NikotiinituotteetSähkösavuke

Voitko todella tietää mitä vapen eli sähkösavukkeen nesteet sisältävät?

Vapenesteiden ja -laitteiden pakkausselosteet ovat usein epäselviä ja puutteellisia, eikä niihin voi sokeasti luottaa. Lisäksi tuotteiden laatu vaihtelee. Käyttäjän voi olla mahdotonta tietää, millaisia aineita ja kuinka paljon, vapenesteet todellisuudessa sisältävät.

Voitko todella tietää mitä vapen eli sähkösavukkeen nesteet sisältävät?

Nikotiinia, nikotiinisuolaa vai nikotiinitonta vapenestettä?

Sähkösavukkeet eli vapet sisältävät usein runsaasti nikotiinia, joka on myrkyllistä, aiheuttaa riippuvuutta ja jolla on muita lukuisia terveyshaittoja. Vapenesteissä on alettu käyttää nikotiinisuolaa, jotta nikotiininesteestä saadaan yhä vahvempaa, ilman, että siitä tulee liian kitkerää käyttää.

Lisäksi on tutkittu, että vapenesteiden ja patruunoiden nikotiinipitoisuudet vaihtelevat jopa saman merkkisten vapenesteiden välillä. On myös todistettu, että myös nikotiinittomina markkinoiduista nesteistä on löydetty nikotiinia.
Käyttäjä ei siis voi välttämättä tietää, miten paljon tuote sisältää nikotiinia, vaikka koittaisikin valita mietoja tai nikotiinittomia versioita.

Höyrystettynä haitalliset makuaineet vapessa

Nikotiinittomiin vapenesteisiin on yleensä liuotettu erilaisia makuaineita, eli kemikaaleja. Näiden avulla neste saadaan maistumaan ja tuoksumaan houkuttelevalta.

Vaikka monet näistä makuaineista ovat turvallisia elintarvikkeissa, voivat ne höyrystettynä aiheuttaa haittaa terveydelle. Makuaineista syntyy kuumennettuna ja höyrytettynä nimittäin haitallisia pienhiukkasia, jotka kulkeutuvat keuhkojen kautta verenkiertoon. Joidenkin tutkimusten mukaan vapenesteissä käytetyt makuaineet voivat aiheuttaa keuhkoille vielä enemmän haittaa, kuin nikotiinineste.

Mitä muuta vapennesteet voivat sisältää?

Sähkösavukenesteiden perusaineita eli niin sanottuja pohjanesteitä ovat kasviglyseroli ja propyleeniglykoli. Tiedetään, että esimerkiksi glyserolikin on höyrystyessään myrkyllistä.

Lisäksi vapenesteista on löydetty myös monia epäpuhtauksia kuten kasvimyrkkyjäämiä, raskasmetalleja, säilöntäaineita ja jopa pesuaineitta. Eräs tutkimus paljasti nuorten suosiman vapenesteen sisältäneen vaarallisen määrän lyijyä, joka on hermomyrkky.

Vain puhdasta ilmaa keuhkoihin!

Kaikki vapenesteen kemikaalit, epäpuhtaudet, pienhiukkaset sekä nikotiini kulkeutuvat vapettaessa sisäänhengityksen kautta hengityselimiin ja verenkierron mukana kaikkialle kehoon. Vapetus ja vapen höyry ärsyttää hengitysteitä, aiheuttaa yskää ja haittaa keuhkojen toimintaa. Pitkän aikavälin vaikutuksia ei vielä tunneta tarkkaan, mutta tiedetään, että jotkut näistä aineista voivat esimerkiksi olla syöpävaarallisia.

Ainut tapa välttyä näiltä haitallisilta aineilta on pysyä erossa vapesta ja vapen höyryistä. Keuhkosi kaipaavat puhdasta ilmaa, eivät kemikaaleja ja muita myrkkyjä.

Testaa vielä tietosi vapesta – vape -tietotesti
tai nikotiinin haitoista – nikotiini -tietotesti

Tietoa vapesta ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä.

Katso myös

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Matsit voi voittaa monella tavalla, mutta kun kyse on nikotiinista, ainoa oikea taktiikka on sanoa ”Ei”

Sano EI nikotiinille Nikotiini ei kuulu urheiluun missään muodossa. Kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet, kuten tupakka, sähkösavukkeet, nikotiinipussit ja nuuska, ovat haitallisia urheilijalle. Erkka V. Lehtola haluaakin lähettää rohkaisevan viestin kaikille nuorille urheilijoille: uskalla sanoa EI nikotiinille ja keskity urheiluun! Ota asioista selvää ja tee terveellisiä valintoja ”Esimerkiksi jalkapallon parissa nuuskasta on vuosikymmenien aikana muodostunut kuva […]

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Huomaatko hammaslääkäri vape käytöstä?milloin viisauden hampaat puhkeaa?
Ikä: 13-15v
Huomaako hammaslääkäri, jos on käyttänyt vapea pari kertaa? Huomaako hammaslääkäri jos on käyttänyt vain pari kertaa vapea mutta ei enää ja milloin puhkeaa viisauden hampaat? mul puhkes jo kun olin 12 v...
Fressis

Hei! Kiitos viestistä!

Todennäköisesti hammaslääkäri ei huomaa, jos olet käyttänyt vapea muutaman kerran. Hieno juttu, että et ole enää käyttänyt vapea! 😊Kannattaakin olla harkitsevainen asian kanssa: vaikka vapen käyttäminen voi aluksi tuntua harmittomalta, sillä on monia haittavaikutuksia. Pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei vielä edes tarkkaan tunneta. Vape sisältää mm. nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta, jolloin vapen käyttöä on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Erittäin hyvä päätös siis, että et ole enää käyttänyt vapea! 😊

Viisaudenhampaat puhkeavat tavallisesti 17–21-vuotiaana. Niiden puhkeamista voi odottaa 26-vuotiaaksi saakka. Jos olit tuon mainitsemasi ”puhkeamistilanteen” aikaan 12-vuotias, voisiko olla, että sinulle puhkesivat toiset poskihampaat eli niin sanotut seiskat? Ainakin iän puolesta se sopisi seiskojen puhkeamisen aikatauluun, jotka tulevat 11–13-vuotiaana. Jos asia mietityttää, suosittelen kysymään asiaa vielä hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä. Muista harjata hampaat erityisen huolellisesti mieluiten sähköhammasharjalla ja samoin on hyvä käyttää hammaslankaa päivittäin.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Sähkö tupakka
Ikä: 9-12v
Voiko sähkötupakan käyttö lopettaa kasvun? Voiko sähkö tupakka lopettaa kasvamisen
Fressis

Hei nimimerkki ”Sähkö tupakka” ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinua mietityttää, että voiko sähkötupakan eli sähkösavukkeen käyttö lopettaa pituuskasvun. On hienoa, että pohdit sähkösavukkeen haittoja ja laitoit meille viestiä.

Valitettavasti sähkösavukkeen käytöstä ei ole vielä niin paljon tutkimustietoa, että osaisimme täysin vastata kysymykseesi. Tiedämme, että perinteinen tupakointi voi hidastaa pituuskasvua, mutta sähkösavukkeen käytön vaikutuksista pituuskasvuun emme vielä täysin tiedä.

Pituuskasvuun vaikuttaa moni asia, kuten perintötekijät eli ne lähtökohdat, jotka saamme vanhemmiltamme, ravitsemus, uni ja yleinen terveys. Osaan näistä voimme vaikuttaa itse. Terveelliset elintavat, kuten riittävä ja monipuolinen ruoka ja kunnon yöunet, antavat hyvän pohjan normaalille pituuskasvulle. Kun taas epäterveelliset elintavat, kuten esimerkiksi tupakointi, voivat hidastaa pituuskasvua.

Vaikka emme vielä tiedä kaikkia sähkösavukkeen vaaroja, on hyvä muistaa, että sen käyttö on monella tavalla haitallista erityisesti sinun ikäisellesi, kasvavalle nuorelle. Osassa sähkösavukkeiden nesteistä on mukana myös riippuvuutta aiheuttavaa myrkkyä nimeltä nikotiini, jonka tiedetään häiritsevän normaalia kasvua ja kehitystä. Sen tähden paras vaihtoehto on olla käyttämättä sähkösavuketta. Voit lukea lisää sähkösavukkeen haitoista Fressiksen tietopankista täältä ja nikotiinin haitoista täältä.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?