Mieli

Iskikö stressi? Näin tasaat paineet!

Nyt stressaa! Tunnista vaaranmerkit ja ota haltuun toimivat niksit stressin ja paineiden lievittämiseksi.

Iskikö stressi? Näin tasaat paineet!

Ulkonäkö, seurustelusuhteet, perhekuviot tai vaikka menestyminen koulussa tuovat eri ihmisille erilaisia ja erikokoisia paineita. Ne kuuluvat elämään.

Paineita syntyy nimittäin vähän joka paikassa: koulussa, opinnoissa, kaveriporukassa, kotona ja harrastuksissa. Sosiaalinen media on omiaan synnyttämään jättiläismäisiä paineita, jos sen tarjontaan ei muista suhtautua kriittisesti.

Pieni määrä stressiä auttaa suoriutumaan tiukasta paikasta, mutta kun paineet alkavat kasaantua, ne tekevät elämästä raskasta ja ahdistavaa.

Onneksi on olemassa monia yllättävän tehokkaita ja helppoja keinoja välttää ja lievittää paineita.

Vältä turhat paineet näin

Suhtaudu kriittisesti siihen, mitä sinulta vaaditaan. Monet paineet tulevat suoraan tai välillisesti ulkopuolelta, kuten vanhemmilta tai kavereilta. Selvitä itsellesi, mitä haluat tavoitella ja mikä on realistista.

Muista olla myös huoleton, vaikka maailma tuntuisi haluavan sinun olevan heti valmis. Aina ei tarvitse suorittaa, sillä välillä täytyy myös haahuilla. Ota itsellesi aikaa kasvaa ja aikuistua – asioiden ei tarvitse tapahtua yhdessä yössä. Ja mokatakin saa!

Vastusta ympäristön ja yhteiskunnan luomia paineita. Kaikkien ei ole pakko mennä lukioon, kirjoittaa seitsemää ällää ja löytää opiskelupaikkaa heti koulun jälkeen. Meillä kullakin on oma hieno polkumme kuljettavana.

Kyseenalaista ja tunnista sosiaalisen median luomat paineet. Siellä näyttäisi olevan monta miljoonaa paremmin menestynyttä, kauniimpaa ja rikkaampaa ihmistä. Muista kuitenkin, että somessa vertaat omaa todellisuuttasi toisten ihmisten kulisseihin.

Tee sitä, mistä tykkäät. Kun heräät aamulla innostuneena, voit päätyä päivän aikana tekemään vaikka mitä hauskaa ja kiinnostavaa. Sama pätee koko elämään. Olet loistava siinä, missä haluatkin olla.

Tunnista vaaranmerkit

Nukut huonosti. Ihminen oireilee monesti nukkumalla katkonaisesti tai pinnallisesti. Jotkut eivät saa unta illalla, ja toiset taas heräävät aamuyöstä nukahtamatta uudestaan – tai molempia. Jos yösi ovat yhtä tuskailua ja ajatusten pyörittämistä päässä, saatat kärsiä liiallisesta stressistä.

Makaat sängyssä aamusta iltaan. Liiallisen stressin uuvuttamana ihminen saattaa nukkua koko ajan, jopa vuorokauden ympäri. Paineiden alta ei tuumaa saada itseään edes jalkeille. Nuoruuteen kuuluu innostuminen ja tekemisen halu, joten jos tunnet olosi päivästä toiseen tympääntyneeksi, paineita on ehkä liikaa.

Olet jatkuvasti huonolla tuulella. Alakuloisuus ja ärtyisyys voivat olla uupumuksen merkkejä, kuten myös jatkuva negatiivinen mielentila. Jos koko ajan vituttaa, on aika tasata paineita.

Levottomuus vaivaa. Asiat tuntuvat poukkoilevan päässä, eikä mihinkään hommaan ole helppo tarttua. Keskittyminen vaarantuu, kun paineita on liikaa. On aika pysähtyä.

Kehosi ja mielesi on jännittynyt. Niskajumi, jännittyneet lihakset ja jatkuva päänsärky ovat fyysisiä merkkejä liiasta stressistä.

5 vinkkiä stressin lievittämiseksi

  1. Hengitä. Kokeile kolmen minuutin rauhallista hengitystä kerran tunnissa tai ainakin useasti päivässä: pitkä sisäänhengitys neljään laskien ja vielä pidempi uloshengitys kahdeksaan laskien. Tämä hengitys rauhoittaa vagushermoa, joka vaikuttaa mielentilaamme vahvasti. Kun vagushermo rauhoittuu, stressihormonin määrää kehossa vähenee ja yöunetkin parantuvat.
  2. Hymyile. Kehon eleillä, kuten hymyllä, voi aktivoida hyvää mieltä ja kohentaa mielentilaa. Tee testi: hymyile leveästi ja koeta olla samaan aikaan ahdistunut – aika vaikeaa vai mitä? Toista hymyharjoitus useasti päivässä.
  3. Suorista selkäranka. Hyvän olon hormonit virtaavat vapaasti, kun istut tai seisot suorassa. Kehosi on vahvassa asennossa luja.
  4. Tee sydänmeditaatio. Toivo hyviä asioita itsellesi ja toisille. Opettele käymään sisäistä positiivista puhetta, jossa olet enemmän kiitollinen kuin katkera. Kun kehoosi syntyy myönteistä energiaa, paineista voi tulla enemminkin kiinnostavia haasteita kuin raskaita ongelmia.
  5. Tee jotain tosi kivaa. Lähde pelaamaan sulkapalloa, syömään jäätelöä torille tai tapaamaan ystäviäsi. Nauti elämästäsi! Monella paineet lievittyvät, kun hiki virtaa ja endorfiinit valtaavat kehon, eli myös liikunta on hyvä tapa hoitaa mieltä.

 

Teksti Susanna Cygnel

 

Jutun asiantuntija Elina Marjamäki, Mieli ry

 

 

Katso myös

Stressin kanssa pärjääminen

Stressin keskellä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että mieli ja keho palautuvat. Stressiä aiheuttavista asioista puhuminen muille usein helpottaa... Lue lisää

Mielen vahvistaminen

Terveelliset elintavat ja säännöllinen arkirytmi ovat tärkeitä tekijöitä mielen hyvinvoinnille. Lue lisää

Tunteet saavat toimimaan – tunnista ne

Tunteilla on tärkeitä viestejä, jotka ohjaavat ihmisten ajatuksia ja toimintaa. Lue lisää
Artikkeli
Rytmi

En saa unta – mikä avuksi?

Silloin tällöin vaivaava unettomuus ei ole vakavaa. Jos unettomuus toistuu noin kolmesti viikossa usean kuukauden ajan, voi olla kyse unettomuushäiriöstä.

Artikkeli
MieliRytmi

Stressin hallinta

Stressaako? Tässä muutama vinkki stressin poistamiseen.

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Poika
Onko vaarallista jos pistää rintaan stressin takia? Onko vaarallista jos rintaan pistää vitutuksen ja stressin takia ja kuinka päästä eroon semmoisesta? Kaverilla oli sama ja mahassakin kerran pisti? Onko vaarallista?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Joskus stressi ja ahdistus voivat aiheuttaa myös fyysisiä oireita. Oireena voi esiintyä esimerkiksi vatsakipua, rintapistosta tai ahdistusta rintakehällä, käsien tärinää, hikoilua, sydämen tykytystä tai huimausta ja päänsärkyäkin. Näiden oireiden johtuessa ahdistuksesta ja stressistä tilanteessa ei sinänsä ole mitään vaarallista. Fyysiset oireet johtuvat kehon reaktiosta stressaavaan tilanteeseen eivätkä ole merkki mistään sairaudesta.

Ahdistusta ja stressiä ja niiden aiheuttamia fyysisiä oireita on mahdollista lievittää ja stressin hallintaakin voi opetella. Joskus jo pelkkä puhuminen toiselle henkilölle omista tuntemuksista ja huolenaiheista auttaa. Myös hyvinvoinnin peruspilarit eli riittävä uni, säännöllinen syöminen ja liikunta auttavat hallitsemaan stressiä. Mieluisat harrastukset, luovuus ja hauskanpito sekä läheisten ihmisten kanssa vietetty aika saa ajatuksia pois koulusta ja muista rutiineista. Lisäksi lepohetket ja joutenolokin silloin tällöin ovat todella tärkeitä, koska mieli ja keho tarvitsevat lepotaukoja arjen kiireen keskellä.

Omaa mieltään pystyy myös harjoittamaan, jolloin pystyy paremmin rauhoittumaan ja keskittymään itselleen stressaavassa tilanteessa. Olet ehkä kuullut puhuttavan mindfulnessista eli tietoisuus- ja läsnäolotaidoista. Näitäkin taitoja pitää jokaisen ensin harjoitella kuten mitä tahansa muutakin uutta asiaa. Harjoituksissa keskitytään esimerkiksi omaan hengitykseen tai tuntemuksiin eri kehonosissa ja alkuun se voi tuntua hyvinkin vaikealta. Harjoittelu tekee kuitenkin mestarin!

Etenkin, jos olet usein pahalla päällä ja stressaantunut, sinun kannattaisi ehkä keskustella jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Hän voi olla vaikka vanhempasi tai koulusi terveydenhoitaja, psykologi tai kuraattori. Voitte yhdessä miettiä, miten olotilaasi voisi helpottaa. Jos rintapistosta esiintyy usein ja toistuvasti tai tilanteissa, joissa et koe olevasi stressaantunut tai ahdistunut, on hyvä käydä myös lääkärin vastaanotolla. Lääkäri voi arvioida, tarvitaanko tutkimuksia muiden syiden kuin stressin poissulkemiseksi.

Lisää tietoa mielen hyvinvoinnista löydät esimerkiksi Nuorten mielenterveystalon sivuilta. Sieltä löytyy esimerkiksi harjoituksia stressin lievittämiseen ja voimavarojen ylläpitämiseen sekä tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista.

 

Oliko vastauksesta hyötyä?