Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs
Ikä: Yli 18v
Aromanttinen aseksuaali? Jos ei ole kiinnostunut kenestäkään romanttisesti/seksuaalisesti, mistä tietää onko se vaan siksi ettei ole tekemisissä vastakkaisen sukupuolen kanssa vai siksi, että on aromanttinen aseksuaali?
Fressis

Moi nimimerkki Mietteliäs!

Olet tärkeiden pohdintojen äärellä koskien omaa seksuaalista ja romanttista suuntautuneisuuttasi. Monille on tärkeää löytää omaa seksuaalisuutta kuvaavia sanoja, sillä ne voivat auttaa ymmärtämään itseä paremmin, kuvailemaan omia tuntemuksia muille sekä löytämään muita samoin kokevia ja tuntevia ihmisiä. Toiset puolestaan eivät koe tarvetta määritellä seksuaalisuuttaan, mikä voi tuntua vapauttavalta.

Aseksuaalisuus ja aromanttisuus ovat täysin tavallinen osa ihmisten seksuaalisuuden moninaisuuden kirjoa. Toisinaan aseksuaalisuus ja aromanttisuus kulkevat käsi kädessä, mutta voi hyvinkin olla, että henkilö on aseksuaalinen mutta ei aromanttinen, tai toisinpäin. Aseksuaalisuus ja aromanttisuus voivat näyttäytyä eri ihmisillä eri tavoin, mutta ominaista niille on, että henkilö tuntee vain hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista ja/tai romanttista vetovoimaa muihin ihmisiin. Osa aseksuaaleista kuitenkin harrastaa itsetyydytystä tai myös seksiä muiden kanssa. Mihinkään vastenmieliseltä tuntuvaan ei kuitenkaan missään nimessä kannata suostua. Lisäksi aseksuaalisuus ja aromanttisuus eivät tarkoita, etteikö voisi muodostaa merkityksellisiä ja välittäviä ihmissuhteita.

Pohdit sitä, mistä voi tietää, onko aseksuaali. Oman seksuaalisuuden tutkiminen ei välttämättä ole mikään helppo homma, minkä lisäksi itseä koskevat määritelmät ja oman seksuaalisuuden kokeminen voivat muuttua elämän aikana erilaisten kokemusten ja ihmissuhteiden myötä. Yksi askel kohti asian selvittämistä on hankkia tietoa seksuaalisen suuntautumisen eri muodoista ja arvioida, kuinka hyvin ne kuvaavat omaa kokemustasi itsestäsi. Voi olla, että olet jo ottanut selvää aseksuaalisuudesta, mutta annan varmuuden vuoksi vinkiksi, että Setalla on melko kattava tietopaketti aiheesta. Täällä puolestaan kumotaan aseksuaalisuuteen liittyviä uskomuksia.

Oman identiteetin ja seksuaalisuuden pohtimiseen ja tutkimiseen on mahdollista saada tukea myös keskustelemalla seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa. Voit halutessasi ottaa yhteyttä esimerkiksi Sexpon maksuttomaan seksuaalineuvontaan, jossa pääsee pohtimaan seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä anonyymisti. Myös Sinuiksi-palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa oman seksuaali-identiteetin pohtimiseen.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?