NuuskaSähkösavuke

Sähkösavuke on susi lampaan vaatteissa

Sähkösavuke on susi lampaan vaatteissa

Sähkösavuketta eli vapea ja nuuskaa markkinoidaan ovelasti. Ole tarkkana leffassa ja somessa.

Youtube-videossa jahdataan tiheää­, suurta­ höyrypilveä, ja nauru raikaa. Tykkääjiä ja kommentoijia on tuhansia, katsonta­kertoja lähes miljoona. Sähkösavukkeen käytöstä eli vapettamisesta on tehty viihdettä. Sitä markkinoidaan trendikkäänä elämäntapa­valintana. Laskelmoidun hauskoja­ nettivideoita katsoessa voi helposti unohtaa, että videolla houkutellaan ostamaan ja kokeilemaan nikotiinituotteita.

On hyvää bisnestä saada sinut koukkuun.

Tupakkaa on mainostettu vuosien varrella monella positiivisia mielikuvia ruokkivalla tavalla. On ollut tupakkamainoksia Formula 1 -kuskien puvuissa ja autojen kyljissä. Ja ylellisenä tunnetun kosmetiikkamerkin glamouria tihkuva YSL-tupakka sekä buutseja ”Miehille, jotka kulkevat omia polkujaan” – Camel-tupakka suussaan. Tupakan terveyshaitat tiedetään, ja tupakka- ja nikotiinituotteiden markkinointiin ja myyntiin liittyvää lainsäädäntöä onkin kiristetty ympäri maailmaa.

Suomessa tupakkatuotteita ei saa markkinoida enää ollenkaan. Tupakkatuotteita markkinoidaan silti edelleen epäsuorilla keinoilla. Markkinointia, jossa kuluttajaa johdetaan tahallaan harhaan, kutsutaan piilomainonnaksi. Kuluttajansuojalain mukaan se on Suomessa kiellettyä. Sinun pitää voida aina ­helposti erottaa, onko tuotteen näkyvyys mediassa maksettua vai ei.

Nuoret ovat tärkeä kohderyhmä nikotiinituotteita valmistaville yrityksille. Koska tupakkayhtiöt tienaavat rahaa nikotiiniriippuvuudella, sinun saamisesi koukkuun on hyvää bisnestä. Useimmat nikotiinituotteita käyttävät aikuiset ovat aloittaneet käytön jo nuorena. Se ei ole ihme, sillä nuorena tekee mieli kokeilla, ja uusien teknologioiden omaksuminenkin on helppoa. Ikävä vaan, että nikotiinista tulee niin helposti riippuvaiseksi.

 

ilmio_aikajana ilmio_aikajana2

 

Ja mitä nuorempana tupakkatuotteiden käytön aloittaa, sitä enemmän tupakkayhtiö tienaa. Perinteisen tupakan rinnalle on tullut muita nikotiinituotteita, kuten nuuska, sähkösavuke ja sähköinen vesipiippu (e-shisha). Myös perinteiset tupakkayritykset ovat laajentaneet toimintaansa vaihtoehtoisten nikotiinituotteiden pariin.

Vloggari voi olla tupakkayhtiön asialla.

Tupakkayhtiöt ovat jo kauan tehneet yhteistyötä viihdealan kanssa. Ne hyödyntävät etenkin elokuvia markkinoinnissaan, osittain siksi, että nuoret ovat ahkeria leffankatsojia. Markkinoijat tietävät, että elo­kuviin mennään viihtymään, ja huonot vaikutteet voivat ­jäädä alitajuntaan kuin vahingossa. Jos polttaminen tai nuuskaaminen näyttää elokuvassa hyvältä, se saattaa herättää kiinnostuksen. Maksetulla­ tuotesijoittelulla luodaan myönteinen mielikuva tupakkatuotteista­ ja niiden käyttäjistä.

Somesta on tullut tärkeä kanava uusien nikotiinituotteiden markkinoinnissa. Vloggarit ja Instagram-julkkikset ovat uusia idoleja ja mielipidevaikuttajia. Siksi juuri he ovat tupakkayrityksille houkuttelevia viestinviejiä. Youtubessa on paljon käyttäjien nuuska- ja sähkösavuke-vlogeja. Niissä vertaillaan tuotteita, opastetaan käytössä ja hifistellään esimerkiksi sähkösavukkeisiin liittyvillä laitteilla ja nesteillä. Joukossa on myös huumorivideoita, joissa tehdään nuuskaamiseen ja sähkösavukkeen käyttöön liittyviä temppuja. Instagramista löytyy miljoonia osumia sähkösavukkeisiin liittyvillä hakusanoilla. Sisällön joukossa on paljon profiileja, joissa sähkösavukkeita markkinoidaan nuorten ja vähäpukeisten naisten avulla.

Nikotiinituotteiden myyntiin erikoistuneet yritykset ovat myös perustaneet omia Youtube-kana­viaan. Lisäksi ne tarjoavat vloggareille ja Instagram-malleille auliisti tuotteitaan kokeiltavaksi. Piilomainontaa somessa on erityisen vaikea havaita. Mikä on käyttäjän omaa sisältöä, mikä yrityksen maksamaa markkinointia? Suositteleeko vloggari tuotetta omasta halustaan vai koska on saanut siitä palkkion?

Laki ei puutu yksittäisten bloggareiden ja vloggareiden tuottamaan tupakkatuotteita käsittelevään sisältöön, kunhan kirjoitukset, videot ja kuvat eivät sisällä tupakkatuotteiden mainontaa.

Terveysriskejä ei juurikaan käsitellä.

Piilomainonnan lisäksi some tarjoilee myönteistä kuvaa sähkösavukkeista ja nuuskasta. Moni kertoo somessa, että on lopettanut tupakoinnin niiden avulla. Tyypillistä on myös kyseenalaistaa nikotiinituotteita koskeva­ tutkimus ja syyttää viranomaisia ja asian­tuntijoita kuluttajien holhoamisesta.
Nuuskan ja sähkösavukkeiden terveysriskejä ei juurikaan käsitellä.

Markkinointikikat eivät rajoitu pelkästään piilomainontaan. Tuotepakkausten ulkonäkö perustuu kohderyhmätutkimukseen ja markkinoinnin ammattilaisten suunnitelmiin. Ei ole sattumaa, että sähkösavukkeita myydään Hello Kitty -kuosissa, nuuskapurkki on kuin kaunis meikkirasia tai että sähkösavukkeen höyryä on tehty houkuttelevammaksi erilaisin värein.

Myös tuotteiden maustaminen ja ­hajustaminen on eräänlaista piilomainontaa. Vaniljan, toffeen tai suklaan makuisen höyryn ja nuuskan on tarkoitus tehdä käytöstä miellyttävää ja luoda vaikutelma tuotteen harmittomuudesta. Tosiasiassa tuotteet eivät ole harmittomia.

Kesällä 2016 voimaan astunut tupakkalaki rajoittaa nikotiinituotteiden markkinointia. Sähkösavukkeita säädellään nyt kuin muitakin tupakkatuotteita: esilläpito ja markkinointi on kielletty, ja pakkauksiin on lisättävä tuoteselosteet ja varoitustekstit. Myös karkkiaromit ja väriaineet poistuvat. Lakien kiristyessä yritykset ovat alkaneet lanseerata tuotteita, jotka ovat vähemmän haitallisia terveydelle, mutta aiheuttavat silti riippuvuutta. Suunnitteilla on esimerkiksi nikotiiniolutta­, nikotiinivettä­ ja nikotiinihammastahnaa.

Pysy siis hereillä äläkä anna kenenkään sumuttaa sinua tekemään tyhmiä päätöksiä ja terveydelle haitallisia ostoksia.

 

Teksti: Ninni Sandelius ja Katarina Cygnel-Nuortie

Kuvat: Getty Images ja iStock

Kuvitus: Iida Kiviranta

Taustahaastattelut: tutkija Siiri Mäkelä, Suomen Syöpäyhdistys, toiminnanjohtaja Mervi Hara, Suomen Ash.
Lähteet: Nuorten terveystapatutkimus 2015. Nuorten tupakka­tuotteiden ja päihteiden käyttö 1977-2015. valvira.fi. Suomen Syöpäyhdistys.

Katso myös

Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Mörkö
Ikä: 16-18v
Kuinka nopeasti nuuskan aiheuttamat haitat parantuvat ja mitä vinkkejä olisi lopettamiseen? Olen nyt käyttänyt nuuskaa noin 3 vuotta mitä vinkkejä olisi nuuskan käytön lopettamiseen ja kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat
Fressis

Hei,

Hieno juttu, että pohdit nuuskan käytön lopettamista!

Lopettamiseen voi olla monta tietä ja keinoa, jokaisella omanlainen. Kerron sinulle nyt prosessimaisen esimerkin siitä, millä tavalla voit kokeilla lopettamista.

Aloita tekemällä päätös lopettamisesta, ehkä olet niin jo tehnytkin, koska laitoit meille viestiä 😊 Päätöksen tekemisessä auttaa, kun pohdit niitä syitä, miksi haluat lopettaa käytön. Jos kaipaat motivointia ja hyviä perusteluja lopettamiselle, voit kokeilla pyöräyttää Hyvä syy -hyrrää ja poimia sieltä vinkkejä. Seuraavaksi voit sitten tehdä päätöksen päivästä, jolloin lopetat.

Lopettamispäätöksen tekemisen jälkeen alkaa valmistautuminen lopettamiseen. Aloita tutkimalla riippuvuuttasi testin avulla. Mikäli huomaat, että olet voimakkaasti riippuvainen nikotiinista ja lopettaminen on vaikeaa, voit keskustella asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitaja tai lääkäri osaa arvioida millaista tukea tarvitset lopettamiseen. On myös tärkeä pohtia valmiiksi tilanteita, joissa saatat retkahtaa käyttämään nuuskaa – miten aiot taistella nuuskanhimoa vastaan? Mitä mukavia asioita voisit tehdä nuuskaamisen sijaan? Voit esimerkiksi soittaa ystävällesi, lähteä ulos tai liikkumaan. Lataa puhelimeesi myös maksuton Erovirasto –sovellus, joka auttaa ja motivoi sinua lopettamisessa.

Lopettaminen vaatii uusien tapojen ja toimintamallien opettelemista, jotka korvaavat nuuskan käytön. Se vaatii siis myös sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä. Kun mielesi tekee nuuskaa, yritä kiinnittää huomiotasi muihin asioihin ja tehdä niitä asioita, joita olet ennalta pohtinut nuuskaamisen tilalle.

Nikotiinin vaikutukset alkavat vähitellen, muutaman päivän sisällä lopettamisesta hiipua. Tilalle tulee vieroitusoireita, kuten esimerkiksi ärtyisyyttä, levottomuutta, alakuloisuutta, unettomuutta, keskittymisvaikeuksia, nuuskanhimoa, ruokahalun lisääntymistä, hikoilua ja päänsärkyä. Myös nämä vieroitusoireet hälvenevät ja lopulta katoavat ajan kuluessa. Mikäli et pärjää vieroitusoireiden kanssa, ota jälleen yhteyttä terveydenhuoltoon, josta saat apua oireiden kanssa selviämiseen. Vieroitusoireista selviytymistä tukee, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti.

On myös hyvä kertoa lopettamisesta läheiselle ihmiselle, joka voi tukea sinua lopettamisessa. Nuuskan käytön lopettamiseen tarvitaan joskus useita yrityksiä. Jos sorrut käyttämään nuuskaa tai muita nikotiinituotteita, yritä lopettaa uudelleen. Muistuta itseäsi säännöllisesti siitä miksi haluat lopettaa. Kun jatkat nuuskatonta elämää, alat huomata sen positiivisia vaikutuksia, ja päätöksesi pysyä ilman, vahvistuu.

Kysyit vielä myös siitä, kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten melko pian sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ikenien syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Nämä muutokset ovat valitettavasti pysyviä. Minkälaisia muutoksia olet huomannut suussasi nuuskaamisen takia? Hammaslääkäri osaa arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamia haittoja suussa, joten jos esimerkiksi suusi terveys sinua huolettaa, kannattaa rohkeasti mennä vielä hammaslääkärin juttusille.

Tsemppiä matkaan lopettamisen polulla! Sitä päätöstä et tule katumaan! Voit lukea lisää nuuskan käytön lopettamisesta ja tukipalveluista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Oliver
Ikä: 9-12v
Onko vapen kokeiluista voinut aiheutua jotain pysyvää haittaa? Oon 11v ja oon kokeillu vapee muutamia kertoja. Testasin sitä kavereiden kaa ekaa kertaa kesälomal ja sit oon käyttänyt sitä aina välillä, koska se...
Fressis

Moi nimimerkki Oliver!

On tosi ymmärrettävää ja yleistä, että uusien asioiden kokeilu kavereiden kanssa kiinnostaa nuorena. Tupakka- ja nikotiinituotteet kuten vape ovat kuitenkin terveydelle haitallisia, ja siksi onkin tosi hyvä, että olet alkanut pohtimaan sitä, millaista haittaa niiden käytöstä sinulle on, etkä ole enää halunnut käyttää vapea.  On myös hienoa, että teet itse omat päätökset tällaisten asioiden suhteen, etkä vain seuraa sitä, mitä kaverit tekevät! 😊

Kysyit onko siitä, jos on välillä käyttänyt vapea, mitään pysyvää haittaa. Muutamat kokeilut kesällä ja sen jälkeen eivät varmasti ole vielä kerenneet aiheuttaa sinulle mitään pysyviä haittoja. Ei kylläkään voida sanoa miten paljon sähkösavuketta pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä.

Kuten sanoit vape eli sähkösavukkeen käyttö voi aiheuttaa pahoinvointia. Oletan, että teillä oli käytössä nikotiinittomat vapet, jotka ovat usein hyvänmakuisia makunesteiden takia. Nikotiinittomien makunesteiden höyrystä on löydetty monia haitallisia yhdisteitä ja jopa kasvimyrkkyjen tai lääkeaineiden jäämiä. Sähkösavukenesteillä on todettu myös olevan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Pahoinvointi voi siis olla myös kehon tapa ilmoittaa, että kaikkien näiden haitallisten aineiden ja niistä muodostuneen höyryn hengittely ei tee sinulle hyvää. Hienoa, että kuuntelet kehoasi!

Jos olette sen sijaan käyttäneet nikotiinia sisältävää vapea, niin pahoinvointi voi olla nikotiinimyrkytyksen oire. Nikotiini on tosiaan myrkyllistä ja lievän myrkytyksen oireita voivat olla juuri pahoinvointi tai esimerkiksi pääsärky ja vapina. Oireet häviävät onneksi nopeasti, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Nikotiinilla on paljon muitakin haittavaikutuksia ja niistä voit lukea lisää täältä.

Hyvä juttu siis, että olet nyt lopettanut vapen käytön. Näin voit olla varma, ettet altistu vapen haitoille jatkossakaan, ja ehkä esimerkilläsi motivoit myös kavereitasi lopettamaan 😊 Vapetus voi aiheuttaa nopeastikin riippuvuutta ja siksikin kannattaa pysyä vapesta, sekä muistakin tupakka- ja nikotiinituotteista kokonaan erossa.

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeSeksiTupakka
Nimimerkki: 15v
Ikä: 13-15v
Voiko kieleen ilmestyneet valkoiset läiskät ja kipu kielessä johtua nikotiinituotteiden käytöstä tai mahdollisesta seksitautitartunnasta? Hei. Mikä voisi olla syynä kun olen käyttänyt nikotiinipusseja,nuuskaa ja tupakkaa ja vapea jo jonkun aikaa niin kun aloin käyttämään tiettyä tuotemerkkiä niin kieleeni...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Hyvä että otit yhteyttä.

Kerrot käyttäneesi ilmeisen paljon erilaisia tupakka- ja nikotiinituotteita, ja olet huolissasi valkoisista ja kipeistä läikistä suussasi. Valitettavasti näillä tiedoilla, ja näkemättä sinua, on vaikea arvioida tarkalleen, mistä läikät voisivat johtua. Ne voivat hyvin olla esimerkiksi haitattomia aftoja, tai sitten nikotiinituotteiden aiheuttamia limakalvomuutoksia. Koska voin asiaa vain arvuutella, suosittelen lämpimästi, että varaat ajan joko lääkäriin tai hammaslääkäriin, jotta asiaa voidaan selvittää tarkemmin ja saat siihen avun. Samalla kannattaa kertoa myös tuosta mainitsemastasi nuolemistilanteesta, jolloin lääkäri osaa arvioida asiaa myös mahdollisen seksitautitartunnan näkökulmasta. En valitettavasti ihan täysin ymmärtänyt viestistäsi tarkoititko nuolemisella suutelua vai esimerkiksi suuseksiä. Myös suuseksissä on käytettävä suuseksisuojaa tai kondomia, jotta siinä vältytään seksitautien tarttumiselta.

Käyttämiesi nikotiinituotteiden luettelo kuulostaa hurjalta! Huoleni liittyy erityisesti siihen, miten paljon nikotiinia mahdatkaan saada, kun käytössäsi on useampia tuotteita yhtäaikaisesti ja/tai limittäin. Nikotiini on haitallinen aine, josta voi saada jopa myrkytyksen, jos sitä saa liikaa. Koska kerrot käyttäväsi noin montaa erilaista nikotiinituotetta, kohdallasi nikotiinimyrkytyksen riski on todellinen. Sitä voi saada myrkyllisen määrän jo yhdestäkin tuotteesta. Myös nikotiiniriippuvuus voi kehittyä jo vähäisemmänkin käytön seurauksena, jolloin tuotteiden käyttö on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin.

Suun hygieniasta huolehtiminen on kohdallasi erityisen tärkeää, koska käytät nikotiinituotteita. Paras mitä voit itse tehdä haittojen ehkäisemiseksi, on puhdistaa hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja harjata hampaat hellästi mutta napakasti sähköharjalla ja fluoritahnalla. Tietenkin paras vaihtoehto suun terveytesi kannalta olisi lopettaa tuotteiden käyttö kokonaan.

Oletko miettinyt, voisitko lopettaa nikotiinituotteiden käytön? Tai millaista hyötyä lopettamisesta voisi sinulle olla? Tämän viestin perusteella se voisi ainakin säästää sinua tämän tyyppiseltä huolelta. Jos nikotiiniriippuvuus on jo ehtinyt muodostua, voi lopettaminen tuntua vaikealta. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, ja haluankin kannustaa sinua pohtimaan asiaa! Voit aloittaa pohdinnan esimerkiksi pyöräyttämällä Hyvä syy -hyrrää, jonka kautta voit löytää uusia syitä lopettaa. Voit halutessasi lukea lisää lopettamisesta Fressiksestä.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?