Hei, hyvä kysymys!
Nikotiini näkyy parhaiten virtsassa. Ja rahapussissa, joka kevenee varsin turhanpäiväisesti kun ostaa nikotiinituotteita.
Kysymyksestäsi ei käy ilmi, käytätkö itse nikotiinituotteita. Jos kuitenkin käytät, haluamme Fressiksessä kannustaa sinua miettimään käytön lopettamista. Lopettamalla käytön säästyy monilta haitoilta, joita nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa. Voit lukea niistä halutessasi lisää Fressiksestä.
Aurinkoista syksyä!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Olit huolissasi siitä, kertooko lääkäri vanhemmillesi, jos kehostasi löytyy nikotiinia. Sinänsä sinun ei tarvitse olla tästä kovin huolissaan. Ensinnäkin nikotiinia määritetään todella harvoin verikokeista, ellei sitä nimenomaan etsitä. Toisekseen 13-vuotias on sen ikäinen, että hänellä on jo enemmän itsemääräämisoikeutta omaan terveyteensä liittyvissä asioissa. Saat siis useimmissa tapauksissa itse päättää, haluatko lääkärin kertovan vanhemmillesi terveyttäsi koskevia tietoja.
Kertomasi perusteella käytät ilmeisesti jotakin nikotiinituotetta. Nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden ja siitä on myös paljon muuta haittaa terveydelle. Mitä nopeammin nikotiinituotteen käytön lopettaa, sen helpompi siitä on päästä eroon ja selviää vähemmillä haitoilla. Fressiksestä voit lukea lisätietoa nikotiiniriippuvuudesta ja nikotiinin haitoista.
Mukavaa syksyn jatkoa!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Anemialla tarkoitetaan veren liian matalaa hemoglobiinipitoisuutta, joka voidaan mitata verikokeen avulla. Veren punasolujen hemoglobiini sitoo happea ja kuljettaa sitä verenkierron mukana keuhkoista kudoksiin. Anemian oireena esiintyy tyypillisesti väsymystä, huimausta ja kalpeutta. Anemiasta kärsivän syke voi olla koholla ja anemiasta kärsivä ei jaksa myöskään urheilla samalla tavalla kuin ennen, vaan hengästyy ja väsyy helposti.
Kysyit, näkyykö nuuskan käyttö verikokeissa ja voivatko anemialle tyypilliset oireet johtua nuuskasta. Tiedetään, että tupakoitsijoilla verenkuvassa voi olla muutoksia, jotka voivat näkyä verikokeissa. Päinvastoin kuin anemiassa, tupakoitsijoilla hemoglobiiniarvo itse asiassa kohoaa sen vuoksi, että elimistö pyrkii sillä korjaamaan tupakoinnin aiheuttamaa elimistön hapenpuutetta. Varmaa tietoa siitä, aiheuttaako nuuska samanlaisia muutoksia verenkuvassa ei ole, mutta se on mahdollista.
Nuuskan käyttö tuskin aiheuttaa anemiaa, mutta kylläkin vaikuttaa verenkiertoon ja kudosten hapensaantiin heikentävästi. Nuuskan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia ja näin hankaloittaa hapen kuljetusta verenkierron mukana lihaksiin ja muihin kudoksiin. Tämä esimerkiksi hidastaa erilaisten vammojen ja haavojen paranemista. Nikotiini nostaa lisäksi sykettä ja verenpainetta ja rasittaa näin turhaan sydäntä ja verisuonistoa. Pitkäaikainen nuuskan käyttö myös suurentaa riskiä sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin.
Jos kärsii selkeistä anemiaan viittaavista oireista, on todella tärkeää, että asia tutkitaan ja otetaan tarvittavat verikokeet. Anemia nimittäin täytyy hoitaa ja sen syy selvittää lääkärin vastaanotolla.
Mikäli käytät nuuskaa, oletko pohtinut nuuskan käytön lopettamista? Olosi voisi olla freesimpi ja tekisit elimistöllesi ison palveluksen lopettamalla nuuskan käytön. Tarvittaessa voit saada apua ja tukea lopettamiseen esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta.
Tsemppiä syksyyn!