Moikka,
Kysymyksen yhteydessä olet ilmoittanut, että olet 9–12 vuoden ikäinen, joten vastaan sinulle sen mukaisesti. Iällä on merkitystä siksi, koska seksillä on erilainen merkitys eri ikäisille. Kun ikää tulee lisää, murrosiän kehitys etenee ja kokemukset elämästä karttuvat, myös ymmärrys, suhtautuminen ja kiinnostuskin seksiin muuttuu. Pikkuhiljaa seksistä tulee itseä koskeva juttu ja se ei enää tunnu olevan vaan kaukainen vanhempien ihmisten asia.
Se, mitä seksi kenellekin tarkoittaa, riippuu siis ihmisen iästä ja seksuaalisesta kehitystasosta (eli onko nuori vai aikuinen) sekä elämäntilanteesta. Sinun ikäisellesi on tavallista kiinnostua seksistä ja ihmetellä mitä se on. Käytännössä sen tekeminen tai kokeminen ei ole vielä ajankohtaista ikäisilläsi, mutta sen ajattelu on ihan tavallista. Hyvä, että kysytkin nyt asiaa, joka sinua kiinnostaa ja mietityttää 😊
Kiihottuminen liittyy seksiin, sillä seksi on itseasiassa kiihottumista. Yleensä seksuaalista kiihottumista aletaan tuntea murrosiän alkaessa, eli noin 12–15-vuotiaana. Sen kaltaisia tuntemuksia voi kuitenkin kokea jo aiemmin. Kiihottuminen on voimakas hyvän olon ja mielihyvän tunne, joka syntyy aivoissa, mutta se tuntuu kehossa ja mielessä. Seksuaalisesta kiihottumisesta voit lukea lisää täältä.
Seksin tarkoituksena on tuottaa ihmiselle mielihyvää ja nautintoa. Jokainen kokee niitä eri tavoilla. Seksi voi olla vaikkapa erilaisia mielikuvia, ajatuksia ja haaveilua. Se voi olla myös toimintaa, esimerkiksi kehon eri osien koskettelua, hyväilyä, suutelua, suuseksiä tai yhdyntää. Seksiä voi olla joko yksin, eli itsetyydyttämällä, tai toisen kanssa. Itsetyydytys voi tulla ajankohtaiseksi usein jo murrosiän alussa. Myöhemmässä vaiheessa seksin tekeminen ja kokeminen toisen kanssa voi alkaa tuntua itselle mahdolliselta ja ajankohtaiselta asialta tehdä. Se, milloin on valmis seksiin, on kuitenkin aina yksilöllistä.
Moni muukin nuori miettii, että mitä seksi on, mitä siihen liittyy ja milloin se voisi olla itselle ajankohtaista. Olemme siksi kirjoittaneet niistä Fressikseen lisätietoa, jota voit halutessasi käydä vielä lukemassa.
Mikäli jokin asia jäi vielä mietityttämään sinua, voit mennä juttelemaan asiasta nimettömästi ja luottamuksella Väestöliiton nuorille tarkoitettuun seksuaalineuvonta –chatiin.
Hyvää joulun odotusta!
Hei, kiitos kysymyksestä!
Kysymykseesi ei oikeastaan ole yhtä oikeaa vastausta. Lähes samasta asiasta onkin kysynyt myös nimimerkki tuuli. Kuten muissakin seksitavoissa, parhaiten oppii kokeilemalla. Erittäin tärkeää on myös jutella avoimesti seksikumppanin kanssa siitä, mitä kumpikin seksiltä toivovat: mitä saa ja haluaa tehdä tai keholleen tehtävän, ja mitä taas ei.
Jokaisella on oma yksilöllinen tapansa antaa suuseksiä. Se, mikä toimii toiselle, ei aina olekaan toiselle nautinnollista. Jotkut eivät pidä suuseksin antamisesta tai vastaanottamisesta laisinkaan. Mieltymykset selviävät keskustelemalla avoimesti kumppanin kanssa. Ei ole myöskään syytä nolostua, vaikka ei olisi ennen antanutkaan suuseksiä toiselle. Yhdessä kokeileminen voi olla jännittävä, hauska ja kiihottava kokemus. Kun ensimmäistä kertaa antaa suuseksiä, voi kumppanille kertoa, että kyseessä on ensi kerta. Tällöin vastaanottava osapuoli voi kertoa, millaisista asioista tykkää suuseksissä. Toki, jos tämä on molemmille ensi kerta, ei voi tietää mitä odottaa.
Kysyt, pitääkö käyttää kieltä suuseksiä antaessa. Mitään ei pidä tehdä, jollei se itsestä tunnu hyvältä. 😊 Suuseksiä harrastaessa on tärkeä myös muistaa, että seksitaudit tarttuvat myös suuseksissä, minkä vuoksi kondomin tai suuseksisuojan käyttö on ehdottoman tärkeää. Siitä voit lukea lisää täältä.
Moi dude!
Halusit tietää normaalista peniksen pituudesta ikäiselläsi. Et ole pohdintojesi kanssa yksin – monet muut nuoret miettivät samaa kysymystä omalla kohdallaan. 😊
Valitettavasti joudun kuitenkin toteamaan, ettei kysymykseesi ole yksiselitteistä vastausta, sillä peniksen koko ja muoto vaihtelevat yksilön ja tämän yksilöllisen kehitystahdin mukaan. Nuoret kehittyvät kaikki omassa tahdissa, eikä ole myöskään olemassa yhtä ”normaalia” peniksen kokoa. 😊 Yleensä peniksen kasvu tapahtuu kivesten kasvun jälkeen, noin 12–14 ikävuoden tienoilla. Kertomasi iän perusteella kuulostaa siltä, että murrosikäsi on vasta aluillaan, mikä tarkoittaa sitä, että myös peniksesi tulee todennäköisesti kasvamaan nykyisestä.
Toisin kuin nuorten kohdalla, tietoa aikuisväestön penisten keskimääräisistä mitoista on saatavilla. Tällöin on kuitenkin hyvä muistaa, että vertailukohteena ovat nimenomaan aikuiset, eivätkä ikäisesi. Toisaalta kaikkien aikuistenkaan penikset eivät mahdu tällaisen skaalan sisään, ja poikkeuksia löytyy aina. Aikuisenkaan kohdalla ”normaalin kokoista” penistä on siten käytännössä turha määrittää. On hyvä tietää, että peniksen pituutta tai kokoa tärkeämpi mittari on se, että penis toimii normaalisti. Lisää infoa aiheeseen liittyen löydät täältä.
Mikäli asia huolettaa sinua jatkossakin, voit ottaa rohkeasti yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin. Mukavaa talven odotusta!
Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.
Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asia tarkalleen ottaen huolettaa sinua. Pohdin voisiko se liittyä siihen, että hien haiseminen jollain tavalla hävettää sinua? Ovatko murrosikään kuuluvat muutokset kehossa, kuten hikoilu ja hien voimakkaampi haju asioita, joista et mielellään puhu? Onko äitisi ehkä huomauttanut sinulle hien hajusta joskus ikävään sävyyn?
Hikoilun lisääntyminen ja hien voimakkaampi haju ovat luonnollisia, murrosikään kuuluvia asioita, joita jokainen käy kehossaan läpi ennemmin tai myöhemmin. Toki se on myös yksilöllistä, kuinka kukin hikoilee ja kuinka voimakkaasti kunkin hiki haisee. Mitään noloa siinä ei kuitenkaan ole. 😊 Hien hajuun voi myös jossain määrin itse vaikuttaa huolehtimalla henkilökohtaisesta hygieniasta. Tässä siihen muutama vinkki:
- Suihkussa kannattaa käydä kerran päivässä ja aina hiostuttavan liikkumisen jälkeen. Päivittäinen peseytyminen poistaa iholta bakteereita ja likaa, joka ehkäisee hien haisemista.
- Peseytymisen jälkeen kainaloihin voi laittaa deodoranttia, joka ehkäisee hikoilua.
- Myös alusvaatteet (alushousut, sukat ja aluspaita) kannattaa vaihtaa pesun jälkeen. Peseytymisestä ei ole hyötyä, jos sen jälkeen pukee päälle likaiset vaatteet.
Vaikka hien hajun voimistuminen ja murrosiän muutokset muutenkin ovat elämään kuuluvia luonnollisia asioita, voi niistä puhuminen tuntua vaikealta ja nolostuttavalta. Sinun ei tarvitse siis puhua näistä asioista äitisi kanssa, jos et halua. Voi olla kuitenkin hyvä, jos ilmaiset asian (että et halua puhua tästä) äidillesi, niin sinun ei tarvitse pelätä, että hän ottaa itse asian puheeksi. Jos äitisi on puhunut asiasta sinulle jotenkin ikävään sävyyn, myös se on hyvä kertoa hänelle, jotta hän osaa toimia jatkossa eri tavalla. Uskon, että äitisi ei joka tapauksessa tarkoita asiasta puhuessaan mitään pahaa.
Haluamme kuitenkin myös kannustaa juttelemaan murrosiän mukanaan tuomista muutoksista, ajatuksista ja mahdollisista huolista luotettavan aikuisen kanssa. Usein jo asiasta keskustelu voi helpottaa omaa oloa. Näistä asioista voi jutella myös nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai Nuortennetissä. Voit halutessasi lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.
Mukavaa syksyä!
Hei nimimerkki Hömpötihöö ja kiitos viestistäsi. Sinua huolestuttaa kovasti 5. luokan laaja terveystarkastus ja se, että tutkitaanko siellä myös alapääsi.
Ensinnäkin haluan sinulle kertoa, että sinua ei terveystarkastuksessa pakoteta mihinkään ja voit itse vaikuttaa siihen, miten asiat tarkastuksessa etenevät. Voit hyvin käydä esimerkiksi murrosikään liittyvät asiat läpi lääkärin kanssa keskustellen. Saat itse päättää omaan kehoosi ja yksityisyyteesi liittyvistä asioista, eikä tätä oikeutta terveystarkastuksessakaan rikota. 😊 Tärkeää on tietenkin sanoittaa lääkärille se, mitä et toivo tarkastuksessa tehtävän.
Ennen terveystarkastusta sinulle ja vanhemmillesi tulee omat lomakkeet, joissa kysellään niistä asioista, joista sitten jutellaan vastaanotolla. Se mitä terveystarkastuksessa tehdään, riippuu lääkäristä, mutta 5. luokan tarkastuksessa selvitetään tavallisesti laajasti terveydentilaan liittyviä asioita. Siihen liittyy mielialaan, koulutyön sujumiseen, sosiaalisiin suhteisiisi liittyvistä asioista juttelua sekä fyysisen terveystilanteen selvittämistä. Asioita tarkastellaan laajasti, jotta saadaan selville kokonaisvaltainen kuva hyvinvoinnistasi ja terveystilanteestasi. Siten voidaan antaa sinulle sopivia neuvoja, jotta voit hyvin ja pysyt terveenä jatkossakin.
Tarkastuksessa tutkitaan muun muassa pituus ja paino ja katsotaan ryhti. Ryhtiä tarkastettaessa riisutaan usein paita, jotta lääkäri pystyy paremmin tarkastelemaan ryhtiäsi. Samalla lääkäri myös havainnoi, onko kehossasi tapahtunut murrosiän muutoksia (mm. rintojen ja karvojen kasvu). Joskus lääkäri kurkkaa pikkuhousuihin nähdäkseen, onko häpykarvoitusta tullut. Voit myös kertoa asian itse lääkärille, niin hänen ei tarvitse kurkata. Lääkärin kanssa voi heti alussa sopia, mitä toivot tarkastuksessa tehtävän ja mitä et halua. Voit kertoa, jos sinua jännittää jokin asia, niin lääkäri osaa ottaa sen huomioon.
Älä siis turhaan pelkää tarkastusta. Tarkastus on sinulle tärkeä tilanne, jossa selvitetään hyvinvointiasi, ja tuetaan sinua ja vanhempiasi hyvinvointisi edistämisessä. On tärkeää, että tuot esille terveydenhoitajalle ja lääkärille pelkosi ja jännityksesi tilanteeseen liittyen, jotta he voivat huomioida nämä. He ovat siellä sinua varten ja haluavat myös, että sinun on siellä hyvä ja turvallinen olla, eikä yksityisyyttäsi rikota tai sinua aseteta liian epämukavaan tilanteeseen. Voit myös käydä juttelemassa tarkastuksesta etukäteen kouluterveydenhoitajan kanssa, jos se sinua vielä huolettaa. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua 😊
Aurinkoista syksyä sinulle!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Kyseessä voi hyvinkin olla alkavat kuukautisesi. 😊 Valkovuodon tuleminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa.
Voi olla, että tulevina kuukausina verinen vuoto lisääntyy, jolloin voidaan puhua kuukautisten alkamisesta. Toki kuukautisten alettuakin vuodon määrässä ja värissä voi olla vielä jonkin verran vaihtelua. Alkuun, jopa ensimmäiset pari vuotta, myös kuukautiskierto voi olla hyvinkin epäsäännöllinen, eli joka kuukausi ei välttämättä tule veristä vuotoa tai kuukautisvuoto on hyvin niukkaa. Älä siis säikähdä, vaikka kuukautiset eivät joka kuukausi tulisikaan 😊
On hyvä pitää laukussa tai repussa mukana kuukautissuojia sen varalta, että kuukautiset alkavat muualla kuin kotona. Kuukautissuojia on olemassa monia erilaisia, ja voit lukea niistä lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista. Artikkelissa esiteltyjen suojien lisäksi on olemassa myös esimerkiksi kuukautisalushousuja, joita on alettu myymään vaatekaupoissa ja isommissa marketeissa.
Kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että murrosiän kehitys etenee niin kuin kuuluukin. Menkat voivat silti monella tavalla mietityttää ja herättää monenlaisia tunteita. Siksi suosittelen, että juttelet asiasta lisää oman huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä kuukautisiin liittyen. 😊 Voit halutessasi myös lukea kuukautisista lisää Fressiksen muista vastauksista kuukautisaiheisiin kysymyksiin ja keskustella aiheesta nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Moikka Ella,
Olet ilmeisesti alkanut seurustelemaan ja haluaisit kertoa uudesta poikaystävästäsi jollekin läheisellesi. Lähtökohtaisesti poikaystävä on yleensä iloinen uutinen, mutta toki eri ihmiset voivat suhtautua seurustelusuhteeseen eri tavoin eri tilanteissa. En tiedä tarkemmin, kenelle haluat asiasta kertoa ja mikä asiassa erityisesti sinua jännittää. Tässä kuitenkin muutamia ajatuksia ja vinkkejä, joita minulla tulee mieleeni.
Kannattaa valita asian kertomiselle sopiva aika ja hetki. Ota asia puheeksi silloin kun tiedät, että teillä on aikaa puhua. Vältä aikoja, jolloin toinen osapuoli vaikuttaa stressaantuneelta tai kiireiseltä. Kertoessasi poikaystävästä, suosittelen olemaan avoin ja rehellinen. Kerro tunteistasi ja siitä, miksi tykkäät kyseisestä pojasta.
Suosittelen varautumaan myös kysymyksiin. Vanhempasi tai muut läheisesi haluavat ehkä tietää, kauan olette tunteneet, missä olette tutustuneet ja mitä teillä on ehkä yhteistä.
Joskus lasten ja nuorten seurustelusuhteet saattavat huolestuttaa erityisesti vanhempia. Mikäli olet kertomassa vanhemmillesi voi olla hyvä idea varautua siihen, että he ilmaisevat sinulle huolensa. Silloin on hyvä kuunnella mistä he ovat huolissaan ja kertoa omat ajatuksesi asiasta. Joskus mahdollisuus tavata poikaystävä voi helpottaa huolestuneita vanhempia. Usein huolet hälvenevät kun läheisesi oppivat tuntemaan poikaystäväsi.
Seurustelusuhteeseen liittyy monesti monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Toivottavasti sinulla on ympärillä ystäviä tai luotettavia aikuisia, joille voit puhua tunteistasi ja ajatuksistasi! Erilaisten ilojen ja surujen kertominen läheiselle helpottaa tunteita.
Jos näistä vinkeistä ei ollut apua, suosittelen kertomaan asiasta ensin jollekin, johon luotat tosi paljon. Hänen kanssaan voitte sitten miettiä yhdessä, miten voisitte lähestyä asiassa sitä henkilöä, jolle kertominen eniten jännittää.
Tsemppiä asiasta kertomiseen!
Moi nimimerkki Oliver!
On tosi ymmärrettävää ja yleistä, että uusien asioiden kokeilu kavereiden kanssa kiinnostaa nuorena. Tupakka- ja nikotiinituotteet kuten vape ovat kuitenkin terveydelle haitallisia, ja siksi onkin tosi hyvä, että olet alkanut pohtimaan sitä, millaista haittaa niiden käytöstä sinulle on, etkä ole enää halunnut käyttää vapea. On myös hienoa, että teet itse omat päätökset tällaisten asioiden suhteen, etkä vain seuraa sitä, mitä kaverit tekevät! 😊
Kysyit onko siitä, jos on välillä käyttänyt vapea, mitään pysyvää haittaa. Muutamat kokeilut kesällä ja sen jälkeen eivät varmasti ole vielä kerenneet aiheuttaa sinulle mitään pysyviä haittoja. Ei kylläkään voida sanoa miten paljon sähkösavuketta pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä.
Kuten sanoit vape eli sähkösavukkeen käyttö voi aiheuttaa pahoinvointia. Oletan, että teillä oli käytössä nikotiinittomat vapet, jotka ovat usein hyvänmakuisia makunesteiden takia. Nikotiinittomien makunesteiden höyrystä on löydetty monia haitallisia yhdisteitä ja jopa kasvimyrkkyjen tai lääkeaineiden jäämiä. Sähkösavukenesteillä on todettu myös olevan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Pahoinvointi voi siis olla myös kehon tapa ilmoittaa, että kaikkien näiden haitallisten aineiden ja niistä muodostuneen höyryn hengittely ei tee sinulle hyvää. Hienoa, että kuuntelet kehoasi!
Jos olette sen sijaan käyttäneet nikotiinia sisältävää vapea, niin pahoinvointi voi olla nikotiinimyrkytyksen oire. Nikotiini on tosiaan myrkyllistä ja lievän myrkytyksen oireita voivat olla juuri pahoinvointi tai esimerkiksi pääsärky ja vapina. Oireet häviävät onneksi nopeasti, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Nikotiinilla on paljon muitakin haittavaikutuksia ja niistä voit lukea lisää täältä.
Hyvä juttu siis, että olet nyt lopettanut vapen käytön. Näin voit olla varma, ettet altistu vapen haitoille jatkossakaan, ja ehkä esimerkilläsi motivoit myös kavereitasi lopettamaan 😊 Vapetus voi aiheuttaa nopeastikin riippuvuutta ja siksikin kannattaa pysyä vapesta, sekä muistakin tupakka- ja nikotiinituotteista kokonaan erossa.
Kivaa syksyä sinulle!
Moikka! Ihana kuulla, että olet ihastunut – ihastuminen herättää varmasti monenlaisia tunteita ja ajatuksia.
Kysyit miten kertoa ihastuksellesi tykkääväsi hänestä. Ihastuksesta kertomiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa tai oikeita sanoja – oikeastaan tapoja kertoa on varmasti yhtä monta kuin meitä ihmisiä maapallolla. Alla kuitenkin muutamia ajatuksia, joita voit pähkäillä rauhassa.
- Kasvotusten keskusteleminen on usein paras tapa kommunikoida, joskin myös kaikista jännittävin. Näetkö ihastustasi esimerkiksi koulussa tai harrastusten parissa, jossa voisit jutella hänen kanssaan kahdestaan? Mikäli ette tunne vielä toisianne kovin hyvin, voi alkuun olla helpompi jutella muista aiheista, kuten harrastuksista tai yhteisistä kiinnostuksenkohteista. 😊 Ennen kuin kerrot toiselle tunteistasi, voisit myös miettiä, mistä asioista sinä tykkäät ihastuksessasi. Mihin ihastuit hänessä? Tämä saattaa auttaa myös siinä, miten ilmaiset ihastumistasi toiselle.
- Onko sinulla ihastuksesi puhelinnumeroa tai seuraatko häntä sosiaalisessa mediassa? Jos sinusta tuntuu vaikealta lähestyä ihastustasi kasvokkain, voit laittaa hänelle ensin viestiä, että sinulla olisi jotakin kerrottavaa.Voit sitten kysyä haluaisiko toinen tavata tai vaihtoehtoisesti voit kertoa tunteistasi viestillä. Viestillä toinen saa aikaa pureskella kuulemaansa ja miettiä rauhassa, mitä vastata.
- Kerroit, että kuulit ihastuksesi sanoneen pitävänsä sinusta. Oletettavasti ihastuminen on siis molemminpuolista, mutta siitäkin huolimatta omista tunteista kertominen on aina hermostuttavaa ja jännittävää. Oletko pohtinut sitä, miten itse haluaisit kuulla ihastumisesta vastaavassa tilanteessa? Usein toimiva tapa pohtia sitä, miten asioista kertoo toiselle, on miettiä, miten haluaisi itse kuulla asiasta.
Toivottavasti sait tästä vinkkejä ihastuksellesi kertomiseen. Voit halutessasi jutella myös jonkun kaverin kanssa siitä, onko hän ollut vastaavassa tilanteessa ja miten hän on kertonut ihastuksestaan.
Miten tahansa kerrotkaan ihastuksellesi tunteistasi ja mikä tahansa onkaan hänen reaktio asiaan, muista, että olet super rohkea! Omista tunteista kertominen asettaa ihmisen aina haavoittuvaan asemaan, mutta silti se kannattaa. 🙂 Onnea matkaan!
Moikka!
Ihastuminen on ihana tunne, mutta voi aiheuttaa myös päänvaivaa jos ei tiedä mitä asialle voisi tehdä. Toisen tunteista ei voi koskaan tietää muuta kuin sen mitä toinen kertoo. Jos on itse ihastunut ja toivoisi kovasti että ihastuminen on molemminpuolista – kuten sinun tapauksessa – on ihan luonnollista vähän pelätä että pitääkö toisen sanoma paikkansa.
Rohkaisen sinua kuitenkin luottamaan tytön sanomaan, nimittäin harvemmin kukaan tuollaista sanoo vain jotta toiselle tulisi hyvä mieli. Usein tykkääminen voi näkyä myös muillakin tavoilla, esimerkiksi hymyinä ja siten että haluaa viettää toisen kanssa aikaa. Jos haluat asiaan varmuuden voit vielä kysyä tytöltä, onko hän tosissaan ja samalla kertoa omista tunteistasi.
Omista tunteista kertominen on jännittävää, mutta se kannattaa. Vain sillä tavalla saat selville mitä tapahtuu seuraavaksi. Kertoa kannattaa aina kasvotusten, mutta jos se on liian vaikeaa, voit kertoa asian myös viestillä. Parhaassa tapauksessa kertominen voi johtaa vaikka minkälaisiin uusiin kivoihin juttuihin yhdessä tytön kanssa.
Toivon sinulle rohkeutta ja mukavaa syksyä!