Mieli

Neljä syytä miksi nikotiinituotteet eivät sovi ahdistuksen helpottamiseen

Kohtaamme kaikki elämässämme haasteita ja stressaavia tilanteita, joiden kanssa joudumme kamppailemaan. Nuoruus itsessään voi olla stressaava elämänvaihe sen sisältämien suurten muutosten ja kasvun myötä. Nuoruudessa kasvetaan aikuiseksi, itsenäistytään ja samalla käydään koulua, solmitaan kaverisuhteita ja pohditaan tulevaisuutta. Kaiken tämän keskellä saattaa tulla tarve etsiä stressaavaa oloa helpottavia keinoja. Valitettavasti moni myös lankeaa nikotiinituotteiden houkutuksiin. Mutta tiesitkö, että nikotiini ei todellisuudessa ole hyvä keino stressin lievittämiseen?

Neljä syytä miksi nikotiinituotteet eivät sovi ahdistuksen helpottamiseen

Tässä neljä syytä miksi tupakka- ja nikotiinituotteet eivät ole hyvä keino stressin, ahdistuksen tai tarkkaavaisuusongelmien helpottamiseen:

1. Nikotiini on terveydelle haitallista 

Nikotiini on terveydelle haitallinen myrkky ja jo sen takia todella huono vaihtoehto hoitokeinoksi yhtään mihinkään. Nikotiini supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä, heikentää ravintoaineiden kulkeutumista ja pitää kehoa jatkuvassa stressitilassa. Nikotiinituotteiden käyttö voi altistaa mm. tyypin 2 diabetekselle ja sydän ja verisuonitaudeille. Sairastuminen jos mikä on stressaavaa ja ahdistavaa! Nikotiinituotteiden käyttö ei siis ole terve tapa selviytyä stressistä ja ahdistuksesta, vaan altistaa terveyshuolille. 

2. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta  

Nikotiini on vahvaa riippuvuutta aiheuttava aine ja riippuvuushan on itsessään stressaavaa! Tyypillisiä nikotiinin riippuvuusoireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet. Kun riippuvainen käyttää nikotiinituotteita nämä oireet helpottavat hetkeksi, kunnes keho alkaa taas vaatimaan lisää nikotiinia ja oireet palaavat. Todellisuudessa käytön myötä koettu hetkellinen helpotus onkin uuden riippuvuuden hoitoa. Illman riippuvuutta ei olisi myöskään riippuvuusoireita, joita tarvitsee hoitaa tai jotka häiritsevät arjesta nauttimista.  

3. Nikotiini vaikuttaa aivojen toimintaan 

Tutkimukset osoittavat, että varsinkin nuoruudessa nikotiini voi heikentää aivojen toimintaa ja aiheuttaa pysyviä muutoksia aivoissa. Nämä muutokset voivat aiheuttaa oppimis- ja keskittymisvaikeuksia sekä ahdistus- ja masennusoireita. Eli sen sijaan, että nikotiini lievittäisi näitä oireita, se itseasiassa voi aiheuttaa niitä.  

4. Nikotiini voi heikentää tarkkaavaisuutta ja aiheuttaa stressiä 

Jotkut kokevat, että nikotiinituotteet auttavat tarkkaavaisuusongelmiin, mutta todellisuudessa nikotiini on huono lääke tähänkin. On nimittäin tutkittu, että ADHD- oireiset nuoret ovat muita alttiimpia nikotiiniriippuvuudelle. Heillä nikotiiniriippuvuuden riski on lähes kolminkertainen muihin nuoriin verrattuna. ADHD-oireinen voi kokea nikotiinin helpottavan ADHD-oireita, mutta todellisuudessa nikotiini pahentaa tarkkaavaisuusongelmia ja voi lisätä stressin ja ahdistuksen oireita. Hyvä hoitotasapaino ja ADHD-oireiden hallinta pienentää nikotiiniriippuvuuden syntymisen riskin oireettomien tasolle.

Miten sitten hallita stressiä?

Joten seuraavan kerran, kun tunnet stressiä, ahdistusta, paineita tai tarkkaavaisuuden ongelmia etsi itsellesi sopivia ja terveitä tapoja hallita stressiä. Liikunta, rentoutumisharjoitukset sekä ahdistavista ja stressaavista asioista puhuminen turvallisen aikuisen kanssa ovat tällaisia. Ne eivät auta vain hetkellisesti, vaan myös pitkällä aikavälillä. Stressittömäksi kenenkään elämää ei saa, mutta stressaavien tilanteiden kanssa voi oppia tulemaan toimeen! 

Lue lisää tietopankista: Stressin kanssa pärjääminen.

Tai kokeile maksutonta Chillaa -appiä

Katso myös

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ihastunut tyttö
Ikä: 9-12v
Mistä puhua ihastuksen kanssa? Moi! Mä olen ollut jo aika pitkän aikaa ihastunut yhteen kivaan poikaan joka on mun luokalla. Mä haluaisin laittaa hänelle viestiä ja tutustua häneen...
Fressis

Moikka! Viestisi perusteella vaikuttaa siltä, että teillä on paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita! Hienoa! Niistä on helppo lähteä liikkeelle. 😊

Jos sinusta tuntuu luontevalta laittaa hänelle viestiä, niin silloin viestittelyn voi hyvin aloittaa esimerkiksi yhteisistä kiinnostuksen kohteista, tai muista teitä yhdistävistä asioista. Myös siis esimerkiksi läksyjen kysyminen on hyvä idea. Tässä muutama esimerkki:

 

  1. Koripallo: Koska molemmat olette kiinnostuneita koripallosta, voisitko aloittaa keskustelun kysymällä hänen mielipidettään jostain ajankohtaisesta pelistä tai pelaajasta? Tai voisitko kysyä, kuinka kauan hän on harrastanut koripalloa ja kertoa omista kokemuksistasi lajin parissa?

 

  1. Ratsastus: Tämä on myös hyvä aihe, koska molemmilla teillä on kokemusta siitä. Voisitko kysyä hänen kokemuksistaan ratsastuksesta tai hevosten hoidosta? Tai ehkä voit keskustella teidän lempiratsastustyylistä tai hevosista?

 

  1. Läksyt: Tämä on turvallinen ja helppo tapa aloittaa keskustelu, varsinkin kun olette samalla luokalla. Voisitko kysyä apua johonkin tehtävään tai hänen mielipidettään jostain kouluprojektista?

 

Jos viestin lähettäminen tuntuu epäluontevalta, yksi hyvä keino lähestyä ihastusta voi olla järjestää ensin tapaaminen tai jokin aktiviteetti yhteisten kavereiden kanssa, mikäli sellaisia löytyy. Ryhmässä vietetyn ajan jälkeen voi olla helpompi jatkaa keskustelua viestitse.

Miten tahansa päätätkin lähestyä ihastustasi, muista olla oma itsesi. Se on parasta, mitä voit olla. 😊 Keskustele aiheista, jotka kiinnostavat sinua, ja kuuntele, mitä hänellä on sanottavanaan tai mikä hänen mielestään on kiinnostavaa.

On myös aivan normaalia olla jännittynyt tai hermostunut, kun otat yhteyttä ihastukseesi ensimmäistä kertaa. Ole rohkea ja muista, että jokainen keskustelu on mahdollisuus tutustua toiseen paremmin.

Onnea matkaan!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRuokaSeksi
Nimimerkki: Mietteliäs123
Ikä: 13-15v
Syömishäiriö ja rintojen kehittyminen Moii oon siis tällänen 14 vuotias tyttö ja mulla oli syömishäiriö 11-14 vuotiaana ja oon nyt siis parantumassa mutta mun rinnat ei kerenny kasvaa...
Fressis

Hei,

Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.

Voimia toipumisen tielle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: ?
Ikä: Yli 18v
Näkyykö 10kg laihdutus muille? Onko 10kg laihdutus huomattavissa muille? 95-85
Fressis

Moi!

Kysyt, näkyykö 10 kilon laihdutus muille. Usein tällaiset muutokset kehossa näkyvät muille, mutta kaikki eivät siihen tokikaan kiinnitä huomiota. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asiaa pohdit. Haluaisitko, että toiset tämän huomaisivat, vai toivoisitko, ettei asiaan kiinnitettäisi huomiota?

Haluamme Fressiksessä kannustaa yleisesti terveellisiin elintapoihin, eli että huolehtii siitä, että syö ja liikkuu monipuolisesti ja säännöllisesti sekä nukkuu riittävästi. Emme siis suosittele laihdutuskuureja emmekä vaa’an lukemien seuraamista etenkään kasvavassa isässä oleville nuorille. Toki en näin yhden viestin perusteella, ja tuntematta tilannettasi tarkemmin, voi ottaa kantaa tähän asiaan tämän enempää. Siksi haluaisin ohjata sinut vielä terveydenhoitajan vastaanotolle, jotta pääset keskustelemaan aiheesta paremmin. Voisitko ottaa esimerkiksi yhteyttä työ- tai opiskeluterveydenhuollon palveluihin?

On selvää, että kun panostaa terveellisiin elintapoihin kokonaisuudessaan, voi omassa kehossaan paremmin ja jaksaa myös paremmin arjessa. Tämä varmasti näyttäytyy myös muille olemuksestasi. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?