Instagram – 4181670529 – 2020-02-23 18:05:33

Onko nikotiiniton vape vaarallinen?⁠
Valitettavasti nikotiini ei ole ainut asia, joka tekee sähkötupakasta terveydelle haitallista. Sähkötupakan käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia aineita kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä.⁠
.⁠
.⁠
Nesteistä on löydetty myös kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Sähkösavukkeiden nesteen on todettu myös aiheuttavan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Lisäksi nestehöyryä hengitettäessä haitallisia aineita pääsee keuhkojen kautta myös verenkiertoon.⁠
.⁠
.⁠
Sähkötupakan vaarallisuudesta ja terveysvaikutuksista ei kuitenkaan täysin vielä tiedetä. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakan käyttö on suhteellisen uusi ilmiö ja sekä höyrystinlaitteita että nesteitä on montaa eri sorttia. Joka tapauksessa myös nikotiiniton sähkötupakka on nykytiedon valossa haitallinen terveydelle.⁠
.⁠
.⁠
// Kysymys on poimittu Fressiksen kysy asiantuntijalta -palstalta, jonne voit itsekin käydä jättämässä kysymyksesi! Fressis.fi 💎 ⁠

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: Yli 18v
Onko normaalia, että on neitsyt ja seksin harrastaminen tuntuu ahdistavalta? Onko normaalia että on neitsyt ja seksin harrastaminen tuntuu ahdistavalta?
Fressis

Moi,

Olet erittäin tärkeiden ja monia nuoria ja nuoria aikuisia mietityttävien kysymysten äärellä. Hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt pohdintojesi kanssa yksin!

Ensimmäiseen kysymykseesi vastauksena on, että on täysin normaalia olla neitsyt missä iässä tahansa. Neitsyyden käsitteellä viitataan yleensä siihen, ettei henkilö ole harrastanut seksiä – vielä tarkemmin ilmaistuna penis-emätinyhdyntää. Neitsyyden määritelmä kuitenkin luo todella kapean kuvan seksistä, sillä kaikki eivät välttämättä koskaan harrasta yhdyntää tai koe yhdyntää nautinnolliseksi. Laajemmin ymmärrettynä seksi tarkoittaakin ajatuksia, tunteita ja toimintaa, jotka tuottavat kiihotusta ja seksuaalista mielihyvää.

Normaaliuden käsitteen osalta on myös hyvä tiedostaa, että jotkut eivät harrasta koskaan seksiä ja/tai koe kiinnostusta seksiin. Tätä kutsutaan aseksuaalisuudeksi, joka on sekin normaalia. Ylipäätään seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvien asioiden kohdalla voidaan ajatella, että kaikki sellainen on normaalia, mikä ei vahingoita itseä tai toisia ihmisiä.

Seksiä ei tarvitse harrastaa, jos ei koe olevansa siihen valmis. Esimerkiksi ikä ei määritä oikeaa ajankohtaa seksin aloittamiselle, kuten ei myöskään seurustelusuhteessa oleminen. Kaiken kaikkiaan se on hyvin yksilökohtaista, milloin kukakin kokee olevansa valmis ja halukas seksiin. Asian kanssa ei tarvitse kiirehtiä, vaan tärkeintä on kuulostella sitä, miltä sinusta itsestäsi tuntuu. Jokainen päättää itse omasta kehostaan ja siitä, milloin on valmis seksiin. Kukaan muu ei voi määrittää sitä kenenkään toisen puolesta.

Suosittelen sinua pohtimaan, mitä seksi tarkoittaa juuri sinulle. Millaiset asiat kiihottavat sinua ja tuottavat seksuaalista nautintoa? Ahdistaako sinua kaikenlainen seksin harrastamiseen liittyvä vai jotkin tietyt asiat seksissä? Oletko esimerkiksi harrastanut itsetyydytystä ja saanut siitä nautintoa, vai ahdistaako myös itsesi hyväily? Vai liittyykö ahdistuksesi nimenomaan seksiin jonkun toisen ihmisen kanssa?

Voi myös olla hyvä pohtia, millaista kokemasi ahdistus on ja mistä se johtuu. Mikäli se johtuu siitä, ettet vain koe vielä olevasi valmis seksiin, voit aivan hyvin keskittyä muihin asioihin elämässäsi ja rauhassa odotella, että ahdistus ajan kanssa lievenee ja kiinnostuksesi seksiin kasvaa. Seksiin ja ekoihin kertoihin liittyy usein ennakko-oletuksia ja myyttejä, jotka voivat aiheuttaa pelkoa ja paineita esimerkiksi mahdolliseen kipuun tai omaan suoriutumiseen liittyen. Halutessasi voit lukea tästä aiheesta Sexpon artikkelin. Jos ajatus seksin harrastamisesta puolestaan aiheuttaa pelkotiloja tai koet ahdistuksen häiritsevänä, suosittelen keskustelemaan asiasta Väestöliiton tai Sexpon maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.

Toivottavasti nämä ajatukset auttavat sinua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Huomaatko hammaslääkäri vape käytöstä?milloin viisauden hampaat puhkeaa?
Ikä: 13-15v
Huomaako hammaslääkäri, jos on käyttänyt vapea pari kertaa? Huomaako hammaslääkäri jos on käyttänyt vain pari kertaa vapea mutta ei enää ja milloin puhkeaa viisauden hampaat? mul puhkes jo kun olin 12 v...
Fressis

Hei! Kiitos viestistä!

Todennäköisesti hammaslääkäri ei huomaa, jos olet käyttänyt vapea muutaman kerran. Hieno juttu, että et ole enää käyttänyt vapea! 😊Kannattaakin olla harkitsevainen asian kanssa: vaikka vapen käyttäminen voi aluksi tuntua harmittomalta, sillä on monia haittavaikutuksia. Pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei vielä edes tarkkaan tunneta. Vape sisältää mm. nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta, jolloin vapen käyttöä on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Erittäin hyvä päätös siis, että et ole enää käyttänyt vapea! 😊

Viisaudenhampaat puhkeavat tavallisesti 17–21-vuotiaana. Niiden puhkeamista voi odottaa 26-vuotiaaksi saakka. Jos olit tuon mainitsemasi ”puhkeamistilanteen” aikaan 12-vuotias, voisiko olla, että sinulle puhkesivat toiset poskihampaat eli niin sanotut seiskat? Ainakin iän puolesta se sopisi seiskojen puhkeamisen aikatauluun, jotka tulevat 11–13-vuotiaana. Jos asia mietityttää, suosittelen kysymään asiaa vielä hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä. Muista harjata hampaat erityisen huolellisesti mieluiten sähköhammasharjalla ja samoin on hyvä käyttää hammaslankaa päivittäin.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: juu
Ikä: 13-15v
Pienet pisteet peniksen päässä moi. Huomasin että penikseni päässä esimahassa on vaaleita hyvin pieniä pisteitä. Hieman ehkä kellertäviä ja ne eivät ole vain jokin kuvio ihossa sillä ne...
Fressis

Moikka! Valitettavasti asiaa on vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Haluankin rohkaista sinua olemaan asiasta yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hän pystyy paremmin arvioimaan tilannettasi ja auttamaan mahdollisen hoidon kanssa.

On kuitenkin tavallista, että peniksessä on näppylöitä. Ne voivat olla esimerkiksi helmiäisnystyjä tai finnejä. Penikseen voi tulla myös ihottumaa, jos sitä esimerkiksi pesee liian usein tai voimakkailla pesuaineilla. Peniksen hygieniasta huolehtimiseen riittääkin pesu kerran päivässä lämpimällä vedellä, ilman pesuaineita. Pesun jälkeen penis on hyvä kuivata huolellisesti ja vaihtaa jalkaan puhtaat alushousut. Penikseen voi laittaa myös mietoa perusvoidetta, jos sen iho tuntuu kuivalta. Voide voi auttaa myös näppylöihin.

On hyvä muistaa, että myös seksitaudit voivat aiheuttaa ihomuutoksia. Jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä toisen henkilön kanssa, suosittelen sinua hakeutumaan seksitautitesteihin, jotta asiaa voidaan tutkia.

Toivottavasti tämä vastaus auttoi asian kanssa eteenpäin!

Oliko vastauksesta hyötyä?