NikotiinituotteetNuuska

Nuuskamyytit: Tiedätkö, mikä on totta?

Parantaako nuuska suorituskykyä, keskittymistä, palautumista tai ruuansulatusta? Entä onko tapa riippuvuus? Kysyimme yhdestä varuskunnasta nuorilta alokkailta, miksi jopa puolet heistä käyttää nuuskaa heille toteutetun nikotiinikyselyn peristeella ja miksi se on myös urheilijoiden yleisimmin käyttämä nikotiinituote. Yleisimmät syyt nuuskan käytölle olivat tapa, ryhmäpaine, roolimallien esimerkki sekä käsitys siitä, että sillä olisi positiivisia vaikutuksia suoritukseen.

Nuuskamyytit: Tiedätkö, mikä on totta?

Parantaako nuuskaaminen suorituskykyä?

Nuuska on urheilupiireissä suosituin nikotiinituote ja usein kuulee sanottavan, ettei se ole yhtä haitallista kuin esimerkiksi tupakka. Osa luulee sen jopa parantavan suorituskykyä. Jos näin olisi, se olisi lueteltu doping-aineeksi. Päinvastoin nuuskan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia ja vähentää ravintoaineiden ja hapen kulkua lihaksiin. Tämä heikentää suorituskykyä ja vaikeuttaa myös palautumista. Nuuska ei siis paranna suorituskykyä, eikä ole terveellistä sen sisältämän nikotiinin ja muiden haitallisten aineiden takia.

Parantaako nuuskaaminen keskittymistä suoritukseen?

Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia, joka on riippuvuutta aiheuttava aine. Nikotiiniriippuvainen voi kokea, että nuuskan käyttäminen auttaa keskittymään suoritukseen. Keskittymiskyvyn ja valppauden puute ovat kuitenkin riippuvuusoireita, joita ei olisi ilman nuuskan käyttöä. Ihminen, joka ei käytä nuuskaa, ei kärsi myöskään riippuvuusoireista, eikä hänen keskittymisensä suoritukseen ole kiinni siitä, käyttääkö nuuskaa ennen suoritusta vai ei.

Auttaako nuuska rentoutumaan tai palautumaan suorituksesta?

Monet käyttävät nuuskaa palkintona kovan suorituksen tai ponnistuksen jälkeen. Nuuska voi vaikuttaa helpolle tavalle palautua ja rentoutua, mutta tosiasiassa se heikentää palautumista ja nostaa sydämen sykettä. Rentoutumisen tunne on seurausta riippuvuuteen liittyvien vieroitusoireiden helpottumisesta. Ihmiselle, joka ei käytä nuuskaa, vahvan nuuskan laittaminen huuleen aiheuttaa rentoutumisen tunteen sijaan huimausta, päänsärkyä ja pahoinvointia. Nämä ovat nikotiinimyrkytyksen oireita. Nuuska ei siis rentouta tai auta palautumaan suorituksesta.

Auttaako nuuska ruuansulatusta?

Nuuskan sisältämä nikotiini voi vähentää ruokahalua ja nopeuttaa suolen tyhjentymistä nostamalla sydämen sykettä. Nuuska on kuitenkin ruuansulatuselimistölle haitallista. Nuuskan vaikutuksia eri sairauksiin on tutkittu vielä melko vähän, mutta tutkimustulokset näyttävät siltä, että nuuskalla voi olla yhteys suu- ja nielusyöpään. Pelkällä nikotiinilla voi olla yhteys ruuansulatusongelmiin kuten refluksitautiin sekä suolistosairauksiin. Ruuansulatukseen saa vauhtia liikkumalla ja syömällä säännöllisesti sekä monipuolisesti. Bonuksena ovat lisääntyneet energiatasot, parempi unenlaatu sekä kokonaisvaltaisesti parempi terveys.

Onko nuuskaaminen vain tapa?

Monesti nuuskaa käytetään sen kummemmin asiaa ajattelematta. On hyvä pohtia, onko nuuskan käytön taustalla kuitenkin esimerkiksi halu kuulua joukkoon, vaikeus kieltäytyä tai riippuvuus. Jokainen meistä varmasti haluaa olla oman elämänsä herra, eikä antaa toisten tai varsinkaan riippuvuuksien päättää sitä, mitä teemme ja kuinka käyttäydymme. Nuuskan käytön välttäminen tai lopettaminen on fiksu teko, josta olet kiitollinen myös vanhempana. Mikäli tarvitset apua lopettamiseen, kokeile Erovirasto-sovellusta.

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkötupakka
Nimimerkki: 11v
Ikä: 9-12v
Kuinka paljon vapea täytyy käyttää, että hammaslääkäri huomaa sen? Kuinka paljon vapea täytyy käyttää että hammaslääkäri huomaa sen. Ja jos hammaslääkäri huomaa että 12 v on käyttänyt vapea kertooko se vanhemmille
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävät tosiaan monia terveydelle haitallisia aineita. Sähkösavukkeet ovat vielä melko uusi tuote, ja niitä on monia erilaisia, joten siksi ei kuitenkaan pystytä vielä sanomaan kovinkaan tarkasti, millaisia haittoja niistä seuraa sen mukaan, kuinka paljon näitä tuotteita käyttää. Myös erilaiset käyttötavat ja esimerkiksi tupakkatuotteiden rinnakkaiskäyttö vaikeuttavat sähkösavukkeen itsenäisten terveyshaittojen arviointia. Haitallista käyttö kuitenkin joka tapauksessa on. Voit lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista.

Viestistäsi ei käy ilmi se, millä tavalla, miten paljon ja kuinka usein olet sähkösavuketta käyttänyt. Näin hammaslääkärinä uskoisin, ettei satunnaista vapen käyttöä huomaa vastaanotolla. Hammastarkastuksessa kuitenkin yleensä kysytään tupakoinnista tai nuuskaamisesta, ja esimerkiksi siinä yhteydessä vapen käytöstä voi hyvin kertoa hammaslääkärille. Hammaslääkäreitä koskee vaitiolovelvollisuus, eikä vanhemmille aleta sen vuoksi soittelemaan, jos huomataan nuorella näiden tuotteiden käyttöä. Itseasiassa hammaslääkärikäynnin yhteydessä on oikein hyvä tilaisuus kysyä tällaisia kysymyksiä ja kertoa mahdollisista huolista aiheeseen liittyen. Hammaslääkäreiden tarkoitus on auttaa potilaita kohti parempaa suun terveyttä ja siihen kuuluu myös tupakka- ja nikotiinituotteista keskusteleminen.

Muistathan huolehtia hampaistasi puhdistamalla hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja suosimalla sähköhammasharjan käyttöä. Mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkötupakka
Nimimerkki: kysyjä
Ikä: 13-15v
Voiko sähkötupakasta tai nikotiinista olla haittaa mononukleoosin aikana? kun on mononukloeesi (pusutauti) voiko sähkö tupakasta tai ylipäätään nikootiinista olla erityishaittaa taudin aikana?
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Mietit voiko sähkötupakasta tai nikotiinista olla haittaa, kun sairastaa mononukleoosia.

Sähkötupakan eli sähkösavukkeen kaikkia haittavaikutuksia ei vielä tunneta. On kuitenkin näyttöä siitä, että käytöstä on haittaa hengitysteiden toiminnalle, mikä voi pahentaa infektio-oireita. Sähkösavukkeiden käyttäminen ei siis varmastikaan ainakaan edistä mononukleoosin paranemista. Lisäksi on viitteitä myös siitä, että nikotiini itsessään saattaa heikentää elimistön immuunipuolustusta, eli näin ollen ei varmastikaan ole hyvä käyttää minkäänlaisia nikotiinituotteita pusutaudin aikana. Pidempiaikainen sähkösavukkeen käyttäminen voi altistaa myös muille virus- ja bakteeritulehduksille.

Me täällä Fressiksessä emme muutenkaan suosittele nikotiinituotteiden käyttöä, koska niistä on kasvavalle nuorelle vain haittaa. Voit halutessasi lukea lisää näistä haittavaikutuksista Fressiksen tietopankista. Tukea näiden tuotteiden käytön lopettamiseen saa myös Fressiksestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Nikotiinituotteet

Nikotiinipussit – mitä ne ovat ja miksi niitä ei kannata käyttää?

Nikotiinipussit ovat haitallisia, ja niiden käyttöä kannattaa välttää. Nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa myrkytyksen ja niiden sisältämä nikotiini heikentää aivojen toimintaa, rasittaa kehoa ja aiheuttaa riippuvuutta.