NuuskaSähkötupakkaTupakka

Sähkötupakka on susi lampaan vaatteissa

Sähkötupakka on susi lampaan vaatteissa

Sähkötupakkaa ja nuuskaa markkinoidaan ovelasti. Ole tarkkana leffassa ja somessa.

Youtube-videossa jahdataan tiheää­, suurta­ höyrypilveä, ja nauru raikaa. Tykkääjiä ja kommentoijia on tuhansia, katsonta­kertoja lähes miljoona. Sähkötupakoinnista eli vapettamisesta on tehty viihdettä. Sitä markkinoidaan trendikkäänä elämäntapa­valintana. Laskelmoidun hauskoja­ nettivideoita katsoessa voi helposti unohtaa, että videolla houkutellaan ostamaan ja kokeilemaan nikotiinituotteita.

On hyvää bisnestä saada sinut koukkuun.

Tupakkaa on mainostettu vuosien varrella monella positiivisia mielikuvia ruokkivalla tavalla. On ollut tupakkamainoksia Formula 1 -kuskien puvuissa ja autojen kyljissä. Ja ylellisenä tunnetun kosmetiikkamerkin glamouria tihkuva YSL-tupakka sekä buutseja ”Miehille, jotka kulkevat omia polkujaan” – Camel-tupakka suussaan. Tupakan terveyshaitat tiedetään, ja tupakka- ja nikotiinituotteiden markkinointiin ja myyntiin liittyvää lainsäädäntöä onkin kiristetty ympäri maailmaa.

Suomessa tupakkatuotteita ei saa markkinoida enää ollenkaan. Tupakkatuotteita markkinoidaan silti edelleen epäsuorilla keinoilla. Markkinointia, jossa kuluttajaa johdetaan tahallaan harhaan, kutsutaan piilomainonnaksi. Kuluttajansuojalain mukaan se on Suomessa kiellettyä. Sinun pitää voida aina ­helposti erottaa, onko tuotteen näkyvyys mediassa maksettua vai ei.

Nuoret ovat tärkeä kohderyhmä nikotiinituotteita valmistaville yrityksille. Koska tupakkayhtiöt tienaavat rahaa nikotiiniriippuvuudella, sinun saamisesi koukkuun on hyvää bisnestä. Useimmat nikotiinituotteita käyttävät aikuiset ovat aloittaneet käytön jo nuorena. Se ei ole ihme, sillä nuorena tekee mieli kokeilla, ja uusien teknologioiden omaksuminenkin on helppoa. Ikävä vaan, että nikotiinista tulee niin helposti riippuvaiseksi.

 

ilmio_aikajana ilmio_aikajana2

 

Ja mitä nuorempana tupakkatuotteiden käytön aloittaa, sitä enemmän tupakkayhtiö tienaa. Perinteisen tupakan rinnalle on tullut muita nikotiinituotteita, kuten nuuska, sähkötupakka ja sähköinen vesipiippu (e-shisha). Myös perinteiset tupakkayritykset ovat laajentaneet toimintaansa vaihtoehtoisten nikotiinituotteiden pariin.

Vloggari voi olla tupakkayhtiön asialla.

Tupakkayhtiöt ovat jo kauan tehneet yhteistyötä viihdealan kanssa. Ne hyödyntävät etenkin elokuvia markkinoinnissaan, osittain siksi, että nuoret ovat ahkeria leffankatsojia. Markkinoijat tietävät, että elo­kuviin mennään viihtymään, ja huonot vaikutteet voivat ­jäädä alitajuntaan kuin vahingossa. Jos polttaminen tai nuuskaaminen näyttää elokuvassa hyvältä, se saattaa herättää kiinnostuksen. Maksetulla­ tuotesijoittelulla luodaan myönteinen mielikuva tupakkatuotteista­ ja niiden käyttäjistä.

Somesta on tullut tärkeä kanava uusien nikotiinituotteiden markkinoinnissa. Vloggarit ja Instagram-julkkikset ovat uusia idoleja ja mielipidevaikuttajia. Siksi juuri he ovat tupakkayrityksille houkuttelevia viestinviejiä. Youtubessa on paljon käyttäjien nuuska- ja sähkötupakka-vlogeja. Niissä vertaillaan tuotteita, opastetaan käytössä ja hifistellään esimerkiksi sähkötupakkaan liittyvillä laitteilla ja nesteillä. Joukossa on myös huumorivideoita, joissa tehdään nuuskaamiseen ja sähkötupakan polttamiseen liittyviä temppuja. Instagramista löytyy miljoonia osumia sähkösavukkeisiin liittyvillä hakusanoilla. Sisällön joukossa on paljon profiileja, joissa sähkötupakkaa markkinoidaan nuorten ja vähäpukeisten naisten avulla.

Nikotiinituotteiden myyntiin erikoistuneet yritykset ovat myös perustaneet omia Youtube-kana­viaan. Lisäksi ne tarjoavat vloggareille ja Instagram-malleille auliisti tuotteitaan kokeiltavaksi. Piilomainontaa somessa on erityisen vaikea havaita. Mikä on käyttäjän omaa sisältöä, mikä yrityksen maksamaa markkinointia? Suositteleeko vloggari tuotetta omasta halustaan vai koska on saanut siitä palkkion?

Laki ei puutu yksittäisten bloggareiden ja vloggareiden tuottamaan tupakkatuotteita käsittelevään sisältöön, kunhan kirjoitukset, videot ja kuvat eivät sisällä tupakkatuotteiden mainontaa.

Terveysriskejä ei juurikaan käsitellä.

Piilomainonnan lisäksi some tarjoilee myönteistä kuvaa sähkösavukkeista ja nuuskasta. Moni kertoo somessa, että on lopettanut tupakoinnin niiden avulla. Tyypillistä on myös kyseenalaistaa nikotiinituotteita koskeva­ tutkimus ja syyttää viranomaisia ja asian­tuntijoita kuluttajien holhoamisesta.
Nuuskan ja sähkötupakan terveysriskejä ei juurikaan käsitellä.

Markkinointikikat eivät rajoitu pelkästään piilomainontaan. Tuotepakkausten ulkonäkö perustuu kohderyhmätutkimukseen ja markkinoinnin ammattilaisten suunnitelmiin. Ei ole sattumaa, että sähkötupakkaa myydään Hello Kitty -kuosissa, nuuskapurkki on kuin kaunis meikkirasia tai että sähkötupakan höyryä on tehty houkuttelevammaksi erilaisin värein.

Myös tuotteiden maustaminen ja ­hajustaminen on eräänlaista piilomainontaa. Vaniljan, toffeen tai suklaan makuisen höyryn ja nuuskan on tarkoitus tehdä käytöstä miellyttävää ja luoda vaikutelma tuotteen harmittomuudesta. Tosiasiassa tuotteet eivät ole harmittomia.

Kesällä 2016 voimaan astunut tupakkalaki rajoittaa nikotiinituotteiden markkinointia. Sähkötupakkaa säädellään nyt kuin muitakin tupakkatuotteita: esilläpito ja markkinointi on kielletty, ja pakkauksiin on lisättävä tuoteselosteet ja varoitustekstit. Myös karkkiaromit ja väriaineet poistuvat. Lakien kiristyessä yritykset ovat alkaneet lanseerata tuotteita, jotka ovat vähemmän haitallisia terveydelle, mutta aiheuttavat silti riippuvuutta. Suunnitteilla on esimerkiksi nikotiiniolutta­, nikotiinivettä­ ja nikotiinihammastahnaa.

Pysy siis hereillä äläkä anna kenenkään sumuttaa sinua tekemään tyhmiä päätöksiä ja terveydelle haitallisia ostoksia.

 

Teksti: Ninni Sandelius ja Katarina Cygnel-Nuortie

Kuvat: Getty Images ja iStock

Kuvitus: Iida Kiviranta

Taustahaastattelut: tutkija Siiri Mäkelä, Suomen Syöpäyhdistys, toiminnanjohtaja Mervi Hara, Suomen Ash.
Lähteet: Nuorten terveystapatutkimus 2015. Nuorten tupakka­tuotteiden ja päihteiden käyttö 1977-2015. valvira.fi. Suomen Syöpäyhdistys.

Kysymys & vastaus

Tosi hienoa, ettet ole koskaan tupakoinut. Siitä kannattaa ehdottomasti pitää jatkossakin kiinni.

Kerrot, että olet kerran altistunut tupakansavulle tai – hajulle kotonasi. Erityisesti pitkäaikainen ja toistuva passiivinen tupakointi eli toisen polttaman tupakan savulle altistuminen aiheuttaa pitkälti samoja terveyshaittoja kuin varsinainen tupakointi. Kuitenkaan kertaluontoiset tai muutamat altistumiset eivät vielä aiheuta sinulle pysyviä terveyshaittoja.

Kerroit tuulettaneesi kotonasi. Tuulettaminen on varmasti toimiva keino helpottaa epämiellyttävää hajua. On hyvin epätodennäköistä, että tämän kertaluontoinen tapaus on aiheuttanut pitkäaikaista haittaa asuntosi sisäilmaan. Voit siis olla ihan huoletta.

Kysyit myös, kuinka kauan yhden savukkeen kemikaalit pysyvät sisälimassa. Tämä onkin haastavampi kysymys. Tupakointi sisätiloissa ja varsinkin toistuva sisällä tupakointi jättää pinnoille niin sanottuja savujäämiä. Savujäämien haitallisia kemikaaleja voi olla pinnoilla pitkääkin, mutta niille altistuminen tapahtuu usein pitkän ajan kuluessa ja harmillisesti niiden haittoja ei tunneta vielä kovin hyvin.

Jatkossa voit esimerkiksi pyytää tupakoivia vierailijoitasi siirtymään tupakalle kokonaan talon ulkopuolelle, ettei asuntoosi kulkeutuisi savua tai hajua.

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka!

Paperitupakan palamisesta syntyvän savun hengittäminen ärsyttää hengityselimiä. Tämän vuoksi olet paperitupakkaa polttaessasi alkanut yskimään ja kokenut tuntemuksia keuhkoissa. Muita oireita savun hengittämisestä voivat olla esimerkiksi päänsärky ja huonovointisuus. Palamisesta syntyvän savun hengittäminen on terveydelle haitallista, mutta mitään vakavaa sinulle on tuskin yhden paperitupakan polttamisesta aiheutunut. Myöskään syövästä sinun ei tarvitse olla huolissasi. Syöpä on sairaus, joka kehittyy useimmiten pitkän ajan kuluessa ja sen syntyyn vaikuttavat useat eri tekijät, kuten perimä, elintavat ja sattuma.

Tärkeintä olisi, että pysyt jatkossa erossa paperitupakasta ja myös tupakkatuotteista!

Samasta aiheesta ovat kysyneet myös mm. nimimerkit Poika 12v ja Paperi tupakka.

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei!

Sähkötupakkaan liittyen on hyvä tiedostaa se, että vaikka sähkötupakan neste olisi nikotiinitonta, se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi haitatonta terveydelle. Sähkötupakan käytössä muodostuvan höyryn on havaittu sisältävän esimerkiksi syöpävaarallisia aineita. Sähkötupakan höyrystä on lisäksi löydetty muun muassa keuhkoille haitallisia pienhiukkasia. Koska sähkötupakkalaitteita ja sähkötupakassa käytettäviä nesteitä on runsaasti erilaisia, on niiden terveyshaittojen tutkiminen ja tutkimustulosten yleistäminen kuitenkin haastavaa.

Vaikka nikotiinitonta sähkösavuketta ei välttämättä voida luokitella päihteeksi, on sähkösavukkeilla, niiden täyttösäiliöillä, nikotiinia sisältävillä ja nikotiinittomilla nesteillä samat ikärajat kuin esimerkiksi savukkeilla niiden terveyshaittojen takia. Näitä ei siis saa myydä alle 18-vuotiaalle, eikä alle 18-vuotias myöskään saa pitää hallussaan mitään tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä.

Me täällä Fressiksellä suosittelemme, että teet fiksun valinnan ja pysyttelet jatkossakin erossa sähkötupakasta!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka!

Nuuskan aiheuttamat vauriot suussa näkyvät yksilöllisesti ja siksi on vaikea arvioida mitään tiettyä määrää haittojen näkökulmasta. Nuuska ärsyttää suun limakalvoja ja tavallisin nuuskan aiheuttama vaurio onkin paikallinen limakalvovaurio. Limakalvovaurio erottuu paksuuntuneena, harmahtavana tai vaaleana ryppyisenä kohtana limakalvolla. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa.

Pysyvät vauriot aiheutuvat yleensä pidemmän ajan käytön seurauksena. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa ikeniin muutoksia, niiden syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Muutosten myötä hampaiden kaula paljastuu ja hampaat voivat esimerkiksi vihloa aiempaa herkemmin. Nämä muutokset ovat pysyviä, eikä niitä voi korjata.

Olet ilmeisesti jo kerran päässyt eroon nuuskasta. Hienoa! Kannustan sinua ehdottomasti lopettamaan nuuskan käytön uudestaan. Se on erinomainen valinta terveytesi ja hyvinvointisi kannalta! Vinkkejä lopettamiseen ja nuuskattomana pysymiseen löydät tarvittaessa täältä.

Mukavaa kevään odotusta! 😊

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Pohdit kysymyksessäsi, että kasvatko enää pituutta. Murrosiän alussa pituuskasvu on hidasta. Murrosiän edetessä pituuskasvu alkaa kiihtyä ja kasvupyrähdyksen aikana pituutta voi tulla jopa 10 senttiä vuodessa. Pojilla kasvupyrähdys on voimakkaimmillaan keskimäärin 13-14 vuoden iässä ja tämän jälkeen pituutta tulee vielä lisää hitaampaan tahtiin 3-5 vuoden ajan. Yleensä pojat saavuttavat lopullisen pituutensa 18-vuoden iässä. Kerrot olevasi 14-vuotias, eli voit hyvinkin kasvaa vielä pituutta.

Vanhempien pituus voi antaa osviittaa siitä, kuinka pitkäksi nuori keskimäärin kasvaa. Kuitenkaan vanhempien pituus ei yksinään määritä nuoren lopullista pituutta. Pituuteen vaikuttaa vanhempien pituuden lisäksi, geeniperimä ja elintavat. Esimerkiksi kasvuun ja kehitykseen tarvittavaa kasvuhormonia erittyy aivoissa syvän unen aikana ja siksi nuoren on tärkeä saada riittävästi unta. Pidäthän siis huolta riittävästä levosta, monipuolisesta ruuasta ja liikkumisesta ja teet kivoja juttuja kavereiden kanssa. Näin tuet kasvuasi, kehitystäsi ja hyvinvointiasi.

Kysymyksesi perusteella mietit ilmeisesti myös sitä, onko tupakointi vaikuttanut pituuskasvuusi. Tutkimustietoa tupakoinnin vaikutuksista nuoren pituuskasvuun on tosi vähän. Joitakin tutkimuksia on, joissa nuorena tupakoineet tai jatkuvasti tupakansavulle altistuneet nuoret ovat saattaneet jäädä lyhyemmiksi verrattuna niihin nuoriin, jotka eivät ole tupakoineet. Eli tupakointi saattaa jossain määrin haitata pituuskasvua. Kuitenkaan tämän perusteella ei voida suoraan sanoa, että jokin tietty tupakointimäärä selvästi vaikuttaisi pituuskasvuun. Tärkeintä nyt olisi, ettet jatka tupakointia, koska sillä on ylipäänsä monia haitallisia vaikutuksia terveyteesi.

Kerroit aloittaneesi tupakoinnin, koska kaveritkin aloittivat. Muistathan kuitenkin, ettei kaveriporukassa pysyminen ole tästä kiinni. Hyvät kaverit ovat sellaisia, joiden seurassa voi olla juuri oma itsensä, eikä tarvitse tehdä asioita, joita ei halua. Jos kuitenkin vastaan tulee tilanteita, joissa sinua painostetaan tekemään jotain mitä et halua, on paras keino joko rohkeasti kieltäytyä tai poistua tilanteesta. Esimerkkisi saattaa kannustaa myös niitä kieltäytymään, jotka eivät ehkä ole aiemmin uskaltaneet.

Muistathan myös, ettei pituus tai mikään muukaan ulkoinen olemus määritä sinua ihmisenä. Olet juuri sopiva sellaisena kuin olet!

Kivaa kevään odotusta!

Terveisin, Fressis

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka!

Hienoa, että olet päättänyt pysyä erossa tupakasta.

Pohdit, voiko muutaman tupakan polttaminen vaikuttaa pituuskasvuun. Muutaman tupakan polttamisella tuskin on vaikutusta pituuskasvuun. Tutkimustietoa tupakoinnin vaikutuksista nuoren pituuskasvuun on tosi vähän. Joitakin tutkimuksia on, joissa nuorena tupakoineet tai jatkuvasti tupakansavulle altistuneet nuoret ovat saattaneet jäädä lyhyemmiksi verrattuna niihin nuoriin, jotka eivät ole tupakoineet. Kuitenkaan tämän perusteella ei voida suoraan sanoa, että jokin tietty tupakointimäärä selvästi vaikuttaisi pituuskasvuun. Pituuskasvuun vaikuttaa myös olennaisesti vanhempien, sisarusten ja lähisukulaisten pituus. Lisäksi ravitsemus ja yleinen terveydentila vaikuttaa pituuskasvuun.

Tärkeintä tosiaan on, että pysyt jatkossakin ilman tupakkaa.

Sama aihe on mietityttänyt myös nimimerkkejä ? ja Kimex.

Fressis