Rytmi

Arkirytmi – 5 tyypillistä ongelmaa ja helpot vinkit niiden selättämiseksi

Nälkä kiukuttaa ja huonosti nukutun yön jälkeen olo tuntuu ihan sairaalta. Voimat eivät tunnu riittävän mihinkään ja sitä paitsi jatkuva myöhästely stressaa. On aika pistää arjen palikat kuntoon! Seuraavassa on viisi kaikille tuttua ongelmaa ratkaisuineen. Kokeile, saatko näillä konsteilla arkirytmisi hallintaan.

Arkirytmi – 5 tyypillistä ongelmaa ja helpot vinkit niiden selättämiseksi

Ongelma 1: En jaksa nousta aamuisin

Aamuherätykset ovat kidutusta, jos ei ole tullut nukuttua riittävästi. Hyvä ja riittävä yöuni on kuitenkin todella olennaista ihmisen hyvinvoinnille – me emme pärjää ilman riittävää unta. Iltaisin pitäisi malttaa mennä petiin ajoissa: jos herätys on klo 7, sopiva nukkumaanmenoaika olisi viimeistään klo 22.

Ratkaisu: Kiinnitä huomiota iltarutiineihisi. Rauhoita ilta-aika ennen nukkumaan menoa. Himmennä valoja, kuuntele rauhoittavia biisejä, tee rentoutusharjoituksia tai katso jokin rentouttava ohjelma. Lopeta kavereiden kanssa viestittely ajoissa, koska muuten keskustellut asiat jäävät pyörimään päähäsi ja jopa vaivaamaan. Kännykän sininen valo muistuttaa elimistön näkökulmasta auringon valoa. Se ei valmista kehoa uneen vaan virkistää. Voisitteko tehdä yhteisen päätöksen, että öisin ei viestitellä, jotta riittävästi nukkuvakaan ei jäisi yhteisten juttujen ulkopuolelle?

Ongelma 2: Olen aina myöhässä

Me olemme yksilöllisiä: toiset ovat aina myöhässä ja toiset poikkeuksetta ajoissa. Myöhästely kuitenkin on aikavarkautta muilta, eikä kovin huomaavaista. Myöhästely on myös stressaavaa myöhästelijälle itselleen.

Ratkaisu: Valmistaudu, ennakoi ja suunnittele. Jos myöhästelet etenkin aamuisin, tee aamupala illalla valmiiksi ja valitse vaatteet tuolille odottamaan. Käy edellisenä iltana päivärytmisi läpi: missä pitää olla huomenna ja mihin aikaan, onko sovittu jotain ennakolta jne. Huomio päivän suunnittelussa perheen meno, kavereiden yhteiset menot, harrastukset ja muut sovitut tapaamiset. Lähden ajoissa ja ole realistinen siinä, kuinka paljon matka vie aikaa.

Ongelma 3: Aina tekee mieli herkkuja

Ihmisellä on luontainen mieltymys makeaan ja myös rasvaiseen ruokaan. Se pukkaa pintaan etenkin, jos ruokarytmissä on aukkoja ja ehtii tulla nälkä aterioiden välissä.

Ratkaisu: Syö päivän aikana ainakin aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Valmista itsellesi ruokaa, kiinnostu ruuasta sekä raaka-aineista ja innostu kokkailusta. Tee itsellesi terveellisiä eväitä: pilko porkkanoita rasiaan tai pyöräytä smoothie matkapulloon. Kun pikkuhiljaa vierottaa itseään makeasta ja pitää itsensä kylläisenä, himot vähenevät eikä epäterveellisiä herkkuja tee koko ajan mieli.

Ongelma 4: Voimat loppuvat kesken päivän

Aina välillä tuntuu, että arki vie kaikki voimat. Voi olla, että nukut riittävästi ja syötkin ihan hyvin, mutta silti uuvuttaa lähes joka päivä. Liikunta on tärkeä osa hyvinvoivaa elämää, mutta miten siihen jäisi aikaa ja intoa?

Ratkaisu: Liikunnan ei tarvitse olla kilpaurheilua tai ohjatusti harrastamista vaan kävelylenkki koiran kanssa, pyöräily kouluun, soutaminen kalareissulla tai vaikka pihatyöt ovat tehokasta arkiliikuntaa. Entä saisitko kaveritkin innostumaan jostain uudesta kivasta tekemisestä tai vaikka pihapeleistä? Säännöllisyys on tärkeää, joten yritä mahduttaa jokaiseen päivään kivoja liikuntahetkiä. Ja kun liikut, muista juoda riittävästi vettä sekä huolehtia ruokarytmistä ja levosta.

Ongelma 5: Jatkuva stressi painaa päälle

Jokaisella on joskus liikaa tekemättömiä töitä ja tunne, että tekisi mieli piiloutua sängyn alle ja jäädä odottamaan seuraavaa lomaa. Pieni paine kuuluu toisinaan elämään ja voi viedä eteenpäin, mutta liian iso stressi vie voimat. Elämän pitäisi pääosin tuntia mielekkäältä.

Ratkaisu: Tehtävät ja työt eivät vaivaa mieltä koko ajan, kun kirjaat ne listaan ja teet yksi kerrallaan pois päiväjärjestyksestä. Pistä listaan myös pieniä helposti toteutettavia hommia, kuten ”vien roskat ulos”, jotta saat useita onnistumisia ja hyvää fiilistä pitkin viikkoa. Ole armollinen itsellesi – maailma ei tule koskaan valmiiksi. Tee runsaasti asioita, joista saat hyvää mieltä ja voimaa elämääsi. Priorisoi: kaikkia asioita ei tarvitse tehdä heti – tai koskaan.

 

Teksti Susanna Cygnel, asiantuntija Katri Peräaho (Nuorisoalan osaamiskeskus Vahvistamo)

Katso myös

Rytmi ja rutiinit

Vaikka vanhempien asettamat kotiintuloajat ja koulutyön vaatimat aamuherätykset tuntuisivat tylsiltä, kannattaa vankasti luottaa yhteen asiaan: arkipäivissä on hyvä olla... Lue lisää

Säännöllinen ateriarytmi arjen tukena

Ruuasta saamme energiaa ja ravintoaineita, jotta kehomme toimii ja ajatus kulkee. Jotta saisimme ruuasta parhaan tuen päivän askareisiin, se... Lue lisää

Rytmi

Säännöllinen päivärytmi, joka sisältää riittävän määrän unta ja tasapainoisen ruokailun, auttaa jaksamaan arkitöissä, koulu- ja opiskelutöissä sekä olemaan hyvällä... Lue lisää

Miksi uni on tärkeää?

Ihmiset nukkuvat, apinat nukkuvat, kärpäset nukkuvat ja sinivalaat nukkuvat. Emme kuitenkaan tiedä, miksi uni on välttämätöntä. Silti on selvää,... Lue lisää

Miten nukkua riittävästi?

Paras tapa auttaa keskuskellon toimintaa on säännöllinen vuorokausirytmi. Tätä auttaa esimerkiksi herääminen ja nukkumaan meno samaan aikaan sekä arkena,... Lue lisää

Päivittäinen aktiivisuus on pieniä tekoja

Liikkumisen tulisi olla ennen kaikkea kivaa ajanvietettä ja joka tuottaa onnistumisen kokemuksia. Liikkuminen voi koostua monista pienistä palasista pitkin... Lue lisää