Kysymys
Seksi
Nimimerkki: J o
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, että saisi peniksestä hajun pois? Penikseni haisee. Pesen sen joka toinen päivä huolellisesti esinahan alta mutta haju ei tunnu lähtevän. Tämä on jatkunut jo hetken aikaa. Peniksessä on esinahan...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.

Hienoa, että olet huolehtinut hygieniastasi ja pessyt penistä huolellisesti myös esinahkan alta. Kerrot peniksesi haisevan ja pohdit mistä se voisi johtua.

Penis on suositeltavaa pestä päivittäin ja aina hikoilun jälkeen lämpimällä vedellä ilman saippuaa tai muita pesuaineita. Pesun jälkeen penis on hyvä kuivata huolellisesti. Jos iho tuntuu kuivalta tai ärtyneeltä, voi siihen laittaa pesun ja kuivaamisen jälkeen mietoa ihoöljyä tai perusvoidetta, joita saa apteekista.

En valitettavasti osaa arvioida sitä, mitä mainitsemasi kellertävät pilkut peniksessä voisivat olla, tai mikä voisi olla hajun syy. Suosittelenkin, että menet juttelemaan näistä vielä kouluterveydenhoitajan tai jonkun muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. He pystyvät arvioimaan tilannetta paremmin ja kertomaan, mikä voisi auttaa. Joskus tällaisten vaivojen taustalla voi olla myös jokin infektio, kuten esimerkiksi hiiva- tai bakteeritulehdus tai balaniitti, joita voidaan hoitaa lääkkeillä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: vl
Onko nuuskan hajulla terveydelle haitallisia vaikutuksia? Onko nuuskasta haittaa sivullisille? Lähinnä mietin, kun ystäväni käytti nuuskaa ja heitti roskiin käytetyt pussit, jonka jälkeen koko koti haisi aivan nuuskalle. Onko nuuskan...
Fressis

Moikka ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Nuuskan käyttöön ei liity samanlaisia selkeitä sivullisille aiheutuvia terveyshaittoja, kuin esimerkiksi tupakointiin. Kuten itsekin viestissäsi totesit, nuuska voi kuitenkin usein haista melko voimakkaasti. Nuuskan haju, kuten muutkin voimakkaat hajut, voikin aiheuttaa joillekin ihmisille esimerkiksi päänsärkyä ja pahoinvointia. Ikävä kuulla, että olet joutunut altistumaan tällaisille hajuhaitoille omassa kodissasi.

Muita nuuskasta aiheutuvia sivullisille näkyviä haittoja voivat olla esimerkiksi roskaaminen ja sen myötä nuuskan sisältämien haitallisten aineiden leviäminen luontoon. Lisäksi, jos esimerkiksi pienempi lapsi pääsisi käsiksi nuuskapusseihin ja laittaisi niitä suuhunsa, voisi se aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen.

Nuuskan käytön yleisistä haitoista voit halutessasi lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Tukahtuvainen
Asuntoon kantautuva epämääräinen haju Asun vuokralla kerrostalossa. Luulen että joku naapureista polttaa asunnossaan jotain, vaikka täällä on tupakointikielto. Kämppääni tulee ilmanvaihdosta yleensä illalla noin 15min ajaksi outo hiukan...
Fressis

Hei,

Kerrot oudoista ja sinua häiritsevistä hajuista, jotka kulkeutuvat asuntoosi jostain naapuristasi. Kysyt myös miltä erilaiset poltettavat tuotteet haisevat.

On hyvin hankalaa kuvailla eri tuotteiden hajuja, tai ainakaan sen perusteella päätellä, mistä haju on peräisin, tai mikä se voisi olla, jos se on jokin poltettava tuote. Merkittävää on se, että hajun ilmeneminen on toistuvaa ja että koet sen häiritsevänä eri tavoin. Lisäksi olet huolissasi siitä, että voiko tästä olla sinulle jotain terveyshaittoja.

Koska emme tiedä mikä haju on, ja liittyykö siihen esimerkiksi myrkkyjen kulkeutumista huoneistoihin ja mm. sinun hengitykseesi, niin emme voi myöskään päätellä millaista haittaa tästä voi sinulle olla. Kuitenkaan sinun ei pidä olla asiasta turhan huolissasi, koska tuo käry ei kuitenkaan tapahdu välittömässä läheisyydessäsi. Jos sinua huolettaa terveydentilasi, niin kannustamme käymään lääkärissä esimerkiksi omalla terveysasemallasi keskustelemassa asiasta.

Koska tilanne on sinua (ja mahdollisesti myös muita naapureitasi) häiritsevä, ja se aiheuttaa sinulle huolta, sinun kannattaa ottaa yhteyttä myös vuokranantajaasi sekä taloyhtiön isännöitsijään ja kertoa asiasta. Vuokranantaja voi hoitaa asiaa eteenpäin, mutta voit myös olla suoraan yhteydessä isännöitsijään. Hän voi sitten informoida ja huomauttaa asiasta taloyhtiötä, jolloin viesti kulkeutuu myös sinne, jossa tuo käryn alkuperä on. Taloyhtiöllä on myös lain mukaan mahdollista puuttua asiaan rajoittamalla tai kieltämällä käryttely taloyhtiössä, eli se on nyt oikea osoite lähteä selvittämään asiaa.

Tässä sinulle vielä Suomen ASH:n sivuilta lisätietoa ja vinkkejä aiheesta tupakoinnin näkökulmasta: Parveketupakointi taloyhtiöissä | Suomen ASH ry.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jollis
Peniksen epämiellyttävä haju ja intiimihygienia Olen huomannut, että poikaystävän pippeli haisee aamulla vähän epämiellyttävältä, vaikka hän pesee sen illalla. Mistä se voisi johtua? Onko se normaalia?
Fressis

Moikka!

Kiitos viestistä. Kerroit poikaystäväsi peniksen haisevan epämiellyttävältä, vaikka hän huolehtii hygieniastaan. Peniksen, kuten myös pimpin eli vulvan alueen, hygieniasta huolehtiminen on tärkeää, ja alapesu onkin hyvä tehdä päivittäin lämpimällä vedellä, koska se estää tulehdusten ja hajujen syntymistä. Pelkällä vedellä pesu riittää, koska monet pesuaineet häiritsevät ihon omaa ph-arvoa ja bakteereja, ja voivat siten lisätä tulehduksen riskiä. Myös ilman alus- tai pyjamahousuja nukkuminen on suositeltavaa, jotta intiimialueen iho ja sukuelinten herkät limakalvot saavat ilmaa.

Peniksen pesemisessä on tärkeää muistaa pestä huolella myös esinahan alta, koska sen alle kertyy vaaleaa eritettä, joka on kuollutta ihosolukkoa ja esinahkatalia eli smegmaa. Smegman tarkoituksena on pitää penis kosteana, mutta se on hyvä pestä hellävaraisesti esinahan alta pois päivittäin. Jos smegmaa on kovettunut esinahan alle, voi sen pesussa käyttää apuna ihoöljyä.

Poikaystäväsi peniksen epämiellyttävän hajun taustalla voi olla monia tekijöitä, joten asiasta olisi hyvä keskustella hänen kanssaan ja selvittää hajun syy. On ymmärrettävää, ettei tällaisen intiimin asian ottaminen puheeksi ole välttämättä helppoa, mutta se on tärkeää, koska kyse on paitsi hänen, myös sinun terveydestäsi, jos harrastatte seksiä.

Jos tarkempi hygieniasta huolehtiminen ei poista epämiellyttävää hajua muutamassa päivässä, tai se voimistuu, voi kyseessä olla tulehdus, jolloin kannattaa varata aika lääkäriin omalle terveysasemalle, tai olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan, jotta tulehduksen saa hoitoon.

Uskon, että epämiellyttävälle hajulle löytyy selitys ja apu, joten älä ole siitä huolissasi. Tärkeää on, että keskustelette asiasta ja olette tarvittaessa yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hawk
Aamuinen erektio, touhutipat ja haju peniksessä Hei Fressiksen väki! Minulla on aina herätessäni kova erektio. Menen aina aamulla suihkuun, ja viivyn siellä kymmenisen minuuttia. Koko sen ajan minulla seisoo. Olen...
Fressis

Moikka!

Aamuinen erektio on ihan normaali ilmiö. Erektioiden kesto vaihtelee ja on ihan tavallista, että erektio voi kestää välillä vähän pidempäänkin. Mikäli erektio olisi kivulias tai kestäisi erittäin pitkään, eli jopa tuntikausia, olisi syytä hakeutua lääkäriin. Tilanteesi kuulostaa kuitenkin ihan normaalilta.

Kun penis on erektiossa, voi peniksen päästä tulla nopeastikin nestemäistä ainetta eli ns. touhutippoja. Touhutippojen eli esiliukasteen tarkoituksena on liukastaa peniksen päätä ja suojata näin mm. herkkiä limakalvoja. Tämäkin on siis aivan normaalia. Lisää touhutipoista voit lukea täältä.

Kerroit myös, että pippelissä tuntuu hajua iltapäivisin. Esinahkan alle kertyy tavallisestikin vaaleaa eritettä, joka on kehon itsensä tuottamaa ja muodostuu mm. kuolleesta solukosta. Tämä ns. esinahkatali voi myös alkaa herkästi haista. Tämän vuoksi on hyvä tehdä päivittäin alapesu lämpimällä vedellä ja suihkutella myös esinahan alta. Lisäksi on hyvä huolehtia siitä, että vaihtaa puhtaat alushousut päivittäin. Joskus esinahan alle ja terskan alueelle voi myös tulla tulehdus. Tällöin alue punoittaa, voi olla kivulias koskettaa ja erite voi haista pahalle. Joskus tulehdus voi rauhoittua päivittäisillä suihkutteluilla, mutta joskus saatetaan tarvita lääkärin arviota.

Kuulostaa siltä, että kohdallasi kaikki on kuitenkin ihan kunnossa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?