Moikka! Valitettavasti vesipuistoreissusi on varmaankin ennättänyt jo olla, ennen kuin saat tämän vastauksen.
Kuulostaa kuitenkin siltä, että kuukautisesi ovat olleet jo loppumaisillaan, joten ehkä pystyit jo olemaan ilman kuukautissuojaa. Tamponi on tosiaan hyvä vaihtoehto silloin, jos haluaa uida kuukautisten aikana. Myös kuukautiskupin kanssa voi hyvin uida. Jos tamponia tai kuukuppia ei ole aiemmin käyttänyt, on hyvä aloittaa käytön opetteleminen rauhassa. Täältä voit lukea vinkkejä tamponin käytön aloittamiseen ja täältä kuukupin.
Kuukautisten alettua kuukautisvuodon määrä ja kuukautiskierron pituus voivat vaihdella paljonkin. Kun vuodot vakiintuvat 2-3 vuoden aikana niiden alkamisesta, on kierron pituus tavallisesti 24-38 vrk ja vuoto kestää 2-8 vrk. Toki joillain vuodot jatkuvat epäsäännöllisinä tämän jälkeenkin. Jos vuotosi jatkuvat yhtä pitkinä (13 vrk) pidempään, suosittelen että menisit juttelemaan niistä vielä kouluterveydenhoitajan kanssa. 😊
Kuukautisten alkamiseen voi liittyä monenlaisia tunteita ja pohdintoja. Jos vain mahdollista, kuukautisten alkamisesta voi olla hyvä kertoa esimerkiksi omalle vanhemmalle tai jollekin muulle läheiselle. Hänen kanssaan voit keskustella tarpeen mukaan sinua mietityttävistä asioista. Kuukautisista löydät paljon hyvää tietoa myös Fressiksen artikkelista.
Tutustu täältä myös muiden nuorten lähettämien kysymysten vastauksiin kuukautisten alkamisesta.
Moikka nimimerkki uimaan!
Kiitos viestistä, jossa pohdit muiden seurassa nakuna uimaan menemistä. Kirjoitat viestissäsi, että se jännittää ja ehkä pelottaakin sinua, mutta uskallat ehkä mennä. Ihan tosi hyvä, että mietit asiaan liittyviä erilaisia näkökulmia, sillä sillä tavoin saat muodostettua lopullisen mielipiteesi asiasta. On myös ok muuttaa mieltään asiasta missä vaiheessa tahansa.
Kysyt myös, pitäisikö sinun uskaltaa mennä uimaan, tai niin kysymyksesi ymmärsin. Nakuna uiminen ei ole asia, joka jokaisen pitäisi tehdä tai kokea. Myöskään sen vuoksi ei tarvitse tehdä asioita koska muut niin tekevät. Ketään ei saa myöskään painostaa tekemään niin jos itse ei halua. Suosittelen sinua siis kuuntelemaan omia ajatuksia ja tunteita asiasta ja tehdä päätös uimisesta sen mukaan. On hyvä myös jutella kavereiden kanssa asiasta ja varmistaa että naku-uinti on kaikille osapuolille ok. Kenenkään ei tarvitse nähdä alastomuutta jos ei halua. Muistathan myös, ettei työttöjen nakuna näkemiseen ole mikään kiire, vaikka se sinua kovasti kiinnostaisikin.
Kysyt myös ”mitä jos siellä sit seisoo kun ne tytöt on nakuna?”. Tämä on ihan hyvä aihe pohtia. En voi tietää, miten muut siihen suhtautuisivat, jos niin kävisi ja jos he sen huomaisivat. Ehkä voit miettiä etukäteen, mitä silloin sanoisit tai tekisit. Kavereiden lisäksi naku-uinnilla on huomaavaista ottaa huomioon myös muut mahdolliset uimarit, jos kyseessä on yleinen ranta.
Mukavaa kesän jatkoa sinulle!
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Kävipä tylsä tuuri, että kuukautiset sattuivat juuri vesipuistoreissun kanssa samanaikaisesti. Kuukautisten aikaan uidessa vaihtoehtona on tamponi tai kuukuppi. Erityisesti altaaseen ei ole kuukautisten aikana kannattavaa mennä uimaan ilman tamponia tai kuukuppia. Kerroit, ettet saa hommattua niitä mistään. Voisitko jutella asiasta vaikkapa äitisi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa? Voisitte sitten yhdessä käydä ostamassa esimerkiksi tamponeja reissua varten. Asiasta kertomisessa tai tamponin/kuukupin ostamisessa ei ole mitään noloa, vaan ne ovat aivan luonnollisia asioita.
Tamponin käytöstä on ehkä helpompi aloittaa, koska kuukuppia asettaessa sormet täytyy uskaltaa työntää emättimeen ja jopa vähän venyttää emättimen seinämää. Emättimen suuaukko voi myös olla tiukka, jos ei ole ollut vielä yhdynnässä. Tamponin käytön voi silti hyvin aloittaa, kannattaa vain aloittaa pienimmästä koosta.
Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu nyt vaikealta ja tekee kipeää, se kyllä tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee.
Toivottavasti pääset nauttimaan vesipuistoreissusta!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Kostea ja lämmin terveysside on oiva alusta bakteereille. Jos käyttää liian kauan samaa sidettä, tai kuvailemassasi tilanteessa side pääsee kastumaan eikä sitä vaihda, on riski esimerkiksi emätin- ja virtsatietulehduksiin sekä ihon ärtymiseen. Vaihdoit kuitenkin siteen uuteen, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi 😉 Hyvän hygienian varmistamiseksi sekä tulehdusriskin minimoimiseksi, muistathan aina vaihtaa siteen uuteen vähintään joka neljäs tunti tai tarpeen mukaan useamminkin.
Kivaa syksyä!