NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Miroshi

Onko sähkösavukkeen käyttäminen laitonta?

Moikka! Oon 12 v poika. Kysyisin vaan onks feikki tupakan polttaminen laitonta?

Hei,

En ole varma mitä tarkoitat feikkitupakalla, mutta vastaan sinulle siitä näkökulmasta että tarkoitat sillä sähkösavuketta. Suomen laissa määrätään, että alle 18-vuotiaalle ei saa myydä mitään tupakka- ja nikotiinituotetta. Se tarkoittaa myös sähkösavukkeita, ja niiden hallussapito on niin ikään kielletty alle 18-vuotiailta. Toisin sanoen niiden käyttö on alaikäiselle laitonta.

Se miksi nämä tuotteet ovat laittomia, liittyy siihen, että ne ovat haitallisia ihmiselle ja erityisesti lapsille ja nuorille. Sähkösavukkeessa höyrytettävät nesteet, joita hengitetään, sisältävät monesti nikotiinia, joka on voimakas myrkky ja vaikuttaa haitallisesti eri tavoin lapsen ja nuoren kehitykseen ja terveyteen. Nikotiini koukuttaa helposti ja aiheuttaa riippuvuutta eli sitä, että tuotteen käyttöä ei ole helppoa lopettaa vaikka haluaisikin, jolloin tuotteen käyttö jatkuu ja aiheuttaa käyttäjälleen enemmän haittaa. Nikotiini vaikuttaa mm. aivoihin, sydämeen ja verisuoniin heikentäen niiden toimintaa ja kehittymistä, sekä lisää erilaisten sairauksien riskiä. Lue lisää nikotiinin haitoista: Nikotiinin haitat – Fressis.

Sähkösavukenesteet sisältävät lisäksi muita aineita, jotka ovat haitallisia, kun ne höyrystetään ja hengitetään – vaikka niissä ei olisi edes nikotiinia. Käyttö vaikuttaa esimerkiksi keuhkoihin ja hengitykseen sekä on yhteydessä erilaisten sairauksien ja tulehdusten syntyyn elimistössä. Lue aiheesta lisää Fressiksen artikkelista ja tietopankista.

Terveytesi kannalta on siis fiksua, että pysyt visusti erossa kaikista sinulle haitallisista asioista, eli myös sähkötupakasta. Sen käyttö vaikuttaa huonolla tavalla kasvuun ja kehitykseesi ja lisäksi sen käyttö on myös kallista ja alaikäiselle laitonta.

Oliko vastauksesta hyötyä?