Uni lataa akut
Kun väsyttää, et ole parhaimmillasi ja maailma tuntuu synkemmältä paikalta. Arkirytmihäiriötä ei fiksata yhdessä yössä, mutta näin pääset hyvään alkuun!
Moni tinkii unesta siksi, ettei jäisi mistään paitsi, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai pelimaailmassa. Vaikka digimaailma on usein aktiivinen öisin, mieti kohdallasi – kumpi on tärkeämpää, oma jaksamisesi vai muiden seuraaminen?
Nuorena tarvitset reilusti unta, noin 8-10 h yössä, sillä nukkuessasi aivot palautuvat päivän tapahtumista. Unen saanti vaikuttaa myös muistiin, oppimiseen, kasvuun ja terveyteen.
Oletko tietoinen, että energiajuomat vaikuttavat uneen? Niiden sisältämä kofeiini vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unenlaatua ja lyhentää yöunta. Heti aamulla olet taas väsyneempi ja väsyneenä saatat helposti napostella epäterveellisesti. Napostelu piristää hetkellisesti, mutta pian taas väsyttää ja näin epätoivottu kierre on valmis.
Älylaitteiden selailu saattaa tuntua rentouttavalta, mutta todellisuudessa niiden antama sininen valo vaikuttaa ihmiseen virkistävästi. Siispä ruutujen tuijottelu nukkumaan mennessä siirtää nukahtamista. Nukkumaan mennessä kirjan tai lehtien lukeminen on parempi vaihtoehto.
Liikunta tekee hyvää keholle ja mielelle – se antaa energiaa. Muista, että sykettä nostava liikunta pari tuntia ennen nukkumaanmenoa voi kuitenkin vaikeuttaa unensaantia. Rauhoita siis iltarutiinisi hyvissä ajoin.
Keho arvostaa myös säännöllisyyttä. Moni yrittää korjata univajeensa yössä tai kahdessa ja pettyy, kun herää yhtä väsyneenä. Kokeile vähintään viikon kuuria, jos haluat huomata eron!
Tahdista arkirytmisi – 5 vinkkiä:
- Vältä digimaailman sinistä valoa ennen nukkumaanmenoa.
- Yritä mennä nukkumaan aina samaan aikaan, vaikka sarjamaraton houkuttelisi valvomaan.
- Ota tarvittaessa lyhyet 10–15 min päivätorkut. Älä nuku pidempään, ettei unirytmisi mene sekaisin.
- Napauta aamulla valo päälle, se auttaa heräämistä.
- Liikunta parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista. Vältä kuitenkin urheilua ennen nukkumaanmenoa!
Lue lisää: