Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mimo
Ikä: 9-12v
Valkovuoto ja kuukautiset Olen 12 vuotias tyttö ja minulla on tietääkseni jo alkanut menkat mutta mulla tulee valkovuotoa menkkojen jälkeen…. ja kun menkat alkaa se vähenee ,ja...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kuulostaa täysin normaalilta 🙂 Valkovuoto on normaalia emättimen eritettä, jonka tehtävä on suojata ja puhdistaa emätintä. Sen määrä ja koostumus myös vaihtelevat kuukautiskierron mukaan hormonien vaikutuksesta. Kuvaamasi tilanne, eli vuodon väheneminen menkkojen alkaessa ja lisääntyminen menkkojen jälkeen, on täysin normaalia 🙂

Vaikka valkovuotoa tulee, et tarvitse sitä varten kuukautis- tai pikkuhousunsuojia, vaan kerran päivässä tapahtuva vesipesu ja pikkareiden vaihtaminen riittää. Joskus voi toki käyttää pikkuhousunsuojaa valkovuodonkin vuoksi, mutta pikkuhousunsuojien jatkuva käyttäminen voi altistaa tulehduksille. Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Poikkeava valkovuoto voi haista pahalta, olla kokkareista tai selvästi eri väristä (esim. vihertävää) tai koostumukseltaan erilaista. Tällöin voi olla kyse tulehduksesta, ja kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Hienoa, että olet seurannut kehosi toimintaa ja kysyt jos ihmetyttää! On helpompi huomata mahdolliset poikkeavuudet, kun tietää miten oma keho toimii 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 👌
Ikä: 9-12v
Miltä valkovuoto näyttää? Miltä valkovuoto näyttää voitko näyttää kuvan kun en oo varma onko mulla alkanu oon 12
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi,

Valkovuoto on vaaleaa nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Sen tunnistaa usein pikkuhousuissa näkyvistä vaaleista tahroista. Joskus sen tulemisen pikkareihin saattaa myös tuntea. Normaali valkovuoto on miedon hajuista tai lähes hajutonta.

Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valkovuodon ja kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä. On siis ihan normaalia, vaikka sinulla ei olisi vielä valkovuodon tuleminen alkanutkaan.

Jos asia vielä mietityttää sinua, voit olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Lisätietoa valkovuodosta voit lukea täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Jaska
Ikä: 9-12v
Miten sanoa ihastukselle, että tykkää siitä? Miten sanoa ihastukselle että tykkää siitä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Ihastuksesta kertominen onkin usein todella jännittävää! Toiselle omista tunteistaan kertominen on kuitenkin tarpeellista, jos haluaa tietää, tunteeko toinen samoin. Olettekohan jo ihastuksesi kanssa tuttuja vai onko ihastuksesi täysin uusi? Tästä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista voit lukea hyviä vinkkejä ihastukseen tutustumiseen.

Mitään yhtä oikeaa tapaa tai täysin oikeita sanoja ihastuksen kertomiseen ei ole, joten on hyvä toimia sellaisella tavalla, joka tuntuu itsestä hyvältä. Miten sinä haluaisit, että sinulle kerrottaisiin asiasta? Onko teidän mahdollista nähdä kahdenkesken, jotta voit kertoa asian kasvotusten? Vai koetko, että asian kertominen olisi helpompaa esim. viestillä? Viestillä kertominenkin on täysin ok, se antaa myös toiselle aikaa pohtia mitä tunteita kertomasi hänessä herättää 🙂 Kuten sanoin, ei ole yhtä oikeaa tapaa, mutta voin antaa muutamia esimerkkejä. Kun teillä on kahdenkeskeinen hetki tai viestittelette, voisit esimeriksi sanoa lyhyesti ja suoraan tykkääväsi hänestä tai olevasi ihastunut häneen. Tai jos haluat, voit kertoa laajemmin, miksi pidät hänestä ja miksi tykkäät viettää aikaa hänen kanssaan, ja että olet ihastunut. Miten ikinä päätätkään asiasta kertoa, ole rohkeasti oma itsesi❤

On hyvä myös pohtia ihastuksesi mahdollisia vastauksia, kun kerrot, että pidät hänestä tai että olet ihastunut häneen. On nimittäin mahdollista, ettei hän tunnekaan samoin. Tässä tapauksessa hänen vastaustaan tulee kunnioittaa. Torjutuksi tulemisen tilanne on myös täysin normaali, se tuntuu pahalta mutta helpottaa ajan kanssa. Aina tunteet eivät vain kohtaa. Vaikka näin kävisi, ole ylpeä itsestäsi, että kerroit tunteistasi.

Parhaimmillaan ihastuksesi kohde kuitenkin tuntee samoin, ja siinä tapauksessa kiität varmasti itseäsi, että uskalsit kertoa tunteistasi ❤

Rohkeutta ja tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Ninja
Ikä: 9-12v
Olen addiktoitunut paperisätkän polttamiseen, onko se vaarallista? Olen 12-v tyttö ja poltan paperisätkää, poltan 1-3 kertaa päivässä. Ja olen addiktoitunut ja mietin onko se vaarallista?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että olet jäänyt koukkuun paperisätkän polttamiseen. Onkin ihan totta, että myös paperin polttamisesta voi tulla tapa, josta on vaikea päästä eroon. Liittyykö polttaminen ehkä johonkin tiettyihin tilanteisiin tai tunteisiin? Me täällä Fressiksellä kannustamme sinua pohtimaan jotain muuta tekemistä polttamisen tilalle näihin hetkiin. Voisiko esimerkiksi lyhyt ulkoilu tai kaverille soittaminen helpottaa, jos sinun tekee mieli polttaa?

Ns. paperitupakan polttamisen haittoja on vaikea tarkkaan arvioida. Palamisesta syntyvän savun ja hään hengittäminen on kuitenkin aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä mitä poltetaan. Vaikka savua imisi vain suuhun asti, saattaa se silti ärsyttää hengityselimiä. Paperitupakan polttaminen voi sen lisäksi aiheuttaa esimerkiksi kurkkukipua, päänsärkyä tai huonovointisuutta.

Lisätietoa aiheesta voit lukea muista Kysy asiantuntijalta -vastauksista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: veeti
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, että penis on pyramidin muotoinen? Onko normaalia että penis on pyramiidin muotoinen? Ja onko normaalia että saan brawl starsissa mainoksia jossa sanotaan ”kuumia sinkkuja alueellasi”?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.

Voi olla, että en ihan tarkkaan ymmärrä, mitä tarkoitat ”pyramidin muotoisella peniksellä”, mutta arvelen sinun tarkoittavan sitä, että esinahkasi näyttää terskan päällä pyramidimaiselta tai sitten sitä, että penis kapenee kärkeä kohti. Ei hätää, oli kyseessä kumpi tilanne tahansa tai jokin muu ulkonäköön liittyvä, kuulostaa täysin normaalilta. Peniksiä on olemassa monenlaisia, eikä ole olemassa yhtä oikean mallista, näköistä tai kokoista penistä. Voit olla siis asian suhteen huoletta.

Valitettavasti en osaa vastata kommenttiisi pelaamasi pelin mainoksiin liittyen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Minä vain
Ikä: 9-12v
Valkovuoto ja menkkojen alkaminen Olen 11-vuotta ja valkovuotoa on tullut jo melkein vuoden ja maha on ollut kipeänä mutta menkkoja ei kuulu miksi?
Fressis

Hei “Minä vain”,

Kiitos kysymyksestä! Mainitsit, että valkovuotoa on erittynyt jo noin vuoden ajan. Valkovuoto kosteuttaa ja suojaa emätintä ja sen alkaminen edeltää kuukautisia – osalla sen tulo kestää kuukausia, osalla jopa muutaman vuoden ennen kuukautisten alkua. Mainitsemasi vuoden kestänyt valkovuoto ilman kuukautisten alkua kuulostaa siis täysin normaalilta.

Menkat alkavat kullakin yksilölliseen tahtiin, eikä niiden alkamiseen voi itse vaikuttaa. Tiedetään, että esimerkiksi perimä vaikuttaa vahvasti kuukautisten alkamisajankohtaan ja voikin olla, että tämän takia kuukautiset eivät ole sinulla vielä alkaneet. Oletko jutellut äitisi kanssa hänen kuukautistensa alkamisajankohdasta? Tämä voi antaa jotakin suuntaa myös sinun kuukautisten alkamiselle, mutta toisaalta kuten sanottua, on jokaisella tähän oma yksilöllinen tahtinsa.

Ikäsi puolesta sinulla ei ole myöskään syytä olla huolissasi menkkojen alkamisesta, sillä kuukautiset alkavat keskimäärin 10-16 ikävuoden välissä. Ymmärrän kuitenkin, että niiden odottaminen voi tuntua pitkältä, etenkin jos muilla ikätovereilla kuukautiset ovat jo alkaneet. Uskoisin kuitenkin, että paras tapa odotella kuukautisia on nauttia arjesta sellaisena kuin se nyt on, ja muistaa syödä, liikkua, nukkua ja tehdä itselle mieluisia asioita. Nämä asiat tukevat murrosiän kasvua ja kehitystäsi ❤ Kuukautisten kanssa ehtii kyllä elää myöhemmin ihan riittämiin. Odotellessasi voit toki lukea lisää kuukautisista. Suosittelen lukemaan esimerkiksi Fressiksen 12 kysymystä ja vastausta menkoista –artikkelin täältä.

Mikäli ajatus tuntuu hyvältä, voit keskustella kuukautisista myös vaikkapa äitisi kanssa. Tai jos sinulla on esimerkiksi hyviä ystäviä tai vaikkapa isosisko, joilla kuukautiset ovat jo alkaneet, he varmasti mielellään juttelevat aiheesta kanssasi, koska ovat olleet samassa tilanteessa itsekin. 😊

Mainitset kysymyksessäsi vielä vatsakivun – jos tämä on ollut jatkuvaa ja toistuvaa, on vatsakivun syy tärkeä selvittää. Suosittelenkin, että olet vatsakivusta vielä yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit jutella myös kuukautisiin liittyvistä asioista.

Malttia menkkojen odotteluun ja tsemppiä sinne syysarkeen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jouko
Ikä: 9-12v
Onko normaalia olla femboy? onko normaalia olla femboy.
Fressis

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi, jonka vastaus on hyvin yksinkertainen, eli kyllä – femboyksi itsensä määrittely on ihan yhtä normaali ja oikeutettu tapa ilmaista itseään kuin mikä tahansa muukin.

Femboyksi itsenä määrittely, tai ulospäin vaatteilla ilmaisu ei ole välttämättä vielä kaikkialla Suomessa kovin yleistä, mutta se ei tee siitä yhtään epänormaalimpaa. Olemme onneksi jo pitkällä siinä, että erilaisia itseilmaisun tapoja, tai sukupuolen kokemuksia on muitakin kuin aiemmin vallalla olleet, hyvin kapeat tytön ja pojan muotit. Suuri osa ihmisistä ei itseasiassa koe sopivansa näihin perinteisiin muotteihin, joissa on vain kaksi sukupuolta, joiden mukaan on määritelty miten tulisi muka pukeutua tai käyttäytyä.

Tosiasiassa myöskään kenelläkään ei ole oikeutta määritellä ulkopuolelta mikä on ”normaalia” ja mikä ei. Tärkeintä on, että se miten itseäsi ilmaiset, tuntuu sinusta itsestäsi hyvältä ja oikealta. Voi kuitenkin olla, että tapasi ilmaista itseäsi on joillekin kohtaamillesi ihmisille vierasta ja voi aiheuttaa epäluuloja. Toivottavasti tällaista ei ole osunut kohdallesi. Mikäli näin käy, voit halutessasi kertoa mitä femboyna oleminen sinulle merkitsee ja lisätä näin tietoisuutta. Muista kuitenkin, että sinulla on myös oikeus olla selittelemättä muille omia valintojasi. Mahdollisuus ilmaista itseään vapaasti on tärkeää omalle hyvinvoinnille.

Toivottavasti tämä viesti antoi sinulle rohkeutta olla oma, arvokas itsesi. Jos haluat vielä keskustella aiheesta lisää, voit olla yhteydessä esimerkiksi Sexpon neuvontapalveluihin.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Porno
Ikä: 9-12v
Saako 9-vuotias harrastaa seksiä? Saako 9v harrastaa seksiä
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Seksin harrastamiselle ei ole asetettu ikärajaa. Joitakin seksi alkaa kiinnostamaan jo varhaisemmassa vaiheessa ja on ymmärrettävää ja luonnollista, että se voi herättää uteliaisuutta jo hyvin nuorena. Iältään 9-vuotias on kuitenkin vielä hyvin alussa oman kasvun ja kehityksen suhteen, joten ikäiselläsi nuorella turvallisin ja paras tapa tutustua seksiin on itsetyydytyksen avulla. Itsetyydytyksessä omaa kehoa voi pitää hyvänä ja ajatella esimerkiksi mukavia ja miellyttäviä mielikuvia. Näin luot hyvää ja turvallista pohjaa omalle seksuaaliselle kasvulle. Seksiin toisen kanssa ei ole mitään kiirettä. Sen aika koittaa kyllä vielä myöhemmin elämässä, kun keho ja mieli ovat kehittyneet ja siihen valmiita. Voit lukea itsetyydyksestä lisää täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: eerika
Ikä: 9-12v
Valkovuoto ja menkkojen alkaminen okei minulla on kysymys ekoihin menkkoihin liittyen.Minulla on sitruunan kuoren mutta vähän tummemman väristä valkovuoto mutta minulla ei ole mitään tulehduta,mutta tarkoittaako se että...
Fressis

Moi! Kiva kun laitoit meille viestiä menkkoihin liittyvistä pohdinnoistasi! 😊

Viestistäsi käy ilmi, että valkovuodon tuleminen on kohdallasi alkanut. Se on jo itsessään merkki siitä, että keho valmistautuu menkkojen eli kuukautisten alkamiseen. Valitettavasti asiaa ei kuitenkaan pysty oikein arvioimaan tämän tarkemmin: joillain valkovuotoa voi tulla vähemmän aikaa ennen menkkojen alkua ja joillain pidempään, jopa muutamakin vuosi. Se on siis hyvin yksilöllistä. Se, milloin äidilläsi alkoi kuukautiset, voi antaa jotain suuntaviivoja sille, koska sinun menkkasi alkavat, vaikka tämäkään ei suoraan auta asian arvioimisessa. Oletko jutellut menkoista vielä äitisi kanssa?

Kun kuukautiset ovat tuloillaan, valkovuoto voi olla rusehtavaa tai ruskeaa, mutta ei välttämättä vielä selkeästi veristä vuotoa, mikä on siis täysin normaalia. Muita merkkejä kuukautisten alkamiseen voi olla epämiellyttävä kipu alavatsalla tai alaselässä. Seuraavalla kerralla vuoto voi olla jo selkeästi verisempää, jolloin voi sanoa, että kuukautiset ovat alkaneet.

Menkkojen odottaminen voi tuntua vaikealta, mutta joka tapauksessa voit olla varma, että ne sieltä vielä alkavat. 😊 Murrosiän kehityksesi vaikuttaa etenevän kuten kuuluukin, mutta toki jos tämä aihe tai jokin muu murrosiän muutoksiin liittyvä mietityttää sinua, suosittelen hakeutumaan vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan juttusille. Hän pystyy paremmin arvioimaan missä vaiheessa kasvusi ja kehityksesi on.

Menkkoja odotellessasi voi tutustu Fressiksen artikkeleihin kuukautisiin liittyen, tai lueskella vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin menkoista Fressiksessä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 11v koht 12v
Ikä: 9-12v
Voiko kuukautisia saada alkamaan kotikonstein? Voinko aloittaa menkat koti konstein kun muilla on jo alkanut mut mul ei ja mua nolottaa
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Ikävä kuulla, että tilanne saa sinut nolostuneeksi. Tilanteesi ei ole kuitenkaan ollenkaan outo eikä sen tarvitsisi nolostuttaa, sillä kuukautisten alkaminen on täysin yksilöllinen asia, joka tapahtuu kullakin oman kehon aikataulun mukaan 😊 Ymmärrän, että voi tuntua hankalalta, jos tuntuu että ympärillä tosi monella menkat ovat jo alkaneet, mutta vakuutan sinulle, että on paljon muitakin ikäisiäsi, joilla näin ei ole vielä käynyt.

Kuukautiset alkavat tavallisesti 10–16 ikävuoden välillä, eikä niitä voi valitettavasti aloittaa kotikonstein. Voit siis vain odottaa, ja pitää huolta siitä, että liikut ja syöt monipuolisesti ja riittävästi ja huolehdit myös riittävästä unesta ja levosta. Kaikki nämä asiat tukevat murrosiän kasvua ja kehitystäsi.

Älä siis huoli, kyllä menkkasi vielä alkavat! ❤ Voit odotellessasi lukea Fressiksen kuukautisaiheisia sisältöjä ja tutustua muiden nuorten laittamiin kysymyksiin kuukautisista ja niiden vastauksiin Fressiksessä.

Tsemppiä odotteluun!

Oliko vastauksesta hyötyä?