NuuskaSähkötupakka

Sähkötupakka on susi lampaan vaatteissa

Sähkötupakka on susi lampaan vaatteissa

Sähkötupakkaa ja nuuskaa markkinoidaan ovelasti. Ole tarkkana leffassa ja somessa.

Youtube-videossa jahdataan tiheää­, suurta­ höyrypilveä, ja nauru raikaa. Tykkääjiä ja kommentoijia on tuhansia, katsonta­kertoja lähes miljoona. Sähkötupakoinnista eli vapettamisesta on tehty viihdettä. Sitä markkinoidaan trendikkäänä elämäntapa­valintana. Laskelmoidun hauskoja­ nettivideoita katsoessa voi helposti unohtaa, että videolla houkutellaan ostamaan ja kokeilemaan nikotiinituotteita.

On hyvää bisnestä saada sinut koukkuun.

Tupakkaa on mainostettu vuosien varrella monella positiivisia mielikuvia ruokkivalla tavalla. On ollut tupakkamainoksia Formula 1 -kuskien puvuissa ja autojen kyljissä. Ja ylellisenä tunnetun kosmetiikkamerkin glamouria tihkuva YSL-tupakka sekä buutseja ”Miehille, jotka kulkevat omia polkujaan” – Camel-tupakka suussaan. Tupakan terveyshaitat tiedetään, ja tupakka- ja nikotiinituotteiden markkinointiin ja myyntiin liittyvää lainsäädäntöä onkin kiristetty ympäri maailmaa.

Suomessa tupakkatuotteita ei saa markkinoida enää ollenkaan. Tupakkatuotteita markkinoidaan silti edelleen epäsuorilla keinoilla. Markkinointia, jossa kuluttajaa johdetaan tahallaan harhaan, kutsutaan piilomainonnaksi. Kuluttajansuojalain mukaan se on Suomessa kiellettyä. Sinun pitää voida aina ­helposti erottaa, onko tuotteen näkyvyys mediassa maksettua vai ei.

Nuoret ovat tärkeä kohderyhmä nikotiinituotteita valmistaville yrityksille. Koska tupakkayhtiöt tienaavat rahaa nikotiiniriippuvuudella, sinun saamisesi koukkuun on hyvää bisnestä. Useimmat nikotiinituotteita käyttävät aikuiset ovat aloittaneet käytön jo nuorena. Se ei ole ihme, sillä nuorena tekee mieli kokeilla, ja uusien teknologioiden omaksuminenkin on helppoa. Ikävä vaan, että nikotiinista tulee niin helposti riippuvaiseksi.

 

ilmio_aikajana ilmio_aikajana2

 

Ja mitä nuorempana tupakkatuotteiden käytön aloittaa, sitä enemmän tupakkayhtiö tienaa. Perinteisen tupakan rinnalle on tullut muita nikotiinituotteita, kuten nuuska, sähkötupakka ja sähköinen vesipiippu (e-shisha). Myös perinteiset tupakkayritykset ovat laajentaneet toimintaansa vaihtoehtoisten nikotiinituotteiden pariin.

Vloggari voi olla tupakkayhtiön asialla.

Tupakkayhtiöt ovat jo kauan tehneet yhteistyötä viihdealan kanssa. Ne hyödyntävät etenkin elokuvia markkinoinnissaan, osittain siksi, että nuoret ovat ahkeria leffankatsojia. Markkinoijat tietävät, että elo­kuviin mennään viihtymään, ja huonot vaikutteet voivat ­jäädä alitajuntaan kuin vahingossa. Jos polttaminen tai nuuskaaminen näyttää elokuvassa hyvältä, se saattaa herättää kiinnostuksen. Maksetulla­ tuotesijoittelulla luodaan myönteinen mielikuva tupakkatuotteista­ ja niiden käyttäjistä.

Somesta on tullut tärkeä kanava uusien nikotiinituotteiden markkinoinnissa. Vloggarit ja Instagram-julkkikset ovat uusia idoleja ja mielipidevaikuttajia. Siksi juuri he ovat tupakkayrityksille houkuttelevia viestinviejiä. Youtubessa on paljon käyttäjien nuuska- ja sähkötupakka-vlogeja. Niissä vertaillaan tuotteita, opastetaan käytössä ja hifistellään esimerkiksi sähkötupakkaan liittyvillä laitteilla ja nesteillä. Joukossa on myös huumorivideoita, joissa tehdään nuuskaamiseen ja sähkötupakan polttamiseen liittyviä temppuja. Instagramista löytyy miljoonia osumia sähkösavukkeisiin liittyvillä hakusanoilla. Sisällön joukossa on paljon profiileja, joissa sähkötupakkaa markkinoidaan nuorten ja vähäpukeisten naisten avulla.

Nikotiinituotteiden myyntiin erikoistuneet yritykset ovat myös perustaneet omia Youtube-kana­viaan. Lisäksi ne tarjoavat vloggareille ja Instagram-malleille auliisti tuotteitaan kokeiltavaksi. Piilomainontaa somessa on erityisen vaikea havaita. Mikä on käyttäjän omaa sisältöä, mikä yrityksen maksamaa markkinointia? Suositteleeko vloggari tuotetta omasta halustaan vai koska on saanut siitä palkkion?

Laki ei puutu yksittäisten bloggareiden ja vloggareiden tuottamaan tupakkatuotteita käsittelevään sisältöön, kunhan kirjoitukset, videot ja kuvat eivät sisällä tupakkatuotteiden mainontaa.

Terveysriskejä ei juurikaan käsitellä.

Piilomainonnan lisäksi some tarjoilee myönteistä kuvaa sähkösavukkeista ja nuuskasta. Moni kertoo somessa, että on lopettanut tupakoinnin niiden avulla. Tyypillistä on myös kyseenalaistaa nikotiinituotteita koskeva­ tutkimus ja syyttää viranomaisia ja asian­tuntijoita kuluttajien holhoamisesta.
Nuuskan ja sähkötupakan terveysriskejä ei juurikaan käsitellä.

Markkinointikikat eivät rajoitu pelkästään piilomainontaan. Tuotepakkausten ulkonäkö perustuu kohderyhmätutkimukseen ja markkinoinnin ammattilaisten suunnitelmiin. Ei ole sattumaa, että sähkötupakkaa myydään Hello Kitty -kuosissa, nuuskapurkki on kuin kaunis meikkirasia tai että sähkötupakan höyryä on tehty houkuttelevammaksi erilaisin värein.

Myös tuotteiden maustaminen ja ­hajustaminen on eräänlaista piilomainontaa. Vaniljan, toffeen tai suklaan makuisen höyryn ja nuuskan on tarkoitus tehdä käytöstä miellyttävää ja luoda vaikutelma tuotteen harmittomuudesta. Tosiasiassa tuotteet eivät ole harmittomia.

Kesällä 2016 voimaan astunut tupakkalaki rajoittaa nikotiinituotteiden markkinointia. Sähkötupakkaa säädellään nyt kuin muitakin tupakkatuotteita: esilläpito ja markkinointi on kielletty, ja pakkauksiin on lisättävä tuoteselosteet ja varoitustekstit. Myös karkkiaromit ja väriaineet poistuvat. Lakien kiristyessä yritykset ovat alkaneet lanseerata tuotteita, jotka ovat vähemmän haitallisia terveydelle, mutta aiheuttavat silti riippuvuutta. Suunnitteilla on esimerkiksi nikotiiniolutta­, nikotiinivettä­ ja nikotiinihammastahnaa.

Pysy siis hereillä äläkä anna kenenkään sumuttaa sinua tekemään tyhmiä päätöksiä ja terveydelle haitallisia ostoksia.

 

Teksti: Ninni Sandelius ja Katarina Cygnel-Nuortie

Kuvat: Getty Images ja iStock

Kuvitus: Iida Kiviranta

Taustahaastattelut: tutkija Siiri Mäkelä, Suomen Syöpäyhdistys, toiminnanjohtaja Mervi Hara, Suomen Ash.
Lähteet: Nuorten terveystapatutkimus 2015. Nuorten tupakka­tuotteiden ja päihteiden käyttö 1977-2015. valvira.fi. Suomen Syöpäyhdistys.

Katso myös

Artikkeli
NikotiinituotteetNuuska

Kuusi syytä lopettaa nuuskaaminen

Oletko väsynyt nuuskakoukkuun? Haluatko suojella terveyttäsi, jaksaa paremmin, säästää rahaa, ja olla parempi roolimalli nuoremmille? Jos vastasit kyllä, voisi olla aika harkita nuuskaamisen lopettamista.  

Kysymys
NikotiinituotteetSähkötupakka
Nimimerkki: Tirppa
Ikä: 9-12v
Vape ja riippuvuus Moi! Olen alkanut miettimään olenko koukussa nikotiinin. Käytän päivittäin vapea. Heti kun ei pysty vetämään alkaa ärsyttää ja päässä tuntuu, että se halkee. Olen...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kerroit käyttäväsi vapea päivittäin ja pohdit, oletkohan jäänyt koukkuun nikotiiniin. Tosi hyvä, että olet alkanut miettimään asiaa.

Kuvasit viestissäsi, että sinulla on ilmennyt muun muassa ärtyneisyyttä, jos et pysty käyttämään vapea. Ärtyneisyys, päänsärky ja keskittymisvaikeudet ovatkin nikotiinin aiheuttamia vieroitusoireita ja merkki fyysisestä riippuvuudesta. Eli kun aiemmasta nikotiiniannoksesta on kulunut aikaa, keho alkaa erilaisin oirein ikään kuin vaatimaan uutta nikotiiniannosta. Kun elimistö saa nikotiinia, oireet vaimenevat taas joksikin aikaa. On siis hyvin mahdollista, että olet tullut riippuvaiseksi nikotiinista, kuten itse pohditkin.

Pohdit myös, millaisia vaikutuksia nikotiinilla voi olla keskittymiseen ja koulumenestykseen. Nikotiinin on todettu olevan erityisen haitallista kehittymisvaiheessa olevan nuoren elimistölle ja aivoille. Toistuva nikotiinin käyttö voi aiheuttaa muutoksia aivoissa. Se vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten aivot ottavat vastaan ja käsittelevät uutta tietoa. Siten se voi vaikuttaa esimerkiksi keskittymiseen ja uuden oppimiseen.

Jotta välttyisit nikotiinin ja vapen sisältämien muiden haitallisten aineiden aiheuttamilta haitoilta jatkossa, olisi todella hyvä lopettaa vapen käyttö mahdollisimman pian. Vinkkejä vapen lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista. Toisille toimii lopettaminen heti, mutta liikkeelle voi lähteä esimerkiksi siitä, että pyrkii alkuun vähentämään vapen käyttöä. Lopettamiseen voit saada apua myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Hänen tehtävänään on tukea sinun hyvinvointiasi, joten voit mennä rohkeasti juttelemaan tästä asiasta, jotta saat tarvittaessa häneltä tukea ja ohjausta vapesta irti pääsemiseen.

Kovasti tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: J
Ikä: 13-15v
Nuuskan käyttö ja vatsakipu Miksi nuuska sattuu mahaan että onko mulla nikotiinimyrkytys oon käyttäny 5säkkiä 3päivään about annoin kiekon pois tänään? Kivut ovat minulla huono olo vatsa kivut...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi 😊

Valitettavasti asiaa on vaikea arvioida yhden viestin perusteella, mutta on erittäin mahdollista, että huono olo ja vatsakipusi liittyivät nuuskan käyttöön. Oletko huomannut eroa olossasi, kun olet ollut ilman nuuskaa? Todennäköisesti oireet ovat helpottaneet, kun olet lopettanyt käytön ja nuuskan sisältämä nikotiini on poistunut elimistöstäsi.

Nuuskapussit voivat sisältää suuria määriä nikotiinia, joka on erittäin haitallinen aine. Jo vähäinenkin käyttö voi siis aiheuttaa kuvailemiasi nikotiinimyrkytyksen oireita. Lieviä myrkytysoireita voi ilmetä erityisesti silloin, jos kokeilee runsaasti nikotiinia sisältävää tuotetta eikä ole tottunut käyttämään nikotiinia.

Joskus erityisen suuren nikotiiniannoksen seurauksena nikotiinimyrkytys voi myös olla vakava ja aiheuttaa esimerkiksi hengitysvaikeuksia. Tällöin tulee hakeutua välittömästi sairaalahoitoon. Jos siis sinulle tai jollekin ystävällesi ilmaantuisi joskus vielä vastaavanlaista huolta, kannattaa tilanteesta kertoa heti jollekin turvalliselle aikuiselle. Aikuinen osaa usein arvioida tilanteen vakavuutta.

Nuuska sisältää nikotiinin lisäksi monia muitakin haitallisia aineita, ja sen käytöllä voi muutenkin olla yhteyttä vatsavaivoihin. Jos oireesi eivät ole kuitenkaan helpottaneet, vaikka olet ollut ilman nuuskaa, suosittelen sinua hakeutumaan kouluterveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jotta vatsakipujen syytä voidaan selvittää tarkemmin.

Toivottavasti olosi on jo helpottanut tämän viestin saatuasi. Suosittelen vahvasti, että teet päätöksen olla käyttämättä ja kokeilematta enää nikotiinituotteita. Se on terveytesi ja hyvinvointisi kannalta fiksu päätös ja ehkäisee vastaavanlaisia ikäviä haittoja, joita nikotiinituotteiden, kuten nuuskan käytöllä on. Voit halutessasi lukea niistä lisää Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?