Mieli
Nimimerkki: Pelokas

Mikä avuksi kun pelkään sotaa ja ahdistaa?

Kysymys on yksityiskohtainen kuvaus sodan pelosta ja sen aiheuttamasta ahdistuksesta, joka häiritsee tavallista elämää.

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi!

Ukrainan tapahtumat aiheuttavat monessa pelkoa ja huolta ja pieni määrä huolta on ihan luonnollista. Kertomasi kaltainen pelko ja ahdistus on kuitenkin sellaista, joka kuulostaa haittaavan päivittäistä toimintaasi ja vie jatkuvasti voimia. Siihen on siis syytä saada nyt kunnolla apua. Mikäli olet koulussa, olisi peloistasi hyvä käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa, tai mikäli et, voit käydä terveyskeskuksessa. Voit näyttää tämän kirjoittamasi viestin, olet siinä kuvannut tosi hienosti tunteitasi. Myös vanhempiesi on tärkeää tietää, miten syvällä pelko sinussa on.

Jos kertominen tuntuu vaikealta, voit hakea rohkaisua juttelemalla tunteistasi ensin muiden samaa kokevien kanssa, esim. nimettömässä chat-palvelussa. Tukinetissä järjestetään erilaisia, nuorille aikuisille tarkoitettuja keskusteluita, joissa voit vaihtaa ajatuksia. Löydät ne täältä. Toisena vaihtoehtona on Sekasin-Discord-alusta, jossa voit jutella myös tai Sekasin-chat, jossa voit jutella suoraan nimettömänä aikuisen kanssa kahden kesken.

Tärkeintä on, että et jää ajatustesi kanssa yksin, sillä huolet, epävarmuus ja pelko kasvavat isommiksi, jos niitä ei jaa. Uutisten katsomista ei kannata ehkä ihan kokonaan lopettaa, sillä se saattaa herättää myös epätietoisuutta, joka voi lisätä huolta entisestään. Uutisten seuraamisen rajoittaminen sen sijaan on tärkeää. Riittää, että uutiset katsoo esim. kerran päivässä. Vaihtoehtoisesti voitte myös sopia vanhempiesi kanssa, että he pitävät sinut ajan tasalla tapahtumista.

Suomeen ei ole kohdistunut suoraa sodan uhkaa, joten syytä suurempaan huoleen ei tässä kohtaa ole. Sodat eivät myöskään syty hetkessä, vaan tilanteet kehittyvät pidempien aikojen kuluessa. Mikäli viitteitä siitä olisi, että Suomessa olisi sodan uhka, saamme tästä hyvissä ajoin tietoa ja toimintaohjeita, sillä Suomessa turvallisuusasiat ovat hyvin hoidossa ja meillä varaudutaan jo ennakkoon.

Syytä huoleen ei siis ole, mutta omissa ajatuksissa huolet voivat tosiaan kasvaa valtaviksi. Käy siis jakamassa ajatuksiasi muiden kanssa, vaikka jo tänään. Pyri myös löytämään sellaista tekemistä, jossa saat ajatuksiasi muualle. On tärkeää, että mieli saa myös levätä ja päivässä on huoletontakin aikaa. Muuten on vaarana, että voimavarasi ehtyvät. Vinkkejä pelon käsittelyyn löydät esimerkiksi täältä. Hae rohkeasti apua tunteidesi käsittelyyn, älä jää yksin.

Sinä ansaitset voida hyvin ja elää ilman pelkoa.

Oliko vastauksesta hyötyä?