Jokaiseen päivään, tai vähintään viikkoon, on hyvä mahtua omaa leppoisan luppoisaa oloa. Sellaista aikaa, jolloin ei tarvitse suorittaa mitään. Kännykänkin voi napsauttaa äänettömälle.

Jos stressi painaa, arki on kiireistä tai on murheita, oman luppoajan merkitys kasvaa. Ota lyhyet päiväunet tai samoile koiran kanssa metsässä. Pysähdy ja viipyile tarkoituksella. Hemmottele itseäsi. Malta odottaa liikennevaloissa vihreää ja valitse kaupassa pisin kassajono. Kokeile rentoutusharjoituksia. Laita minuutiksi silmät kiinni ja keskity vaan siihen, miten hengityksesi virtaa tai mitä ympäristön ääniä kuulet. Pohdi, millaisesta ”tekemättömyydestä” nautit?

Rentoutuminen

Jotta jaksaa opiskella, tehdä töitä ja huolehtia arjesta, on tärkeä rentoutua välillä. Rentoutua voi monella tavalla. Jollekin paras tapa rentoutua on katsoa leffaa, toinen rentoutuu ystävien seurassa ja kolmas juoksulenkillä. Rentoutumiskeinoja on monenlaisia. Kokeilemalla löydät itsellesi parhaan tavan rentoutua.

Viikonloppu

Viikonloppuna voi ottaa arkipäivää rennommin, kun herätyskello ei pirise seitsemältä. Päiväunetkaan eivät tee hallaa, elleivät nokoset haittaa yöunille käymistä. Viikonlopun rytmiin ja rutiineihin mahtuu rentoutta arkea enemmän, tekemistä ja enemmän kaveriaikaa.

Iltapäivään asti ei sängyssä kuitenkaan kannata loikoilla, sillä unirytmi voi sekoittua helposti kahden viikonloppuyön myötä. Jotta herääminen maanantaiaamuna ja arkiviikolla onnistuu, olisi hyvä, ettei arkipäivien ja viikonlopun nukkumaanmeno- ja heräämisaikojen erona olisi kuin pari tuntia. Jos menet arkena nukkumaan kymmeneltä, älä valvo viikonloppunakaan yli kahteentoista. Arkiaamujen käynnistyessä seitsemältä, on lauantaina sopivaa herätä yhdeksältä.