Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Viivi
Ikä: 9-12v
Pystyykö menkkojen alkamiseen vaikuttamaan ja onko jotain merkkejä mistä tietää, että menkat on alkamassa? Hei mietin pystyykö vaikuttaa ekojen menkkojen alkuun kun ois kiva et ne alkais kun monel kaveril on jo alkanu ku haluaisin samaistuu, ja pystyykö...
Fressis

Moi Viivi!  

Ja kiitos kysymyksestäsi menkkoihin liittyen. On täysin ymmärrettävää, että menkat mietityttävät ja haluaisit niiden alkavan, varsinkin jos monella kaverilla menkat ovat jo alkaneet. Murrosikä kuitenkin etenee jokaisella omaa tahtia, eikä kuukautisten alkamiseen valitettavasti voi itse vaikuttaa mitenkään.  

Halusit tietää, onko olemassa merkkejä, joista kuukautisten tietäisi olevan alkamassa. Valkovuoto on yksi merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Se, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuukautisten alkamista, on kuitenkin jälleen yksilöllistä. Osalla valkovuotoa tulee vain muutaman kuukauden ajan ennen kuukautisten alkamista, ja toisilla jopa pari vuotta. Kuukautisten alkamisajankohtaa on siten mahdotonta tietää etukäteen, mutta tavallisesti ne alkavat 10–16 ikävuoden välillä. Pääset lukemaan lisää menkoista tästä Fressiksen artikkelista. 

Voit odotella ihan rauhassa menkkojen alkamista. Ne alkavat kyllä sitten, kun kehosi on niihin valmis <3 

Ihanaa ja nautinnollista kesää! 

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Roni
Ikä: 9-12v
Mitä tapahtuu ensimmäisestä nikotiinipussista? Mitä tapahtuu ensimmäisestä.nikotiini pussista
Fressis

Moi Roni! Hyvä kysymys!

Nikotiinipussit sisältävät usein hyvin runsaita määriä nikotiinia, ja niiden haittavaikutukset liittyvätkin juuri nikotiiniin ja sen imeytymiseen elimistöön. Nikotiinipussin käyttö nostaa välittömästi sitä käyttävän henkilön sydämen sykettä ja verenpainetta ja rasittaa siten kehoa. Myös lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee, eivätkä lihakset toimi täten parhaalla mahdollisella tavalla tai kehity treeniä vastaavasti. Nikotiini aiheuttaa eräänlaisen stressitilan elimistöön, jolloin myös palautuminen heikkenee.

Nikotiini aiheuttaa myös helposti riippuvuutta, joka johtaa siihen, että esimerkiksi nikotiinipussien käyttö saattaa jatkua vähän huomaamattakin. Tällöin myös erinäisiä terveyshaittoja alkaa kertyä enemmän. Pidemmällä aikavälillä nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa nuorilla muutoksia aivojen toimintaan heikentäen esimerkiksi oppimista, sekä vaikuttaa suun terveyteen. Lisää nikotiinipusseista ja niiden haittavaikutuksista voit lukea täältä

Nikotiinipusseja myydään usein houkuttelevissa pakkauksissa ja mainostetaan erilaisten makuvaihtoehtojen avulla, mutta vaarattomia tuotteet eivät missään tapauksessa ole. Nikotiinipussien sisältämä nikotiini on riippuvuutta aiheuttava myrkky, jolla on useita haittavaikutuksia. Parasta onkin olla aloittamatta tällaisten tuotteiden käyttöä ollenkaan. Vain pysymällä erossa nikotiinipusseista ja muista nikotiinituotteista voi välttyä myös niiden aiheuttamilta haittavaikutuksilta. Ei kuitenkaan hätää, jos olet yhden kerran kokeillut nikotiinipussia, haluamme kannustaa ja rohkaista sinua jatkossa pysymään nikotiinipusseista erossa! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika
Ikä: 9-12v
Miten lopettaa runkkaus? Miten lopettaa runkkaus?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Ensimmäisenä minulle tulee mieleen kysymys, että miksi haluaisit lopettaa runkkauksen? Oletan, että runkkaus aiheuttaa sinulle tässä kohtaa enemmän negatiivisia asioita kuin positiivisia. Voikin olla, että jossain kohtaa runkkaus voi muuttua pakonomaiseksi ja tulee tunne, ettei sitä pysty olla tekemättä. Tulee ikään kuin olo, että on riippuvainen siitä. Ajatukset voivat jatkuvasti pyöriä seksin ympärillä tai voi jättää tekemättä muita itselle tärkeitä asioita. Itsetyydytyksestä voi kadota lopuksi nautinto kokonaan.

En tiedä tilanteestasi, mutta esimerkiksi runsas pornon katsominen voi lisätä tai ylläpitää ongelmaa. Toinen asia, miksi itsetyydytyksen voi haluta lopettaa on omat mielikuvat ja fantasiat, jotka itsetyydytyksen hetkellä tuntuvat hyvältä ja kiihottavat, mutta jälkikäteen voi tulla ahdistus tai häpeä omista ajatuksista. Fantasiamaailmassa kaikki on kuitenkin sallittua.

Nyt en siis tiedä mistä sinulle syntyy ajatus, että haluaisit lopettaa runkkauksen. Jos tunnistat, että kyse on esimerkiksi siitä, että runkkauksesta on tullut pakonomaista käyttäytymistä, suosittelen lämpimästi puhumaan tästä jollekin turvalliselle aikuiselle. Sexpolla on myös maksuton neuvontapuhelin, jonne voi soittaa nimettömänä. Siellä vastaa aina puhelimeen ammattilainen. Yhteystiedot löytyvät täältä.

On kuitenkin tavallista, että seksuaalisen mielenkiinnon herättyä murrosiän kynnyksellä (joillakin aikaisemmin ja toisilla myöhemmin), seksuaaliset ajatukset ja fantasiat voivat olla paljon mielessä. Myös itsetyydytykseen, orgasmiin ja laukeamiseen liittyvä hyvänolon tunne saa haluamaan sitä lisää. On siis ok itsetyydyttää vaikka joka päivä tai useasti päivässä, siitä ei ole haittaa. Mutta, jos loppujen lopuksi itsetyydytyksen jälkeen tulee ahdistusta tai huonoa oloa, sitä kannattaa rajoittaa.

Jos runkkausta haluaa vähentää tai lopettaa, voi alkuun miettiä tilanteita, jolloin se useimmiten tulee mieleen. Tunnetko silloin vaikka tylsyyden tunnetta tai yksinäisyyttä? Joillekin se voi olla keino purkaa stressaantunutta tai levotonta kehoa. Kun tulee ajatus, että nyt voisi itsetyydyttää, mutta et oikeastaan halua, voisiko tilalle keksiä jotain muuta, johon suunnata ajatuksia? Millaiset muut asiat tuovat sinulle mielihyvää, nautintoa tai iloa elämässä? Voisiko näitä asioita vahvistaa tai lisätä?

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mei Moon
Ikä: 9-12v
Voiko menkkojen aikana tulla valkovuotoa ja voiko menkat alkaa niin, ettei sitä huomaa? 1. voiko valkovuotoa tulla menkkojen aikana 2.voiko menkat alkaa niin ettei huomaa sitä moneen päivään
Fressis

Kiitos hyvistä kysymyksistäsi, Mei Moon!

Valkovuodon tehtävänä on suojata emätintä pitämällä se puhtaana ja kosteuttamalla emättimen limakalvoja. Valkovuotoa voi siten erittyä myös kuukautisten aikana, mutta sitä ei välttämättä huomaa, koska valkovuoto on sekoittuneena vereen. Mikäli kuukautisvuodon määrä on vähäistä, valkovuodon voi havaita helpommin.

Vastauksena toiseen kysymykseesi on, että kuukautisten alkamisen yleensä huomaa rusehtavasta tai punaisesta vuodosta, josta on jäänyt tahra alushousuihin. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että ensimmäiset kuukautiset saattavat olla hyvin niukat, jolloin vuotoa tulee vähän ja se on väriltään rusehtavaa. Toisilla ensimmäiset kuukautiset puolestaan voivat olla runsaat, eli tässä esiintyy hyvinkin paljon yksilökohtaista vaihtelua. Lisäksi etenkin parin ensimmäisen vuoden ajan kuukautiset voivat olla epäsäännölliset, eli kuukautiskierron pituus, kuukautisten kesto ja kuukautisvuodon määrä voivat vaihdella paljonkin.

Suosittelen sinua lukemaan Fressiksen artikkelin Menkat – 12 kysymystä ja vastausta. Voit myös halutessasi lukea Kysy asiantuntijalta -palstan vastauksia muiden nuorten esittämiin kysymyksiin kuukautisista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: -
Ikä: 9-12v
Miten kertoisin ihastukselle, että oon ihastunut siihen? Miten kertoisin ihastukselle, että oon ihastunut siihen? Olen 11-vuotias tyttö ja mun ihastus on samalla luokalla mun kanssa. Mä haluaisin, mutta en uskalla kertoa...
Fressis

Moikka!

Ihastuminen on ihana, mahan pohjassa kihelmöivä tunne. Se voi kuitenkin aiheuttaa myös epävarmuuden tunteita, jos ihastuksen kohteen tunteista ei tiedä.

Vaikka kertomasi merkit voivat hyvin viestiä jonkinlaisesta kiinnostuksesta, on ainoa keino selvittää asia kysymällä. Se on ymmärrettävästi jännittävää. Omista tunteista voi kertoa monella eri tavalla, esimerkiksi puhelimen kautta, kirjoittamalla lyhyen kirjeen tai kasvokkain. Mitään yhtä oikeaa tapaa ei ole, vaan jokaisen tapa on omanlainen. Jos haluat kertoa tunteistasi kasvokkain, on hyvä ottaa asia puheeksi silloin kun olette kahdestaan ja tilanne on rauhallinen. Jos ihastuksella kuitenkin on koko ajan show päällä, voi olla parempi esimerkiksi lähettää viesti illalla, kun hän on ilman kavereitaan.

Kertomalla tunteistasi, tai kysymällä hänen tunteistaan saat selvyyden tilanteeseen. Parhaassa tapauksessa tunne on molemminpuolinen ja voitte miettiä yhdessä miten edetä, jos niin haluatte. Muista myös, että jokainen kasvaa ja kehittyy eri vaiheissa. Voi siis olla, että vaikka itse olisit jo siinä vaiheessa, että ihastut ja haluaisit ehkä pohtia seurustelua, voi ihastuksesi olla kasvun eri vaiheessa. Voi siis käydä niinkin, että et saa tunteillesi vastakaikua, tai että ihastuksesi ei reagoi kertomaasi toivomallasi tavalla. Mikäli näin käy, muista että kertominen on ollut rohkeaa ja voit olla itsestäsi ylpeä.

Aina asiat eivät pääty toivomalla tavalla, ja lähes jokainen kohtaa elämässään tilanteita, joissa ihastus ei vastaa omiin tunteisiin. Se harmittaa, mutta samalla asian saa päätökseen. Ja kun siltä tuntuu, voi alkaa katsella, josko kohdalle osuisi joku vielä kivempi tyyppi, jonka kanssa tunnekin on molemminpuolinen. Näin nimittäin käy varmasti ennemmin tai myöhemmin.

Rohkeutta ja onnea matkaan, ja kivaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: -
Ikä: 9-12v
Murrosikä ja ihastuminen Pitääkö mun olla huolissaan, jos mun päässä liikkuu koko ajan kaikki murrosikä asiat ja ihastuminen?
Fressis

Moikka!

Murrosiässä tapahtuu paljon muutoksia sekä kehossa että mielessä. Myös hormonitoiminta muuttuu ja sen myötä ajatukset saattavat pyöriä enemmän juurikin ihastumisten ympärillä. Kertomastasi ei siis tarvitse olla huolissaan, vaan se kertoo siitä, että murrosikäsi on hyvässä vauhdissa. Suurimmat myllerrykset menevät ajan kanssa myös ohitse, kun hormonitoiminta tasaantuu. 😊

Jotta mieli saa kuitenkin välillä myös levätä, voi omista ajatuksista kirjoittaa päiväkirjaa, tai piirtää haaveitaan paperille, niin niitä saa käsiteltyä ja pois mielen päältä. On myös hyvä, jos päiviin löytyy mieluista puuhaa, kuten harrastuksia, joissa ajatukset ovat edes hetkittäin jonkin kivan asian tekemisessä ihastusten sijaan. Mikäli nimittäin käy niin että ihastuminen ja murrosikään liittyvät asiat ovat jatkuvasti mielessä, voivat ne häiritä esimerkiksi koulunkäyntiä tai unen saamista. Tällaisessa tilanteessa asiasta on hyvä mainita esimerkiksi kouluterkkarille tai jutella siitä kotona. Myös kavereiden kanssa voi vaihtaa asiasta ajatuksia.

Murrosiässä on tärkeää, että mieli ja keho saavat välillä levätä, jotta energiaa riittää kasvamiseen. Älä kuitenkaan huolehdi asiasta liikaa, ihastumisen tunteet kuuluvat murrosikään ja niistä kannattaa myös nauttia 😊

Mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: -
Ikä: 9-12v
Alkoivatko kuukautiset? Mä mietin alkokohan mun menkat? Mulla on ollu valkovuotoa jo pitkään. Tänään huomasin, että on tullut vuotoa joka ei haise erikoiselta, mutta on pinkkiä...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi! Tämä onkin asia, jota miettivät monet ikäisesi nuoret. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Kerroitkin, että sinulla on tullut valkovuotoa jo pitkään, mikä kertoo siitä, että kehosi ainakin valmistautuu jo kuukautisten alkamiseen. 😊

Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa. Kuvailemasi vuoto saattaa siis hyvin olla ensimmäinen kuukautisvuotosi 😊

Älä huolestu, jos seuraavat menkkasi tulevat vasta kuukausien päästä ensimmäisistä. Menkat voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ensimmäisinä vuosina, ja siksi onkin hyvä kantaa laukussa/repussa mukana kuukautissuojia siltä varalta, että menkat seuraavan kerran yllättävät. Voit lukea kuukausisuojista lisää täältä. On hyvä myös kirjata itselleen ylös esimerkiksi puhelimen kalenteriin se, koska menkat alkoivat ja loppuivat, jotta niitä pystyy seurailemaan. Tätä varten on myös erilaisia sovelluksia, jollaisen voi ladata omaan puhelimeen.

Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, ja siksi aiheesta voi olla hyvä keskustella vielä luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi kuukautissuojien käyttöön liittyen. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen, jos menkat tai jokin muu murrosikään liittyvä mietityttää sinua 😊

Hyvää alkavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: E.E
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, että menkat ja virtsa tulee samasta paikasta? Onko normaalia että menkat ja virtsa tulee samasta paikasta siis että virtsaakin tulee emättimestä?
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä! Kuukautisveri tulee emättimen kautta ja virtsa tulee virtsaputken kautta. Joskus virtsatessa saattaa tulla tunne, että kuukautisveri tulisikin “samasta paikasta”. Silti käytännössä se ei ole mahdollista.

Kannattaa peilillä katsoen tutkia omia sukuelimiä. Peilin avulla pystyt havaita miltä sinun sukuelimesi näyttävät, ja miten siellä näkyvät erikseen virtsaputkeen suu ja emättimen aukko. Tämä Hyvä kysymys-sivun artikkeli havainnollistaa hyvin piirroskuvalla naisen sukuelimet, joiden rakenteeseen voit verrata omiasi. Jokaisella, kuten myös sinulla on aivan omanlaiset sukuelimet ja niiden yksilöllinen rakenne.

Mikäli sinulla on edelleen epäselvyyttä asian kanssa, kannattaa sinun hakeutua terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jossa voitte selvittää asiaa tarkemmin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: En haluu kertoo nimee
Ikä: 9-12v
Kysymyksiä terveystarkastuksista Miten vitosen luokan ja kaksi luokan tarkka tarkastukset kosketaanko niissä esim tisseihin alapäähän tai muniin ja milloin kuukautiset alkaa
Fressis

Moi! Koulun terveystarkastukset ovat monille jännittävä paikka, ja niihin voi liittyä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Hyvä, että laitoit meille viestiä asiasta!

Pohdit sitä, kosketaanko 5. ja 8. luokan terveystarkastuksessa sukuelimiin tai rintoihin. Ihan ensiksi sinun on hyvä tietää, että saat terveystarkastuksessa itse päättää, otatko paitaa tai housuja pois ja saako kehoasi koskea. Lääkäri ja terveydenhoitaja kunnioittavat itsemääräämisoikeuttasi, eikä sinulle tehdä mitään, mihin et ole antanut lupaa. Sinun kannattaakin sanoa terveydenhoitajalle ja lääkärille, mikäli et johonkin asiaan suostu.

Laajojen terveystarkastusten tarkoituksena on arvioida nuoren hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja terveydentilaa. Samalla selvitellään koko perheen hyvinvointia, ja tarkastukseen kutsutaankin mukaan oppilaan vanhemmat. Ennen terveystarkastusta oppilas ja vanhemmat täyttävät heille annetut esitietolomakkeet, joiden pohjalta terveystarkastuksessa keskustellaan muun muassa perheen elintavoista ja oppilaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi koulunkäynnin sujuminen, vapaa-aika, kaveri- ja perhesuhteet, murrosikä ja seksuaaliterveys. Terveystarkastuksessa tutkitaan yleensä muun muassa ryhti, pituus, paino, verenpaine ja näkö sekä annetaan puuttuvat rokotukset. Lisäksi selvitetään murrosiän alkamista ja etenemistä. Kahdeksannen luokan terveystarkastuksesta löydät lisää tietoa Hyvä Kysymys -sivustolta.

Terveystarkastuksessa yleensä pyydetään riisumaan paita pois ryhdin tutkimiseksi, mutta rintoihin tai pimppiin ei kosketa missään vaiheessa. Sen sijaan kivekset on tapana tutkia, mutta tämäkään ei ole pakollista, mikäli sitä ei halua. Murrosiän alkamiseen ja kehitykseen liittyviä asioita voi käydä läpi ihan vain keskustelemallakin. Tähän sisältyy juttelua esimerkiksi siitä, ovatko rinnat alkaneet kasvaa, kuukautiset alkaneet, kivekset alkaneet kasvaa ja onko tullut karvoitusta. Kaiken kaikkiaan terveystarkastus on hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa, jos jokin asia mietityttää tai huolettaa sinua esimerkiksi terveydessäsi tai murrosiässä. Näin voit saada tukea ja neuvoja ammattilaiselta mahdollisiin huoliisi. Kannattaa myös kertoa, jos tarkastus jännittää sinua, jolloin lääkäri osaa ottaa sen huomioon. Tarkastus tehdään sinua ja hyvinvointiasi varten, ja on tärkeää, että sinulla on tilanteessa turvallinen olo.

Sitten vielä vastaus toiseen kysymykseesi siitä, milloin kuukautiset alkavat: Yleensä ne alkavat 10–16 vuoden iässä noin vuoden tai parin kuluttua valkovuodon erittymisen alkamisesta. Kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä, ja niiden alkamiseen vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautiset ovat myös aihe, josta voit oikein hyvin esittää kysymyksiä terveystarkastuksessa. Halutessasi voit myös keskustella mieltäsi askarruttavista murrosikään liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Sähkö tupakka
Ikä: 9-12v
Voiko sähkötupakan käyttö lopettaa kasvun? Voiko sähkö tupakka lopettaa kasvamisen
Fressis

Hei nimimerkki ”Sähkö tupakka” ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinua mietityttää, että voiko sähkötupakan eli sähkösavukkeen käyttö lopettaa pituuskasvun. On hienoa, että pohdit sähkösavukkeen haittoja ja laitoit meille viestiä.

Valitettavasti sähkösavukkeen käytöstä ei ole vielä niin paljon tutkimustietoa, että osaisimme täysin vastata kysymykseesi. Tiedämme, että perinteinen tupakointi voi hidastaa pituuskasvua, mutta sähkösavukkeen käytön vaikutuksista pituuskasvuun emme vielä täysin tiedä.

Pituuskasvuun vaikuttaa moni asia, kuten perintötekijät eli ne lähtökohdat, jotka saamme vanhemmiltamme, ravitsemus, uni ja yleinen terveys. Osaan näistä voimme vaikuttaa itse. Terveelliset elintavat, kuten riittävä ja monipuolinen ruoka ja kunnon yöunet, antavat hyvän pohjan normaalille pituuskasvulle. Kun taas epäterveelliset elintavat, kuten esimerkiksi tupakointi, voivat hidastaa pituuskasvua.

Vaikka emme vielä tiedä kaikkia sähkösavukkeen vaaroja, on hyvä muistaa, että sen käyttö on monella tavalla haitallista erityisesti sinun ikäisellesi, kasvavalle nuorelle. Osassa sähkösavukkeiden nesteistä on mukana myös riippuvuutta aiheuttavaa myrkkyä nimeltä nikotiini, jonka tiedetään häiritsevän normaalia kasvua ja kehitystä. Sen tähden paras vaihtoehto on olla käyttämättä sähkösavuketta. Voit lukea lisää sähkösavukkeen haitoista Fressiksen tietopankista täältä ja nikotiinin haitoista täältä.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?