Seksi

Hormonaalinen ehkäisy – tiesitkö tämän?

Pilleri, kierukka, laastari, rengas ja kapseli – hormonaalisia ehkäisyvälineitä on monia. Ne kaikki sopivat myös nuorille.

Hormonaalinen ehkäisy – tiesitkö tämän?

Hormonaalisesta ehkäisystä on apua raskaudenehkäisyn lisäksi myös kuukautisten siirtämisessä, vuotojen ja kipujen hallinnassa sekä aknen hoidossa.

Neuvoja ja apua saa kouluterveydenhoitajalta, terveyskeskuksesta, yksityiseltä gynekologilta tai ehkäisyneuvolasta. Osassa Suomen kunnista nuoret saavat ilmaisen ehkäisyn. Pillereiden tai muiden ehkäisyvälineiden hankkimiseen ei tarvitse kysyä vanhempien lupaa.

1. Yhdistelmäehkäisy vai keltarauhashormoniehkäisy – kumpi on parempi?

Nuori ihminen voi periaatteessa käyttää mitä tahansa hormonaalista ehkäisyä hormonikierukasta erilaisiin pillereihin laastareihin, renkaaseen ja kapseliin. Lääkärin kanssa keskustellen löytyy jokaiselle sopiva ehkäisykeino. Yhdistelmäehkäisyssä on keltarauhashormonia ja estrogeenihormonia. E-pilleri, laastari ja rengas vaikuttavat kaikki samalla tavalla, eli estävät munasolua irtoamasta.

Toinen hormonaalisen ehkäisyn muoto on keltarauhashormoniehkäisy: minipilleri, hormonikierukka ja kapseli. Kierukka estää siittiötä pääsemästä munatorveen, mutta ei vaikuta estrogeenitasoon. Kierukan voi laittaa myös nuorelle, ja sen vaikutus koko kehoon on vähäisempi kuin pillereillä. Keltarauhashormoniehkäisyn hyvä puoli on se, että sitä voivat käyttää kaikki. Yhdistelmäehkäisy ei sovi, jos on esimerkiksi veritulpan riskitekijöitä tai aurallinen migreeni.

Jos on huono muistamaan, eli on vaarana unohtaa pillerien ottaminen päivittäin, kannattaa asentaa kierukka tai kapseli. Kierukan vaikutusaika on noin viisi vuotta. Kapseli toimii samalla tavalla kuin pilleri, mutta sitä ei tarvitse muistaa: se asennetaan olkavarren ihon alle, ja sen vaikutusaika on kolmesta viiteen vuotta.

2. Kuukautiset voivat jäädä pois ja muita sivuoireita

Hormonaalisista ehkäisyvälineistä, kuten kaikista lääkkeistä, voi tulla erilaisia sivuoireita. Tyypillisimpiä oireita ovat ihon rasvoittuminen, päänsärky, pahoinvointi, rintojen arkuus, epäsäännöllinen vuoto tai vuotojen poisjääminen ja painon nousu.

Yhdistelemäehkäisypillerit vähentävät vuotoa jopa 30–50 prosenttia, ja pelkkää keltarauhashormonia sisältävät minipillerit vielä enemmän. Hormonikierukka vähentää vuotoja kaikkein eniten, jopa 80–90-prosenttisesti. Kuukautiset voivat jäädä kokonaan poiskin, mikä on ihan normaalia.

Ensimmäisiä kertoja kuukautisten pois jäätyä kannattaa kuitenkin tehdä raskaustesti, koska mikään ehkäisykeino ei ole sataprosenttisen varma.

3. Hormonaalinen ehkäisy auttaa moneen vaivaan

Yhdistelmäpillereitä käytetään PMS-oireiden, kuukautiskipujen, runsaiden kuukautisten ja aknen hoidossa, ja ne myös vähentävät tiputteluvuotoja kuukautisten välillä. E-pillereitä käytetään myös endometrioosin, eli hyvälaatuisten kudoskertymien hoidossa.

Yhdistelmäpillereillä voi myös siirtää kuukautisia esimerkiksi matkan tai muun tärkeän tapahtuman takia. Se onnistuu syömällä pillereitä pidempään, esimerkiksi kaksi liuskaa peräkkäin ilman taukoa tai lumepillereitä, eikä siitä ole mitään haittaa.

4. Jälkiehkäisy otetaan mahdollisimman nopeasti

Jälkiehkäisypilleri tulisi ottaa mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, jos ehkäisy on unohtunut tai pettänyt. Paras teho tulee, jo sen ottaa 12 tunnin sisällä, mutta aina kolmeen vuorokauteen asti sen voi ottaa. Pillerin saa apteekista ilman reseptiä.

Jälkiehkäisypilleri sisältää valtavan määrän keltarauhashormonia, joten seuraavien kuukautisten alku voi siirtyä. Joka tapauksessa raskaustesti on tehtävä, jos kuukautisia ei kuulu.

+ 1 Pitääkö tehdä raskaustesti?

Jos kuukautiset ovat myöhässä ja edellisen kierron aikana on ollut yhdyntöjä, on syytä tehdä raskaustesti. Se tehdään kuukautisten jäätyä pois virtsasta, joka on ollut mahdollisimman pitkään virtsarakossa. Testin voi ostaa apteekista, ja paketin sisällä on hyvät ohjeet testin tekemiseen. Myös terveydenhoitajan luona voi tehdä raskaustestin.

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo

 

Jutun asiantuntijana gynekologi ja kliininen seksologi Leena Väisälä. Lähteenä käytetty myös fressis.fi:n Kysy asiantuntijalta -palstan asiantuntijavastauksia.

Katso myös

Ehkäisy

Ehkäisystä puhuttaessa tarkoitetaan sekä raskauden ehkäisyä että seksitaudeilta suojautumista. Lue lisää
Artikkeli
SeksiYleinen

15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?

Voiko touhutipoista tulla raskaaksi, missä vaiheessa kondomi pitää laittaa peniksen päälle ja 13 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Miettijä
E-pillereiden aloittaminen ja niiden ehkäisyteho Hei! Aloitin e-pillerit kuukautisten ensimmäisenä päivänä jotka alkoi aamulla, mutta pillerin otin vasta illalla niin vaikuttaako se siihen ettei ehkäisyteho ala heti?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestä!

E-pillereiden käyttö aloitetaan yleensä ensimmäisenä vuotopäivänä, niin kuin olet tehnytkin. Joillakin pillereillä ehkäisyteho alkaa heti ensimmäisestä pilleristä, kun pillerit on aloitettu pakkausselosteen ohjeen mukaan ensimmäisenä vuotopäivänä. Joidenkin merkkien kanssa pitää käyttää kondomiehkäisyä reilun viikon verran pillereiden aloituksen jälkeen. On tärkeää tarkistaa e-pillereiden pakkausselosteesta, miten omien pillereiden kanssa tulee toimia.

Jotta e-pillereiden ehkäisyteho säilyy, tulisi pillerit ottaa säännöllisesti joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Eli jos olet ottanut pillerin illalla, niin ehkäisytehon kannalta tärkeää on, että ottaisit pillerin jatkossa suunnilleen samaan aikaan. On kuitenkin hyvä huomioida, että pillereissä voi olla merkkikohtaisia eroja ja joissain pillereissä saatetaan suositella, että pillerit otetaan joka päivä samaan aikaan ja toisissa esimerkiksi aamupäivän aikana. Tämäkin kannattaa tarkistaa pillereiden pakkausselosteesta.

Jos sinua mietityttää jokin asia e-pillereiden käyttöön liittyen, kannattaa olla yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty tai kysyä neuvoa apteekista.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä

Vaatteiden riisumisen jälkeen ei voi muka enää sanoa ”ei”. Väärin: aina voi! Kumosimme yleiset myytit seksiin, seurusteluun ja ehkäisyyn liittyen.

Artikkeli
Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Artikkeli
Seksi

8 vinkkiä – jos suuseksi kiinnostaa, kokeile sitä näin

Suuseksin on tarkoitus tuottaa nautintoa molemmille. Mitä asioita suuseksistä olisi hyvä tietää?