Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävät tosiaan monia terveydelle haitallisia aineita. Sähkösavukkeet ovat vielä melko uusi tuote, ja niitä on monia erilaisia, joten siksi ei kuitenkaan pystytä vielä sanomaan kovinkaan tarkasti, millaisia haittoja niistä seuraa sen mukaan, kuinka paljon näitä tuotteita käyttää. Myös erilaiset käyttötavat ja esimerkiksi tupakkatuotteiden rinnakkaiskäyttö vaikeuttavat sähkösavukkeen itsenäisten terveyshaittojen arviointia. Haitallista käyttö kuitenkin joka tapauksessa on. Voit lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista.
Viestistäsi ei käy ilmi se, millä tavalla, miten paljon ja kuinka usein olet sähkösavuketta käyttänyt. Näin hammaslääkärinä uskoisin, ettei satunnaista vapen käyttöä huomaa vastaanotolla. Hammastarkastuksessa kuitenkin yleensä kysytään tupakoinnista tai nuuskaamisesta, ja esimerkiksi siinä yhteydessä vapen käytöstä voi hyvin kertoa hammaslääkärille. Hammaslääkäreitä koskee vaitiolovelvollisuus, eikä vanhemmille aleta sen vuoksi soittelemaan, jos huomataan nuorella näiden tuotteiden käyttöä. Itseasiassa hammaslääkärikäynnin yhteydessä on oikein hyvä tilaisuus kysyä tällaisia kysymyksiä ja kertoa mahdollisista huolista aiheeseen liittyen. Hammaslääkäreiden tarkoitus on auttaa potilaita kohti parempaa suun terveyttä ja siihen kuuluu myös tupakka- ja nikotiinituotteista keskusteleminen.
Muistathan huolehtia hampaistasi puhdistamalla hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja suosimalla sähköhammasharjan käyttöä. Mukavaa kesää sinulle!
Moi Tiitus! Seksuaalinen halu ja seksuaaliset ajatukset alkavat heräillä murrosiässä hormonitoiminnan muutosten myötä. On siis tavallista, että tuolloin alkaa nähdä muita ihmisiä aivan uudella tavalla. Mieleen voi tulla kiihottavia mielikuvia ja haaveita kosketuksista ja seksistä muiden kanssa. Kiihottavat ajatukset voivat kohdistua esimerkiksi ikätovereihin, julkisuuden henkilöihin tai itseä vanhempiin, mahdollisesti auktoriteettiasemassa oleviin henkilöihin.
Suomen laissa on määritelty 16. vuoden suojaikäraja, joka tarkoittaa, että vanhempi henkilö ei saa tehdä seksuaalisia tekoja alle 16-vuotiaalle henkilölle. Lain silmissä alle 16-vuotiaan ei katsota pystyvän antamaan pätevää suostumusta seksiin itseään (selkeästi) vanhemmalle henkilölle, koska lapsen tai nuoren henkinen ja fyysinen kehitys on vielä kesken. Suojaikärajan tarkoituksena on suojella alle 16-vuotiaita kokemuksilta, joihin he eivät välttämättä ole vielä valmiita.
Vanhempi henkilö syyllistyy rikokseen, mikäli hän tekee seksuaalisia tekoja alle 16-vuotiaalle – esimerkiksi pyytää lähettämään seksuaalissävytteisiä kuvia tai videoita, lähettää itsestään paljastavia kuvia, koskettaa nuorta seksuaalisesti tai harrastaa yhdyntää. Suojaikäraja on 18 vuotta niissä tapauksissa, joissa aikuinen on auktoriteettiasemassa nuoreen nähden, kuten vaikkapa opettaja, valmentaja tai sinun tapauksessasi puheterapeutti. Voit lukea suojaikärajasta lisää täältä.
Näin ollen vastauksena kysymykseesi on, että et voi harrastaa puheterapeutin kanssa seksiä, sillä lain mukaan aikuinen syyllistyisi tällöin rikokseen, josta seuraa hänelle rangaistus. Näin on myös silloin, vaikka lapsi tai nuori olisi tehnyt aloitteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi mielessäsi kuvitella harrastavasi puheterapeutin kanssa seksiä. Seksuaaliset ajatukset ja seksifantasiat ovat vain sinua varten. Osa seksifantasioista on sellaisia, ettei niitä voi toteuttaa tosielämässä, koska niistä voi aiheutua vahinkoa itselle tai muille. Jotkin fantasiat puolestaan kiihottavat nimenomaan vain ajatuksen tasolla, mutta tosielämässä niitä ei halua toteuttaa. Omassa mielessä tapahtuvissa mielikuvissa on kuitenkin lupa kiihottua mistä vain, sillä pelkät ajatukset eivät voi vahingoittaa ketään. Seksifantasioita ajatellessa voi kuitenkin tuottaa itselleen nautintoa itsetyydyttämällä, joka on turvallinen tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaalisiin mieltymyksiin.
Moikka “11 vuotias tyttö”,
Ja ensimmäiseksi onneksi olkoon tulevan syntymäpäivän johdosta. Kerrot, että haluaisit snapchatin, mutta et ole uskaltanut pyytää sen lataamiseen lupaa vanhemmiltasi. Mikäli ymmärsin oikein niin edellisellä kerralla, kun olit snäpin ladannut luvatta, vanhempasi olivat käskeneet sinua poistamaan sen.
Vanhempiesi reaktio johtuu todennäköisimmin siitä, että snäpin käyttöikäraja on 13 vuotta ja ikärajat ovat olemassa ihan syystä. Tiedetään, että somessa esiintyy paljon haitallista sisältöä. Somen käyttö myös koukuttaa ja voi yhtäkkiä viedä paljon tilaa myös muilta kaverikohtaamisilta, perheeltä, koululta ja harrastuksilta. Nämä seikat voivat myös mietityttää vanhempiasi.
Kerrot, että sinulla on ulkopuolinen olo, kun kaikilla kavereillasi on jo snapchat. Mietin, onko tämä tosiaan totta, että ihan kaikilla kavereilla se on jo käytössä? Jos tosiaan tuntuu siltä, että se on kaikkien sinun kavereidesi käytössä, niin asia varmasti harmittaa sinua paljon. Ilman sitä voi tosiaan jäädä paitsi jostain kavereiden jutuista. Olettekohan jutelleet asiasta kavereidesi kanssa? Samanlaista keskustelua ja kuvien vaihtoahan voi käydä myös muissa keskustelusovelluksissa. Oletko kokeillut lähtisivätkö kaverisi siihen mukaan, että jakaisittekin kuvia ja arkipäiväisiä asioita jossain muussa viestisovelluksessa kuten vaikka Whatsapissa?
Haluaisin myös rohkaista sinua vielä juttelemaan asiasta myös vanhempiesi kanssa. Näin voit itse ymmärtää paremmin heidän näkökulmaansa asiaan ja he sinun. Joskus jännittävistä asioista kertominen vanhemmille voi tuntua hankalalta. Asian voi koittaa ilmaista heille myös kirjoittamalla sen lapulle, tai kertomalla että haluaisit jutella heidän kanssaan yhdestä asiasta, mutta sinua pelottaa heidän reaktionsa.
En sinuna kuitenkaan lataisi snapchatiä, varsinkaan ilman vanhempien lupaa. Silloin sinun voi olla myös vaikeampi pyytää apua tai kertoa jos snäpissä kävisikin jotain ikävää. Vanhempien tehtävänä on huolehtia sinusta ja hyvinvoinnistasi, joten olisi tosi tärkeää, että he tietävät mitä puhelimella teet. On totta, että he saattavat myös kieltää snäpin käytön, mutta muista, että he eivät tee sitä ollakseen ikäviä vaan suojellakseen sinua.
Rohkaisisin sinua kuitenkin ottamaan asian puheeksi vanhempien kanssa ja keskustelemaan milloin ja millä ehdoilla heidän mielestään voisit saada snäpin käyttöösi. Voitte myös yhdessä etsiä netistä tietoa snäpistä ja sen rajoittamisen ja yksityisyydensuojan mahdollisuuksista. Voit myös näyttää kysymyksesi ja tämän viestin vanhemmillesi keskustelun pohjaksi.
Tässä vielä pari teille mahdollisesti hyödyllistä linkkiä, joihin voitte vanhempiesi kanssa tutustua:
–Mikä on perhekeskus? – Snapchat-tuki
Kivaa kesän odotusta sinulle!
Moi nimimerkki itsensäviiltelijä,
Ikävä kuulla, että olet masentunut! On erittäin tärkeää, että saat apua masennukseen. Et ole asian kanssa yksin ja on olemassa ihmisiä ja palveluita, jotka haluavat ja voivat auttaa sinua ❤ Hienoa, että kirjoitit asiasta tänne. Moni muukin kärsii samanlaisista ongelmista, joten vastauksesta voi olla hyötyä myös muille!
Masennus on sairaus, ja siihen on olemassa apua. Samoin kuin ollessamme fyysisesti sairaita, ja menemme lääkärin luo, tulee mielenterveysongelmien kohdalla kääntyä psykologin tai terveydenhoitajan puoleen. Oletkohan käynyt juttelemassa asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai -psykologin vastaanotolla? On tärkeä tietää, että masennukseen ja viiltelyyn on saatavilla monenlaista apua ja niistä on mahdollista päästä eroon. Koulupsykologin kanssa juttelu voisi olla ehkä sinun kohdallasi tärkein seuraava askel avun hakemisessa. Ole siis yhteydessä häneen vielä ennen koulujen loppumista.
Viiltely voi aiheuttaa monenlaisia tunteita ja on täysin ymmärrettävää, että asiasta on vaikea kertoa eteenpäin. Viiltely on kuitenkin vakava asia, joka kertoo siitä, että sinulla on paljon kipua sisälläsi. Ymmärrän, että haluat peitellä asiaa, mutta jos suinkin mahdollista, vanhempiesi tai jonkun muun luotettavan aikuisen olisi hyvä tietää asiasta, jotta he voivat tarjota sinulle apua. Jos koet, että et halua puhua vanhemmillesi, kannattaa sinun kääntyä jonkun muun aikuisen puoleen. Valitse joku aikuinen johon luotat. Hän voi olla myös edellä mainittujen kouluterveydenhoitajan tai -psykologin lisäksi esimerkiksi opettajasi, koulukuraattori tai nuorisotyöntekijä. He voivat auttaa sinua saamaan tarvitsemasi avun. Jos aikuisille kertominen tuntuu vaikealta, ota ystävä avuksi. Yhdessä voi olla helpompi kertoa asiasta.
Suosittelen sinulle myös Mielenterveystalon omahoito-ohjelmaan tutustumista. Voit käyttää sitä sillä välin kun haet muuta apua. Löydät sen täältä. Omahoito-ohjelmassa on paljon hyödyllistä tietoa masennuksesta. Täältä löydät myös viiltelyn omahoito-ohjelman, joka sisältää tietoa viiltelystä ja voi auttaa löytämään muita keinoja kanavoida pahaa oloa.
Tässä myös muita linkkejä, joista voi olla apua asian puheeksi ottamiseen luotettavan aikuisen kanssa:
Lopuksi vielä lyhyesti viiltelyarvista: Viiltelyarpia on tärkeää hoitaa, että ne eivät pääse tulehtumaan. Haavojen hoitoon kannattaa kysyä apua esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai apteekista. Haavojen peittäminen voi olla haastavaa kesähelteillä, mutta ohuet pitkähihaiset paidat voivat toimia tällöin.
Tosi paljon tsemppiä tilanteeseesi! Toivottavasti saat pian apua ❤
Heippa narsku123!
Olen tosi pahoillani, että joudut kohtaamaan tuollaista kiusaamista. Kukaan ei ansaitse kiusaamista, se on väärin, eikä sitä pitäisi tapahtua. Sinulla on oikeus tulla kohdelluksi arvokkaasti ja kunnioittavasti ❤ Muista, ettet ole yksin ja apua on saatavilla. Tänne kirjoittaminen oli jo tosi hyvä askel avun hakemiseen!
Tässä muutama asia, miten voit tästä jatkaa:
- Puhu jollekin: On tärkeää, ettet jää asian kanssa yksin. Kerro tilanteestasi luotettavalle aikuiselle, kuten esimerkiksi vanhemmalle, opettajalle tai koulukuraattorille. He voivat auttaa sinua miettimään, miten tilanteessa kannattaa edetä. Myös ystävälle kertominen on jo hyvä askel, mutta asia pitää ehdottomasti saada myös aikuisten tietoon. Jos et halua tai et voi puhua heille, voit soittaa tai kirjoittaa chattiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen ja chattiin tai Netariin. Heidän tehtävänsä on auttaa nuoria juuri tällaisissa vaikeissa tilanteissa.
Suosittelen kuitenkin erittäin lämpimästi kertomaan asiasta myös jollekin lähipiiristäsi, jos vain mitenkään mahdollista. He ovat lähempänä tilannetta ja voivat siten auttaa paremmin.
- Ilmoita koululle: Kiusaamisesta tulisi aina ilmoittaa koulun henkilökunnalle. Heillä on velvollisuus puuttua asiaan ja tehdä kaikkensa sen lopettamiseksi. Koulukuraattori, koulupsykologi, opinto-ohjaaja sekä opettajat voivat kaikki auttaa sinua viemään asiaa eteenpäin.
- Pidä huolta itsestäsi: Muista, että kiusaajien sanat eivät määrittele sinua. Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Yritä pitää huolta itsestäsi ja tehdä asioita, jotka tuovat sinulle iloa. Onko sinulla kavereita joihin voisit tukeutua? Onko jotain tekemistä mistä pidät? Se, että elämässä on muuta itselle tärkeää sisältöä kuin koulu, voi auttaa jaksamaan kiusaamista ennen kuin se saadaan loppumaan.
- Mieti, mikä voisi auttaa sinua pitämään puoliasi kiusaajilta? En tiedä tai tunne tilannettasi tarkemmin, mutta usein kiusaamistilanteet ovat ylivoimaisia ja liian hankalia yksin ratkottavaksi. Omasta jämäkkyyden ja omien oikeuksien puolustamisen harjoittamisesta ei kuitenkaan ole haittaa! En tiedä, mitä tämä voisi sinun kohdallasi tarkoittaa, mutta voitte varmasti miettiä tätäkin yhdessä jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Muista kuitenkin, ettei ole sinun vastuullasi saada kiusaamista loppumaan.
Tässä muutamia linkkejä, joista voit lukea aiheesta vielä lisää.
Hienoa, että kirjoitit tänne. Älä jää jatkossakaan asian kanssa yksin. Sinulla on oikeus tulla kohdelluksi arvokkaasti ja kunnioittavasti. Haluan rohkaista sinua myös sillä, että usein kiusaaminen jossain vaiheessa loppuu, kun siihen hakee apua! Toivottavasti löydät sitä pian ❤ Voimia ja jaksamista tilanteeseesi!
Moi nimimerkki Moi!
Hienoa, että olet alkanut miettimään vapen haittoja. Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävätkin monia terveydelle haitallisia aineita, kuten keuhkoille haitallisia pienhiukkasia ja myös syöpävaarallisia aineita.
Kerrot, että hengityksesi on vaikeutunut. Sähkösavukkeet aiheuttavatkin tyypillisesti hengitysteiden ärsytysoireita ja yskää. Sähkösavukkeiden käyttäjät ovat raportoineet myös lievemmistä oireista, kuten nielun ärsytyksestä ja suun kuivumisesta. Lisäksi vapetus voi haitata myös muilla tavoin keuhkojen toimintaa.
Pohdit, onko sinulla keuhkosyöpä. Syövän kehittyminen on kovin monimutkainen ja pitkäaikainen prosessi ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät kuten ikä, elintavat, perimä ja sattuma. En siis usko, että sinulla on keuhkosyöpää. Tiedetään, että tupakkatuotteiden käyttö lisää syövän kehittymisen riskiä tulevaisuudessa, mutta sähkösavukkeiden osalta samanlaista vahvaa tutkimusnäyttöä ei vielä ole. Pysymällä erossa tupakka- ja nikotiinituotteista varmistat kuitenkin sen, ettei niistä aiheudu sinulle tulevaisuudessa terveyshaittaa.
Kannustan siis ehdottomasti lopettamaan sähkösavukkeiden käytön. Näin voit päästä hengitysvaikeuksistakin eroon. Sähkösavukkeisiin liittyy toki muitakin haittoja, joita voit halutessasi lukea lisää Fressiksen tietopankista.
Mikäli oireet pitkittyvät tai jatkuvat vapetuksen lopettamisen jälkeenkin, kannattaa ehdottomasti käydä kouluterveydenhoitajan puheilla. Hän osaa poissulkea muita terveyteen liittyviä syitä, kuten astman tai allergian, jotka voivat hankaloittaa hengitystä.
Tsemppiä sinulle!
Heippa, kiitos kysymyksestäsi Keira:)! Voi olla jännittävää ja vähän pelottavaakin, kun tykkää jostakusta, mutta ei ole varma, mitä toinen ajattelee. Tämä on aivan normaali tunne, jota lähes kaikki ovat varmasti kokeneet. Et ole siis tunteidesi kanssa yksin!
Ensinnäkin, on hienoa, että olet tunnistanut omat tunteesi ja haluat puhua niistä. Se osoittaa rohkeutta ja kypsyyttä! Ehkä voisit yrittää viettää enemmän aikaa tämän pojan kanssa ja katsoa, miten hän siihen reagoi? Jos vaikuttaa siltä, että hän viihtyy seurassasi, voi se olla merkki siitä, että hän tykkää sinusta ainakin ystävänä.
Sanoit myös, että haluaisit puhua hänen kanssaan asiasta, mutta et oikein uskalla. Puhuminen voikin tuntua pelottavalta, mutta se on usein paras tapa saada selvyys tilanteeseen. Voisit aloittaa vaikka kertomalla, että tykkäät hengailla hänen kanssaan ja kysyä, mitä hän ajattelee teidän suhteestanne.
Muista, että on täysin ok, jos et ole vielä valmis puhumaan tästä pojan kanssa. Tunteiden kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Joka tapauksessa on tärkeää, ettet jää tunteidesi kanssa yksin! Voi olla hyvä idea puhua tästä jollekin muulle, kuten ystävälle tai luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa sinua miettimään, mitä haluat tehdä tai miten lähestyä poikaa.
Ja jos et keksi ketään, kelle puhua, muista että on olemassa paikkoja, joissa sinua autetaan mielellään. Tässä muutama linkki, joista saatat saada apua:
Mikäli poika on kiinnostunut myös sinusta, niin hieno juttu! Mikäli taas homma ei hänen kanssaan kuitenkaan etene niin kuin toivoisit, niin muista olla armollinen itsellesi pettymyksistä huolimatta. Jokainen meistä kohtaa pettymyksiä ja ne ovat osa elämää. Olet arvokas ja tärkeä, pettymyksistä huolimatta ❤
Toivottavasti tästä oli sinulle apua! Tsemppiä tilanteeseesi!
Hei Emt, kiitos viestistäsi. On hienoa, että kysyt sinua huolestuttavasta asiasta meiltä. Paperitupakan kokeilut mietityttävät monia muitakin. Voit lukea, mitä esimerkiksi nimimerkille 11v on vastattu samasta aiheesta.
Kerrot, että olet hengittänyt paperitupakkaa neljä kertaa ja nyt olet huolissasi, että onko siitä sinulle jotain haittaa. On vaikea sanoa tarkkaan, millaisia haittoja paperitupakan polttamisesta syntyy. Paperitupakan polttamisesta syntyvän savun hengittäminen ei kuitenkaan tee sinulle hyvää ja siitä voi olla haittaa erityisesti keuhkojesi terveydelle. Kaikessa palamisessa syntyvässä savussa on paljon vaarallisia aineita, kuten häkää, joka haittaa elimistösi normaalia toimintaa. Savu voi ärsyttää hengityselimiä, aiheuttaa päänsärkyä sekä tehdä olostasi huonovointisen. Olet saattanutkin huomata, miten sinua on alkanut yskittämään tai sinulle on tullut huono olo paperitupakan hengittämisen jälkeen.
Mitään pysyvää haittaa kokeilustasi ei varmastikaan ole sinulle vielä syntynyt. Jatkossa suosittelemme, että jätät paperitupakan polttamisen kokonaan välistä. Näin varmistat sen, että elimistösi pystyy toimimaan normaalisti eikä sinulle synny haittoja jatkossakaan.
Jos sinua vielä mietityttää paperitupakan poltto, niin suosittelemme keskustelemaan asiasta lisää esimerkiksi koulusi terveydenhoitajan kanssa.
Oikein mukavaa kesänodotusta sinulle!
Heippa ja kiitos kysymyksestä!
On ihan normaalia, että haluaa kokeilla itsetyydytykseen erilaisia välineitä ja seksileluja. Seksileluissa ei ole varsinaista ikärajaa, mutta käytännössä niiden hankkiminen alaikäisenä voi tuottaa haasteita.
Seksileluja myydään esimerkiksi ns. erotiikkakaupoissa, mutta osaan niistä otetaan vain täysi-ikäisiä asiakkaita. Voit halutessasi soittaa tai laittaa sähköpostia kotipaikkakuntasi erotiikkakauppoihin ja kysyä, saavatko alle 18-vuotiaat tulla tekemään ostoksia heille. Seksileluja voi myös tilata esimerkiksi nettikaupoista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että silloin ostamiseen tarvitaan pankki- tai luottokorttia, verkkopankkia tai Paypalia. Kortin tiliotteeseen jää myös merkintä nettikauppaostoksista. Jotkut apteekit sekä isommat tavaratalot myyvät seksivälineitä, mutta niissä valikoima on melko suppea. Toisaalta niihin pääsee helposti ostoksille myös alaikäisenä.
Voit lukea seksileluista ja niiden ostamisesta lisää Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.
Moikka!
Jos ymmärsin viestisi oikein, niin seurustelet kahden samaa sukupuolta olevan kanssa ja sinua kiusataan siitä. En ole varma kenelle haluaisit asiasta kertoa, ehkä kotona? Se kenestä kukakin pitää ei kuulu muille. Niin kauan kuin ketään ei kohdella ikävästi ja ollaan rehellisiä omista tunteista, on sinulla oikeus olla kenen kanssa tahansa, sukupuolesta riippumatta. Useampien kanssa seurustelussakaan ei ole mitään väärää, kunhan se on yhdessä sovittu ja kaikille yhdessäolossa mukana oleville ok.
Kiusaaminen sen sijaan ei ole milloinkaan ok ja onkin hienoa, että laitoit meille tilanteesta viestiä. Maailmassa on vielä harmillisen kapea ajatus siitä, minkälainen seurustelu on ”normaalia”. Onneksi maailma muuttuu ja sen myötä erilaiset seurustelutavatkin alkavat olla pikku hiljaa “hyväksytympiä”. Omasta seurustelusta kertominen kotona on lähes aina jännittävää, oli seurustelukumppani kuka tahansa. Se, että sinua jännittää on siis hyvin ymmärrettävää. Muista myös, että sinun ei tarvitse kertoa seurustelustasi, jos et halua, sillä se on sinun yksityinen asiasi. Kiusaamisesta on kuitenkin syytä kertoa, sillä siihen tulee puuttua aikuisten toimesta.
Kiusaamisen selvittäminen ei ole yksin nuorten vastuulla. Jos kiusaamista tapahtuu koulussa, niin voisitteko mennä kertomaan asiasta yhdessä kivoimmalle koulun aikuiselle? Se voi olla opettajan sijaan myös vaikka terveydenhoitaja, kuraattori tai muu koulun aikuinen. Kiusaamisesta kertominen kotona on myös tärkeää, jotta siellä tiedetään miten voit. Kertominen kasvokkain voi olla vaikeaa, mutta mitä jos kirjoittaisit kodin aikuisille viestin? Jos haluat kertoa kiusaamisen lisäksi seurustelustasi, voit kertoa mitä poikien kanssa yhdessä olo sinulle tarkoittaa, ja myös sen, että kertominen jännittää sinua.
Kertomasi voi tulla kotona yllätyksenä. Viestillä kertominen antaa heille hetken aikaa pohtia asiaa. Jos kerrot suoraan, voi olla, että he eivät osaa heti vastata toivomallasi tavalla. Tärkeintä on, että et jää tilanteesi kanssa yksin, vaan saat siihen tukea. Jos haluat harjoitella kertomista, tai kaipaat vielä lisää tukea omiin pohdintoihisi, voit kirjoittaa meille uudelleen. Voit myös kirjoittaa suoraan Sinuiksi-palveluun. Se on palvelu, jossa voit jutella joko puhelimitse, tai anonyymin kysymyspalstan kautta juuri kertomasi kaltaisten tilanteiden ratkomiseen erikoistuneiden aikuisten kanssa. Sivuilla on myös palsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.
Rohkeutta sinulle ja mukavaa alkavaa kesää!