Lopettamisen tukiNikotiinituotteetYleinen

Miten nuorten kanssa toimivien aikuisten tulisi suhtautua nikotiinituotteisiin?

Aikuisten suhtautumista nuorten nikotiinituotteiden käyttöön pohtivat kesätyöntekijät Isebel ja Laura.

Miten nuorten kanssa toimivien aikuisten tulisi suhtautua nikotiinituotteisiin?

Lapset ja nuoret kohtaavat elämänsä aikana laajasti nikotiinituotteiden, kuten nuuskan ja tupakan käyttöä aikuisten toimesta. Tämä voi vaikuttaa siihen millainen käsitys heille tuotteista myöhemmin syntyy ja altistaa heitä aloittamaan itse käytön.

Olisikin hyvä, jos aikuiset pyrkisivät rajoittamaan nikotiinituotteiden käyttöä lasten ja nuorten läheisyydessä. Mahdollisesta tupakoimisesta tai nuuskaamisesta tulisi kuitenkin olla rehellinen, eikä valehdella. Tällaisessa tapauksessa aikuisen olisi esimerkillistä tiedostaa haitat ja puhua niistä nuoren kanssa, sekä yrittää parhaansa lopettaa tai ainakin vähentää käyttöä.

Aikuisten vastuu

Mielestämme aikuisten vastuulla olisi luoda mahdollisimman positiivinen kuva nikotiinittomuudesta sekä ymmärtäväinen ja kuulevainen ympäristö, jossa nuori voi puhua aikuiselle ilman pelkoa. Mikäli nuori käyttää jo nikotiinituotteita, niin turha tuomitseminen ei ole suotavaa, sillä se työntää nuoren vain kauemmaksi.

On myös paljon harrastuspiirejä, joissa nikotiinituotteiden käyttö on todella yleistä ja normalisoitua. Hyvä esimerkki tällaisesta on nuuskan käyttö jääkiekkoyhteisöissä. Joukkueille voisi pitää jonkinlaisen valistuksen nikotiinituotteiden vaikutuksista kehoon ja siten urheilusuoritukseen. Tällainen toiminta olisi tärkeää etenkin, jos harrastaminen on tavoitteellista, sillä pelaajien tulisi tietää käytön vaikuttavan suoraan lajissa pärjäämiseen.

Päähuomio tulisi kiinnittää lopettamisen tukemiseen

Pidämme positiivisena asiana sitä, että nikotiinituotteiden käyttö kielletään täysin kouluissa ja nuorisotiloissa. Haluamme kuitenkin muistuttaa aikuisia siitä, että vaikka tällainen vierottaa nuoria hetkellisesti, se ei juuri koskaan lopeta muuta vapaa-ajan käyttöä. Siksi päähuomio tulisikin kiinnittää avun ja resurssien antamiseen lopettamisessa. Koulut ovat onneksi antaneet alakoulusta asti nikotiinivalistusta, joka on luultavasti vaikuttanut siihen, ettei moni ole edes aloittanut käyttöä.

Teksti Fressiksen kesätyöntekijät Isebel ja Laura

Tukea lopettamiseen saat Erovirasto -sovelluksesta.

Katso myös

Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: 026
Ikä: 13-15v
Pystyykö vettä juomalla laimentamaan virtsaa niin, ettei nikotiini näy virtsanäytteessä? Pystyykö virtsa nikotiini testissä mitenkään huijaamaan tai jos juo vaikka ihan super paljon vettä ja virtsaa monta kertaa niin poistaako se sitä.
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Nikotiinia tosiaan pystytään tutkimaan virtsastakin, mutta harvoin siihen on tarvetta. Esimerkiksi terveystarkastuksissa tai perusterveydenhuollon pyytämissä labra-/virtsatesteissä sitä ei rutiininomaisesti tutkita, eikä se siis vahingossa sellaisten tutkimusten yhteydessä paljastu.

Nikotiini poistuu muutenkin melko nopeasti elimistöstä. Veren nikotiininpitoisuus puoliintuu jo noin kahdessa tunnissa.

On kuitenkin olemassa myös pikatestejä, jotka tutkivat nikotiinin sijaan kotiniinin eritystä. Tällaisia tuotteita ainakin markkinoidaan niin, että ne tunnistavat tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön kotiniinin takia jopa 2-3 päivää tuotteiden käytön jälkeenkin.

Valitettavasti emme osaa ottaa siihen kantaa, voiko nikotiinin poistumista nopeuttamaan vettä juomalla. Emme voi sitä kuintenkaan suositella. Vettä ei kannata ylipäätäänkään juoda liikaa, sillä nopea suurten vesimäärien juominen voi johtaa vesimyrkytykseen, jossa veren natriumpitoisuus laskee liikaa.

Me täällä Fressiksessä suosittelemme vahvasti pysymään erossa nikotiinituotteista. Ei testien ja kiinnijäämisen pelosta, vaan koska se on terveytesi kannalta fiksu teko 🙂 Voit lukea nikotiinin haitoista täältä.

Kivaa kesän odotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

7 syytä lopettaa nikotiinituotteiden käyttö

Ootko ehkä pohtinut nikotiinituotteiden käytön lopettamista ja mitä hyötyä siitä vois olla? Nikotiinituotteiden käytön lopettamiselle löytyy monta hyvää syytä.

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Ikä: 13-15v
Mikä on 14-vuotiaan tytön normaali paino? Mikä on 14v tyttön normi paino? Itse painan 53.5 ja olen mielestäni lihava.
Fressis

Heippa,

kiitos viestistäsi! Hyvä, kun rohkenet kysyä tätä pohtimaasi asiaa meiltä. On tosi tavallista, että vaa’alle nouseminen aiheuttaa ihmisissä, niin nuorissa kuin aikuisissakin, monenlaisia tunnereaktioita ja pohdintaa siitä, mikä on normaali paino. Ikäiselläsi nuorella normaaliksi katsottava paino voi vaihdella paljonkin, eikä 14-vuotiaalle ole olemassa tiettyä vaa’an lukemaa, joka olisi juuri oikea tai johon tulisi pyrkiä. Ajattelen, että pyrkimyksenä kannattaakin olla painon sijaan esimerkiksi arjessa jaksaminen tai tyytyväisyys itseen ja omaan elämään. En siis kannusta painon rutiininomaiseen seurantaan lainkaan, sillä paino itsessään harvoin kertoo paljoakaan ihmisen hyvinvoinnista tai terveydestä.

Omasta hyvinvoinnista voi huolehtia opettelemalla kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Esimerkiksi levon tai liikkumisen tarpeen tunnistaminen auttaa tekemään arjessa pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon ja mielen energisyyttä sekä hyvää oloa. Myös vaikkapa näläntunteen tunnistaminen ja sen mukaan riittävä sekä monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä hyvinvointia tukevia taitoja, joita voi pikkuhiljaa harjoitella. Sen sijaan ruokailun rajoittaminen tai ravinnon yksipuolistaminen voivat ennemminkin viedä voimavaroja ja haitata kehon ja mielen hyvinvointia. Voit halutessasi lukea näistä aiheista lisää Fressiksen tietopankista.

Toivon, että pystyt antamaan itsellesi rauhan kasvaa ja kehittyä kohti aikuisuutta pohtimatta liikaa painoasi, sillä olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi ❤

Aurinkoista ja ihana kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?