Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

Amin Asikainen, 46, on entinen ammattinyrkkeilijä. Nykyisin hän työskentelee nyrkkeilyvalmentajana, ja hänellä on kuusi lasta. Amin on tuttu myös monista tosi-tv-ohjelmista.

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

”Aloitin tupakanpolton seitsemännellä luokalla. Taisin olla silloin vasta 12-vuotias. Olen asunut koko elämäni Kirkkonummella, mutta siirryin kuitenkin siellä uuteen kouluun, kun ala-aste vaihtui yläasteeksi. Samalla kaveripiirini vaihtui.

Ala-asteella kuuluin suojeltua elämää viettäneeseen kaveriporukkaan, jossa kaikki harrastivat urheilua. Yläasteella hakeuduin villimpään ja kokeilunhaluisempaan seuraan.

Uudet kaverini olivat kovanaamoja. He polttivat tupakkaa ja joivat olutta, ja otin heistä mallia. Myös tyttöystävät tulivat kuvioihin. Koulunkäynti ei enää kiinnostanut minua, ja päädyin tarkkailuluokalle.

Yläaste oli minulle hurlumhei-aikaa, kun ajelimme mopolla koululle ja kylille. Koulun vaihtaminen ja siellä uudet, hurjemmat kaverit olivat riskitekijä, mitä tuli alaikäisenä päihteiden aloittamiseen.

Tupakoiminen tuntui yläasteella coolilta ja kapinalliselta. Siitä tuli minulle pikkuhiljaa jokapäiväinen tapa. Jemmasin askin piiloon kotona, ja poltin aamutupakan jo koulumatkalla. Mopoilla ajaessa pidimme kessutaukoja. Ajoimme huoltoasemalle, ja otimme kahvin ja tupakan lämmittämään käsiä.

Urheilumenestys voittaa nikotiinituotteet

Poltin tupakkaa muutaman vuoden ajan. Minut sai lopettamaan se, että harrastin jo silloin urheilua tosissani. Huomasin, että polttaminen alkoi vaikuttaa heikentävästi urheilusuorituksiini.

Kuitenkin korvasin tupakan nuuskalla. Aluksi käytin nuuskaa vain silloin tällöin, mutta armeijassa ollessani nuuskan käytöstä tuli jokapäiväistä. Käytin nuuskaa kahdeksan vuotta. Päätin lopulta lopettaa nuuskan käytön samasta syystä kuin aiemmin tupakoinnin, eli nuuska hidasti kehitystäni urheilijana.

Nousin nyrkkeilyssä maajoukkuetasolle kaksikymppisenä, joten minulla ei ollut silloin enää houkutusta käyttää päihteitä. Ammattikoulua käydessäni voitin A-junnujen Suomen mestaruuden.

Myös muut tuntemani urheilijanuoret lopettivat juomisen ja tupakan polttamisen. Kuitenkin urheilupiireissä myös käytetään nikotiinituotteita. Joukkuelajeissa moni käyttää nimenomaan nuuskaa. Se on sinänsä erikoista, koska nuuskasta on vain haittaa urheilijalle.

Amin Asikainen nojaa oveen ja katsoo suoraan kameraan päin.

Sinnittele ensimmäiset pari viikkoa lakossa

Kun kaverini lähtivät juopottelemaan, jouduin sanomaan, että minulla on seuraavana aamuna urheilutreenit, joten en voi lähteä mukaan. Aluksi muut yrittivät maanitella minua mukaan ja nälvivät. Sitten he tottuivat siihen, etten yleensä lähde mukaan juhlimaan.

Nikotiini pitää korvata jollain muulla. Yksi kaveri meidän yläasteen porukassa alkoi ottaa kahvin kanssa tupakan sijasta pullan. Usein hän ei myöskään enää vain lähtenyt välitunnilla meidän muiden kanssa koulun taakse tupakkapaikalle, vaan meni tekemään omia juttujaan.

Biletupakoijat pääsevät tupakasta yleensä eroon välttelemällä juomista. Ensimmäiset pari viikkoa ovat vaikeimmat, mutta sitten onkin jo helppo elää ilman nikotiinituotteita.

Myöhemminkään aikuisena minua ei ole houkutellut palaaminen takaisin nikotiinituotteiden pariin. Minulle sekä tupakasta että nuuskasta eroon pääseminen oli lopulta helppoa. Olen ihmisenä sellainen, että kun päätän jotain, pystyn toteuttamaan sen.

Katkaise sukupolvia jatkunut huono tapa

Olin saanut tupakoinnista mallia jo kotona. Kun olin lapsi, ajelin lomilla isän kanssa autolla Euroopassa. Isäni poltti tupakkaa autossa, ja voin sen takia ihan pahoin. Äitini poltti tupakkaa silloin tällöin. Se oli erilaista aikaa kuin nykyisin, koska silloin junissakin oli tupakkavaunut ja televisiossa pyöri tupakkamainoksia.

Vanhin kotona asuvista lapsistani on 11-vuotias, ja hän sanoo, että hyi hyi tupakka ja nuuska. Olen kertonut hänelle nikotiinituotteiden ja muidenkin päihteiden vaaroista.

Olen nähnyt jo 10- ja 11-vuotiaiden polttavan tupakkaa, käyttävän nuuskaa ja juovan energiajuomia. Energiajuomatkin ovat haitallisia ja koukuttavia.

Kannattaa harkita monta kertaa, ennen kuin tarttuu nikotiinituotteisiin. On olemassa urheilulajeja, joissa päihteitä käyttävä ei pärjää yhtä hyvin kuin muut. Jos nikotiinituotteiden käyttö jatkuu koko loppuelämän, kasvaa myös riski sairastua vakavasti. Nuorena ei vain tule usein mietittyä omaa elämää vähän vanhempana.

Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita. Onneksi niistä ei jäänyt pysyvää haittaa, koska lopetin ajoissa.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuvat Petri Mulari

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Sähkö tupakka
Ikä: 9-12v
Voiko sähkötupakan käyttö lopettaa kasvun? Voiko sähkö tupakka lopettaa kasvamisen
Fressis

Hei nimimerkki ”Sähkö tupakka” ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinua mietityttää, että voiko sähkötupakan eli sähkösavukkeen käyttö lopettaa pituuskasvun. On hienoa, että pohdit sähkösavukkeen haittoja ja laitoit meille viestiä.

Valitettavasti sähkösavukkeen käytöstä ei ole vielä niin paljon tutkimustietoa, että osaisimme täysin vastata kysymykseesi. Tiedämme, että perinteinen tupakointi voi hidastaa pituuskasvua, mutta sähkösavukkeen käytön vaikutuksista pituuskasvuun emme vielä täysin tiedä.

Pituuskasvuun vaikuttaa moni asia, kuten perintötekijät eli ne lähtökohdat, jotka saamme vanhemmiltamme, ravitsemus, uni ja yleinen terveys. Osaan näistä voimme vaikuttaa itse. Terveelliset elintavat, kuten riittävä ja monipuolinen ruoka ja kunnon yöunet, antavat hyvän pohjan normaalille pituuskasvulle. Kun taas epäterveelliset elintavat, kuten esimerkiksi tupakointi, voivat hidastaa pituuskasvua.

Vaikka emme vielä tiedä kaikkia sähkösavukkeen vaaroja, on hyvä muistaa, että sen käyttö on monella tavalla haitallista erityisesti sinun ikäisellesi, kasvavalle nuorelle. Osassa sähkösavukkeiden nesteistä on mukana myös riippuvuutta aiheuttavaa myrkkyä nimeltä nikotiini, jonka tiedetään häiritsevän normaalia kasvua ja kehitystä. Sen tähden paras vaihtoehto on olla käyttämättä sähkösavuketta. Voit lukea lisää sähkösavukkeen haitoista Fressiksen tietopankista täältä ja nikotiinin haitoista täältä.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: 026
Ikä: 13-15v
Pystyykö vettä juomalla laimentamaan virtsaa niin, ettei nikotiini näy virtsanäytteessä? Pystyykö virtsa nikotiini testissä mitenkään huijaamaan tai jos juo vaikka ihan super paljon vettä ja virtsaa monta kertaa niin poistaako se sitä.
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Nikotiinia tosiaan pystytään tutkimaan virtsastakin, mutta harvoin siihen on tarvetta. Esimerkiksi terveystarkastuksissa tai perusterveydenhuollon pyytämissä labra-/virtsatesteissä sitä ei rutiininomaisesti tutkita, eikä se siis vahingossa sellaisten tutkimusten yhteydessä paljastu.

Nikotiini poistuu muutenkin melko nopeasti elimistöstä. Veren nikotiininpitoisuus puoliintuu jo noin kahdessa tunnissa.

On kuitenkin olemassa myös pikatestejä, jotka tutkivat nikotiinin sijaan kotiniinin eritystä. Tällaisia tuotteita ainakin markkinoidaan niin, että ne tunnistavat tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön kotiniinin takia jopa 2-3 päivää tuotteiden käytön jälkeenkin.

Valitettavasti emme osaa ottaa siihen kantaa, voiko nikotiinin poistumista nopeuttamaan vettä juomalla. Emme voi sitä kuintenkaan suositella. Vettä ei kannata ylipäätäänkään juoda liikaa, sillä nopea suurten vesimäärien juominen voi johtaa vesimyrkytykseen, jossa veren natriumpitoisuus laskee liikaa.

Me täällä Fressiksessä suosittelemme vahvasti pysymään erossa nikotiinituotteista. Ei testien ja kiinnijäämisen pelosta, vaan koska se on terveytesi kannalta fiksu teko 🙂 Voit lukea nikotiinin haitoista täältä.

Kivaa kesän odotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

7 syytä lopettaa nikotiinituotteiden käyttö

Ootko ehkä pohtinut nikotiinituotteiden käytön lopettamista ja mitä hyötyä siitä vois olla? Nikotiinituotteiden käytön lopettamiselle löytyy monta hyvää syytä.