Mieli

Näin lisäät hyvää mieltä

Tiedätkö miten voit itse vaikuttaa mielen hyvinvoinnin kohentamiseen ja ylläpitämiseen?

Näin lisäät hyvää mieltä

Päivittäiset valinnat vaikuttavat mielen hyvinvointiin

Käytämme aikaamme mieluiten sellaisiin asioihin, joita pidämme tärkeinä ja arvokkaina. Arvot ovat siis asioita, jotka suuntaavat päivittäisiä valintojamme omassa arjessamme ja vaikuttavat siten myös mielen hyvinvointiin.

Kuinka arvokkaana pidät esimerkiksi unta ja lepoa tai aikaa luovuudelle ja liikunnalle? Kuinka tärkeää sinulle on se, että voit mieleltäsi hyvin? Millaisia hyvää mieltä tuovia valintoja voisit tehdä päivän aikana? Tiedätkö miten voit itse vaikuttaa mielen hyvinvoinin kohentamiseen ja ylläpitämiseen? Voit pohtia omia arvojasi ja omia päivittäisiä valintojasi oman hyvinvointisi ylläpitämiseen tämän sivun avulla.

Uni ja lepo

Aika ajoin on hyvä pysähtyä miettimään omaa jaksamista, unta ja lepoa. Kysy itseltäsi: nukuinko tarpeeksi? Heräsinkö pirteänä? Ehdinkö rentoutua ja levätä päivän ja viikon aikana?

Millainen nukkuja olet? Tee testi

Vinkki! Selätä uupumus näillä keinoilla ja ota haltuun toimivat niksit stressin ja paineiden lievittämiseksi. Muista, että uni lataa akut! Nukkumalla riittävästi pääsee jo pitkälle.

Ravinto ja ruokailu

Ruoka on polttoaineemme, mutta niin paljon muutakin. Syömällä säännöllisesti, tarpeeksi ja monipuolisesti ravitsemme myös mieltämme. Pohdi seuraavia asioita: mitä söin päivän aikana? Muistinko syödä välipaloja? Kenen kanssa söin? Nautinko ruuasta?

Mitä tiedät syömisestä? Tee testi

Vinkki! Säännöllinen ateriarytmi tukee arjessa jaksamista ja luo hyvää fiilistä! Muista: kun syöt, pysyt tahdissa!

Ihmissuhteet ja tunteet

Ihmissuhteet ja sosiaaliset tilanteet määrittävät suurta osaa mielen hyvinvoinnistamme. On hyvä oppia tunnistamaan itsestään myös niihin liittyviä tunteita ja ilmaisemaan tunteita muille. Mieti: millainen mielialani oli päivän aikana? Kenen kanssa vietin aikaani? Mistä olin iloinen tai surullinen?

Tunnistatko tunteesi? Tee testi

Vinkki! Harjoittele tunteiden tunnistamista ja muita tunnetaitoja näiden neuvojen avulla. Muista, että myös vitutuksen voi kääntää voimavaraksi.

Liikkuminen

Liikkuminen on ensiarvoisen tärkeää mielen hyvinvoinnillemme. Liikunta virkistää ja auttaa jaksamaan, ja sen kautta voi tavata kavereita. Kysy itseltäsi: miten liikuin päivän aikana? Liikuinko jonkun kanssa? Millaisesta liikkumisesta minulle tulee hyvä fiilis? Mitä kehoni tarvitsee?

Millainen liikkuja olet? Tee testi

Vinkki! Näin liikut helposti tunnin joka päivä! Voisitko aloittaa uuden harrastuksen? Liikkeen lisääminen jokaiseen päivään voi olla myös pieniä tekoja.

Vapaa-aika ja luovuus

Arjessa on hyvä jättää aikaa luovuudelle. Kuinka paljon kännykkä ja muut ruudut vievät aikaa arjessani? Usein luovuus herää silloin, kun ei tee mitään erityistä. Pohdi seuraavaa: mitä hauskaa tein tänään? Mikä saa minut nauramaan? Mikä on minusta kaunista? Osaanko olla tekemättä mitään erityistä?

Video: Ota välillä iisisti – YouTube

Oletko ruutuaddikti? Tee testi

Vinkki! Suunnittele päivääsi puolen tunnin hetki, jolloin olet itseksesi etkä tee mitään erityistä. Voit napsauttaa kännykän äänettömälle, käydä vaikka kävelyllä metsässä tai ihan vain olla ja rentoutua sohvalla. Jokaiseen päivään tai vähintään viikkoon on hyvä mahduttaa tällaista luppoaikaa.

Arjen rytmi

Elämän säännönmukaisuus, rytmi, vaikuttaa mielen hyvinvointiin enemmän kuin uskoisikaan. Arjen rytmi rakentuu paitsi suurista palasista, kuten koulunkäynnistä, ruokailuista ja harrastuksista, myös pienemmistä asioista, kuten nukkumaanmenoajasta, hampaidenpesusta tai vaikka snäppäilystä kavereiden kanssa. Tärkeää on pitää rytmistä kiinni ja arjen palaset tasapainoisessa suhteessa toisiinsa, ettei mikään asia vie liikaa tilaa joltain toiselta.

Kuinka tasapainossa arkirytmisi on? Tee testi

Vinkki! Poimi Fressiksen tietopankista vinkit arjen rytmittämiseen ja tyypillisten arjen ongelmien selättämiseen.

 

Tämän sisältökokonaisuuden taustalla on Mieli Suomen mielenterveys ry:n Mielenterveyden käsi-malli.

Katso myös

Stressin kanssa pärjääminen

Stressin keskellä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että mieli ja keho palautuvat. Stressiä aiheuttavista asioista puhuminen muille usein helpottaa... Lue lisää