Instagram – 4181670529 – 2017-05-25 15:18:02
Pssst…..aivan pian tapahtuu! 🎉🍌🎧@ylex_official @punainenristi @vaestoliitto @syopajarjestot @kesakumivirallinen #kesäkumi #staytuned
Pssst…..aivan pian tapahtuu! 🎉🍌🎧@ylex_official @punainenristi @vaestoliitto @syopajarjestot @kesakumivirallinen #kesäkumi #staytuned
Moikka ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä.
Mieltä voi ajatella vähän kuin ilmapallona. Jos ilmapallo täyttyy stressistä ja huolista, ei sinne mahdu samalla tavalla tietoa kuin tyhjään mieleen, eli asioita voi tällöin unohtua. Siksi välillä on tärkeä tyhjentää ilmat, eli päästää huolet ulos, jotta tilalle mahtuu muuta – myös niitä hyviä ajatuksia.
Mikäli stressi jatkuu pitkään, voi sillä olla vaikutusta niin fyysiseen (mm. vatsakipu, päänsärky) kuin psyykkiseenkin (mm. ahdistuneisuus, levottomuus) terveyteen. Voimakas, tai pitkäkestoinen stressi voi aiheuttaa myös muistiongelmia, mutta ne ovat ohimeneviä ja muisti palaa normaaliksi, kun stressi helpottaa. Nuoruudessa tapahtuu kuitenkin paljon kehitystehtäviä, jolloin kehon ja mielen voimavaroja tarvitaan kasvuun ja kehitykseen. Pitkäkestoisella tai hyvin voimakkaalla stressillä voi siis olla vaikutuksia kehitykseen. Omista murrosikään ja kehoon liittyvistä huolista onkin tärkeä päästä puhumaan, jotta huolet eivät kasva omassa päässä liian isoiksi.
Hienoa että isoimmat huolet ovat jo takana ja mikäli huolet olisivat vaikuttaneet sinuun pitkäkestoisemmin, olisit sen varmasti huomannut. Jos jokin vielä alkaa huolettaa, niin käy juttelemassa asioista nimettömässä chatissa aikuisen kanssa. Hienoa että kirjoitit tänne, sillä tärkeintä on että huolten kanssa ei jää yksin. Toivon sinulle huoletonta loppuvuotta!
Hei Anonyymi!
Kiitos viestistäsi! Pohdit minkälaisia jälkiä vähäisestä, noin kahden kuukauden vapettelusta on voinut aiheutua ja miten pitkään vapettamisen jäljet näkyvät. Meiltä kysytään aika usein tätä samaa, eli et siis todellakaan ole pohdintasi kanssa yksin. Hienoa, että olet alkanut pohtimaan vapen aiheuttamia haittoja!
Pysyviä jälkiä muutaman kuukauden vähäisestä vapettamisesta tuskin jää. Mutta kuten ehkä jo tiedät, vapettaminen on monella tapaa haitallista. Vapessa höyrytettävässä nesteessä on veden lisäksi usein nikotiinia, makuaineita ja muita keholle haitallisia aineita. Vapenesteen höyrystyessä haitalliset aineet päätyvät sisäänhengityksen kautta keuhkoihin ja verenkierron kautta kaikkialle kehoon. Tutkimuksissa on viitteitä siitä, että vapettaminen voi aiheuttaa muutoksia keuhkojen toimintaan jo lyhytaikaisenkin käytön jälkeen. Muita lyhyellä aikavälillä ilmeneviä haittoja voivat olla esimerkiksi hengitysteiden ärsytysoireet, limaisuus ja yskä. Lisäksi mm. pahoinvointi ja päänsärky ovat vapen käyttäjien raportoimia haittavaikutuksia.
Vapen sisältämä nikotiini taas vaikuttaa haitallisesti esimerkiksi sydämen ja verisuonten toimintaan, mikä pitää kehoa jatkuvassa rasitustilassa. Lisäksi jo vähäisen käytön myötä voi tulla riippuvaiseksi nikotiinista, jolloin lopettamisesta voi tulla vaikeaa ja käyttö sen vuoksi pitkittyä. Mitä pidempään käyttö jatkuu, sitä todennäköisemmin haittojakin alkaa kertyä.
Vapettamisen lopettamista ei ole vielä tarkkaan tutkittu, mutta voidaan olettaa, että siinä pätee ainakin osittain samat asiat kuin tupakoinnin lopettamisessa. Lopettamisen jälkeen keuhkot alkavat todennäköisesti puhdistua melko nopeasti kaikista vapen haitallisista aineista. Myös nikotiini poistuu kehosta ensimmäisten päivien aikana, jolloin sydämen syke tasaantuu ja verenpaine alenee normaalille tasolle, mikä vähentää kehon rasitustilaa. Lopettamisen jälkeen saattaa huomata myös eroa esimerkiksi omassa fyysisessä jaksamisessa, kun vapen haitalliset aineet eivät enää haittaa kehon toimintaa.
Viestistäsi ei käy ilmi, oletko itse käyttänyt vapea. Jos käytät, niin me täällä Fressiksellä kannustamme lopettamaan vapettamisen kokonaan. Lopettamalla vältyt vapen haitoilta ja mahdolliselta riippuvuudelta. Jos kaipaat vinkkejä lopettamiseen, voit käydä tutustumassa Fressiksen sisältöihin aiheesta.
Kivaa loppuvuotta sinulle!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen/ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Eli tarttumiseen vaaditaan suoraa limakalvokontaktia tai erite-limakalvokontaktia. Seksitauteja aiheuttavat bakteerit ja virukset vaativat lisäksi elääkseen tietynlaiset olosuhteet ja jouduttuaan pois luonnollisesta elinympäristöstään (esim. lattialle tai vaatteisiin), ne eivät elä pitkään. Seksitaudit eivät siis voi tarttua kuvailemallasi tavalla jalkapohjien kautta housujen välityksellä tai kaupasta ostetuista alushousuista.
Mukavaa loppuvuotta!