LiikeYleinen

7 x Näin liikut tunnin joka päivä – ja helposti!

Koulussa, kotona ja kavereilla tulee istuttua ihan liikaa. Jokaisen pitäisi nimittäin muistaa liikkua vähintään tunti päivässä. Näistä aineksista kokoat sen helposti.

7 x Näin liikut tunnin joka päivä – ja helposti!

1. Nouse jaloillesi

Frendi soitti, mahtavaa! Älä jää sohvalle puhumaan vaan nouse seisomaan. Voitte vaihtaa kuulumiset puhelimen sijaan myös yhteisellä kävelylenkillä.

Kun nouset seisomaan, energiankulutus kasvaa heti 13 prosenttia. Lisää siihen vielä jalkojen heiluttelua, ja kulutus kaksinkertaistuu tuolilla nököttämiseen verrattuna.

via GIPHY

 

2. Lenkitä lemmikkiä

Tarvitseeko tätä perustella sen enempää? Paitsi että voit lenkittää myös jonkun toisen lemmikkiä, joko korvausta vastaan tai omasta ilosta.

via GIPHY

 

3. Panosta sisarussuhteisiin

Onko sinulla sisarus? Hän ilahtuu ikihyviksi, kun lähdet hänen kanssaan leikkipuistoon, metsään, pyöräilemään, skeittaamaan tai skuuttamaan. Kerrytät myös ainutlaatuisia yhteisiä kokemuksia. Aika kuluu nopeasti, ja pian te molemmat olette aikuisia. Silloin on liian myöhäistä hankkia yhteisiä lapsuusmuistoja.

via GIPHY

 

4. Liiku ja tienaa

Laita lähikaupan ilmoitustaululle ilmoitus, jossa tarjoudut haravoimaan pihaa tai pesemään autoja tai ikkunoita pientä korvausta vastaan. Markkinoi palvelujasi myös naapureille ja sukulaisille. Saat paitsi liikuntaa myös taskurahaa – todellinen win-win-tilanne siis.

via GIPHY

 

5. Lihasvoimalla kouluun

Heräätkö usein niin myöhään, että ehdit kouluun vain mopolla tai skootterilla? Herää hieman aiemmin ja kulje koulumatka omin voimin, kuten kävellen, pyöräillen, rullaluistellen tai -lautaillen.

Jos kuljet kouluun bussilla, hyppää pois kyydistä pari pysäkkiä ennen koulua ja kävele loppumatka.

via GIPHY

 

6. Käytä portaita

Tee jämäkkä päätös ja valitse hissin sijaan aina portaat.

Portaiden nousu harjoittaa tehokkaasti erityisesti pakaroita ja reisiä sekä pohkeita.

via GIPHY

 

7. Muista höntsäillä!

Koulun jälkeen voi hyvin jäädä kavereiden kanssa koulun kentälle höntsäilemään vaikka futiksen merkeissä. Omatoiminen liikkuminen on ihan yhtä arvokasta kuin liikunta urheiluseurassa.

via GIPHY

Lue lisää

 

Teksti: Katarina Cygnel-Nuortie

Katso myös

Kysymys
LiikeYleinen
Nimimerkki: Poika
Ikä: 9-12v
Kehon muuttuminen kasvupyrähdyksen myötä Olen kaksitoista vuotias poika joka on vähän ylipainoinen ja lihava niin mietin että laihdunko kasvupyrähdyksessä koska minulle on sanottu niin ja harrastan myös liikuntaa...
Fressis

Moikka Poika!

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Moni ikäisesi pohtii omaa kehoaan ja kokee oman kehon suhteen epävarmuutta. Et todellakaan ole tämän asian kanssa siis yksin.

Pohdit miten tuleva murrosikään liittyvä kasvupyrähdys vaikuttaa kehoosi, eli laihdutko pituuskasvun myötä. Niin kuin olet ehkä kuullutkin, murrosikä ja kasvupyrähdys tosiaan muuttavat kehoa. Pojilla kasvupyrähdys on yleensä voimakkaimmillaan keskimäärin 13-14 vuoden iässä. Kasvupyrähdyksen aikana pituutta voi tulla jopa 10 senttiä vuodessa. Silloin usein painoa ei ehdi kertymään samaa tahtia kuin pituutta ja lapsuuden pyöreys häviää. Kun kasvu alkaa olla lopuillaan, alkaa ruumiinrakennekin usein vahvistumaan ja lihasmassaakin kertymään. Jokainen keho ja ruumiinrakenne on tietenkin yksilöllinen.

Lievästä ylipainosta ja lapsuuden pyöreydestä ennen murrosikää ei siis kannata todellakaan olla huolissaan. Terveelliset elintavat ovat tietysti tärkeitä ja ne myös tukevat kasvua ja kehitystä. Kerrotkin, että harrastat jääkiekkoa ja pidät myös pesäpallosta. Todella hienoa! Kannustan jatkamaan näitä sinulle mieluisia liikunnallisia harrastuksia ja myös kiinnittämään huomiota muihin terveisiin elintapoihin kuten monipuoliseen ja säännölliseen syömiseen sekä lepoon. Lisätietoa säännöllisestä syömisestä voit katsoa esim. Tixtuu youtube videolta “24h lautasmallin mukaan”.

Mikäli asia vielä huolettaa niin voit käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa juttelemassa ajatuksistasi kehoosi ja painoon liittyen. Voit myös lukea mitä muut ovat kysyneet murrosikään, kehoon ja kasvupyrähdykseen liittyen esimerkiksi täältä ja täältä. Jos haluat vielä jutella aiheesta lisää nimettömästi netin välityksellä, voit olla yhteydessä esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten chatiin.

Kivaa kesää ja hyviä harrastushetkiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epäiso
Ikä: Yli 18v
Miten näkisin itseni normaalina? Onko mitenkään mahdollista, että vaikka vaa’an mukaan laihdun niin silti tuntuu että kroppa(erityisesti maha) on pehmeämpi ja lihavampi kuin ollessani esim. 4kg painavampi? Voiko...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistäsi. Hyvä, että otit yhteyttä itseäsi mietityttävästä asiasta. Näin yhden viestin ja sähköpostin välityksellä on valitettavasti kuitenkin vaikea arvioida asiaa.

Jos laihtumista on tapahtunut paljon, on luonnollista, että vatsan kohdalla oleva nahka jää joksikin aikaa hieman löysäksi. Kerroit laihtuneesi 4 kiloa, mikä ei minun korviini kuulosta siltä, että se selittäisi tätä ”löysyyttä”, mutta en kuitenkaan ole aiheen asiantuntija. Kuten itsekin asiaa pohdit, aina painonlaskussa ei ole välttämättä kyse vain rasvakudoksen vähenemisestä, vaan myös pienempi lihasmassa voi näkyä vaa’an lukemassa.

Onko vaa’alla käyminen ja painosi seuraaminen sellaista, mitä teet paljonkin? Millaiseksi koet suhteesi omaan kehoosi muuten? Vaa’an lukemia ja peilissä näkyvää kuvaa tärkeämpää on se, millainen olo sinulla on omassa kehossasi. Pohdit viestissäsi, näetkö itsesi epärealistisesti. Se on myös mahdollista, ja toki myös jossain määrin luonnollista. On tavallista, että ihmiset näkevät itsensä eri tavalla kuin toiset näkevät heidät, ja tämä on todellista erityisesti tässä ajassa, kun ulkonäköpaineita on paljon ja itseä vertaillaan helposti muihin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jos kuitenkin seuraat ulkonäköäsi ja painoasi paljonkin, ja pohdit tätä asiaa usein, näkisin erittäin tärkeänä sen, että voisit käydä asiasta vielä keskustelua esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Myös Syömishäiriöliitolla on palveluita, joista saa tukea juuri tällaisiin pohdintoihin omasta kehosta, siis myös ilman, että olisi välttämättä kyse syömishäiriöstä. Joka tapauksessa toivon, että saat tukea ajatuksiisi, ja tiedät, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
Nimimerkki: Jalkajuusto
Ikä: 13-15v
Liikkuminen ja kovettumat jalkapohjissa Moiskis! Olen 13v poika ja tykkään futiksesta. Välillä futistreenien jälkeen mulle tulee kovettumia jalkapohjiin. Ne ovat joskus vähän kipeitä kun mä juoksen pallon perässä...
Fressis

Heippa! Kiitos viestistäsi! Ensinnäkin hienoa, että olet löytänyt itsellesi mieluisan harrastuksen jalkapallosta. 😊 Ja ihana että tykkäät pikkusiskostasi ❤

Pohdit mistä jalkapohjiesi kipeät kovettumat voisivat johtua. Kuten itsekin arvelit, voi olla, että juuri liikkuminen ja urheilutossut ovat kovettumien taustalla. On luonnollista, että jalat hikoavat, kun kenkiä pitää pidempään jalassa. Emme ole tämän aiheen asiantuntijoita, mutta esimerkiksi sukkavalinnoilla voi olla mahdollista vaikuttaa asiaan ja mainitsemaasi jalkojen ”muhimiseen”. Kaikista tärkeintä on se, että kengät ovat jaloillesi sopivat ja oikean kokoiset. Joskus myös pohjalliset voivat auttaa, ja toki kovettumien taustalla voi olla myös jalkaterän tai varpaiden asentovirheitä, jotka on hyvä selvittää. Lue lisää aiheesta terveyskirjaston artikkelista.

Kuinka hoidat näitä kipeitä kovettumia? Jalkojen pesun ja huolellisen kuivaamisen jälkeinen päivittäinen rasvaaminen jalkavoiteella voi auttaa pehmentämään kovettumia, ja pitämään kovettumat joustavina. Tällöin niihin ei myöskään satu yhtä paljon.

Suosittelen sinua menemään vielä kouluterveydenhoitajan vastaanotolle juttelemaan asiasta lisää. Voitte pohtia hänen kanssaan, voisitko hyötyä esimerkiksi jalkaterapeutilla käymisestä. Lisää vinkkejä kovettumien hoitoon saat apteekin henkilökunnalta.

Oliko vastauksesta hyötyä?