Moikka! Kiitos viestistäsi. Hyvä, että otit yhteyttä itseäsi mietityttävästä asiasta. Näin yhden viestin ja sähköpostin välityksellä on valitettavasti kuitenkin vaikea arvioida asiaa.
Jos laihtumista on tapahtunut paljon, on luonnollista, että vatsan kohdalla oleva nahka jää joksikin aikaa hieman löysäksi. Kerroit laihtuneesi 4 kiloa, mikä ei minun korviini kuulosta siltä, että se selittäisi tätä ”löysyyttä”, mutta en kuitenkaan ole aiheen asiantuntija. Kuten itsekin asiaa pohdit, aina painonlaskussa ei ole välttämättä kyse vain rasvakudoksen vähenemisestä, vaan myös pienempi lihasmassa voi näkyä vaa’an lukemassa.
Onko vaa’alla käyminen ja painosi seuraaminen sellaista, mitä teet paljonkin? Millaiseksi koet suhteesi omaan kehoosi muuten? Vaa’an lukemia ja peilissä näkyvää kuvaa tärkeämpää on se, millainen olo sinulla on omassa kehossasi. Pohdit viestissäsi, näetkö itsesi epärealistisesti. Se on myös mahdollista, ja toki myös jossain määrin luonnollista. On tavallista, että ihmiset näkevät itsensä eri tavalla kuin toiset näkevät heidät, ja tämä on todellista erityisesti tässä ajassa, kun ulkonäköpaineita on paljon ja itseä vertaillaan helposti muihin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jos kuitenkin seuraat ulkonäköäsi ja painoasi paljonkin, ja pohdit tätä asiaa usein, näkisin erittäin tärkeänä sen, että voisit käydä asiasta vielä keskustelua esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Myös Syömishäiriöliitolla on palveluita, joista saa tukea juuri tällaisiin pohdintoihin omasta kehosta, siis myös ilman, että olisi välttämättä kyse syömishäiriöstä. Joka tapauksessa toivon, että saat tukea ajatuksiisi, ja tiedät, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet <3
Hei, kiitos kysymyksestä!
Harmi kuulla, että koet epävarmuutta omaa kehoasi kohtaan. Onko joku joskus kommentoinut kehoasi tai osaatko arvioida mistä tällaiset ajatukset ovat syntyneet? Kuulostaa, että sinulla on aika vahva uskomus, että pojat haaveilevat vain isoista rinnoista tai timmistä takamuksesta. Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä ja ihmiset pitävät monenlaisia kehoja seksikkäänä ja viehättävänä. Kehon ulkoiset tekijät eivät myöskään ole seksissä ja nautinnon kokemisessa ainut tekijä. Myös kiintymys kumppaniin, toisen persoona ja luonne saavat halut syttymään.
Kaikki lähtee siitä, että arvostat itseäsi ja koet itse olevasi hyvä ja haluttava. Sinun ei tarvitse saada hyväksyntää kehostasi ulkopuolisilta ihmisiltä. Voisit tarkastella omia ajatuksiasi ja uskomuksiasi omaa kehoasi kohtaan ja kirjoittaa ne paperille ylös. Millaisilla sanoilla ja lauseilla puhut itsellesi? Todennäköisesti puhut itsellesi aika kriittiseen sävyyn. Voisitko alkaa puhumaan itsellesi ja omalle kehollesi kauniimmin?
Vanhemmiten seksi voi olla parempaa siltä osin, että on sinut oman kehon kanssa, eikä turhaan häpeile itseään. Se vapauttaa energiaa nautinnolle, rentoudelle ja terveelle itsekkyydelle seksin aikana. Suosittelen lämpimästi varaamaan ajan myös seksuaalineuvojan- tai terapeutin vastaanotolle, jos kriittinen sisäinen puhe on jatkuvaa ja siitä tuntuu vaikealta päästä eteenpäin.
Aurinkoista syksyä!
Moi ja kiitos viestistäsi!
Olit huolissasi siitä, ettet kykene itkemään. Oletko kyennyt ennen? Onko tilanteessa tapahtunut muutos? Jokainen ilmaisee tunteitaan eri tavoin, eikä itkeminen ole mikään ainoa oikea tapa. Mutta jos itkeminen on aiemmin ollut tuttu tapa purkaa tunteita ja nyt itkua ei enää tule, on asiasta hyvä jutella. Masennus on yleinen sairaus, joka näkyy mm. mielialassa ja toimintakyvyssä. Lievää masennusta sairastavalla arki usein sujuu, vaikka se vaatiikin enemmän ponnistelua. Masennus ei ole myöskään aina pelkkää synkkyyttä, vaan myös sosiaalinen, iloinen ja reipas ihminen voi olla masentunut. Masennuksen keskeinen oire on kuitenkin mielialan ja mielihyvän kokemisen lasku, joka jatkuu pidempään. Voit lukea lisää masennuksesta täältä.
Se, onko kyse masennuksesta, vai jostain muusta, ei ole ehkä tärkeintä, vaan se, miten tilanne vaikuttaa sinun oloosi. Omasta olosta ja huolista kannattaa jutella hyvin matalalla kynnyksellä esim. kouluterveydenhoitajan kanssa, jos kotona juttelu ei tunnu hyvältä. Yksin ei kannata pyöritellä, silloin asiat usein paisuvat. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, käy juttelemassa nimettömänä aikuisen kanssa esim. Sekasin-chatissa. Joskus myös muiden nuorten kanssa juttelu voi auttaa. Sekasin-Discordissa voit jutella nimettömänä ja peilata ajatuksiasi muiden kanssa.
Kerroit myös, että stressaat ulkonäköäsi. Vanhemmilla on tapana joskus puuttua vähän liikaakin nuorten elämään, etenkin siinä vaiheessa, kun nuoret alkavat aikuistua ja irtaantua. Äitisi kommentit kannattaa sivuuttaa, hänelle voi sanoa, että ne eivät tunnu sinusta mukavilta. Jos mielessä on muita murheita, niin silloin pienemmätkin asiat voivat alkaa tuntua isommilta kuin ovatkaan. Silloin kannattaa koittaa suodattaa ikävää oloa tuovat asiat ja keskittyä sellaisiin asioihin, tai ihmisten seuraan, jotka saavat oloa paremmaksi.
Vapaa-ajan viettämisessä pelien ääressä ei ole mitään vikaa, etenkin jos koet pelien tarjoavan onnistumisen tunteita. Kunhan pelien ohella jää energiaa muuhun, kuten koulunkäyntiin ja ihmissuhteiden ylläpitoon, ja arkeen kuuluu myös jonkin verran liikuntaa, ei asiasta tarvitse huolestua. Pelaaminen on ihan yhtä hyvä harrastus, kuin mikä tahansa muukin. On tärkeää, että elämässä on hyvää mieltä tuovia asioita, joten jos pelaaminen on sinulle sellainen, on siitä hyvä pitää kiinni. Älä epäröi hakea lisää tukea pohdintoihisi, jos siltä tuntuu, ja jotta voit keskittyä elämässä hyvää tuoviin asioihin!
Tsemppiä syksyyn!
On todella tavallista, että ulkoiset ominaisuudet saattavat alun perin herättää kiinnostuksen toista henkilöä kohtaan. Lisäksi on ihan luonnollista, että ihmiset viehättyvät erilaisista asioista ulkonäön suhteen. Pelkkään ulkonäköön keskittymällä et kuitenkaan anna itsellesi mahdollisuutta tutustua erilaisiin ihmisiin ja näin löytää itsellesi kokonaisuutena sopivaa kumppania. Saatat siis huomaamattasi jättää tutustumatta potentiaaliseen tyttöystävään.
Parisuhteen muodostamisen kannalta on hyvä muistaa, ettei pelkkä ulkonäkö/ulkoinen olemus ole kovin hyvä perusta parisuhteelle. Kun toista oppii tuntemaan paremmin, voi huomata viehättyvänsä ulkoisten seikkojen ohella/sijaan muista asioista. Lopulta ulkoiset asiat eivät ehkä olekaan niin tärkeitä, vaan esimerkiksi luonteenpiirteet ja arvot merkitsevät paljon enemmän.
Suosittelenkin, että tutustut rohkeasti erilaisiin ihmisiin ja annat heille mahdollisuuden. Saatat huomata, että tutustuttuasi uuteen ihmiseen hän vain kaunistuu silmissäsi, kun kemianne kohtaavat syvemmällä tasolla 😊