Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, että toisessa rinnassa on alkanut tuntumaan kipua? Onko normaalia kun mun toinen tissi on alkanut olla aika kipeä, ja tuntuu kuin siinä ois joku pallo? Toinen tissi on ihan normaali. Oon...
Fressis

Heippa nimimerkki Tyttö,

Kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttävät rintojesi muutokset. Kuvailemasi rinnan arkuus ja rinnassa tuntuva ”pallo” kuulostaa kuitenkin täysin normaalilta murrosiän tuomalta muutokselta. En olisi siitä siis huolissani. 😊 Murrosiän alussa on myös hyvin tavallista, että muutokset rinnoissa alkavat hieman eri tahtiin. Rinnat voivat olla keskenään eri kokoisia tai nännit ja nännipihat eri muotoisia.

Rinnat kasvavat ja kehittyvät hiljalleen murrosiän myötä ja muuttuvat vielä moneen kertaan elämän aikana. Rintojen kehitys, lopullinen muoto ja koko ovat aina yksilöllisiä. Jokaisella meistä on oma ainutlaatuinen kehomme ja sen ominaiset piirteet, joista kannattaa olla ylpeä, koska ne tekevät meistä persoonallisia. Jos haluat lukea lisää rinnoista ja niiden kehittymisestä, niin luotettavaa tietoa löytyy täältä.

On hienoa, että olet kiinnostunut kehossasi tapahtuvista muutoksista ja kysyt rohkeasti mieltä askarruttavasta asiasta. Murrosikä ja sen tuomat muutokset herättävät usein monenlaisia kysymyksiä ja tunteita. Jos haluat vielä kasvokkain jutella aiheesta, niin esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle voi aina mennä juttelemaan. Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Aurinkoista kevään jatkoa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Jarruu
Voiko rinnan raju litistyminen vaikuttaa sen kasvuun? Rintani alkoivat kehittyä noin 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin(rintojen nuppuasteella) olin miltei onnettomuudessa. Siinä meillä oli äkkijarrutus 80km/h vauhdista ja paiskauduimme auton turvavöitä vasten. Turvavyöt pelastivat...
Fressis

Moikka!

Ikävä kuulla, että jouduit nuorempana kolariin. Hyvä, ettei siitä kuitenkaan koitunut sinulle mitään sen vakavampaa.

On täysin normaalia, että rinnat ovat keskenään hieman eri kokoiset. Emme osaa ottaa kantaa siihen, voiko onnettomuudella olla tähän jotain osuutta, mutta todennäköisenä emme sitä kuitenkaan pidä.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Boomoo
Kauanko rintojen ja nännien kehitys kestää? Oon 14v ja mun nännipihat on vieläkin ns turvonneet eikä itse nänni näy sieltä ollenkaan. Asia on ollut näin jo varmaan 12 vuotiaasta saakka....
Fressis

Moikka! Kiitos viestistäsi.

On luonnollista, että murrosiässä oman kehityksen eteneminen mietityttää. Jokaisella muutokset tapahtuvat omaan tahtiin.

Kun tytöllä alkaa rintojen kehitys murrosiässä, alkuun vain nänni on yleensä hieman koholla. Sen jälkeen rintarauhaskudosta alkaa muotoutua, itse rinta kohota ja nännin ympärillä oleva nännipihakin usein suurenee. Rintojen kehitys kestää noin 3-5 vuotta, joten uskon että rinnoissasi tapahtuu vielä kehitystä ja muutosta murrosiän etenemisen myötä. Rinnat muotoutuvat myös elämän aikana vielä aikuisenakin, esimerkiksi raskauden tai imetyksen jälkeen. Rintoihin voivat vaikuttaa aikuisena myös mahdolliset painon vaihtelut.

Erilaisia rintoja ja nännejä on olemassa oikeastaan yhtä paljon kuin maailmassa on ihmisiä. Joillakin nännin alue ja nännit ovat suuremmat tai tummemmat kuin toisilla, toisilla ne taas ovat esimerkiksi enemmän koholla kuin toisilla. Mitään oikeaa muotoa tai kokoa ei kuitenkaan ole olemassa rintojen/nännien suhteen, joten asiasta ei kannata kantaa huolta. Jokainen meistä on erilainen yksilö ja arvokas sellaisena kuin on.

Voit halutessasi lukea lisää rinnoista ja niiden kehityksestä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyttö(:
Milloin rinnat alkavat kehittyä? Moi! Mä oon 10v tyttö ja mua mietityttää yks juttu. Mun toinen rinta on alkanu kehittyy ja siitä näkee ihan selkeesti että se on...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Rintojesi kehitys on merkki alkavasta murrosiästä 🙂 Murrosiässä tapahtuvat kehon muutokset kuten rintojen kehitys ovat hyvin yksilöllisiä. Jokaisella kehittyminen alkaa siis hieman eri ikäisenä ja esim. rinnat voivat kehittyä eri tahtiin. Tämä on täysin normaalia. Rintojen kehitys kestää kolmesta viiteen vuotta. Rintojen kehittyminen ja lopullinen muoto ovat osittain perintötekijöiden määräämät, eli siihen vaikuttavat molempien vanhempiesi geenit. Eli vaikka äitisi rinnat alkoivat kehittyä 12 – 13 -vuotiaana, ei se suoraan kerro sitä, että sinulla rintojen kehittyminen alkaisi samanikäisenä tai että lopullinen rintojesi koko tai muoto vastaisi äitisi rintoja.

Kerroit myös, että välillä nännisi menevät ns. isommiksi. Tämäkin on ihan normaalia. Nännit muodostuvat erityyppisistä rauhasista ja sileästä lihaskudoksesta. Sileää lihaskudosta ei voi hallita, vaan se supistelee ilman että voit siihen vaikuttaa. Tämä aiheuttaa sen että esimerkiksi kylmässä sileä lihaksisto yleensä supistuu ja nänni tulee siksi paremmin esille. Ehkä tämä oli sitä, mitä tarkoitit nännisi ns. isommaksi tulemisella?

Pohdit myös sitä, että haluaisit rintsikat vaikket välttämättä niitä tarvitse. Rintojen kasvamiseen ei voi omalla toiminnallaan vaikuttaa, sillä ne kasvavat ja kehittyvät jokaisella omaan tahtiin. Rintsikoita on kuitenkin nykyään vaikka minkälaisia, ja vallan hyvin sinäkin voit halutessasi alkaa liivejä shoppailemaan, jos niitä haluat jo käyttää. Jos rinnat eivät ole suuret, kevyemmät liivit ilman vahvaa tukea tai toppityyliset liivit voisivat olla esimerkiksi hyviä vaihtoehtoja. Ei mikään estä käyttämästä rintaliivejä, vaikkei niitä välttämättä tarvitsisi.

Tilanteesi kuulostaa siis täysin normaalilta, ja toinen rintasi tulee ihan varmasti vielä kehittymään ja kasvamaan myös, älä huoli!

Mukavaa loppukesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kaali
Onko syytä huoleen, jos toinen rinta on isompi ja roikkuu alempana kuin toinen? Moi! Oon 14v tyttö, kohta 15v. Rintani ovat kehittyynet mielestäni normaalisti. Eilen illalla kuitenkin huomasin että vasen on hieman isompi kuin oikea. Se on...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kun tytöllä alkaa rintojen kehitys murrosiässä, alkuun vain nänni on yleensä koholla. Sen jälkeen rintarauhaskudosta alkaa muotoutua, itse rinta kohota ja nännin ympärillä oleva nännipihakin suurenee ja voi muodostaa myös erillisen kummun. Rintojen kehitys kestää noin 3-5 vuotta. Rinnat muotoutuvat myös elämän aikana vielä aikuisenakin, esimerkiksi raskauden tai imetyksen jälkeen.

Sinulla ei ole syytä huoleen, sillä on ihan normaalia ja varsin tavallistakin, että rinnat ovat esimerkiksi keskenään eri kokoiset ja toinen rinta voi roikkua toista alempana. On hyvä muistaa, että rintoja ja nännejä on lopulta erilaisia yhtä paljon kuin maailmassa on naisia. Joillakin rinnat suuntautuvat enemmän sivulle kuin toisille, toisilla nännin alue ja nännit ovat suuremmat tai tummemmat kuin toisilla, toisilla taas on pienemmät ja toisilla isommat rinnat. Mitään oikeaa muotoa tai kokoa ei ole olemassa rintojen/nännien suhteen. Rinnoista ja niiden kehityksestä löydät lisää tietoa täältä.

Mukavaa kesän jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi
Rintojen kasvu Moi oon siis 15v. Mietin että voiko mun rinnat vielä kasvaa. Ne alko kasvaan ehk joskus ku olin jotai 11v. Ja olin siit tosi...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Rinnat alkavat kasvaa murrosiän alkuvaiheessa. Kerroit, että sinulla rinnat alkoivat kasvaa n. 11-vuotiaana ja sitten kasvu loppui. Ymmärsin viestistäsi, että rintojesi koko ei siis kasvanutkaan enää seuraavina vuosina. Rintojen kehitys ja lopullinen koko riippuvat paljon perintötekijöistä. Rintojen kehittyminen periytyy sekä isältä että äidiltä. Esimerkiksi äidin rintojen koon perusteella ei voida suoraan sanoa minkä kokoiset rinnat nuorelle kasvavat, vaan voi olla, että nuori perii rintojen koon ja muodon isän puolen suvusta.

Rintojen kehitys kestää normaalisti 3-5 vuotta. Rintasi saattavat siis vielä kehittyä, esimerkiksi muoto muuttua, mutta rintojesi koko ei välttämättä paljoa enää muutu. On kuitenkin hyvä muistaa, että rinnat eivät ole koskaan täysin valmiit, sillä ne muuttuvat ja muotoutuvat koko elämän ajan. Voit lukea lisää rintojen kehittymisestä täältä.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Joku
Rintojen muhkuraisuus ja kokoero Hei, oon 13 ja mua mietityttää että voisiko mulla olla rintasyöpä, kun toinen rinta (vasen) on suurempi, muhkurainen ja arka ja toinen taas pieni,...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Rintasyöpä on hyvin, hyvin harvinainen sairaus nuorilla. On hyvin epätodennäköistä, että sinulla olisi rintasyöpä.

Olet 13-vuotias ja rintasi ovat kehittymässä. Kun tytöllä alkaa rintojen kehitys murrosiässä, alkuun vain nänni on yleensä koholla. Sen jälkeen rintarauhaskudos alkaa muotoutua, itse rinta kohota ja nännin ympärillä oleva nännipihakin suurenee. Rintarauhaskudos tuntuu muhkuraiselta tunnusteltaessa. Murrosiässä rintojen kehittyessä niiden koko sekä muoto muuttuvat ja rinnat voivat olla keskenään erilaiset ja eri kokoiset. Rinnat muotoutuvat myös elämän aikana vielä aikuisenakin esimerkiksi raskauden ja imetyksen jälkeen. Oikeastaan kenelläkään ei ole kahta täysin samanlaista rintaa.

Toisen rinnan suurempi koko ja muhkuraisuus voivat liittyä kohdallasi ihan normaaliin tytön murrosiän kehitykseen. Jos asia kuitenkin huolestuttaa ja vaivaa sinua, voisit käydä esimerkiksi juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa. Aina voi myös varata ajan lääkärille, jolloin lääkäri pystyy tutkimaan asiaa tarkemmin.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ihmettelen
Valkovuodon alkaminen ja rintojen kehitys murrosiässä Hei! Haluaisin tietää miltä valkovuodon kuuluu näyttää alushousuissa, olen aina kuvitellut, että se on semmoista valkoista nestettä mitä tulee alushousuihin. Itselläni on tullut ainakin...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että seurailet kehosi muutoksia. Kuulostaa todella siltä, että murrosiän kehityksesi on siinä vaiheessa, että sinulla alkaa ilmetä valkovuotoa. Lievän valkovuodon ilmaantuminen on ensimmäisiä merkkejä käynnistyvästä munasarjojen toiminnasta. On ihan tavallista, että et näe vuotoa nestemäisenä. Sitä tulee sen verran niukasti, että sen havaitseekin lähinnä viiruina alushousuissa.

Valkovuodon tarkoituksena on pitää emätin puhtaana. Valkovuodon määrä vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa estrogeenihormonin vaikutuksen mukaan. Kun kuukautisesi alkavat, tulet huomaamaan tämän vaihtelun. Mikäli valkovuoto muuttuu hyvin runsaaksi, pahalta haisevaksi tai paakkuiseksi, tai alapäähän tulee ikävää kutinaa tai kirvelyä voi olla kyseessä emätintulehdus. Mutta mikäli mitään näitä oireita ei ilmene, on kyse vain valkovuodon määrän vaihtelusta kuukautiskierron syklin mukana.

Pohdit viestissäsi myös rintojen kehitystä. Rintojen kehitys on hyvin yksilöllistä, kuvaamasi ”kovat kyhmyt” ovat jo sitä kehitystä. Seuraile siis tilannetta rauhassa. Kaikki kuvaamasi kuulostaa ihan normaalilta murrosiän kehitykseltä.

Kivaa kesän odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?