Nuuskan haitat
Moi
Olen täysi-ikäinen nuori ja olen lopettanut nuuskan 2vk sitten.
Ja käytin itse noin puolivuotta nuuskaa niiku ns. lätkäkauden ajan mutta en aio enää käyttää.
Mutta kysymys olisi se, että voiko jo puolenvuoden käytöllä saada syövän tai jotai muuta kaamalaa suuhun.
On ollut tosiaan 1vk lievää päänsärkyä mutta en koe että olisin riippuvainen.
Minulla on myös ihosolmukkeet turvonnu voiko jotenki nuuska vaikuttaa niihin?
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Mahtavaa, että olet lopettanut nuuskan käytön! Kannustamme sinua täällä Fressiksellä myös jatkossa pysymään nuuskattomana.
Nuuskan käytöstä aiheutuvat haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, jossa nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu usein paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta, ns. nuuskaleesio eli limakalvovaurio. Pidempään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös mm. ikenien vetäytymistä tai hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä. Yleisimmin nuuskan aiheuttamat muutokset ikenessä kyllä paranevat, kun nuuskaamisen lopettaa. Jos ien on jo alkanut vetäytyä, se ei valitettavasti enää korjaannu. Hammaslääkäri voi arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamat vauriot suussa.
Syövän syntyminen puolestaan on hyvin monivaiheinen tapahtumasarja ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten ikä, elintavat ja ympäristö. Nuuskan käyttö on yksi tekijä, jonka on todettu lisäävän riskiä sairastua syöpään. Valitettavasti riskin suuruutta yksittäisen ihmisen kohdalla on hankala osoittaa, sillä syövän syntyyn vaikuttavat juuri myös muut riskitekijät. Nuuskan käytön välttäminen on kuitenkin yksi merkittävistä tekijöistä, jonka kautta voimme itse vaikuttaa syöpäriskiin.
Kerroit, että sinulla on ollut lopettamisen jälkeen päänsärkyä. Päänsärky on erittäin yleinen vieroitusoire ja se voi kestää useamman viikonkin. Se tulee kuitenkin helpottamaan! Päättelin viestistäsi, että tarkoitit imusolmukkeita ja kerroit, että ne ovat sinulla turvonneet. Imusolmukkeiden turpoaminen kertoo usein tulehduksesta kehossa ja turpoaminen on yleistä esim. flunssassa. Kaulan alueen imusolmukkeet voivat myös turvota esimerkiksi suussa olevien tulehdusten yhteydessä. Et kuitenkaan kerro viestissäsi mitkä kehosi imusolmukkeet ovat turvonneet ja minkälainen on yleisesti terveydentilasi. Voisit ottaa yhteyttä lääkäriin ja keskustella tarpeesta tulla näyttämään turvonneita imusolmukkeita.
Nuuskasta voit käydä lukemassa lisää Fressiksen sivuilta.
Tsemppiä kevääseen!