Nuuskan haittavaikutukset: 4 asiaa, joita et ehkä vielä tiennyt
Nuuska-agentit iskevät pöytään vähemmän tunnettuja nuuskafaktoja, kuten että nuuskan kemikaalit päätyvät ihon läpi tupakkatyöläisen – lapsenkin – elimistöön.
Koulun käytävällä näyttäisi tapahtuvan jotain hämäräperäistä. Isoveli on käynyt Haaparannassa. Nyt aulassa raha ja nuuska vaihtavat omistajaa, kun hän välittää nuuskaa pikkuveljensä kavereille.
Aleksi Holmala ja Juho Palmroos huomasivat yläasteella, että Haukiputaan koulussa puhuttiin yhä enemmän nuuskasta ja kaikenlaisia asioita tapahtui sen ympärillä. He halusivat puuttua ongelmaan ja lähtivät siksi mukaan Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n perustamiin Nuuska-agentin tehtäviin. He eivät vakoilleet koulun käytävillä nuuskaa käyttäviä ikätovereitaan, vaan järjestivät muun muassa nuuskainfoja, joissa tarjoiltiin oikeaa tietoa nuuskasta.
Holmala ja Palmroos ovat edelleen kiinnostuneita nuuskavalistuksesta, vaikka yläaste jäi taakse jo pari vuotta sitten.
Nuuskan haittavaikutukset samoja kuin tupakalla
Nuuska-agentit yllättyivät valistustyötä tehdessään siitä, että nuuskan haittavaikutukset ovat usealle nuorelle yllätys.
”Moni tiesi kyllä, että tupakasta voi tulla syöpää, mutta nuuskaa pidettiin paljon vähemmän haitallisena”, Holmala kertoo.
Niinpä Nuuska-agentit kertoivat infoissa, että nuuska on valmistettu samasta tupakkakasvista kuin tupakka ja voi aiheuttaa samoja vakavia sairauksia, kuten syöpää.
”Yläasteen oppilaille näytimme hammashoitajalta saamiamme kuvia suusta, jossa oli käytetty nuuskaa pitkään. Ala-asteella ei vielä haluttu pelästyttää lapsia inhottavilla kuvilla, mutta kerroimme silti realistisesti, millaisia vaurioita nuuskasta voi tulla”, Palmroos sanoo.
Nuuska heikentää urheilusuoritusta
Hämmästyttävän monella on Nuuska-agenttien mukaan sellainen mielikuva, että nuuska parantaisi urheilusuoritusta – eivät kai jääkiekkoilijat ja muut urheilijat muuten sitä käyttäisi.
”Olimme todella yllättyneitä siitä, että näin aidosti uskotaan”, Palmroos ihmettelee.
Nuuskainfossa vastattiin harhaluuloihin tiedolla.
”Kerroimme, että nuuska heikentää urheilusuoristusta ja siinä oleva nikotiini supistaa verisuonia sekä vaikuttaa hermostoon”, Holmala toteaa.
Lapset pakkotyössä
Lapsityövoimaa käytetään tupakkateollisuudessa, ja se tuntui koskettavan nuoria nuuskainfoissa.
”Nuuskan kemikaalit päätyvät tupakkatuotteita valmistavan lapsen ihon läpi tämän elimistöön. Meillä joku nuori käyttää ihan vapaaehtoisesti nuuskaa, mutta pakkotyössä oleva lapsi ei ansaitse nuuskan kemikaaleja itseensä”, Palmroos toteaa.
Piinaava koukku
Nuuskasta ei pääse kovin helposti eroon, koska se sisältää koukuttavan määrän nikotiinia. Siksi sen käyttöä ei kannata edes aloittaa.
Joku alakoululainen saattoi kesken nuuskainfon vitsailla, että ”ite oon yrittänyt tosi kauan, enkä oo päässy eroon”. Se oli yritys naurattaa kavereita.
”Mutta voi jossain vaiheessa olla valitettavan totta”, Nuuska-agentit toteavat.
Teksti Susanna Cygnel