Seksi

6 x penisongelma ja ratkaisu

Terskaa kirvelee ja frenulumiin on tullut kipeä hiertymä. Pitäisikö huolestua? Asiantuntija kertoo ratkaisun kuuteen tavanomaiseen penisongelmaan.

6 x penisongelma ja ratkaisu

1. Terskaa kirvelee

Todennäköisesti kirvely johtuu siitä, että terskaa on pesty liikaa ja se on kuivunut. Kuivunutta terskaa voi hoitaa perusvoiteella tai ihoöljyllä. Erityisesti ympärileikatussa peniksessä terska on aina paljaana ja iho saattaa kuivua helposti.

2. Esinahka tuntuu liian tiukalta

Tiukan esinahan tunnistaa siitä, että sitä ei saa vedettyä taakse. Lapsena esinahassa on liukumisen estäviä kiinnikkeitä. Murrosiässä kiinnikkeet irtoavat, ja ajan myötä esinahka löystyy ja alkaa liukua paremmin terskan ylitse. Jos esinahka kiristää tai haittaa muulla tavalla, sitä voi itse venyttää varovasti ja rauhallisesti esimerkiksi lämpimässä kylvyssä. Myös rasva tai öljy voivat helpottaa venyttämistä. Kipua ei saa tuntua, ja malttia vaaditaan: venyminen tapahtuu hitaasti päivien tai viikkojen mittaan.

Myös tiukan esinahan alta pitäisi yrittää pestä. Lääkäri voi leikata liian tiukan esinahan, jos venytys ei auta ja alkaa tulla tulehduksia. Tulehduksen merkkejä ovat esimerkiksi punoitus, vuoto, kuumotus tai kutina.

3. Frenulumiin on tullut kipeä hiertymä

Frenulum on terskan alapinnalla oleva kiinnitysside, jonka hiertymää voi hoitaa itse rasvaamalla perusvoiteella. Joskus frenulum venyy tai jopa repeää esimerkiksi yhdynnässä tai rajun itsetyydytyksen seurauksena, mutta arpeutuu ja paranee yleensä itsekseen.

Kehoa kannattaa kuunnella, eli jättää kipua pahentavat puuhat hetkeksi ja antaa frenulumin rauhassa parantua. Tarvittaessa urologi voi arvioida, tarvitseeko revennyttä tai kireää frenulumia hoitaa leikkauksella.

4. Penikseen tuli osuma

Jos penistä hieman aristaa osuman jälkeen, eikä ulospäin näy mitään suurempia jälkiä, tilanne korjaantuu yleensä itsestään. Jos taas peniksessä näkyy iso mustelma tai turvotusta, sitä kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

Vakavimmat vammat syntyvät, kun erektiossa oleva penis taipuu esimerkiksi osuessaan kumppanin häpyluuhun ja murtuu. Tällöin kuuluu napsahtava ääni sekä penikseen tulee laaja mustelma ja on mentävä nopeasti päivystykseen. Kipu on todella kova eikä helpota ilman hoitoa, joten pikaisesta lääkärin tarpeesta ei voi erehtyä. Peniksen murtumat ovat onneksi harvinaisia.

5. Kiveksiin sattuu

Kiveskipu voi tuntua erikoisena alavatsakipuna, jonka aikana toinen kives on saattanut vetäytyä. Silloin kannattaa mennä lääkäriin.

Todella kova kipu kiveksessä voi olla merkki kiveksen kiertymästä, joka on harvinainen mutta erittäin vakava tila, koska silloin verenkierto kivekseen on estynyt. Kipu on niin kova, että voi jopa oksettaa, ja päivystykseen on mentävä viipymättä.

6. Terskaan tulee tahmeutta, kun esinahan vetää taakse

Smegma eli esinahkatali on valkoista rasvaista eritettä, joka koostuu talista ja ihon sarveissoluista. Tahmainen esinahkatali kuuluu normaaliin penikseen, ja sen tarkoitus on pitää penis kosteana. Jos esinahkatalia erittyy häiritsevän runsaasti ja penis alkaa punottaa tai muuttuu kosketusaraksi, kannattaa käydä lääkärissä sulkemassa pois tulehduksien mahdollisuus.

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo

 

Jutun asiantuntijana urologi Riitta Rönkä Lääkärikeskus Aavasta. Lähteenä on käytetty myös fressis.fi:n Kysy asiantuntijalta -palstan asiantuntijavastauksia ja POIKAST-podcastia asiantuntijanaan seksuaalilääketieteeseen erikoistunut lääkäri Vilho Ahola.

Katso myös

Artikkeli
Seksi

Penis ja seksi – tiesitkö tämän?

Seksuaalisen kiihottumisen seurauksena peniksessä ja muuallakin kehossa syntyy monimutkaisia tapahtumaketjuja. Monesti ne johtavat erektioon ja siemensyöksyyn.

Artikkeli
Seksi

Penis – 9 kysymystä ja vastausta

Millainen peniksen pitäisi olla ja miten sen pitäisi toimia? Nämä asiat mietityttävät lähes kaikkia jossain vaiheessa. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki:
Missä kohtaa penistä on frenulum? Missä kohdassa pippelissä on frenulum?
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys! Frenulumiksi kutsutaan ihopoimua, joka kiinnittää esinahkan terskaan, ja se sijaitsee peniksen alapuolella. Jos penistä katsoo alhaaltapäin näyttää peniksen pää eli terska osittain jakautuvan kahteen puoliskoon. Frenulum sijaitsee näiden puoliskojen yhtymäkohdassa. Lue lisää peniksestä Hyvä kysymys -sivustolta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Artikkeli
Seksi

Poika, mitä olet aina halunnut tietää seksistä?

Tiedätkö, ovatko itsetyydytys ja pornon katselu ok? Entä mistä tiedät, onko penis riittävän iso? Fressis otti selvää poikia askarruttavista seksikysymyksistä.

Artikkeli
Seksi

Kysy seksistä – esittelyssä Väestöliiton seksuaalineuvontachat ja Poikien Puhelin

Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä ja Poikien Puhelimessa saat tukea ja asiantuntijan neuvoja ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti.