MieliNikotiinituotteet

Neljä syytä miksi nikotiinituotteet eivät sovi ahdistuksen helpottamiseen

Kohtaamme kaikki elämässämme haasteita ja stressaavia tilanteita, joiden kanssa joudumme kamppailemaan. Nuoruus itsessään voi olla stressaava elämänvaihe sen sisältämien suurten muutosten ja kasvun myötä. Nuoruudessa kasvetaan aikuiseksi, itsenäistytään ja samalla käydään koulua, solmitaan kaverisuhteita ja pohditaan tulevaisuutta. Kaiken tämän keskellä saattaa tulla tarve etsiä stressaavaa oloa helpottavia keinoja. Valitettavasti moni myös lankeaa nikotiinituotteiden houkutuksiin. Mutta tiesitkö, että nikotiinituotteet kuten nikotiinipussit, sähkösavuke eli vape, tupakka tai nuuska ei todellisuudessa ole hyvä keino stressin lievittämiseen?

Neljä syytä miksi nikotiinituotteet eivät sovi ahdistuksen helpottamiseen

Jotkut kokevat, että nikotiini lievittää stressin, ahdistuksen tai tarkkaavaisuuden ongelmia. Tämä helpotus on kuitenkin harhaanjohtava.

Tässä neljä syytä miksi tupakka- ja nikotiinituotteet kuten nikotiinipussit, vape eli sähkösavuke, tupakka tai nuuska eivät ole hyvä keino ärsytyksen, stressin, ahdistuksen tai tarkkaavaisuusongelmien helpottamiseen:

1. Nikotiini on terveydelle haitallista 

Nikotiini on terveydelle haitallinen myrkky ja jo sen takia todella huono vaihtoehto hoitokeinoksi yhtään mihinkään.

Samalla kun nikotiinituotteiden käyttäjä voi kokea rentoutuvansa nikotiinin vaikutuksesta, menee keho itseasiassa stressitilaan. Nikotiini nimittäin supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä ja rasittaa kehoa. ja altistaa mm. tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Ja sairastuminen jos mikä on stressaavaa ja ahdistavaa!

On tutkittu, että nikotiinituotteiden käytön lopettaminen vähentää henkilön kokemaa stressiä, parantaa unen laatua ja lisää mielen hyvinvointia.

Nikotiinituotteiden käyttö ei siis ole terve tapa selviytyä vaikeista hetkistä, vaan altistaa terveyshuolille ja lisää stressiä ja ahdistusta.

2. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta  

Nikotiini on vahvaa riippuvuutta aiheuttava aine ja riippuvuushan on itsessään stressaavaa ja aiheuttaa päänvaivaa!

Tyypillisiä nikotiinin riippuvuusoireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet. Kun riippuvainen käyttää nikotiinituotteita nämä oireet helpottavat hetkeksi, kunnes keho alkaa taas vaatimaan lisää nikotiinia ja oireet palaavat.

Illman riippuvuutta ei olisi myöskään riippuvuusoireita, joita tarvitsee hoitaa tai jotka häiritsevät arjesta nauttimista.

3. Nikotiini vaikuttaa aivojen toimintaan 

Nikotiinituotteiden käyttö muokkaa aivoja. Nikotiinireseptoreissa tapahtuvien muutosten myötä kehoon vapautuu dopamiinia mikä tuottaa käyttäjälleen lyhytaikaisen mielihyvän tai rentoutumisen tunteen. Samalla muutokset saavat aikaan riippuvuuden, heikentävät aivojen toimintaa ja voivat aiheuttaa pysyviäkin muutoksia aivoissa.

Nämä muutokset voivat aiheuttaa oppimis- ja keskittymisvaikeuksia sekä ahdistus- ja masennusoireita. Eli sen sijaan, että nikotiini lievittäisi näitä oireita, se itseasiassa voi aiheuttaa niitä.

4. Nikotiini voi heikentää tarkkaavaisuutta ja aiheuttaa stressiä 

Jotkut kokevat, että nikotiinituotteet auttavat tarkkaavaisuusongelmiin, mutta todellisuudessa nikotiini on huono lääke tähänkin.

On nimittäin tutkittu, että ADHD- oireiset nuoret ovat muita alttiimpia nikotiiniriippuvuudelle. Heillä nikotiiniriippuvuuden riski on lähes kolminkertainen muihin nuoriin verrattuna. ADHD-oireinen voi kokea nikotiinin helpottavan ADHD-oireita, mutta todellisuudessa nikotiini pahentaa tarkkaavaisuusongelmia ja voi lisätä stressin ja ahdistuksen oireita. Hyvä hoitotasapaino ja ADHD-oireiden hallinta pienentää nikotiiniriippuvuuden syntymisen riskin oireettomien tasolle.

Nikotiini voi aiheuttaa tarkkaavaisuusongelmia kenelle vain, ei vain ADHD-oireisille. Myös riippuvuus voi aiheuttaa tarkkaavaisuusongelmia.

Miten sitten hallita stressiä?

Joten seuraavan kerran, kun tunnet stressiä, ahdistusta, paineita tai tarkkaavaisuuden ongelmia etsi itsellesi sopivia ja terveitä tapoja hallita stressiä. Liikunta, rentoutumisharjoitukset sekä ahdistavista ja stressaavista asioista puhuminen turvallisen aikuisen kanssa ovat tällaisia. Ne eivät auta vain hetkellisesti, vaan myös pitkällä aikavälillä. Stressittömäksi kenenkään elämää ei saa, mutta stressaavien tilanteiden kanssa voi oppia tulemaan toimeen! 

Lue lisää tietopankista: Stressin kanssa pärjääminen.

Tai kokeile maksutonta Chillaa -appiä

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Huomaatko hammaslääkäri vape käytöstä?milloin viisauden hampaat puhkeaa?
Ikä: 13-15v
Huomaako hammaslääkäri, jos on käyttänyt vapea pari kertaa? Huomaako hammaslääkäri jos on käyttänyt vain pari kertaa vapea mutta ei enää ja milloin puhkeaa viisauden hampaat? mul puhkes jo kun olin 12 v...
Fressis

Hei! Kiitos viestistä!

Todennäköisesti hammaslääkäri ei huomaa, jos olet käyttänyt vapea muutaman kerran. Hieno juttu, että et ole enää käyttänyt vapea! 😊Kannattaakin olla harkitsevainen asian kanssa: vaikka vapen käyttäminen voi aluksi tuntua harmittomalta, sillä on monia haittavaikutuksia. Pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei vielä edes tarkkaan tunneta. Vape sisältää mm. nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta, jolloin vapen käyttöä on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Erittäin hyvä päätös siis, että et ole enää käyttänyt vapea! 😊

Viisaudenhampaat puhkeavat tavallisesti 17–21-vuotiaana. Niiden puhkeamista voi odottaa 26-vuotiaaksi saakka. Jos olit tuon mainitsemasi ”puhkeamistilanteen” aikaan 12-vuotias, voisiko olla, että sinulle puhkesivat toiset poskihampaat eli niin sanotut seiskat? Ainakin iän puolesta se sopisi seiskojen puhkeamisen aikatauluun, jotka tulevat 11–13-vuotiaana. Jos asia mietityttää, suosittelen kysymään asiaa vielä hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä. Muista harjata hampaat erityisen huolellisesti mieluiten sähköhammasharjalla ja samoin on hyvä käyttää hammaslankaa päivittäin.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Lilli
Ikä: 13-15v
Miten kertoa vanhemmille, että on trans? miten kertoa vanhemmille että olen trans tyttö. Hei olen 13 vuotias trans tyttö ja haluaisin kertoa vanhemmilleni että olen trans mutta minua pelottaa että he...
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.

Kolme vuotta on pitkä aika pitää näin tärkeää asiaa salassa, joten on hyvä, että otit yhteyttä saadaksesi vanhemmille kertomiseen tukea. On hienoa, että sisaresi ovat tukenasi, ja olet ollut rohkea, kun olet kertonut asiasta heille.

Vanhemmille kertomiseen ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa tapaa, mutta moni on kokenut kirjeen kirjoittamisen hyväksi. Kirje mahdollistaa sen, että vanhempasi voivat lukea sen rauhassa ja palata siihen tarvittaessa. Tieto voi nimittäin herättää vanhemmissasi monia tunteita ja hämmennystä. Joskus nämä tunteet voivat tulla ulos äkkipikaisuutena tai ajattelemattomina kommentteina ja aiheuttaa pahaa mieltä tai riitaa. Kirjeen avulla vanhempasi saavat vähän lisäaikaa sulatella asiaa. Voi myös olla, että vanhempasi ovat aavistelleet jotakin, mutta odottaneet sinun ottavan asian puheeksi. Kirjeeseen voitkin kirjoittaa, että kertominen pelottaa ja toivot, että vanhemmat suhtautuvat kertomaasi ymmärtäväisesti. Antaessasi kirjeen heille voi pyytää, että vanhemmat lukevat sen rauhassa ja toivoa, että voitte jutella asiasta vielä yhdessä myöhemmin. Voit myös kertoa, että sisaresi tietävät ja ovat tukenasi. Vanhemmille kannattaa myös vinkata Setan Kasvurauha -oppaasta, jonka löydät täältä. Oppaasta vanhempasi saavat tietoa ja vastauksia mielessään oleviin kysymyksiin.

Usein nimittäin suhtaudumme kielteisesti asioihin, joita emme ymmärrä tai joita pelkäämme. Kun ymmärrys lisääntyy, usein pelotkin hälvenevät. Jos mahdollista, niin tulosta opas koulussa tai kirjastossa kirjeen mukaan, niin vanhempasi pääsevät tutustumaan siihen heti. Mikäli kertominen jännittää kovasti, voit käydä hakemassa rohkaisua Sekasin-chatista. Voit myös varata ajan Nettiturvikseen, jossa voit pohtia työntekijän kanssa vielä tarkemmin, miten kertoa vanhemmille. Voit varata ajan vaikka yhdessä siskojesi kanssa, niin saat heistä tukea. Nettiturviksessa voitte jutella työntekijän kanssa myös niin että vanhempasi ovat mukana. Mutta vain jos itse niin haluat.

Toivottavasti sait tästä viestistä apua ja asiat etenevät toivomallasi tavalla. Voit lukea lisää vinkkejä kertomiseen myös täältä. Toivon sinulle rohkeutta ja aurinkoista kevättä. Sinä ansaitset olla oma, arvokas itsesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Sähkö tupakka
Ikä: 9-12v
Voiko sähkötupakan käyttö lopettaa kasvun? Voiko sähkö tupakka lopettaa kasvamisen
Fressis

Hei nimimerkki ”Sähkö tupakka” ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinua mietityttää, että voiko sähkötupakan eli sähkösavukkeen käyttö lopettaa pituuskasvun. On hienoa, että pohdit sähkösavukkeen haittoja ja laitoit meille viestiä.

Valitettavasti sähkösavukkeen käytöstä ei ole vielä niin paljon tutkimustietoa, että osaisimme täysin vastata kysymykseesi. Tiedämme, että perinteinen tupakointi voi hidastaa pituuskasvua, mutta sähkösavukkeen käytön vaikutuksista pituuskasvuun emme vielä täysin tiedä.

Pituuskasvuun vaikuttaa moni asia, kuten perintötekijät eli ne lähtökohdat, jotka saamme vanhemmiltamme, ravitsemus, uni ja yleinen terveys. Osaan näistä voimme vaikuttaa itse. Terveelliset elintavat, kuten riittävä ja monipuolinen ruoka ja kunnon yöunet, antavat hyvän pohjan normaalille pituuskasvulle. Kun taas epäterveelliset elintavat, kuten esimerkiksi tupakointi, voivat hidastaa pituuskasvua.

Vaikka emme vielä tiedä kaikkia sähkösavukkeen vaaroja, on hyvä muistaa, että sen käyttö on monella tavalla haitallista erityisesti sinun ikäisellesi, kasvavalle nuorelle. Osassa sähkösavukkeiden nesteistä on mukana myös riippuvuutta aiheuttavaa myrkkyä nimeltä nikotiini, jonka tiedetään häiritsevän normaalia kasvua ja kehitystä. Sen tähden paras vaihtoehto on olla käyttämättä sähkösavuketta. Voit lukea lisää sähkösavukkeen haitoista Fressiksen tietopankista täältä ja nikotiinin haitoista täältä.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?