Katso video: Näin nopeasti valmistuu hyvä välipala!
Kaipaatko ideoita aamu-, väli-, tai iltapalaan? Fressiksen video näyttää, kuinka näppärästi kasaat tasapainoisen aterian.
Kaipaatko ideoita aamu-, väli-, tai iltapalaan? Fressiksen video näyttää, kuinka näppärästi kasaat tasapainoisen aterian.
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Millaiseksi koet suhtautumisesi ruokaan noin muuten? Mikä yhdessä ruokailussa on sinusta kaikista vaikeinta? Tuntuuko sinusta epämiellyttävältä, että muut näkevät, kun syöt? Entä jos olette esimerkiksi viettämässä iltaa kavereiden kanssa, ja teillä on jotain naposteltavia, niin syötkö tällaisissa tilanteissa lainkaan mitään?
Kuulostaa siltä, että olet tottunut syömään rauhassa ja ruokaan keskittyen, ja siksi sosiaaliset ruokailutilanteet ovat sinulle haasteellisia. Taustalla voi toki olla myös sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Yksi melko tavallinen sosiaalisten tilanteiden pelon muoto on pelko syödä niin, että muita ihmisiä paikalla. Toki asiaa on vaikea arvioida tämän tarkemmin näin sähköpostin välityksellä.
Mitä mieltä olet, voisiko syömistä harjoitella perheenjäsenen kanssa menemällä julkiseen paikkaan syömään? Tällöin voisi selvitä, onko kyse siitä, että muut näkevät, vai enemmän siitä että perheenjäsenen kanssa on ok olla hiljaa, koska olette niin aina ruokaillessa toimineet. Entä olisiko ystävillesi mahdollista sanoa kevyesti se, että olet tottunut syömään hiljaisuudessa, ja että haluat syödä rauhassa ja vasta sitten jutella? Tällöin asia olisi sanottu ääneen, eikä sitä tarvitsisi silloin samalla lailla jännittää. Joka tapauksessa olisi hyvä, että saisit olla tällaisissa tilanteissa luontevasti oma itsesi, ja syödä keskustelematta muiden kanssa, jos niin haluat.
Näkisin, että olisi hyvä, jos pääsisit keskustelemaan tästä aiheesta vielä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, mieluiten ehkäpä psykologin. Vaihtoehtoisesti voit olla yhteydessä myös Syömishäiriöliittoon. Syömishäiriöliitto tarjoaa keskusteluapua kaikille, joita askarruttavat ruokaan ja syömiseen liittyvät asiat. Tukea pohdintoihisi voit saada myös esimerkiksi Mieli ry:n chat-palveluista.
Sosiaalisuus liittyy vahvasti ruokailuun monissa tilanteissa, ja kuten kerrotkin, niin pidemmän päälle ruokailutilanteiden välttely ei varmastikaan tule onnistumaan, tai voi johtaa eristäytymiseen. Siksi olisi hyvä löytää keinoja syömisen sujumiseen muiden ihmisten seurassa – parhaimmillaan yhdessä syöminen on nautinnollista ja mukavaa!
Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Tsekkaa infograafista, mitä sen osalta olisi hyvä huomioida.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Valitettavasti minun on vaikea ottaa tarkemmin kantaa tilanteeseesi. Terveydenhoitajan tehtävänä on tukea sinun hyvinvointiasi ja seurata kehityksen etenemistä. Voi siis hyvin olla, että terveydenhoitaja ottaa asian puheeksi, jos painossa on tapahtunut paljon muutosta edelliseen käyntiin nähden. Tästä ei kuitenkaan tarvitse olla mitenkään huolissaan, vaan voitte yhdessä terveydenhoitajan kanssa keskustellen käydä läpi tilannettasi.
Nuoruus on aikaa, jolloin myös painon ja pituuden suhteen tapahtuu paljon muutoksia. On tärkeä muistaa, että laihdutuskuurit tai muut vastaavat eivät ole suositeltavia kasvuiässä oleville nuorille. Tärkeämpää on panostaa terveellisiin ja säännöllisiin elintapoihin; liikkua säännöllisesti, syödä monipuolisesti ja huolehtia myös riittävästä levosta. Viestisi perusteella oletkin ilmeisesti näin tehnytkin 😊
Vaikuttaa siltä, että painoon liittyvät asiat kuitenkin mietityttävät sinua kovasti. Voit siis rohkeasti itsekin ottaa asian puheeksi terveydenhoitajan kanssa. Häneltä saat varmasti tarvittaessa neuvoja ja tukea tilanteeseesi.
Tsemppiä sinulle!