Mieli
Nimimerkki: hämmentynyt

Miksi alan inhota itseäni kun olen ihastunut?

Onko normaalia, että joka kerta kun ihastun, alan inhota itseäni ja mieli on maassa lähes koko ajan? Koen kamalaa pelkoa ja alemmuuden tunteita ja haluaisin vain kadota. Toisaalta suorastaan inhottaa aina kun näen ihastukseni tai puhun hänen kanssaan, vaikka samalla olen siitä myös innoissani ja toivon että voisin olla hänen kanssaan enemmän. Ihastun todella harvoin ja viihdyn muutenkin paljon yksin, joten nämä tällaiset ihastuskokemukset tuntuu repivän mielen kappaleiksi. Onko tällainen yleistä?

Moikka!

Ihastuminen on lähtökohtaisesti ihanaa, mutta voi herättää myös monenlaisia muita tunteita, kuten sinulle on nyt käynyt. Kerroit, että viihdyt muuten yksin ja ihastutkin harvoin. Voi hyvin olla, että ihastumisen tunteet ovat sen verran vieraita ja normaalista tunnemaailmasta poikkeavia, että ne tuntuvat sinusta niin voimakkailta, että niiden kanssa voi olla vaikea olla. Toiset ihmiset myös kokevat luonnostaan tunteet voimakkaammin kuin toiset.

Kertomasi alemmuuden ja pelon tunteet sekä katoamisen toiveet voivat liittyä siihen toiveeseen, että ihastumisen kohde vastaisi tunteisiin. Jos kovasti toivoo tunteilleen vastakaikua, voi olla, että alkaa arvioida itseään hyvin kriittisesti ja etsiä vikoja itsestä. Näin saatetaan pehmittää sitä tilannetta, jos toinen ei vastaakaan tunteisiin, eli ikään kuin suojellaan itseä. Jos on jo itse todennut, että ”en ole ihastumisen arvoinen”, voisi ajatella pettymyksen olevan pienempi. Tosiasiassa se harmittaa kuitenkin varmasti ihan yhtä paljon ja jokainen kyllä on ihastumisen arvoinen. 🙂 Lisäksi itsensä soimaaminen alentaa mielialaa jo itsessään.

Kukaan meistä ei voi vaikuttaa siihen kehen ihastumme ja kehen emme. Jos joku ei vastaa sinun tunteisiisi, ei se tarkoita, että sinussa olisi jotain vikaa. Se kertoo vain siitä, että kohdallesi ei ole vielä osunut oikeaa ihmistä. Valitettavasti lähes jokainen tulee jossain elämänsä vaiheessa torjutuksi. Nauti siis ihastumisen hyvistä tunteista mutta anna ikävillekin tunteille lupa tulla. Ne kertovat jostain, mutta ei niihin tarvitse jäädä kiinni sen enempää. Tunteilla on tietty elinkaari ja ne menevät ohi nopeasti, ellei niitä lähde ruokkimaan enempää.

Mikäli ikäviä tunteita alkaa olla enemmän kuin hyviä, voi olla hyvä käydä juttelemassa niistä esim. Sekasin-chatissa. Mutta ihastumisen monenlaiset tunteet ovat siis luonnollisia, eli niistä ei tarvitse olla huolissaan!

Keveää kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?