Seksi

Penis – 9 kysymystä ja vastausta

Millainen peniksen pitäisi olla ja miten sen pitäisi toimia? Nämä asiat mietityttävät lähes kaikkia jossain vaiheessa. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Penis – 9 kysymystä ja vastausta

Penis on jokaisella erilainen, yksilöllinen. Terveessä peniksessä ei ole kipuja, ja sillä voi virtsata vaivatta. Murrosiässä alkavat aamuerektiot ovat myös osoitus siitä, että peniksellä on asiat kunnossa.

1. Milloin penis alkaa kasvaa?

Useimmilla penis alkaa kasvaa alakoulun loppuvaiheessa tai yläkoulussa. Eri ihmisillä peniksen kasvu alkaa eri vaiheessa murrosikää. Ensin alkaa kivesten kasvu, mistä voidaan päätellä murrosiän käynnistyneen. Kivesten tuottama testosteroni vaikuttaa peniksen kasvuun.

2. Minkä kokoinen peniksen pitäisi olla?

Peniksen koko on aina yksilöllinen, mutta myös perimä vaikuttaa kokoon. Keskimääräinen aikuisen penis on levossa 8–17 senttimetriä häpyluun pinnasta mitattuna ja erektiossa eli jäykistyneenä 8–19 senttimetriä.

Lapsena peniksen kokoa ja kasvua seurataan neuvolatarkastuksissa. Useimmiten kehityshäiriö huomataan ajoissa, ja tarvittaessa lasten endokrinologi arvioi, onko kyseessä esimerkiksi harvinainen ja hoitoa vaativa mikropenis.

Moni pohtii oman peniksensä kokoa, ja useimmiten se oma on normaalin kokoinen. Jos peniksen kasvussa jokin mietityttää, kannattaa aina mennä urologin arvioon.

3. Millainen esinahan kuuluu olla?

Esinahka on pehmeää joustavaa kudosta, joka yhdistyy terskaan kapealla ihopoimulla, frenulumilla. Esinahka voi peittää terskan kokonaan, osittain tai ei ollenkaan. Lapsella esinahka voi vielä olla kireä, mutta se löystyy useimmiten itsestään murrosiän alkuun mennessä, jolloin sitä pystyy liikuttamaan ja vetämään taaksepäin.

4. Voiko penis olla käyrä?

Penis saattaa luonnostaan olla erektiossa hiukan käyrä ja muistuttaa muodoltaan banaania. Tällöin kyseessä on synnynnäinen peniksen käyristymä. Mikäli käyristymä on merkittävä ja vaikuttaa peniksen toimintaan ja seksissä esimerkiksi yhdyntään, kannattaa käydä urologin vastaanotolla.

5. Miten ja kuinka usein penis täytyy pestä?

Suurin osa pesee peniksen päivittäin käydessään suihkussa, ja se on ihan hyvä tahti. Penis kannattaa pestä myös seksin ja itsetyydytyksen jälkeen. Pelkkä vesipesu riittää, eikä saippuaa tule käyttää. Penis pestään hellävaroen, sillä etenkin terskan iho on ohutta limakalvoa ja voi herkästi kuivua tai tulehtuakin liiasta pesusta. Myös esinahan alta tulee pestä liu’uttaen esinahkaa taakse, mikäli mahdollista, ettei sinne pesiydy likaa ja bakteereja.

6. Onko normaalia, että verisuonet näkyvät peniksessä?

Ihon pinnalla näkyy aina verisuonia. Laskimot näkyvät peniksen varressa pulleina ja sinertävinä. Peniksen syvemmissä kerroksissa on myös paljon verisuonia, jotka eivät näy ulospäin.

7. Mitä valkoiset näppylät peniksessä ovat?

Helmiäisnystyt eli helmipapulat ovat aivan normaaleja ja täysin vaarattomia. Nystyt sijaitsevat tyypillisesti terskan ja peniksen varren välisen uurteen kohdalla. Niitä ilmaantuu yleensä murrosiässä.

8. Mitä tehdä, jos peniksen ihoon tulee muutoksia?

Kuivunutta peniksen ihoa voi hoitaa itse rasvaamalla perusvoiteella. Jos taas penis haisee tai sitä kuumottaa, tulee mennä lääkäriin. Jos peniksessä tuntuu kipua, joka ei pian lakkaa, kannattaa aina mennä lääkäriin. Jos peniksen päästä vuotaa jotain ylimääräistä, etenkin, jos on aloittanut seksielämän, kannattaa mennä lääkäriin.

Yleisohjeena voisi sanoa, että aina, kun jokin peniksessä tai sen toiminnassa mietityttää, kannattaa mennä juttelemaan terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

9. Miten kiveksiä voi tutkia?

Normaali kives on pinnaltaan tasainen ja tuntuu kovalta kuoritulta kananmunalta. Lisäkivekset ovat kiinni kiveksen pinnalla, ja myös ne voi huomata sormilla. Kiveksiä kannattaakin tutkia itse säännöllisesti pyörittelemällä sormien välissä yksi kerrallaan. Kaikenlaiset muutokset, kuten kyhmyt, kannattaa varmuuden vuoksi näyttää lääkärille.

Katso Katsasta kassis -video kivesten tutkimisesta

Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo

 

Jutun asiantuntijana urologi Riitta Rönkä Lääkärikeskus Aavasta. Lähteenä on käytetty myös fressis.fi:n Kysy asiantuntijalta -palstan asiantuntijavastauksia.

 

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Derpimies06
Minkä kokoinen penis on normaali? Onko normaalia omistaa alle 6 sentin penis?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Penis ja erityisesti sen koko mietityttää lähes jokaista sellaisen omaavaa henkilöä jossain vaiheessa nuoruutta. On tavallista myös miettiä sitä, kehittyykö oma keho normaalilla tavalla. Peniksiä on monen kokoisia, värisiä ja mallisia – oikeastaan niitä on niin paljon erilaisia kuin on ihmisiäkin. Peniksen kokoon ei pysty itse vaikuttamaan, vaan se määräytyy mm. vanhempien geenien mukaan. Valtaosalla aikuisista peniksen pituus on lepotilassa 7–10 senttimetriä ja jäykistyneenä 11–16 cm, mutta pituus voi vaihdella näiden lukujen molemmin puolin. Penis saavuttaa täyden mittansa yleensä parin vuoden kuluttua murrosiän alkamisesta. Murrosikä alkaa pojilla kivesten kasvulla 9–13-vuotiaana. Murrosiänkin jälkeen peniksen koko ja muoto saattavat vielä vaihdella.

Niin sanotusti ”normaalin kokoista” penistä on haastavaa, mutta myös tarpeetonta määrittää, koska koolla ei ole merkitystä peniksen toiminnan, kuten virtsaamisen, lisääntymisen tai seksissä onnistumisen ja siitä nauttimisen kannalta. On tärkeää huomioida myös se, että mittaamista saatetaan tehdä eri tavoilla, eikä siksikään eri pituuksia kannata vertailla keskenään. Peniksen kokoon ei tosiaan myöskään voi itse vaikuttaa, joten omaan kehoon kannattaa opetella suhtautumaan lempeästi. Jokaisen keho on hyvä sellaisena kuin on.

Hyvä Kysymys -palvelusta voit lukea lisää aiheesta. Jos sinua vielä huolestuttaa peniksesi kokoon liittyvät asiat, voit jutella niistä luottamuksellisesti esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Mukavaa helmikuun jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ?
Mistä kohdasta penistä sperma tulee? Misstä kohdasta sperma tulee?
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Sperma eli siemenneste on siittiöitä sisältävää eritettä. Sperma purkautuu siemensyöksyn yhteydessä virtsaputken suusta, joka sijaitsee peniksen kärjessä. Siemensyöksyt alkavat pojilla yleensä murrosiän alkupuolella noin 12-14-vuotiaana.

Lisätietoa aiheesta voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Mitä seksi on?

Seksin tarkoituksena on tuottaa mielihyvää, kiihottumista ja nautintoa, joita jokainen ihminen kokee eri tavoilla. Lue lisää
Artikkeli
Seksi

Penis ja seksi – tiesitkö tämän?

Seksuaalisen kiihottumisen seurauksena peniksessä ja muuallakin kehossa syntyy monimutkaisia tapahtumaketjuja. Monesti ne johtavat erektioon ja siemensyöksyyn.