhassa tunnustella, millainen liike, kosketus ja sormien asento/kulma tuntuvat juuri sinusta juuri sillä hetkellä hyvältä.

Kannattaakin antaa itsellesi ja kehollesi aikaa antautua nautinnolle, ja yrittää päästää irti ajatuksesta, että tietynlaisen kosketuksen pitäisi tuntua joltakin. Muutenkaan seksissä, olipa sitä itsensä tai toisen kanssa, ei ole mikään kiire.  Kehoa ei voi pakottaa saamaan nautintoa, vaan se tapahtuu rentoutumisen ja kiihottumisen myötä. Vaikka et juuri tällä hetkellä saisi nautintoa siitä, että laitat sormet tai jotain muuta emättimeen, tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen.

Suosittelen myös puhumaan tulevan seksikumppanisi kanssa siitä, että sinun on ollut vaikeaa saada nautintoa emättimen stimuloinnista. Näin hän osaa ottaa asian huomioon, ja voitte halutessanne yhdessä rauhassa tutkailla, miltä se mahdollisesti tuntuisi hänen kanssaan. Kannattaa myös avoimesti kertoa, millaiset asiat tuottavat sinulle nautintoa ja mitkä taas ei.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua. Ihanaa tutkimusmatkaa kehosi nautintoihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Toivala
Esinahka ja seksuaalinen nautinto Liikkuuko pojilla esinahka yhdynnän aikana terskan päällä edestakaisin? Sekö heille tuottaa sen seksuaalisen nautinnon? Mistä ympärileikattu poika voi saada nautintoa? Voiko ympärileikatulla pippelillä tuottaa...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Nautinnon kokemus on hyvin yksilöllistä. Erektiossa esinahka vetäytyy taakse ja juuri vetäytyminen voi tuottaa erityistä mielihyvän tunnetta. Esinahassa on tiuhassa tuntohermoja. Peniksiä, terskoja ja esinahkoja on erilaisia, ja toisilla esinahka on löysempi kuin toisilla. Esinahka voi liikkua myös terskan päältä seksin aikana, varsinkin, jos erektio ei ole täysin kovettunut. Nautinnon kokemukseen vaikuttavat fyysisen tuntemuksen lisäksi läheisyys ja yhteyden tunne kumppaniin. Fyysistä nautintoa voi saada myös muista kehon osista ja seksitavoista kuin genitaalialueet tai yhdyntäseksi.

Ympärileikkaus tarkoittaa koko esinahan tai sen kärkiosan poistamista leikkauksella. Syy ympärileikkaukseen voi olla esim. uskonnollinen, kulttuurillinen, lääketieteellinen tai esteettinen. Tutkimuksissa on vastakkaista tietoa siitä, millä tavalla ympärileikkaus voi vaikuttaa seksuaalisen nautinnon kokemukseen. Ympärileikkauksen on väitetty sekä lisäävän että vähentävän seksissä koettua nautintoa. Tässäkin kohtaa merkittävintä on varmasti yksilön kokemus ja missä iässä ympärileikkaus on suoritettu. Esinahka on tuntoherkkää aluetta ja sen poistaminen voi vaikuttaa seksuaalisen nautinnon kokemukseen. Koska esinahka suojaa terskaa, ympärileikatun miehen terskaan saattaa kehittyä ohut, kova ihokerros, joka heikentää tuntoaistia. Jotkut miehet taas ovat kokeneet ympärileikkauksen parantaneen seksuaalista nautinnon kokemusta. Ympärileikatulla peniksellä voi ilman muuta tuottaa nautintoa myös naispuoliselle kumppanille.

Lisää esinahkasta voit lukea Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Laura
Miten seksistä voisi saada mahdollisimman paljon nautintoa? Miten seksistä voisi saada mahdollisimman paljon nautintoa? Voisiko se tuntua niin hyvälle, että unohtaisi kaiken muun olemassa olon, eli menettäisi tavallaan tietoisuuden ulkopuolisesta maailmasta...
Fressis

Hei Laura!

Kysyt tosi tärkeää, mutta samalla haastavaa asiaa, koska seksuaalinen nautinto ja sen kokeminen on kovin yksilöllistä ja siihen liittyy hyvin moni asia. Yleisellä tasolla vastaus kysymykseesi on, että kyllä, on mahdollista kokea seksuaalista nautintoa ja kiihottumista niin kovasti, että muu maailma ikään kuin katoaa ympäriltä. Seksuaalista nautintoa on myös mahdollista opetella ja harjoitella. Väestöliiton Hyvä Kysymys-sivuilla on koottuna hyvää tietoa ja tukea tähän aiheeseen liittyen, joten ohjaisinkin sinut lukemaan sieltä lisätietoa nautinnosta ja kiihottumisesta:

Seksuaalinen nautinto saa seksin tuntumaan

Seksuaalinen kiihottuminen

Voit myös saada henkilökohtaista seksuaalineuvontaa nimettömästi ja turvallisesti Nuorten seksuaalineuvonta-chatissa juuri sinun tilanteeseesi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Osku
Miten pippeliä hierotaan? Mten pippeliä hierotaan?
Fressis

Moikka!

Tarkoitatkohan pippelin hieromisella ehkä itsetyydytystä? Itsetyydytyksessä on kyse oman kehon koskettelusta niin, että se aiheuttaa hyvää oloa ja nautintoa. Itsetyydytystä voi lähteä kokeilemaan sillä tavalla, että hakeudut paikkaan, jossa voit olla ihan yksin, jolloin saat rauhassa keksittyä itseesi ja kehoosi. Voit kokeilla kosketella käsin eri tavoin paikkoja kehossasi. Jotkin kohdat kehossa tuntuvat erityisen herkiltä kosketukselle ja niihin koskeminen tuntuu kiihottavalta. Esimerkiksi sukuelimet ovat tällaisia alueita, mutta kehossa on paljon muitakin osia, joita voi kosketella ja hyväillä itsetyydytyksessä. Vain itse etsimällä näitä paikkoja eri tavoin koskettamalla, löydät oman tapasi tyydyttää itseäsi. Sukuelinten koskettelun ja itsen hyväilyn lisäksi, itsetyydytykseen usein liittyy mielikuvitus, eli fantasiat, joiden tehtävänä on lisätä kiihottumista. Lisätietoa asiasta voit lukea täältä.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jane
Mitä suuseksissä pitäisi tehdä? Alkuperäistä kysymystä on muokattu. Moi! Poikaystäväni haluaisi, että antaisin hänelle kielelläni pippelihieronnan. Minulla ei ole kokemusta suuseksistä, joten en millään pysty kovin ihmeelliseen suoritukseen. Ajatus...
Fressis

Hei,

Seksuaalinen nautinto, kiihottuminen ja niiden tuottaminen toiselle ovat asioita, joiden ohjeistaminen tällaisella kysymyspalstalla on oikeastaan mahdotonta. Ne ovat aina yksilöllisiä asioita – millaiset kosketukset ja millä tavalla tehden tuntuvat toisesta hyvältä, mitä toinen haluaa ja millaiset asiat tuntuvat itsestä mukavalta toteuttaa. Nämä ovatkin asioita, joista teidän pitäisi yhdessä jutella poikakaverisi kanssa. Oikeat vastaukset kysymykseesi löytyvät siis poikakaveriltasi ja sinulta itseltäsi. Voitte sitten yhdessä kokeilla asioita, jotka te molemmat koette mielekkäinä ja kiihottavina toteuttaa. Kokemusta tulee vain harjoittelemalla, myös seksiasioissa.

Lisätietoa aiheesta löydät Fressiksen artikkelista ja Hyvä Kysymys -palvelusta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Cape
Siemensyöksyn säätely ja nautinto seksissä Moikka! Olen 18v mies, ja seksi kiinnostaa minua kovasti. Haluaisin tietää, voiko mies hallita siemensyöksyn tulon niin hyvin, että päättäisi itse milloin antaa sen...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Siemensyöksyä voi jossain määrin säädellä ja hallita. Kun tuntee, että laukeaminen on lähellä voi tahtia hidastaa tai pitää pienen tauon ennen jatkamista. Terskan päätä voi myös napakasti puristaa niin että etu- ja keskisormi on terskan alapinnalla olevan jänteen (frenulum) kohdalla ja peukalo terskan tyven päällä. Myös erilaisia seksitapoja voi kokeilla, jolloin stimulaatio penikseen on erilainen.

On luonnollista, että seksin aikana kiihottumisen taso voi vaihdella, eli välillä kiihottuminen voi olla huipussaan ja välillä nautinnon kokemus tasaisempaa. Kuvaamasi jatkuvan huippukokemuksen ylläpitäminen ei varmaankaan ole mahdollista, mutta seksistä voi silti nauttia monella tasolla koko seksin ajan.

Mukavaa loppusyksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: jake
Mitä emättimessä tapahtuu yhdynnän aikana? Mitä emättimessä tapahtuu yhdynnän aikana? Venyykö se paljon? Koveneeko se kuten penis? Mikä saa sen puristumaan penistä vasten? Reagoiko emätin samalla tavalla käytettiinpä kondomia...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Emätin on erittäin joustava ja venyvä 6–12 cm pitkä putkimainen elin, jossa kaksi lihassoluista koostuvaa seinämää ovat suurimman osan ajasta ikään kuin litistyneinä toisiaan vasten. Seksuaalisen kiihottumisen seurauksena emättimen seinämät erkanevat hieman toisistaan ja emätin kostuu, jotta yhdyntä olisi helpompaa. Kun penis viedään emättimeen, emätin venyy sen verran, että penis mahtuu sisään. Nainen voi yhdynnän aikana lisäksi lantionpohjan lihasten avulla supistaa emätintään, joka voi tuntua peniksessä hieman voimakkaampana puristuksena ja lisätä nautintoa.

Emätin ei kovene kuten penis, mutta klitoris on rakenteeltaan hyvin peniksen kaltainen, sillä se sisältää paisuvaista ja on nautinnon kokemuskyvyssään herkkä. Seksuaalinen kiihottuminen saa siis klitoriksen paisumaan, jolloin se täyttyy verellä, kasvaa ja kovenee hieman. Voit lukea emättimestä, yhdynnästä ja klitoriksesta lisää Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

Yhdyntä ilman kondomia voi tuntua emättimessä erilaiselta kuin kondomin kanssa, mutta kondomin käyttö ei ole koskaan pääasiallinen syy siihen, ettei seksi suju tai tunnu nautinnolliselta. Kondomin käyttöä kannattaa harjoitella ja itselle ja kumppanille sopiva kondomi löytyy vain kokeilemalla. Kondomia kannattaa ehdottomasti käyttää, sillä seksistä voi nauttia huoletta, kun ehkäisy on kunnossa 😉

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?