Nikotiinituotteet

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

Helsingissä liiketaloutta opiskeleva Aleksandra Laurila, 19, tunnetaan TikTokissa nimellä Alsutiikeri. Hänen humoristisilla videoillaan on yli 105 000 seuraajaa ja yli kahdeksan miljoonaa tykkäystä. Aleksandra pitää parhaan ystävänsä Anni Taipaleen kanssa myös kuukautisaiheista Menkkapodia. Harva Aleksandran seuraaja kuitenkaan tietää, ettei hän ole koskaan käyttänyt nikotiinituotteita.

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

”En ole valinnut tiettynä hetkenä, etten koskaan aio kokeilla nikotiinituotteita. En vain ole koskaan polttanut tupakkaa tai käyttänyt nuuskaa. Minulle on täysin normaalia olla ilman niitä.

Muut ihmiset kyselevät enemmän juomattomuudestani kuin siitä, etten käytä nikotiinituotteita.

Nikotiini vaikuttaa haitallisesti terveyteen, mutta minulle isoin syy olla käyttämättä nikotiinituotteita on se, etten vain halua. Tupakka, nuuska ja sähkötupakka eli vape eivät houkuta minua yhtään.

Deittailu ja nikotiinituotteet

Minulta säästyy paljon rahaa, koska en osta nikotiinituotteita. Eikä minun tarvitse stressata siitä, milloin pääsen röökille, tai mennä talvella yksin ulos värjöttelemään ja polttamaan.

Nollatoleranssin hyötyjä on sekin, että deittailumaailmassa joillekin on iso asia, käyttääkö toinen nikotiinituotteita vai ei. Vaikka itse voisin tapailla nikotiinituotteiden käyttäjää, niin kyllähän se kertoo jotain arvomaailmojemme eroista, koska oma elämäni on täysin päihteetöntä. Minulle kynnyskysymys on se, jos toinen käyttää nikotiinituotteita joka päivä.

Osa polttaa tupakkaa tai vapea rentoutuakseen ennen jännittävää tilannetta. Muistutan itseäni, ettei jännittäminen muuta tilannetta, ja on siksi turhaa. Silloin usein rentoudun. Tai jos olen stressaantunut, menen esimerkiksi kävelylle ja yritän ajatella muita asioita. Mitä enemmän esimerkiksi treffejä ja esitelmiä on, sitä helpompia niistä tulee. Ajattelen myös, että kyllä kaikkia muitakin jännittää, joten hermostuneisuutta ei tarvitse hävetä.

Valkoisella sohvalla istuva Aleksandra Laurila eli Alsutiikeri katsoo suoraan kameraan. Taustalla näkyy iso peikonlehtikasvi.

Luon vastuullista sisältöä TikTokissa

Minulle tärkeitä asioita ovat työni lisäksi ystäväni, jotka esiintyvät usein TikTok-videoillani. Tykkään katsella iloisia videoita ja teen sellaisia myös itse. On mukavaa saada katselijoilta palautetta, että olen tuonut heille hyvän mielen.

Minulle on kuitenkin tärkeää olla aito, ja olen välillä jakanut myös videoita, joissa itken. Elämä ei ole aina vain hauskaa.

Uskon, että suosioni salaisuus on se, että osaan kuvata oivalluksia arkipäivän tilanteissa. Lisäksi muutin kanavani julkiseksi hyvään aikaan kesällä 2020, kun TikTok oli vasta kunnolla lyömässä läpi Suomessa.

TikTokissa on omat lieveilmiönsä. Vape trendaa tällä hetkellä siellä isosti. Vapen käyttäminen näytetään coolina, ja siitä luodaan mielikuvaa vaarattomana ja hyvänmakuisena, vaikka vape ei oikeasti ole terveellistä.

Päihteettömyys on coolia!

Minulla on aina ollut vahva itsetunto, joten en ole kokenut hankalana sitä, kun muut ovat yrittäneet saada minua käyttämään nikotiinituotteita.

Yläasteella monet alkavat polttaa, koska ryhmäpaine on niin kova. Yläasteella myös moni ystäväni alkoi käyttää päihteitä, mutta heille oli täysin ok, että kaikki eivät halunneet tehdä samoin.

Olen onnekseni tiennyt, että jos en ota tupakkaa, nuuskaa, vapea tai alkoholia, se ei tee minusta tylsää eikä epäcoolia. Kukaan ei myöskään enää aikuisena ajattele, että onpa coolia vaikka polttaa tupakkaa.

Se päätös, minkä teet nikotiinituotteiden kanssa nuorena, vaikuttaa koko loppuelämääsi. Nikotiiniriippuvuus ei ole sen arvoista, että saa lyhyen aikaa arvostusta koulussa koulun tupakkapaikalla.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuvat Petri Mulari

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Sähkö tupakka
Ikä: 9-12v
Voiko sähkötupakan käyttö lopettaa kasvun? Voiko sähkö tupakka lopettaa kasvamisen
Fressis

Hei nimimerkki ”Sähkö tupakka” ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinua mietityttää, että voiko sähkötupakan eli sähkösavukkeen käyttö lopettaa pituuskasvun. On hienoa, että pohdit sähkösavukkeen haittoja ja laitoit meille viestiä.

Valitettavasti sähkösavukkeen käytöstä ei ole vielä niin paljon tutkimustietoa, että osaisimme täysin vastata kysymykseesi. Tiedämme, että perinteinen tupakointi voi hidastaa pituuskasvua, mutta sähkösavukkeen käytön vaikutuksista pituuskasvuun emme vielä täysin tiedä.

Pituuskasvuun vaikuttaa moni asia, kuten perintötekijät eli ne lähtökohdat, jotka saamme vanhemmiltamme, ravitsemus, uni ja yleinen terveys. Osaan näistä voimme vaikuttaa itse. Terveelliset elintavat, kuten riittävä ja monipuolinen ruoka ja kunnon yöunet, antavat hyvän pohjan normaalille pituuskasvulle. Kun taas epäterveelliset elintavat, kuten esimerkiksi tupakointi, voivat hidastaa pituuskasvua.

Vaikka emme vielä tiedä kaikkia sähkösavukkeen vaaroja, on hyvä muistaa, että sen käyttö on monella tavalla haitallista erityisesti sinun ikäisellesi, kasvavalle nuorelle. Osassa sähkösavukkeiden nesteistä on mukana myös riippuvuutta aiheuttavaa myrkkyä nimeltä nikotiini, jonka tiedetään häiritsevän normaalia kasvua ja kehitystä. Sen tähden paras vaihtoehto on olla käyttämättä sähkösavuketta. Voit lukea lisää sähkösavukkeen haitoista Fressiksen tietopankista täältä ja nikotiinin haitoista täältä.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: 026
Ikä: 13-15v
Pystyykö vettä juomalla laimentamaan virtsaa niin, ettei nikotiini näy virtsanäytteessä? Pystyykö virtsa nikotiini testissä mitenkään huijaamaan tai jos juo vaikka ihan super paljon vettä ja virtsaa monta kertaa niin poistaako se sitä.
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Nikotiinia tosiaan pystytään tutkimaan virtsastakin, mutta harvoin siihen on tarvetta. Esimerkiksi terveystarkastuksissa tai perusterveydenhuollon pyytämissä labra-/virtsatesteissä sitä ei rutiininomaisesti tutkita, eikä se siis vahingossa sellaisten tutkimusten yhteydessä paljastu.

Nikotiini poistuu muutenkin melko nopeasti elimistöstä. Veren nikotiininpitoisuus puoliintuu jo noin kahdessa tunnissa.

On kuitenkin olemassa myös pikatestejä, jotka tutkivat nikotiinin sijaan kotiniinin eritystä. Tällaisia tuotteita ainakin markkinoidaan niin, että ne tunnistavat tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön kotiniinin takia jopa 2-3 päivää tuotteiden käytön jälkeenkin.

Valitettavasti emme osaa ottaa siihen kantaa, voiko nikotiinin poistumista nopeuttamaan vettä juomalla. Emme voi sitä kuintenkaan suositella. Vettä ei kannata ylipäätäänkään juoda liikaa, sillä nopea suurten vesimäärien juominen voi johtaa vesimyrkytykseen, jossa veren natriumpitoisuus laskee liikaa.

Me täällä Fressiksessä suosittelemme vahvasti pysymään erossa nikotiinituotteista. Ei testien ja kiinnijäämisen pelosta, vaan koska se on terveytesi kannalta fiksu teko 🙂 Voit lukea nikotiinin haitoista täältä.

Kivaa kesän odotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

7 syytä lopettaa nikotiinituotteiden käyttö

Ootko ehkä pohtinut nikotiinituotteiden käytön lopettamista ja mitä hyötyä siitä vois olla? Nikotiinituotteiden käytön lopettamiselle löytyy monta hyvää syytä.