LiikeYleinen

7 x Näin liikut tunnin joka päivä – ja helposti!

Koulussa, kotona ja kavereilla tulee istuttua ihan liikaa. Jokaisen pitäisi nimittäin muistaa liikkua vähintään tunti päivässä. Näistä aineksista kokoat sen helposti.

7 x Näin liikut tunnin joka päivä – ja helposti!

1. Nouse jaloillesi

Frendi soitti, mahtavaa! Älä jää sohvalle puhumaan vaan nouse seisomaan. Voitte vaihtaa kuulumiset puhelimen sijaan myös yhteisellä kävelylenkillä.

Kun nouset seisomaan, energiankulutus kasvaa heti 13 prosenttia. Lisää siihen vielä jalkojen heiluttelua, ja kulutus kaksinkertaistuu tuolilla nököttämiseen verrattuna.

via GIPHY

 

2. Lenkitä lemmikkiä

Tarvitseeko tätä perustella sen enempää? Paitsi että voit lenkittää myös jonkun toisen lemmikkiä, joko korvausta vastaan tai omasta ilosta.

via GIPHY

 

3. Panosta sisarussuhteisiin

Onko sinulla sisarus? Hän ilahtuu ikihyviksi, kun lähdet hänen kanssaan leikkipuistoon, metsään, pyöräilemään, skeittaamaan tai skuuttamaan. Kerrytät myös ainutlaatuisia yhteisiä kokemuksia. Aika kuluu nopeasti, ja pian te molemmat olette aikuisia. Silloin on liian myöhäistä hankkia yhteisiä lapsuusmuistoja.

via GIPHY

 

4. Liiku ja tienaa

Laita lähikaupan ilmoitustaululle ilmoitus, jossa tarjoudut haravoimaan pihaa tai pesemään autoja tai ikkunoita pientä korvausta vastaan. Markkinoi palvelujasi myös naapureille ja sukulaisille. Saat paitsi liikuntaa myös taskurahaa – todellinen win-win-tilanne siis.

via GIPHY

 

5. Lihasvoimalla kouluun

Heräätkö usein niin myöhään, että ehdit kouluun vain mopolla tai skootterilla? Herää hieman aiemmin ja kulje koulumatka omin voimin, kuten kävellen, pyöräillen, rullaluistellen tai -lautaillen.

Jos kuljet kouluun bussilla, hyppää pois kyydistä pari pysäkkiä ennen koulua ja kävele loppumatka.

via GIPHY

 

6. Käytä portaita

Tee jämäkkä päätös ja valitse hissin sijaan aina portaat.

Portaiden nousu harjoittaa tehokkaasti erityisesti pakaroita ja reisiä sekä pohkeita.

via GIPHY

 

7. Muista höntsäillä!

Koulun jälkeen voi hyvin jäädä kavereiden kanssa koulun kentälle höntsäilemään vaikka futiksen merkeissä. Omatoiminen liikkuminen on ihan yhtä arvokasta kuin liikunta urheiluseurassa.

via GIPHY

Lue lisää

 

Teksti: Katarina Cygnel-Nuortie

Katso myös

Artikkeli
Liike

Liikkumisesta hyvää mieltä ja oloa

Miten liikunta vaikuttaa hyvinvointiimme? Liikunta lisää huomattavasti koko kehon hyvinvointia, niin fyysistä kuin psyykkistä.

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: En haluu kertoo nimee
Ikä: 9-12v
Kysymyksiä terveystarkastuksista Miten vitosen luokan ja kaksi luokan tarkka tarkastukset kosketaanko niissä esim tisseihin alapäähän tai muniin ja milloin kuukautiset alkaa
Fressis

Moi! Koulun terveystarkastukset ovat monille jännittävä paikka, ja niihin voi liittyä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Hyvä, että laitoit meille viestiä asiasta!

Pohdit sitä, kosketaanko 5. ja 8. luokan terveystarkastuksessa sukuelimiin tai rintoihin. Ihan ensiksi sinun on hyvä tietää, että saat terveystarkastuksessa itse päättää, otatko paitaa tai housuja pois ja saako kehoasi koskea. Lääkäri ja terveydenhoitaja kunnioittavat itsemääräämisoikeuttasi, eikä sinulle tehdä mitään, mihin et ole antanut lupaa. Sinun kannattaakin sanoa terveydenhoitajalle ja lääkärille, mikäli et johonkin asiaan suostu.

Laajojen terveystarkastusten tarkoituksena on arvioida nuoren hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja terveydentilaa. Samalla selvitellään koko perheen hyvinvointia, ja tarkastukseen kutsutaankin mukaan oppilaan vanhemmat. Ennen terveystarkastusta oppilas ja vanhemmat täyttävät heille annetut esitietolomakkeet, joiden pohjalta terveystarkastuksessa keskustellaan muun muassa perheen elintavoista ja oppilaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi koulunkäynnin sujuminen, vapaa-aika, kaveri- ja perhesuhteet, murrosikä ja seksuaaliterveys. Terveystarkastuksessa tutkitaan yleensä muun muassa ryhti, pituus, paino, verenpaine ja näkö sekä annetaan puuttuvat rokotukset. Lisäksi selvitetään murrosiän alkamista ja etenemistä. Kahdeksannen luokan terveystarkastuksesta löydät lisää tietoa Hyvä Kysymys -sivustolta.

Terveystarkastuksessa yleensä pyydetään riisumaan paita pois ryhdin tutkimiseksi, mutta rintoihin tai pimppiin ei kosketa missään vaiheessa. Sen sijaan kivekset on tapana tutkia, mutta tämäkään ei ole pakollista, mikäli sitä ei halua. Murrosiän alkamiseen ja kehitykseen liittyviä asioita voi käydä läpi ihan vain keskustelemallakin. Tähän sisältyy juttelua esimerkiksi siitä, ovatko rinnat alkaneet kasvaa, kuukautiset alkaneet, kivekset alkaneet kasvaa ja onko tullut karvoitusta. Kaiken kaikkiaan terveystarkastus on hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa, jos jokin asia mietityttää tai huolettaa sinua esimerkiksi terveydessäsi tai murrosiässä. Näin voit saada tukea ja neuvoja ammattilaiselta mahdollisiin huoliisi. Kannattaa myös kertoa, jos tarkastus jännittää sinua, jolloin lääkäri osaa ottaa sen huomioon. Tarkastus tehdään sinua ja hyvinvointiasi varten, ja on tärkeää, että sinulla on tilanteessa turvallinen olo.

Sitten vielä vastaus toiseen kysymykseesi siitä, milloin kuukautiset alkavat: Yleensä ne alkavat 10–16 vuoden iässä noin vuoden tai parin kuluttua valkovuodon erittymisen alkamisesta. Kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä, ja niiden alkamiseen vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautiset ovat myös aihe, josta voit oikein hyvin esittää kysymyksiä terveystarkastuksessa. Halutessasi voit myös keskustella mieltäsi askarruttavista murrosikään liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
Nimimerkki: Yks jäbä vaan
Ikä: 13-15v
Jalkojen kutina ja hikoilu Mulla välillä punottaa ja kutiaa ihan sairaasti varvasvälit kun mä oon tennareissa vähänkin enemmän. Joskus esim uinnin jälkeen vaikka ne on puhtaat niin ne...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti tämä on aihe, johon meillä ei ole kovinkaan syvällistä osaamista.

Voin vain arvailla asiaa, mutta kyse saattaa olla esimerkiksi jalkasilsasta. Voit lukea siitä lisää Terveyskirjaston artikkelista ja pohtia kuulostavatko oireet samalta kuin sinulla. Voit hyvin myös varata ajan esimerkiksi terveydenhoitajalle, joka terveydenhuollon ammattilaisena pystyy arvioimaan asiaa paremmin. Myös apteekin henkilökunta osaa neuvoa millaisia tuotteita voi kokeilla kutievien varpaanvälien hoitoon. Voit siis hyvin kysyä apua myös sieltä!

Jalkojen hikoamisesta meiltä on kysynyt myös nimimerkki ”Sukka#dunkkis”, jonka kysymykseen ja vastaukseen pääset tutustumaan täältä. Ehkä siitäkin voi olla sinulle apua. 😊

Toivottavasti saat vaivaasi avun! Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?