Kysymys
RuokaYleinen
Nimimerkki: Neuvoton
Pakkomielle laihduttaa En rehellisesti sanottuna tiedä mitä tehdä. Olen 12-vuotias tyttö. Olen noin 167cm pitkä ja kasvan kovaa tahtia. Painoa on noin 54 kiloa. Minulle on...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Hyvä, että otit yhteyttä. Kerroit, että sinulla on pakonomainen tarve laihduttaa, jätät aterioita väliin ja yrität oksentaa syömääsi ruokaa, jos olet syönyt mielestäsi liikaa. Nautit myös syömättömyyden tunteesta. Sinulla on tavoite laihduttaa niin että painat enää 45 kg. Tällä hetkellä pituutesi ja painosi suhteen perusteella olet hoikka, et paksu.

Olipa hyvä, että kerroit asiasta kaverillesi ja hän huolestui sinusta. Sen jälkeen sinäkin jäit miettimään tilannettasi. Kaverisi oli oikeassa huolestuessaan tilanteestasi. Ensinnäkin riittävä ja monipuolinen ravitsemus on todella tärkeää normaalin kasvusi ja kehityksesi vuoksi. Huono ja riittämätön ravitsemus vaikuttaa myös mielialaasi ja hormonitasapainoosi. Kuukautisten alkaminen voi esimerkiksi viivästyä tai kuukautiset voivat jäädä pois. Normaali hormonitoiminta nuoruusiässä varmistaa luustosi kehittymisen vahvaksi ja terveeksi.

Olisi myös tärkeää selvittää, miksi haluat olla laihempi. Jokin asia voi ahdistaa ja painaa mieltäsi ja pyrit ehkä hoitamaan sitä kontrolloimalla painoasi. Murrosiässä keho myös muuttuu ja monenlaisia asioita voi tapahtua vauhdilla. Oma keho voi tuntua vieraalta ja muutoksia voi olla vaikea hyväksyä. Oletko pohtinut tätä?

Silloin, kun haluaa jatkuvasti pakonomaisesti laihduttaa, kontrolloi syömistään ja oksentaa, voidaan puhua syömishäiriöstä. Se on sairaus, johon tarvitaan hoitoa. Jatkuva painon tarkkailu ja syömisen säätely voi aiheuttaa myös häpeää, syyllisyyttä sekä kärsimystä. Ne vievät omia voimia sekä aikaa kavereilta, perheeltä ja harrastuksilta, kun energia menee syömisen tarkkailuun ja ehkä oman käyttäytymisen salailuunkin.

Kaverisi antaa sinulle varmasti anteeksi. Hän kuulostaa olevan hyvä kaveri, kun uskalsi rohkeasti ilmaista huolensa sinulle. Ehkä syynä kaverille tiuskaisuun oli se, että asia on sinulle vaikea etkä halua myöntää, että jotain saattaa olla pielessä? Joskus ihminen saattaa käyttäytyä näin kipeän asian äärellä. Joskus on myös vaikeaa myöntää tarvitsevansa apua ja joskus apua ei halua edes ottaa vastaan. Voi olla, että kokee omalla toiminnallaan – kuten vaikka laihduttamalla – kontrolloivansa jotain itselleen hyvin hankalaa asiaa paremmin.

Sinun kannattaisi ehdottomasti kertoa tilanteesta jollekin luotettavalle aikuiselle, koska 12-vuotiaana tarvitset nyt aikuisen apua. Olisiko mahdollista ottaa asia puheeksi esimerkiksi vanhempien kanssa? Apua voisi saada etäyhteydellä myös kouluterveydenhoitajalta, -kuraattorilta tai – psykologilta. Tarvittaessa voit myös jutella asiasta esimerkiksi Syömishäiriöliiton chatissa.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?