Seksi

6 x penisongelma ja ratkaisu

Terskaa kirvelee ja frenulumiin on tullut kipeä hiertymä. Pitäisikö huolestua? Asiantuntija kertoo ratkaisun kuuteen tavanomaiseen penisongelmaan.

6 x penisongelma ja ratkaisu

1. Terskaa kirvelee

Todennäköisesti kirvely johtuu siitä, että terskaa on pesty liikaa ja se on kuivunut. Kuivunutta terskaa voi hoitaa perusvoiteella tai ihoöljyllä. Erityisesti ympärileikatussa peniksessä terska on aina paljaana ja iho saattaa kuivua helposti.

2. Esinahka tuntuu liian tiukalta

Tiukan esinahan tunnistaa siitä, että sitä ei saa vedettyä taakse. Lapsena esinahassa on liukumisen estäviä kiinnikkeitä. Murrosiässä kiinnikkeet irtoavat, ja ajan myötä esinahka löystyy ja alkaa liukua paremmin terskan ylitse. Jos esinahka kiristää tai haittaa muulla tavalla, sitä voi itse venyttää varovasti ja rauhallisesti esimerkiksi lämpimässä kylvyssä. Myös rasva tai öljy voivat helpottaa venyttämistä. Kipua ei saa tuntua, ja malttia vaaditaan: venyminen tapahtuu hitaasti päivien tai viikkojen mittaan.

Myös tiukan esinahan alta pitäisi yrittää pestä. Lääkäri voi leikata liian tiukan esinahan, jos venytys ei auta ja alkaa tulla tulehduksia. Tulehduksen merkkejä ovat esimerkiksi punoitus, vuoto, kuumotus tai kutina.

3. Frenulumiin on tullut kipeä hiertymä

Frenulum on terskan alapinnalla oleva kiinnitysside, jonka hiertymää voi hoitaa itse rasvaamalla perusvoiteella. Joskus frenulum venyy tai jopa repeää esimerkiksi yhdynnässä tai rajun itsetyydytyksen seurauksena, mutta arpeutuu ja paranee yleensä itsekseen.

Kehoa kannattaa kuunnella, eli jättää kipua pahentavat puuhat hetkeksi ja antaa frenulumin rauhassa parantua. Tarvittaessa urologi voi arvioida, tarvitseeko revennyttä tai kireää frenulumia hoitaa leikkauksella.

4. Penikseen tuli osuma

Jos penistä hieman aristaa osuman jälkeen, eikä ulospäin näy mitään suurempia jälkiä, tilanne korjaantuu yleensä itsestään. Jos taas peniksessä näkyy iso mustelma tai turvotusta, sitä kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

Vakavimmat vammat syntyvät, kun erektiossa oleva penis taipuu esimerkiksi osuessaan kumppanin häpyluuhun ja murtuu. Tällöin kuuluu napsahtava ääni sekä penikseen tulee laaja mustelma ja on mentävä nopeasti päivystykseen. Kipu on todella kova eikä helpota ilman hoitoa, joten pikaisesta lääkärin tarpeesta ei voi erehtyä. Peniksen murtumat ovat onneksi harvinaisia.

5. Kiveksiin sattuu

Kiveskipu voi tuntua erikoisena alavatsakipuna, jonka aikana toinen kives on saattanut vetäytyä. Silloin kannattaa mennä lääkäriin.

Todella kova kipu kiveksessä voi olla merkki kiveksen kiertymästä, joka on harvinainen mutta erittäin vakava tila, koska silloin verenkierto kivekseen on estynyt. Kipu on niin kova, että voi jopa oksettaa, ja päivystykseen on mentävä viipymättä.

6. Terskaan tulee tahmeutta, kun esinahan vetää taakse

Smegma eli esinahkatali on valkoista rasvaista eritettä, joka koostuu talista ja ihon sarveissoluista. Tahmainen esinahkatali kuuluu normaaliin penikseen, ja sen tarkoitus on pitää penis kosteana. Jos esinahkatalia erittyy häiritsevän runsaasti ja penis alkaa punottaa tai muuttuu kosketusaraksi, kannattaa käydä lääkärissä sulkemassa pois tulehduksien mahdollisuus.

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo

 

Jutun asiantuntijana urologi Riitta Rönkä Lääkärikeskus Aavasta. Lähteenä on käytetty myös fressis.fi:n Kysy asiantuntijalta -palstan asiantuntijavastauksia ja POIKAST-podcastia asiantuntijanaan seksuaalilääketieteeseen erikoistunut lääkäri Vilho Ahola.

Katso myös

Kysymys
Seksi
hei Häpyhuulessa oleva paukama Emättimeni toisessa ulkoisessa häpyhuulessa tuntuu pieni paukku! Pitääkö olla huolissaan?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestä.

On valitettavasti vaikea arvioida, mistä voisi olla kyse, ilman että voin kysyä sinulta tarkempia tietoja ja näkemään kuvaamaasi ”paukkua”. On kuitenkin tavallista, että myös intiimialueille tulee samanlaisia ihomuutoksia ja esimerkiksi näppyjä kuin ihoon muuallekin päin kehoa. Kyse voi olla myös jostain ihan muusta, mutta en usko, että sinun tarvitsee olla ainakaan akuutisti huolissasi, jos paukussa ei tunnu kipua ja sinulla ei ole esimerkiksi kuumetta. Suosittelisin kuitenkin, että juttelisit aiheesta vielä jonkun luotettavan aikuisen kanssa tai soittaisit suoraan omalle terveysasemallesi, jotta saat asiaan vielä terveydenhuollon ammattilaisen arvion.

Alue on hyvä pitää puhtaana pesemällä alapää päivittäin lämpimällä vedellä ilman saippuaa. Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä ilman kondomia, voi kyseessä olla myös seksitauti, minkä vuoksi olisi tärkeä hakeutua myös lääkärin arvioon ja seksitautitesteihin.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Kookos Voiko minulla olla seksitauti? Hei, olen sormettanut naisen märäksi pikkareiden päältä ja tämän jälkeen sormeni oli suuni limakalvoilla. Onko mahdollista, että minulla olisi jokin seksitauti?
Fressis

Hei nimimerkki Kookos,

Kiitos yhteydenotosta. Seksitaudit voivat tarttua emätineritteen välityksellä. Jos miettii tartunnan mahdollisuutta, niin asia kannattaa poissulkea seksitautesteillä. Se on varmin tapa saada vastaus asiaan. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta tästä Väestöliiton artikkelista ja seksitautitesteihin hakeutumisesta täältä.

Hyvää kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Jaa Minkä ikäisenä voi aloittaa itsetyydyttämisen? Hei olen yksitoista vuotias poika ja mietin milloin kannattaa aloittaa runkkaus vai onko sillä väliä milloin aloittaa?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Itsetyydytyksen aloittamiselle ei ole mitään ikärajaa, joten sen voi aloittaa sen ikäisenä kun se itsestä hyvältä tuntuu. Itseasiassa jo hyvin pienet lapset hakevat mielihyvän tunnetta koskettelemalla itseään, tätä kutsutaan unnuttamiseksi. Itsetyydytyksen aloittamiselle ei myöskään ole mikään kiire. Jotkut tekevät sitä usein ja toiset eivät koskaan tai harvakseltaan.

Kehon eri osa-alueiden ja peniksen koskettaminen ja hyväily voi tuottaa mielihyvän tunnetta. Jokainen oppii ajallaan itselle hyvän tavan tuottaa nautinnon kokemusta. Itsetyydytys edistää omaa seksuaalista hyvinvointia ja se on myös hyvä tapa tutustua omaan seksuaalisuuteen.

Voit lukea lisää itsetyydytyksestä Hyvä kysymys -sivuilta.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?