Hei. Mitähän minun pitäisi tehdä, kun pojat (erityisesti yksi) ovat ottaneet oikeudekseen huudella koulussa tunnilla minulle. Joka päivä tuo yksi huutaa aivan yllättäen, että “on sillä hyvännäköinen peppu”. Toiset alkavat sitten nauraa kihertää ja luokassa on muutenkin hyvin rauhatonta. Opettajat eivät ole saaneet huutelua loppumaan. Se poika ei välitä kielloista yhtään. Lupaa aina nöyrästi lopettaa, mutta jatkaa sitten seuraavana päivänä. Olen niin kyllästynyt ja väsynyt tähän. Välillä olen alkanut itkeä. Se poika on pari kertaa pyytänyt anteeksi minulta ihan nätisti. Halutessaan se osaa kyllä käyttäytyä. En tiedä onko se ihastunut minuun. Kai se on joskus minua katsellut. Tekisi välillä mieli vetää sitä turpaan. Toistaiseksi olen pystynyt hillitsemään itseni. Olkaa kilttejä ja neuvokaa minua.
Hei ja kiitos viestistäsi!
Toisen kehon kommentointi ja huutelu ei ole missään nimessä ok. Etenkään tilanteessa, jossa olet selkeästi ilmaissut, että et pidä siitä. Suomessa on tasa-arvolaki, jossa määritellään seksuaaliseksi häirinnäksi esim. ei-toivotut härskit puheet ja vitsit, sekä vartaloa tai pukeutumista koskevat kysymykset ja huomautukset. Kertomasi tilanne voidaan määritellä siis seksuaaliseksi häirinnäksi ja opettajilla on lain puitteissa velvollisuus puuttua siihen. Täältä löydät lisätietoa asiasta. Voit näyttää tämän tekstin myös opettajillesi.
Kertomasi mukaan opettajien puuttuminen ei ole ollut riittävää, koska huutelu yhä jatkuu. Tällöin asiasta on hyvä kertoa suoraan rehtorille. Jos tuntuu, että sinua ei kuulla tai asiaa ei oteta riittävän vakavasti, kerro kokemastasi sellaiselle aikuiselle, johon luotat (esim. oma tai ystävän vanhempi, lempiopettaja jne.) ja pyydä häntä mukaasi puhumaan rehtorille. Jos kaipaat vielä lisää vinkkejä, voit käydä juttelemassa nimettömästi Nuorten Exitin chatissa. Siellä on hyviä tyyppejä töissä, jotka kohtaavat työssään näitä tilanteita usein ja osaavat rohkaista sinua vielä tarvittaessa lisää.
Jokaisella on oikeus keskittyä koulunkäyntiin ilman häirintää – sinullakin – joten toivottavasti tilanne ratkeaa pian.
FressisHeippati hei. Oon nyt huomannu 2 muuta kysymystä liittyen seksuaaliseen häirintään. Mutta kysyisin että, entä jos koet koskettelun minkä toinen tekee niin epämukavaksi, mutta kaikki kenelle puhut siitä vähättelee sitä esim. “toihan vaan kertoo siitä että se tykkää susta” jne.
En haluais tekijälle mitään ongelmia, olen puhunut siitä koskettelusta hänen kanssaan etten pidä siitä ja hänen täytyy lopettaa. Hän lopetti noin 2viikoksi kunnes tänään se taas tapahtui. Ihankuin ei olisi ymmärtänyt koko asian vakavuutta. Olen myös alkanut saamaan kohtauksia/pelkotiloja. Ei kai se vaan voi liittyä mitenkään tuohon, eihän?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Koskettelu, joka tekee olosi epämukavaksi, on aina väärin. Olet tehnyt oikein kertoessasi asiasta ulkopuoliselle ja tämän vuoksi on erittäin harmillista kuulla, että sinun kokemustasi on vähätelty. On myös hienoa, että kerroit häiritsijälle, miltä sinusta tuntuu ja missä omat rajasi kulkevat. Hän ei selkeästi ymmärrä tilannetta ja sitä, että häirintä on hänen vastuullansa. Nyt tärkeintä olisikin etsiä sinulle turvallinen aikuinen, joka ottaa kokemuksesi vakavasti ja pystyy auttamaan sinua puolustamaan oman kehosi koskemattomuutta.
Jos sinulla ei ole lähipiirissä tai esimerkiksi koulun kautta (terveydenhoitaja, koulukuraattori) mahdollisuutta puhua asiasta asiantuntevalle aikuiselle, suosittelen, että otat yhteyttä esimerkiksi Nuorten Exitin chatiin tai Sexpon neuvontapuhelimeen. Neuvontapalvelujen asiantuntijat voivat auttaa sinua reaaliaikaisesti etsimällä sinulle sopivan tuen ja avun tilanteeseen.
Häirintäkokemukseen liittyy erilaisia tunteita, usein myös pelkoa. On äärimmäisen tärkeää, ettei jää yksin näiden tunteiden kanssa. Usein pelot ja siihen liittyvä reagointi helpottuu, kun tilannetta pääsee purkamaan sekä saa ymmärrystä omalle kokemukselle ja sen aiheuttamille tunteille.
Voimia loppuvuoteen!
FressisHei. Mitä pitäisi tehdä, jos joutuu seksuaalisen häirinnän uhriksi? Ja minkälaisia rangaistuksia tekijälle voi tulla? Meneekö pelkkä epämiellyttävä koskettelu poliisi asiaksi?
Hei, kysyitkin todella tärkeästä aiheesta.
Jokaisella meillä on oikeus seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja kehon koskemattomuuteen. Kenelläkään ei ole siis oikeutta esimerkiksi kosketella toista tavalla, joka tuntuu hänestä ahdistavalta tai epämiellyttävältä. Tällaisen koskettelun voidaan katsoa olevan seksuaalista häirintää tai ahdistelua.
Seksuaalinen ahdistelu on rikos, josta tekijä on aina vastuussa. Seksuaalisesta ahdistelun kohteeksi joutuneella on oikeus tehdä rikosilmoitus. Suomen rikoslain mukaan seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeutta enintään kuusi kuukautta.
Seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun kohtaaminen voi tuntua todella pelottavalta. Jos kohtaa tällaisen tilanteen olisi hyvä yrittää poistua tilanteesta mahdollisuuksien mukaan ja hakeutua turvaan muiden ihmisten luokse.
Todella tärkeää on, ettei jää tilanteen ja tunteidensa kanssa yksin. Häirintää kohdanneella on oikeus apuun ja tukeen. Häirinnästä on tärkeä kertoa jollekin turvalliselle aikuiselle, joka voi olla tukena tilanteessa ja antaa neuvoja tilanteen selvittämiseksi. Jos lähipiirissä ei ole ketään, kenelle voisi kertoa asiasta, voi apua hakea esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista tai nuorten Rikosuhripäivystyksestä.
FressisLasketaanko seksuaaliseksi häirinnäksi, jos toinen koskettelee sinua sillä tavalla että se pelottaa ja ahdistaa?
Hei, kysyitkin todella tärkeän kysymyksen.
Jokaisella meillä on oikeus itsemääräämisoikeuteen ja kehon koskemattomuuteen. Kenelläkään ei ole oikeutta esimerkiksi kosketella toista tavalla, joka tuntuu hänestä ahdistavalta tai epämiellyttävältä. Tällaisen koskettelun voidaan katsoa olevan seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Seksuaalista häirintää tekevä henkilö on aina vastuussa tilanteesta.
Seksuaalisen häirinnän kohtaaminen voi tuntua todella pelottavalta. Jos kohtaa tällaisen tilanteen olisi hyvä yrittää poistua tilanteesta mahdollisuuksien mukaan ja hakeutua turvaan muiden ihmisten luokse.
Todella tärkeää on, ettei jää tilanteen ja tunteidensa kanssa yksin. Häirintää kohdanneella on oikeus apuun ja tukeen. Häirinnästä on tärkeä kertoa jollekin turvalliselle aikuiselle, joka voi olla tukena tilanteessa ja antaa neuvoja tilanteen selvittämiseksi. Jos lähipiirissä ei ole ketään, kenelle voisi kertoa asiasta, voi apua hakea esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista tai nuorten Rikosuhripäivystyksestä.
Fressis