MieliNikotiinituotteet

Neljä syytä miksi nikotiinituotteet eivät sovi ahdistuksen helpottamiseen

Kohtaamme kaikki elämässämme haasteita ja stressaavia tilanteita, joiden kanssa joudumme kamppailemaan. Nuoruus itsessään voi olla stressaava elämänvaihe sen sisältämien suurten muutosten ja kasvun myötä. Nuoruudessa kasvetaan aikuiseksi, itsenäistytään ja samalla käydään koulua, solmitaan kaverisuhteita ja pohditaan tulevaisuutta. Kaiken tämän keskellä saattaa tulla tarve etsiä stressaavaa oloa helpottavia keinoja. Valitettavasti moni myös lankeaa nikotiinituotteiden houkutuksiin. Mutta tiesitkö, että nikotiinituotteet kuten nikotiinipussit, sähkösavuke eli vape, tupakka tai nuuska ei todellisuudessa ole hyvä keino stressin lievittämiseen?

Neljä syytä miksi nikotiinituotteet eivät sovi ahdistuksen helpottamiseen

Jotkut kokevat, että nikotiini lievittää stressin, ahdistuksen tai tarkkaavaisuuden ongelmia. Tämä helpotus on kuitenkin harhaanjohtava.

Tässä neljä syytä miksi tupakka- ja nikotiinituotteet kuten nikotiinipussit, vape eli sähkösavuke, tupakka tai nuuska eivät ole hyvä keino ärsytyksen, stressin, ahdistuksen tai tarkkaavaisuusongelmien helpottamiseen:

1. Nikotiini on terveydelle haitallista 

Nikotiini on terveydelle haitallinen myrkky ja jo sen takia todella huono vaihtoehto hoitokeinoksi yhtään mihinkään.

Samalla kun nikotiinituotteiden käyttäjä voi kokea rentoutuvansa nikotiinin vaikutuksesta, menee keho itseasiassa stressitilaan. Nikotiini nimittäin supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä ja rasittaa kehoa. ja altistaa mm. tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Ja sairastuminen jos mikä on stressaavaa ja ahdistavaa!

On tutkittu, että nikotiinituotteiden käytön lopettaminen vähentää henkilön kokemaa stressiä, parantaa unen laatua ja lisää mielen hyvinvointia.

Nikotiinituotteiden käyttö ei siis ole terve tapa selviytyä vaikeista hetkistä, vaan altistaa terveyshuolille ja lisää stressiä ja ahdistusta.

2. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta  

Nikotiini on vahvaa riippuvuutta aiheuttava aine ja riippuvuushan on itsessään stressaavaa ja aiheuttaa päänvaivaa!

Tyypillisiä nikotiinin riippuvuusoireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet. Kun riippuvainen käyttää nikotiinituotteita nämä oireet helpottavat hetkeksi, kunnes keho alkaa taas vaatimaan lisää nikotiinia ja oireet palaavat.

Illman riippuvuutta ei olisi myöskään riippuvuusoireita, joita tarvitsee hoitaa tai jotka häiritsevät arjesta nauttimista.

3. Nikotiini vaikuttaa aivojen toimintaan 

Nikotiinituotteiden käyttö muokkaa aivoja. Nikotiinireseptoreissa tapahtuvien muutosten myötä kehoon vapautuu dopamiinia mikä tuottaa käyttäjälleen lyhytaikaisen mielihyvän tai rentoutumisen tunteen. Samalla muutokset saavat aikaan riippuvuuden, heikentävät aivojen toimintaa ja voivat aiheuttaa pysyviäkin muutoksia aivoissa.

Nämä muutokset voivat aiheuttaa oppimis- ja keskittymisvaikeuksia sekä ahdistus- ja masennusoireita. Eli sen sijaan, että nikotiini lievittäisi näitä oireita, se itseasiassa voi aiheuttaa niitä.

4. Nikotiini voi heikentää tarkkaavaisuutta ja aiheuttaa stressiä 

Jotkut kokevat, että nikotiinituotteet auttavat tarkkaavaisuusongelmiin, mutta todellisuudessa nikotiini on huono lääke tähänkin.

On nimittäin tutkittu, että ADHD- oireiset nuoret ovat muita alttiimpia nikotiiniriippuvuudelle. Heillä nikotiiniriippuvuuden riski on lähes kolminkertainen muihin nuoriin verrattuna. ADHD-oireinen voi kokea nikotiinin helpottavan ADHD-oireita, mutta todellisuudessa nikotiini pahentaa tarkkaavaisuusongelmia ja voi lisätä stressin ja ahdistuksen oireita. Hyvä hoitotasapaino ja ADHD-oireiden hallinta pienentää nikotiiniriippuvuuden syntymisen riskin oireettomien tasolle.

Nikotiini voi aiheuttaa tarkkaavaisuusongelmia kenelle vain, ei vain ADHD-oireisille. Myös riippuvuus voi aiheuttaa tarkkaavaisuusongelmia.

Miten sitten hallita stressiä?

Joten seuraavan kerran, kun tunnet stressiä, ahdistusta, paineita tai tarkkaavaisuuden ongelmia etsi itsellesi sopivia ja terveitä tapoja hallita stressiä. Liikunta, rentoutumisharjoitukset sekä ahdistavista ja stressaavista asioista puhuminen turvallisen aikuisen kanssa ovat tällaisia. Ne eivät auta vain hetkellisesti, vaan myös pitkällä aikavälillä. Stressittömäksi kenenkään elämää ei saa, mutta stressaavien tilanteiden kanssa voi oppia tulemaan toimeen! 

Lue lisää tietopankista: Stressin kanssa pärjääminen.

Tai kokeile maksutonta Chillaa -appiä

Katso myös

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

7 syytä lopettaa nikotiinituotteiden käyttö

Ootko ehkä pohtinut nikotiinituotteiden käytön lopettamista ja mitä hyötyä siitä vois olla? Nikotiinituotteiden käytön lopettamiselle löytyy monta hyvää syytä.

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Onko ok jos 12v poika seurustelee 14v tytön kanssa?
Ikä: 9-12v
Onko ok, jos 12-vuotias seurustelee 14-vuotiaan kanssa jos ei harrasta seksiä? Hei. Olen siis 12 vuotias Poika, ja olen tosi ihastunut erääseen 14 vuotiaaseen tyttöön, niin onko ok jos 12 vuotias ja 14 vuotias seurustelevat...
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi.

Ihastuminen on ihanaa ja on hienoa, että haluat näin vastuullisesti selvittää etukäteen, mikä on ok ja mikä ei!

Seurustelulle tai seksin harrastamiselle ei ole varsinaisia ikärajoja tilanteissa, joissa molemmat ovat alle 16-vuotiaita. Teidän seurustelunne olisi siis aivan ok! Mikäli seurustelun toinen osapuoli olisi yli 16-vuotias, on hyvä olla tietoinen laissa määritellystä suojaikärajasta. Se tarkoittaa, että yli 16-vuotias ei saa tehdä alle 16-vuotiaan kanssa seksuaalisia tekoja. Lailla on tarkoitus toimia suojana, sillä alle 16-vuotiaiden ei katsota voivan antaa pätevää suostumusta seksuaaliseen tekoon itseään selkeästi vanhemman nuoren tai aikuisen kanssa. Tämä laki ei kuitenkaan estä kehitykseltään ja iältään lähellä toisiaan olevien nuorten välisiä, tasavertaisia suhteita. Esimerkiksi jos toinen olisi 15-vuotias ja toinen 17-vuotias. Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, joten voit halutessasi lukea suojaikärajasta lisää täältä.

Mikäli päädytte aloittamaan seurustelun, on ensin hyvä jutella siitä mitä seurustelu kummallekin tarkoittaa. Nuoruus etenee jokaisella omaa tahtia ja esimerkiksi valmius läheisyyteen, pussailuun tai seksiin syntyy jokaisella omassa tahdissa. Joku 14-vuotias voi kokea olevansa valmis ja toinen taas ei lähelläkään. Siksi seurustelussa on hyvä aina yhdessä jutella ja edetä vain niissä asioissa, jotka tuntuvat molemmista hyvältä.

Toivottavasti seurustelu etenee toivomallasi tavalla, mukavaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliSeksi
Nimimerkki: poika15
Ikä: 16-18v
Pohdintaa seksuaalisesta suuntautumisesta En ole ihan varma seksuaalisesta suuntautumisestani mutta tiedän että tykkään pojista jollain tavalla. On ollut hämmentävää, että tykkäänkö pojista ja tytöista vain seksuaalisesti vai...
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä pohdinnastasi!

Moni pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan jossain vaiheessa elämää. Etenkin nuoruudessa, kun ihastumisia tapahtuu ensimmäisiä kertoja, voivat omat pohdinnat kuitenkin hämmentää. Kertomassasi ei kuitenkaan ole mitään outoa, päinvastoin! Nuorena on nimittäin hyvin luonnollista, että oma suuntautuminen on hakusessa ja ihastusta voi kokea eri ihmisiä kohtaan sukupuolesta riippumatta, ilman että se kertoisi sen enempää omasta suuntautumisesta.

Oma kokemus voi myös vaihdella elämän eri vaiheissa. Seksuaalisen suuntautumisen määritelmään liitetään usein romanttinen tai seksuaalinen kiinnostus toista ihmistä kohtaan. Kokemus on kuitenkin hyvin henkilökohtainen, joten ulkopuolelta ei voi määritellä toisen kokemusta. Ihastusta voi kokea myös eri sukupuolia kohtaan yhtä aikaa. Lisää määritelmistä voit lukea täältä.

Erilaisten tunteiden herääminen voi saada monenlaisia pohdintoja liikkeelle, mutta oletko miettinyt, mitä tieto siitä, mikä seksuaalinen suuntautumisesi on, merkitsee sinulle? Tarvitseeko suuntautumistaan osata täysin määritellä? Vai voisitko ehkä ajatella, että tärkeämpää on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja että ihastut sukupuolen sijaan toiseen ihmiseen? Voit myös pohtia mihin asioihin ihastuit kertomassasi pojassa – liittyivätkö ne sukupuoleen vai ovatko ne ominaisuuksia, joihin olisit ihastunut sukupuolesta riippumatta?

Toivottavasti nämä pohdinnat saavat sinut oivaltamaan jotain itsestäsi. Mikäli kuitenkin kaipaat lisää tukea omiin pohdintoihisi ja itsesi määrittelyyn, voit ottaa vielä yhteyttä Sinuiksi-palveluun, jossa voit jutella seksuaalisuuden moninaisuuteen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Sivuilla on myös kysymyspalsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.

Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?