Vituttaa – näin käännät sen voimavaraksi
Vituttaa vaan niin paljon! Ei hätää: vitutuksen voi hyvin toivottaa tervetulleeksi kylään, muttei asettumaan taloksi.
Vituttaa, kun aikuiset rajoittavat tekemisiä ja nalkuttavat. Naamassa on finnejä, mutta olenko silti kaunis ja kelpaanko? Mikä olen seksuaalisesti? Mitä teen isona? Aamulla pitäisi herätä, vaikka testosteroni nukuttaa, ja illalla pitäisi mennä aikaisin nukkumaan, vaikka testosteroni valvottaa.
”Vitutus on se tunne, kun itselle riittää ja haluaa asioiden olevan toisin. Silloin alkaa tapahtua. Se on suuri moottori ja iso aikaansaava voima maailmassa”, sanoo Suomen Mielenterveysseurasta projektikoordinaattori Elina Marjamäki.
Moni lähtee esimerkiksi lenkille päästäkseen ikävistä fiiliksistä eroon, eli huonosta seuraa hyvää. Isot yhteiskunnalliset muutoksetkin alkavat yhden ihmisen tai kokonaisen ihmisryhmän syvästä harmistuksesta, kun noustaan kapinaan vallitsevia rakenteita vastaan.
Tämän takia vituttaa
Se että vituttaa on epämääräinen möykky ja itse asiassa monen tunteen yhdistelmä. Siitä pääsee paremmin yli, kun oivaltaa, mitä ajatuksia ja tunteita sen taustalla on.
Ihmisellä voi esimerkiksi olla stressiä, paineita ja turhautumista kouluasioista tai ärtymystä huonosti nukutusta yöstä. Kateus, nöyryytys ja pettymys tuntuvat ikävältä, niin myös suru. Pelko lamaannuttaa koko kehon, mikä vasta tuntuukin kauhealta. Ihan pahinta on raivo, joka sumentaa silmät.
”Kun opettelee huomaamaan näitä eri tunteita vitutuksen takana, elämään alkaa tulla sävyjä”, Marjamäki huomauttaa.
Hyväksy ikävätkin fiilikset
Ihminen voi hyväksyä kaikki tunteet, myös ikävät.
”Mikään tunne ei kestä ikuisesti, joten anna itsellesi lupa tuntea ahdistusta ja vitutusta”, Marjamäki neuvoo.
Vitutuksen voi toivottaa tervetulleeksi kylään, mutta sitä ei kannata pyytää asettumaan taloksi. Liian pitkään jatkuva negatiivinen olo syö voimia ja synnyttää kielteisen kierteen elämään.
Näe asiat eri tavalla
Jatkuvasta vitutuksen tunteesta voi päästä eroon suhtautumalla ympäröivään maailmaan uudella tavalla. Moni saattaa vaikka tulkita toisten ilmeitä ja eleitä väärin, koska ihmisen aivot ovat luonnostaan säädetty negatiivisiksi.
”Opettele väittelemään itsesi kanssa ja kyseenalaista omia ajatuksiasi. Puhu muiden kanssa. Näin opit näkemään asioiden monia puolia”, Marjamäki ehdottaa.
Kun päätät liittyä kavereiden seuraan, ja juuri sillä hetkellä joku vilkaisee ikkunasta ulos, hän tuskin haluaa välittää sinulle ”et ole tervetullut” -viestiä – sattuupahan vaan katsomaan ikkunasta ulos.
Teksti Susanna Cygnel