Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 😍😍😍
Ikä: 13-15v
Kysymys itsetyydytyksestä Onko ok jos aina kun itsetyydytän kuvittelen ihastukseni siihen ja ikäänkuin harrastan seksiä tyynyn kanssa (olen siis tyttö)
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Hieno kuulla, että olet löytänyt itsellesi hyvän tavan itsetyydyttää. Itsetyydytys on oiva tapa oppia omasta kehosta ja keino ottaa selvää, millaiset asiat itseä kiihottavat ja mikä tuntuu itsestä hyvältä! Tyynyä voi hyvin käyttää mukana itsetyydytyksessä. Tämä on siis täysin ok! Itsetyydytyksessä pääasia on, että se on sinusta mukavaa ja tuntuu hyvältä.

On myös luonnollista, että on seksifantasioita ja ne voivatkin auttaa seksuaalisen mielihyvän kokemisessa ja kiihottumisessa. Seksifantasiat voivat herättää monenlaisia tunteita. Osalle ihmisistä fantasiat saattavat aiheuttaa hämmennystä, ahdistusta tai tuntua muuten vain omituisilta. Jos seksifantasiat aiheuttavat pahaa oloa tai ahdistusta, on tärkeää puhua ajatusten herättämistä tunteista jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Julian
Ikä: 13-15v
Kiinnostus seksiin ja pohdinta seksifantasioista Kysymys koskee seksifantasioita ja se jätetään poikkeuksellisesti julkaisematta
Fressis

Moi!

On täysin luonnollista, että sinun iässäsi alkavat kiinnostaa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat. Ei ole siis mitenkään paha asia, että seksi pyörii mielessäsi paljon, vaan se on ihan normaalia. On myös erittäin yksilöllistä, mikä kullekin tuottaa seksuaalista nautintoa. Tärkeintä kaikissa seksuaalisissa teoissa on kuitenkin kaikkien seksin osapuolten suostumus. Jos siis katselet suihkussa muita ihmisiä seksuaalisen kiihottumisen vuoksi, ei se ole ok, jos siihen ei ole näiden henkilöiden suostumusta.

Kerrot myös seksifantasiastasi ja haluat tietää, onko sen toteuttaminen ok. On ok haaveilla ja omassa mielessään kuvitella asioita, jotka tuntuvat mielekkäältä ja hyvältä. Fantasiamaailmassa kaikki on sallittua, eikä niissä tarvitse olla rajoja. Se mitä tapahtuu omassa mielessä ja mielikuvissa ei kuitenkaan tarkoita myöskään sitä, että välttämättä haluisi näitä asioita tapahtuvan oikeassa elämässä. Eli vaikka jostain asiasta olisi fantasia, ei sitä välttämättä tarvitse päästä käytännössä toteuttamaan.

Kun seksistä toisen henkilön kanssa tulee jossain kohden ajankohtaista, on erittäin tärkeä jutella kaikesta seksiin liittyvästä kumppanin kanssa ja huolehtia ehkäisyasiat kuntoon. Kondomia on suositeltavaa käyttää kaikenlaisessa seksissä. Suuseksissä voi käyttää kondomin sijaan suuseksisuojaa. Jos seksikumppanilla tai itsellä ei ole ollut minkäänlaista seksiä aiemmin kenenkään kanssa, ei seksitautiriskiä ole. Aina toisen seksihistoriasta ei voi kuitenkaan olla varma, koska eri ihmiset voivat määritellä ja ymmärtää seksin eri tavoilla. Joka tapauksessa avoin keskustelu asiasta mahdollisen seksikumppanin kanssa on tärkeää. Lue lisää seksitaudeilta suojautumisesta eri seksitavoissa täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: M
Ikä: 13-15v
Ovatko kaikenlaiset seksifantasiat itsetyydytyksessä ok? Hei, Olen 15 vuotias tyttö ja olen huomannut että masturboinnin aikana mieleeni tulee serkkuni mutta se on tavallaan hyvä asia, koska se kiihottaa minua....
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Ihmiset kiihottuvat monenlaisista asioista ja fantasiamaailmassa kaikki onkin sallittua. Fantasiat ovat vain ajatuksia ja on paljon sellaisia fantasioita, jotka eivät todellisessa elämässä viritä fantasioijaa ollenkaan seksuaalisesti. Usein ihmiset löytävät ajan kanssa useimpia mielikuvia ja fantasioita, jotka saavat kehon ja mielen kiihottumaan. Lue lisää seksifantasioista Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Tärkeää kuitenkin on, että omat fantasiat tuovat hyvää oloa eikä esimerkiksi ahdistusta tai epämukavaa oloa sooloseksin jälkeen. Jos kyseinen fantasia tuntuu sinusta epämiellyttävältä, voi omaa fantasiamaailmaa lähteä tutkimaan uteliaasti ja etsiä uusia fantasioita. Voit halutessasi myös jutella aiheesta nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä, ja suosittelenkin niin tekemään erityisesti, jos fantasiasi tuottavat sinulle epämukavaa oloa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Unelmoijja
Onko normaalia, että on seksifantasioita? Onko normaalia jos on seksifantasioita itseäni vähän vanhempiin naispuolisiin ihmisiin?
Fressis

Moikka!

Lähes jokaisella ihmisellä on fantasioita, jotka liittyvät seksiin ja seksuaalisuuteen. Niiden avulla on mahdollista nauttia sellaisista asioista, jotka ovat todellisessa elämässä saavuttamattomissa ja usein ne toimivatkin paremmin vain ajatuksen tasolla kuin käytännössä toteutettuna. Fantasiamaailmassa ei ole myöskään rajoja, ja siellä saa kiihottua ja kokea seksuaalista mielihyvää mistä asiasta tahansa. Tärkeää on kuitenkin, että tietää, mikä on oikeassa elämässä oikein ja mikä väärin. Toisille fantasiat voivat aiheuttaa myös hämmennystä ja ahdistusta ja silloin on hyvä hakea apua esimerkiksi seksuaalineuvojalta.

Vastauksena siis kysymykseesi, on normaalia, että sinulla on seksifantasioita vanhemmista naisista. Lue lisää seksifantasioista Väestöliiton Hyvä kysymys -sivuilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Lalli
Ovatko kaikki seksifantasiat hyväksyttäviä? Kysymys koskee tietynlaista anaaliseksifantasiaa ja onko sellaisesta haaveileminen normaalia ja hyväksyttävää
Fressis

Moi!

Kerrot seksifantasiastasi ja haluat tietää, onko normaalia ja hyväksyttävää haaveilla kuvailemistasi asioista. Seksissä ja seksuaalisuudessa on paljon asioita, jotka kiinnostavat ja kiihottavat, ja näitä ajatuksia ja mielikuvia, fantasioita voi tulla mieleen millaisissa tilanteissa tahansa. On siis täysin normaalia, että tällaisia ajatuksia tulee, eikä sinun tarvitse olla niistä huolissasi tai mitenkään hävetä niitä.

Fantasiamaailmassa ei ole myöskään rajoja, vaan saat kiihottua ja kokea seksuaalista mielihyvää siellä mistä tahansa. Oikeassa elämässä tällainen tilanne saattaisi herättää toisenlaisia ajatuksia ja tunteita, eikä aina seksifantasioita tarvitsekaan toteuttaa käytännössä. Ne voivat siis hyvin jäädä vain fantasioiksi.

Jos kuvailemasi seksitilanne olisi joskus toteutumassa oikeassa elämässä, siinä täytyisi myös huomioida seksikumppanin odotukset, pelot ja toiveet seksin suhteen sekä seksitaudeilta ja suolistobakteereilta suojautuminen kondomin avulla. Ennen seksikontaktia tulisi kuunnella molempien toiveita ja keskustella etukäteen siitä, mitä toivotte seksiltä, mihin itseä saa koskea ja missä kulkevat omat rajat. Molemmilla teistä on oltava myös mahdollisuus kieltäytyä ja lopettaa seksi missä vaiheessa tahansa seksin aikana.

Lue lisää aiheesta Väestöliiton artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Sari
Seksifantasiat, suostumus ja seksistä puhuminen Kysymys koskee tietynlaista ryhmäseksitilannetta ja sitä, voiko siitä olla kysyjälle jotain haittaa, ja kannattaako sitä edes toteuttaa.
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä.

Mielestäni on hyvä, että olet pohtinut asiaa ja käynyt vielä juttelemassa siitä terveydenhoitajan kanssa. Millainen olo sinulle tuli terveydenhoitajan vastauksesta? Hyvänä ohjenuorana voisi pitää, että jos asia mietityttää ja herättää kysymyksiä, voi ajatella, että ehkä sitten ei ole vielä oikea aika edetä käytäntöön.

Seksissä ja seksuaalisuudessa saa olla ja onkin paljon asioita, jotka fantasian tasolla kiinnostavat ja kiihottavat, mutta sitten oikeassa elämässä ne herättävätkin toisenlaisia ajatuksia ja tunteita. Kuvailemasi seksitilanne voi olla seksifantasia, jota ei edes tarvitsekaan toteuttaa käytännössä.

Jos päädytte kokeilemaan tätä seksifantasiaa, tärkeää on, että jokainen tekee sitä täysin omasta halusta, eikä painostuksesta. Ennen seksikontaktia tulisi kuunnella kaikkien toiveita ja keskustella etukäteen siitä, mitä kukin toivoo seksiltä, kuka saa koskea kehenkin ja missä kulkevat omat rajat. Jokaisella teistä on oltava mahdollisuus myös kieltäytyä ja lopettaa seksi missä vaiheessa tahansa seksin aikana. Lisäksi seksikontaktin jälkeen on hyvä keskustella kokemuksesta ja sen herättämistä ajatuksista yhdessä. Fysiologisesti kuvailemastasi seksistä ei ole haittaa. Tärkeää on edetä rauhallisesti jokaisen tuntemuksia kuunnellen, ja muistaa käyttää liukuvoidetta sekä suojautua mahdollisilta seksitaudeilta.

Voisit vielä lukea seuraavan artikkelin suostumuksesta sekä keskustella aiheesta halutessasi lisää nimettömästi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Aleksi
15-vuotiaan kysymys ryhmäseksifantasiasta Onko ok, jos 15-vuotiaat ovat kolmestaan sängyssä? Haluaisin, että toinen tyttö istuisi naamallani, ja että samaan aikaan toinen tyttö imisi minua. Saako näin tehdä?...
Fressis

Hei!

Kysyt kahta asiaa, joista jälkimmäiseen vastaamme ensin. On ihan tavallista saada kaksikin siemensyöksyä yöllä nukkuessasi. Yölliset siemensyöksyt ovat tavallisia nuorilla miehillä. Niitä voivat aiheuttaa kiihottavat unet tai kehon rentoutuminen unen aikana. Myös ”mieshormonin”, eli testosteronin eritys on erityisesti murrosiässä aktiivista ja se voi vaikuttaa asiaan. Siemensyöksy voi olla myös rauhoittava ja rentouttava kokemus, mikä voisi selittää sen jälkeisen hyvän unen.

Sitten toinen kysymyksesi. Kuvaat ryhmäseksitilannetta ja kysyt voivatko 15-vuotiaat tehdä sitä. Lain mukaan tässä kuvaamassasi tilanteessa ei ole sinänsä mitään kiellettyä, mikäli kaikki tilanteisiin osallistuvat henkilöt ovat suostuvaisia ja halukkaita osallistumaan, ilman suostuttelua tai painostusta. Muun muassa suojaikäraja on asia, joka suojaa lain keinoin lapsia ja nuoria sellaisilta seksuaalisilta teoilta ja kokemuksilta, jotka loukkaavat tai aiheuttavat haittaa lapsen ja nuoren kehitykselle. Laissa ei siis kielletä esimerkiksi iältään ja kehitysvaiheeltaan ”samalla tasolla” olevien alaikäisten välisiä seksuaalisia tekoja.

Laki määrittää hyvin pitkälti sitä mikä on kiellettyä, mutta ei sitä, mikä on kenellekin ok ja mikä ei. Laki on siis sillä tavalla yksipuolinen, että se ei mieti tilannetta kenenkään yksittäisen ihmisen näkökulmasta. On tärkeää tiedosta, onko jokin asia tässä tilanteessa kiellettyä. Yhtä tärkeää on tiedostaa myös se, mikä on kunkin tilanteeseen osallistuvan oma kokemus siitä, mikä tuntuu hänestä oikealta ja hyvältä ja mikä ei. Siksi koitamme tässä vastauksessa tuoda eri näkökulmia esiin.

On ok ja normaalia olla kiinnostunut omasta ja toisen kehosta ja seksistä sinun ikäisenäsi, ja erityisesti haaveilla ja fantasioida seksistä. On myös ok tutkia kehoa ja kokeilla seksin tekemistä eri tavoin. Erityisesti murrosiässä on syytä kuitenkin olla erityisen varovainen ja tunnustella tarkkaan sitä, millaisia asioita haluaa omalla kehollaan tehdä ja milloin, kenen kanssa ja missä tilanteessa. Samoin on tärkeää tarkistaa myös muilta seksitilanteisiin osallistuvilta, että he ovat juuri sillä hetkellä juuri niihin tekoihin halukkaita ja valmiita. Se milloin kukin on valmis seksuaalisiin tekoihin ja seksiin, on yksilöllistä.

Murrosiässä keho ja koko kehittyminen on kesken ja kaikki siihen liittyvät asiat ovat paitsi kiinnostavia, myös erittäin herkkiä. On merkittävää, että jokainen saa kehittyä omassa tahdissaan ja tehdä asioita juuri sillä tavalla kuin itse haluaa tai ei halua. Seksiä on niin monenlaista – ja jokaisella on omat mieltymyksensä ja kokemuksensa siitä, mihin on valmis ja mitä haluaa tehdä muiden kanssa tai yksin. Näissä tilanteissa, joissa tehdään yhdessä seksuaalisia tekoja, voi olla riski, että joku on tilanteessa, koska muutkin ovat – eli ryhmäpaineesta – ja saattaa suostua asioihin, joihin ei oikeasti olekaan valmis.

Kannattaa pohtia onko tämä kuvaamasi tilanne sellainen, josta ennen kaikkea vain haaveilet, eli fantasioit, ja kiihottaako vain ajatus siitä sinua? Onko sen oikeasti tarkoitus tapahtua, vai pysyä vain fantasiana? Joskus fantasiat toteutuessaan eivät vastaa mielikuvaa tilanteesta etenkin, jos siihen osallistuvat eivät olekaan siihen valmiita. Useimmiten fantasioiden ei edes kuulu oikeasti tapahtua juuri siitä syystä, että ne menettävät kiihottavan vaikutuksensa toteutuessaan. Mikäli tällainen tilanne todellisuudessa tulisi ajankohtaiseksi, on silloin oltava varma, että kaikilla tilanteeseen osallistuvilta on varmistettu suostumus, ja että heillä on mahdollisuus kieltäytyä siitä tai kertoa mitä tilanteelta haluaa ja mitä ei. Kaikilla on oltava luottamuksellinen ja turvallinen olo ja tilanteen pitää olla kaikille tasapuolinen.

Lue vielä lisää aiheesta Fressiksen tietopankista ja Hyvä kysymys -sivustolta:

Suosittelemme myös jatkamaan keskustelua aiheesta Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatissa, jossa voit jutella siitä nimettömästi seksuaalineuvojan kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Puutarha mökki155
Saako siskopuolen kanssa harrastaa seksiä? Saako siskopuolen kanssa harrastaa seksiä? Sellaisen joka on samassa perheessä mutta ei ole äidin eikä iskän lapsi vaan ihan kahden muun joista toinen...
Fressis

Moikka!

Fantasiointi on täysin ok ja tärkeä osa mielen seksuaalisuutta. Suomessa sisarusten välinen seksuaalinen kanssakäyminen on kuitenkin vastoin lakia. En osaa sanoa, kuinka tämä laki soveltuu uusperheisiin ja ns. uussisaruksiin. Vaikkette ole biologisesti sukua, kuulutte kuitenkin samaan perheeseen. Toiminnallanne saattaa olla siis vaikutusta myös perheeseenne, ja tämä kannattaa ottaa huomioon.

Jos haluat jutella asiasta jonkun kanssa, on palveluita tarjolla 😊 Väestöliitto tarjoaa nuorille esimerkiksi seksuaalineuvontaa ja Mieli ry ylläpitää nuorille suunnattua Sekasin -chattia. Samantyylisen kysymyksen on kysynyt palstallamme myös nimimerkki bob666.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?