NuuskaSähkötupakkaTupakka

Sähkötupakka on susi lampaan vaatteissa

Sähkötupakka on susi lampaan vaatteissa

Sähkötupakkaa ja nuuskaa markkinoidaan ovelasti. Ole tarkkana leffassa ja somessa.

Youtube-videossa jahdataan tiheää­, suurta­ höyrypilveä, ja nauru raikaa. Tykkääjiä ja kommentoijia on tuhansia, katsonta­kertoja lähes miljoona. Sähkötupakoinnista eli vapettamisesta on tehty viihdettä. Sitä markkinoidaan trendikkäänä elämäntapa­valintana. Laskelmoidun hauskoja­ nettivideoita katsoessa voi helposti unohtaa, että videolla houkutellaan ostamaan ja kokeilemaan nikotiinituotteita.

On hyvää bisnestä saada sinut koukkuun.

Tupakkaa on mainostettu vuosien varrella monella positiivisia mielikuvia ruokkivalla tavalla. On ollut tupakkamainoksia Formula 1 -kuskien puvuissa ja autojen kyljissä. Ja ylellisenä tunnetun kosmetiikkamerkin glamouria tihkuva YSL-tupakka sekä buutseja ”Miehille, jotka kulkevat omia polkujaan” – Camel-tupakka suussaan. Tupakan terveyshaitat tiedetään, ja tupakka- ja nikotiinituotteiden markkinointiin ja myyntiin liittyvää lainsäädäntöä onkin kiristetty ympäri maailmaa.

Suomessa tupakkatuotteita ei saa markkinoida enää ollenkaan. Tupakkatuotteita markkinoidaan silti edelleen epäsuorilla keinoilla. Markkinointia, jossa kuluttajaa johdetaan tahallaan harhaan, kutsutaan piilomainonnaksi. Kuluttajansuojalain mukaan se on Suomessa kiellettyä. Sinun pitää voida aina ­helposti erottaa, onko tuotteen näkyvyys mediassa maksettua vai ei.

Nuoret ovat tärkeä kohderyhmä nikotiinituotteita valmistaville yrityksille. Koska tupakkayhtiöt tienaavat rahaa nikotiiniriippuvuudella, sinun saamisesi koukkuun on hyvää bisnestä. Useimmat nikotiinituotteita käyttävät aikuiset ovat aloittaneet käytön jo nuorena. Se ei ole ihme, sillä nuorena tekee mieli kokeilla, ja uusien teknologioiden omaksuminenkin on helppoa. Ikävä vaan, että nikotiinista tulee niin helposti riippuvaiseksi.

 

ilmio_aikajana ilmio_aikajana2

 

Ja mitä nuorempana tupakkatuotteiden käytön aloittaa, sitä enemmän tupakkayhtiö tienaa. Perinteisen tupakan rinnalle on tullut muita nikotiinituotteita, kuten nuuska, sähkötupakka ja sähköinen vesipiippu (e-shisha). Myös perinteiset tupakkayritykset ovat laajentaneet toimintaansa vaihtoehtoisten nikotiinituotteiden pariin.

Vloggari voi olla tupakkayhtiön asialla.

Tupakkayhtiöt ovat jo kauan tehneet yhteistyötä viihdealan kanssa. Ne hyödyntävät etenkin elokuvia markkinoinnissaan, osittain siksi, että nuoret ovat ahkeria leffankatsojia. Markkinoijat tietävät, että elo­kuviin mennään viihtymään, ja huonot vaikutteet voivat ­jäädä alitajuntaan kuin vahingossa. Jos polttaminen tai nuuskaaminen näyttää elokuvassa hyvältä, se saattaa herättää kiinnostuksen. Maksetulla­ tuotesijoittelulla luodaan myönteinen mielikuva tupakkatuotteista­ ja niiden käyttäjistä.

Somesta on tullut tärkeä kanava uusien nikotiinituotteiden markkinoinnissa. Vloggarit ja Instagram-julkkikset ovat uusia idoleja ja mielipidevaikuttajia. Siksi juuri he ovat tupakkayrityksille houkuttelevia viestinviejiä. Youtubessa on paljon käyttäjien nuuska- ja sähkötupakka-vlogeja. Niissä vertaillaan tuotteita, opastetaan käytössä ja hifistellään esimerkiksi sähkötupakkaan liittyvillä laitteilla ja nesteillä. Joukossa on myös huumorivideoita, joissa tehdään nuuskaamiseen ja sähkötupakan polttamiseen liittyviä temppuja. Instagramista löytyy miljoonia osumia sähkösavukkeisiin liittyvillä hakusanoilla. Sisällön joukossa on paljon profiileja, joissa sähkötupakkaa markkinoidaan nuorten ja vähäpukeisten naisten avulla.

Nikotiinituotteiden myyntiin erikoistuneet yritykset ovat myös perustaneet omia Youtube-kana­viaan. Lisäksi ne tarjoavat vloggareille ja Instagram-malleille auliisti tuotteitaan kokeiltavaksi. Piilomainontaa somessa on erityisen vaikea havaita. Mikä on käyttäjän omaa sisältöä, mikä yrityksen maksamaa markkinointia? Suositteleeko vloggari tuotetta omasta halustaan vai koska on saanut siitä palkkion?

Laki ei puutu yksittäisten bloggareiden ja vloggareiden tuottamaan tupakkatuotteita käsittelevään sisältöön, kunhan kirjoitukset, videot ja kuvat eivät sisällä tupakkatuotteiden mainontaa.

Terveysriskejä ei juurikaan käsitellä.

Piilomainonnan lisäksi some tarjoilee myönteistä kuvaa sähkösavukkeista ja nuuskasta. Moni kertoo somessa, että on lopettanut tupakoinnin niiden avulla. Tyypillistä on myös kyseenalaistaa nikotiinituotteita koskeva­ tutkimus ja syyttää viranomaisia ja asian­tuntijoita kuluttajien holhoamisesta.
Nuuskan ja sähkötupakan terveysriskejä ei juurikaan käsitellä.

Markkinointikikat eivät rajoitu pelkästään piilomainontaan. Tuotepakkausten ulkonäkö perustuu kohderyhmätutkimukseen ja markkinoinnin ammattilaisten suunnitelmiin. Ei ole sattumaa, että sähkötupakkaa myydään Hello Kitty -kuosissa, nuuskapurkki on kuin kaunis meikkirasia tai että sähkötupakan höyryä on tehty houkuttelevammaksi erilaisin värein.

Myös tuotteiden maustaminen ja ­hajustaminen on eräänlaista piilomainontaa. Vaniljan, toffeen tai suklaan makuisen höyryn ja nuuskan on tarkoitus tehdä käytöstä miellyttävää ja luoda vaikutelma tuotteen harmittomuudesta. Tosiasiassa tuotteet eivät ole harmittomia.

Kesällä 2016 voimaan astunut tupakkalaki rajoittaa nikotiinituotteiden markkinointia. Sähkötupakkaa säädellään nyt kuin muitakin tupakkatuotteita: esilläpito ja markkinointi on kielletty, ja pakkauksiin on lisättävä tuoteselosteet ja varoitustekstit. Myös karkkiaromit ja väriaineet poistuvat. Lakien kiristyessä yritykset ovat alkaneet lanseerata tuotteita, jotka ovat vähemmän haitallisia terveydelle, mutta aiheuttavat silti riippuvuutta. Suunnitteilla on esimerkiksi nikotiiniolutta­, nikotiinivettä­ ja nikotiinihammastahnaa.

Pysy siis hereillä äläkä anna kenenkään sumuttaa sinua tekemään tyhmiä päätöksiä ja terveydelle haitallisia ostoksia.

 

Teksti: Ninni Sandelius ja Katarina Cygnel-Nuortie

Kuvat: Getty Images ja iStock

Kuvitus: Iida Kiviranta

Taustahaastattelut: tutkija Siiri Mäkelä, Suomen Syöpäyhdistys, toiminnanjohtaja Mervi Hara, Suomen Ash.
Lähteet: Nuorten terveystapatutkimus 2015. Nuorten tupakka­tuotteiden ja päihteiden käyttö 1977-2015. valvira.fi. Suomen Syöpäyhdistys.

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
vl Onko nuuskan hajulla terveydelle haitallisia vaikutuksia? Onko nuuskasta haittaa sivullisille? Lähinnä mietin, kun ystäväni käytti nuuskaa ja heitti roskiin käytetyt pussit, jonka jälkeen koko koti haisi aivan nuuskalle. Onko nuuskan...
Fressis

Moikka ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Nuuskan käyttöön ei liity samanlaisia selkeitä sivullisille aiheutuvia terveyshaittoja, kuin esimerkiksi tupakointiin. Kuten itsekin viestissäsi totesit, nuuska voi kuitenkin usein haista melko voimakkaasti. Nuuskan haju, kuten muutkin voimakkaat hajut, voikin aiheuttaa joillekin ihmisille esimerkiksi päänsärkyä ja pahoinvointia. Ikävä kuulla, että olet joutunut altistumaan tällaisille hajuhaitoille omassa kodissasi.

Muita nuuskasta aiheutuvia sivullisille näkyviä haittoja voivat olla esimerkiksi roskaaminen ja sen myötä nuuskan sisältämien haitallisten aineiden leviäminen luontoon. Lisäksi, jos esimerkiksi pienempi lapsi pääsisi käsiksi nuuskapusseihin ja laittaisi niitä suuhunsa, voisi se aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen.

Nuuskan käytön yleisistä haitoista voit halutessasi lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkötupakka
Jippoidi Vapetin, onko minulla nikotiinimyrkytys? Hei! Epäilen itselläni nikotiinimyrkytystä. Olen noin viikon ajan käyttänyt sähkötupakkaa ja tänään aijemmin päivällä vedin 10-20 henkäystä peräkkäin. Yleensä olen kerralla vetänyt alle 10....
Fressis

Moi nimimerkki Jippoidi!

Kiitos kysymyksestäsi. Todennäköisesti tilanteesi on jo helpottanut, kun tämän vastauksen saat. Jos sinulla tulee jotain tällaista akuuttia hätää jatkossa, pyydämme sinua soittamaan oman kuntasi päivystykseen ja suuren hädän kohdalla hätänumeroon 112.

Sähkösavukkeessa käytettävät nikotiininesteet voivat sisältää runsaasti nikotiinia ja määrät voivat olla erilaisia kuin mitä tuotteesta on kerrottu. Sähkösavukkeissa höyrystettävät nesteet sisältävät myös monia muita elimistölle haitallisia aineita.

Kuvauksesi perusteella kuulostaa siltä, että olet saattanut kärsiä nikotiinimyrkytyksestä. Nikotiini on myrkyllinen aine, joka voi aiheuttaa myrkytysoireita, varsinkin suurina määrinä tai jos elimistö ei ole tottunut nikotiiniin. Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, päänsärky ja vapina. On hyvä muistaa, että nikotiinimyrkytys voi olla myös vakava, ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja rytmihäiriöitä. Vakavassa tapauksessa on hakeuduttava sairaalahoitoon. Lievemmissä tapauksissa on hyvä pyytää apua esimerkiksi tutulta aikuiselta. Lievien myrkytysoireiden pitäisi mennä ohi suhteellisen nopeasti, kun nikotiini poistuu elimistöstä.

Oletko pohtinut, miksi käytät sähkösavuketta? Olisiko mahdollista, ettet vapettaisi ollenkaan? Näin välttyisit kuvailemaltasi huonolta ololta ja myös käytön muilta terveyshaitoilta.

Lisätietoa sähkötupakan ja nikotiinin haitoista voit lukea Fressiksen sivuilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
14v Nikotiinituotteiden käyttö ja pituuskasvu Voiko pituuskasvu jatkua jos nikotiinin lopettaa olen polttanut noin 1vuoden ajan?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysymykseesi on valitettavasti vaikea antaa ihan tarkkaa vastausta. Tupakoinnin osalta tiedetään, että se voi jossain määrin haitata pituuskasvua. Syy voi olla tupakan sisältämissä yhdisteissä, kuten nikotiinissa. On olemassa esimerkiksi joitakin tutkimuksia, joissa nuorena tupakoineet tai jatkuvasti tupakansavulle altistuneet nuoret ovat saattaneet jäädä lyhyemmiksi verrattuna niihin nuoriin, jotka eivät ole tupakoineet. Valitettavasti on kuitenkin vaikea arvioida tarkkaan mikä määrä tupakointia voi vaikuttaa pituuskasvuun.

Pituuskasvuun vaikuttaa lisäksi myös esimerkiksi geeniperimä eli vanhempien ja muiden lähisukulaisten pituus ja pituuskasvu. Lisäksi on tärkeä muistaa, että pituuskasvun ja murrosiän kehityksen eteneminen on yksilöllistä ja murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen sekä siihen, kuinka paljon kasvua on mahdollisesti vielä jäljellä. Ikäsi puolesta on hyvin mahdollista, että kasvat vielä pituutta.

Nikotiinin käytön lopettaminen on kaikin puolin loistoidea oman hyvinvointisi kannalta! Nikotiinin käyttö ei nimittäin ainakaan edistä nuoruusiän kehitystäsi. Lopettamalla nikotiinin käytön sekä kiinnittämällä huomiota myös muihin elintapoihin, kuten riittävään uneen ja liikuntaan sekä monipuoliseen ja säännölliseen ravitsemukseen, luot hyvät edellytykset kasvulle ja kehitykselle.

Jos pituuskasvusi vielä kovasti huolettaa sinua, kannustan sinua keskustelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte yhdessä katsoa kasvukäyriäsi ja keskustella kehityksestäsi.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?