Mieli

Iskikö stressi? Näin tasaat paineet!

Nyt stressaa! Tunnista vaaranmerkit ja ota haltuun toimivat niksit stressin ja paineiden lievittämiseksi.

Iskikö stressi? Näin tasaat paineet!

Ulkonäkö, seurustelusuhteet, perhekuviot tai vaikka menestyminen koulussa tuovat eri ihmisille erilaisia ja erikokoisia paineita. Ne kuuluvat elämään.

Paineita syntyy nimittäin vähän joka paikassa: koulussa, opinnoissa, kaveriporukassa, kotona ja harrastuksissa. Sosiaalinen media on omiaan synnyttämään jättiläismäisiä paineita, jos sen tarjontaan ei muista suhtautua kriittisesti.

Pieni määrä stressiä auttaa suoriutumaan tiukasta paikasta, mutta kun paineet alkavat kasaantua, ne tekevät elämästä raskasta ja ahdistavaa.

Onneksi on olemassa monia yllättävän tehokkaita ja helppoja keinoja välttää ja lievittää paineita.

Vältä turhat paineet näin

Suhtaudu kriittisesti siihen, mitä sinulta vaaditaan. Monet paineet tulevat suoraan tai välillisesti ulkopuolelta, kuten vanhemmilta tai kavereilta. Selvitä itsellesi, mitä haluat tavoitella ja mikä on realistista.

Muista olla myös huoleton, vaikka maailma tuntuisi haluavan sinun olevan heti valmis. Aina ei tarvitse suorittaa, sillä välillä täytyy myös haahuilla. Ota itsellesi aikaa kasvaa ja aikuistua – asioiden ei tarvitse tapahtua yhdessä yössä. Ja mokatakin saa!

Vastusta ympäristön ja yhteiskunnan luomia paineita. Kaikkien ei ole pakko mennä lukioon, kirjoittaa seitsemää ällää ja löytää opiskelupaikkaa heti koulun jälkeen. Meillä kullakin on oma hieno polkumme kuljettavana.

Kyseenalaista ja tunnista sosiaalisen median luomat paineet. Siellä näyttäisi olevan monta miljoonaa paremmin menestynyttä, kauniimpaa ja rikkaampaa ihmistä. Muista kuitenkin, että somessa vertaat omaa todellisuuttasi toisten ihmisten kulisseihin.

Tee sitä, mistä tykkäät. Kun heräät aamulla innostuneena, voit päätyä päivän aikana tekemään vaikka mitä hauskaa ja kiinnostavaa. Sama pätee koko elämään. Olet loistava siinä, missä haluatkin olla.

Tunnista vaaranmerkit

Nukut huonosti. Ihminen oireilee monesti nukkumalla katkonaisesti tai pinnallisesti. Jotkut eivät saa unta illalla, ja toiset taas heräävät aamuyöstä nukahtamatta uudestaan – tai molempia. Jos yösi ovat yhtä tuskailua ja ajatusten pyörittämistä päässä, saatat kärsiä liiallisesta stressistä.

Makaat sängyssä aamusta iltaan. Liiallisen stressin uuvuttamana ihminen saattaa nukkua koko ajan, jopa vuorokauden ympäri. Paineiden alta ei tuumaa saada itseään edes jalkeille. Nuoruuteen kuuluu innostuminen ja tekemisen halu, joten jos tunnet olosi päivästä toiseen tympääntyneeksi, paineita on ehkä liikaa.

Olet jatkuvasti huonolla tuulella. Alakuloisuus ja ärtyisyys voivat olla uupumuksen merkkejä, kuten myös jatkuva negatiivinen mielentila. Jos koko ajan vituttaa, on aika tasata paineita.

Levottomuus vaivaa. Asiat tuntuvat poukkoilevan päässä, eikä mihinkään hommaan ole helppo tarttua. Keskittyminen vaarantuu, kun paineita on liikaa. On aika pysähtyä.

Kehosi ja mielesi on jännittynyt. Niskajumi, jännittyneet lihakset ja jatkuva päänsärky ovat fyysisiä merkkejä liiasta stressistä.

5 vinkkiä stressin lievittämiseksi

  1. Hengitä. Kokeile kolmen minuutin rauhallista hengitystä kerran tunnissa tai ainakin useasti päivässä: pitkä sisäänhengitys neljään laskien ja vielä pidempi uloshengitys kahdeksaan laskien. Tämä hengitys rauhoittaa vagushermoa, joka vaikuttaa mielentilaamme vahvasti. Kun vagushermo rauhoittuu, stressihormonin määrää kehossa vähenee ja yöunetkin parantuvat.
  2. Hymyile. Kehon eleillä, kuten hymyllä, voi aktivoida hyvää mieltä ja kohentaa mielentilaa. Tee testi: hymyile leveästi ja koeta olla samaan aikaan ahdistunut – aika vaikeaa vai mitä? Toista hymyharjoitus useasti päivässä.
  3. Suorista selkäranka. Hyvän olon hormonit virtaavat vapaasti, kun istut tai seisot suorassa. Kehosi on vahvassa asennossa luja.
  4. Tee sydänmeditaatio. Toivo hyviä asioita itsellesi ja toisille. Opettele käymään sisäistä positiivista puhetta, jossa olet enemmän kiitollinen kuin katkera. Kun kehoosi syntyy myönteistä energiaa, paineista voi tulla enemminkin kiinnostavia haasteita kuin raskaita ongelmia.
  5. Tee jotain tosi kivaa. Lähde pelaamaan sulkapalloa, syömään jäätelöä torille tai tapaamaan ystäviäsi. Nauti elämästäsi! Monella paineet lievittyvät, kun hiki virtaa ja endorfiinit valtaavat kehon, eli myös liikunta on hyvä tapa hoitaa mieltä.

 

Teksti Susanna Cygnel

 

Jutun asiantuntija Elina Marjamäki, Mieli ry

 

 

Katso myös

Stressin kanssa pärjääminen

Stressin keskellä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että mieli ja keho palautuvat. Stressiä aiheuttavista asioista puhuminen muille usein helpottaa... Lue lisää

Mielen vahvistaminen

Terveelliset elintavat ja säännöllinen arkirytmi ovat tärkeitä tekijöitä mielen hyvinvoinnille. Lue lisää

Tunteet saavat toimimaan – tunnista ne

Tunteilla on tärkeitä viestejä, jotka ohjaavat ihmisten ajatuksia ja toimintaa. Lue lisää
Artikkeli
Rytmi

En saa unta – mikä avuksi?

Silloin tällöin vaivaava unettomuus ei ole vakavaa. Jos unettomuus toistuu noin kolmesti viikossa usean kuukauden ajan, voi olla kyse unettomuushäiriöstä.

Artikkeli
MieliRytmi

Stressin hallinta

Stressaako? Tässä muutama vinkki stressin poistamiseen.

Artikkeli
Mieli

Selätä uupumus – keinot ovat monet!

Pahimmallakin uupumuksen hetkellä on tärkeä muistaa, että uupumuksesta pääsee yli. Aivot ja keho toipuvat, kunhan niille antaa aikaa levätä.