Alkoholi

Isä juo liikaa: ”Ikävöin raitista isääni”

Elina, 16, tietää miltä tuntuu, kun oma isä sammuu sohvalle eikä pysty enää huolehtimaan lapsistaan. Ja kun oma mitta tulee täyteen.

Isä juo liikaa: ”Ikävöin raitista isääni”

Sitä ensimmäistä kertaa, jolloin isä joi liikaa, lukiota käyvä Elina ei unohda koskaan.

”Isä alkoi vaan yhtäkkiä kaatuilla ja sammui ympäriinsä kotimme olohuoneessa. Säikähdin ja lukittauduin pikkuveljeni kanssa vessaan.”

Elinan vanhemmat ovat eronneet, ja lukiota käyvä Elina asuu pikkuveljensä kanssa isän luona vuoroviikoin. Ensimmäiset vuodet kahdessa kodissa sujuivat hyvin, mutta kun Elina oli täyttänyt 12 vuotta, isän alkoholiongelma alkoi näkyä myös lapsille.

Pahin vaihe kesti kolmisen vuotta. Silloin lapset joutuivat sietämään isän ryyppäämistä noin kerran viikossa isän luona asuessaan. Niinä päivinä, jolloin Elina huomasi isän taas tarttuvan oluttölkkiin, hän tunsi paniikinomaista ahdistusta: nytkö se taas alkaa.

”Isä joi olutta alakerrassa, ja me veljen kanssa pakenimme omiin huoneisiimme yläkerrassa. Kun isä oli sammunut, lähdin alakertaan siivoamaan paikkoja, jos jotain oli mennyt rikki. Sitten autoin isän nukkumaan omaan sänkyyn.”

Isosiskona Elina otti tällaisina iltoina vastuun myös pikkuveljen hyvinvoinnista: huolehti, että veli pesi hampaansa ja saatteli tämän nukkumaan rauhoitellen. Äidille hän kertoi isän juomisesta satunnaisesti.

”Hävetti kertoa isän käytöksestä. En halunnut, että äiti suuttuisi isälle. Ja jollain tavalla ajattelin, että tämä oli isän oma asia, jonka hän hoitaisi tavallaan.”

Isä juo mutta ei myönnä olevansa alkoholisti

Isä ryyppäsi usein kotona, mutta Elina muistaa myös kerran, jolloin lähdettiin tuttujen luokse käymään. Paluumatkalla isä hoiperteli lasten perässä kotiin. Elina ja hänen veljensä eivät olleet tuntevinaankaan monen metrin päässä laahustavaa miestä. Hävetti.

Sama häpeä leimasi usein isällä asuttuja viikkoja. Ei oikein kehdannut pyytää kavereita kylään, kun ei koskaan voinut tietää, alkaisiko isä taas juomaan.

”Vain yksi ystäväni tiesi isäni ongelmasta, enkä hänenkään kanssa sen enempää asiasta puhunut. Yritin itsekin vain unohtaa koko asian.”

Myöskään isän kanssa juomisesta ei puhuttu, eikä isä edelleenkään myönnä olevansa alkoholisti.

”Saatoin silti sanoa, että voisitko tällä kertaa olla ottamatta. Yleensä hän silloin totteli.”

Kun Elina oli sietänyt isän kosteita päiviä useamman vuoden, eteen tuli ilta, jolloin tyttärellä tuli mitta täyteen.

”Soitin äidille, että nyt riitti – en jaksa enää, tule hakemaan meidät pois täältä.”

Seuraavana päivänä Elina palasi isän luo ja halusi jutella tilanteesta. Hän kertoi ensi kertaa, miltä vanhemman juominen lapsesta tuntui. Isä kuunteli ja lupasi olla ottamatta alkoholia silloin, kun lapset ovat hänen luonaan. Tämän lupauksen jälkeen ryyppykertoja on ollut vain muutama.

Silti jotain isän ja tyttären välillä muuttui pysyvästi.

”En ole enää isän tyttö”

Elinan mielestä ikävintä isän juomisessa on se, ettei suhde isään ei ole enää entisensä. Elinan lapsuusvuosina isän kanssa parhaita hetkiä vietettiin vauhdikkaissa lajeissa mönkijöillä tai crossipyörillä ajellen tai laavulla makkaraa paistellen.

”Ennen olin isän tyttö, ja halusin aina kertoa hänelle kaikki asiat ensimmäisenä. Nykyään keskustelumme on aika pinnallista. En enää samalla tavalla kerro hänelle itsestäni.”

Kuilu, jonka alkoholi on isän ja tyttären välille tehnyt, on edelleen syvä.

”En vieläkään luota isään enkä osaa sanoa, milloin luottamus palaa. Minulla on ikävä sitä entistä isää, ja usein toivon, ettei tätä kaikkea olisi koskaan tapahtunut.”

Silti Elina jaksaa ajatella positiivisesti ja on saanut paljon vertaistukea ystäviltä, joilla on samanlaisia kokemuksia vanhemman alkoholinkäytöstä.

”Otamme nyt isän kanssa etäisyyttä. Sitten kun olen pystynyt antamaan anteeksi, aloitamme ehkä taas puhtaalta pöydältä.”
Elinan oma suhde alkoholiin on isän juomisesta huolimatta suhteellisen neutraali.

”Se, miten alkoholia käyttää, on jokaisen oma asia. Tosin nuorten kohdalla en ihan ymmärrä, miksi viikonlopun kännäämisestä kailotetaan kovaan ääneen niin koulussa kuin somessa.”

Kärsitkö sinäkin läheisesi alkoholinkäytöstä? Täältä löydät tietoa ja tukea.

 

Teksti Henna Helne

 

Elina ei esiinny jutussa omalla nimellään.

Katso myös

Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Rosy
Ikä: 13-15v
Kertooko terveydenhoitaja vapen ja alkoholin käytöstä vanhemmille? Hei! Oon ysiluokkalla ja meillä on tulossa terveystarkastukset. Jos kerron terkkarille vapen ja alkoholin käytöstä/kokeilusta kertooko terkkari vanhemmille?
Fressis

Moi Rosy!

Kiitos viestistäsi! Monia jännittää kouluterveystarkastukset ja se, mitä niissä uskaltaa kertoa. Ymmärrän siis hyvin huolen, etkä ole pohdintasi kanssa yksin. Terveydenhoitajan tarkoitus on kuitenkin seurata sinun kasvua, kehitystä ja hyvinvointiasi, eli pitää sinusta huolta. Ei siis käräyttää sinua vanhemmille päihteiden käytöstä. Voit siis olla sen suhteen huoletta 😊

Yhdeksännen luokan terveystarkastukseen kuuluu tosiaan olennaisena osana päihteistä keskustelu. Päihteet, kuten alkoholi ja vape, ovat kuitenkin yksi yleisimmistä nuorten terveyttä vaarantavista tekijöistä. Voit lukea haitoista lisää näistä artikkeleista sähkösavukkeen haitat ja alkoholin terveyshaitat. Päihteistä keskustelu voi tuntua jännittävältä, mutta se ei todellakaan ole turhaa! Keskustelun tarkoitus on havaita mahdollisimman varhain riskejä, huolta herättäviä asioita sekä tuen tarpeita. Voi olla, että saat terveydenhoitajalta uusia ajatuksia liittyen päihteiden käyttöön ja voit myös kysyä häneltä asioista, jotka sinua mietityttävät niihin liittyen.

Alaikäisen päihteiden käyttö on aina huolestuttavaa. Jos tilanteesi on kuitenkin muuten vakaa, eikä havaita esim. selkeästi elämää ja opiskelua haittaavia muitakin huolestuttavia asioita (kuten riskikäyttäytymistä, paljon poissaoloja jn.e), ensisijaisesti terveydenhoitaja pyrkii varmasti ohjaamaan, neuvomaan ja keskustelemaan asiasta vain sinun kanssasi. Silloin kun arvioidaan, että olet kykenevä päättämään omista asioistasi, tarvitaan sinun suostumuksesi siihen, että vanhempiin voidaan olla yhteydessä ja antaa heille tietoja asiasta.

Rohkaisisin sinua siis puhumaan rehellisesti päihdekokeiluista terkkarille ja miettimään muutenkin, mitä hyötyä vape tai alkoholi tuo sinulle. Olisiko olemassa jotain toisia, hyvinvointiasi tukevia tapoja saada näitä samoja etuja/fiiliksiä/kokemuksia?

Mukavaa joulunodotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Alkoholi

Alkoholittomuuden top4 -hyödyt

Alkoholittomuus on fiksu valinta. Sekä keho että mieli voivat paremmin ilman alkoholia.