RytmiYleinen

Tästä tiedät, että vietät liikaa aikaa pelaamalla, somessa tai netissä

Tietokone- ja konsolipelit, some sekä netti kuuluvat kivana osana elämään, mutta joskus niihin voi jäädä koukkuun. Tunnista liiallisen käytön hälytysmerkit, ryhdy korjaaviin toimenpiteisiin ja ota elämä haltuusi!

Tästä tiedät, että vietät liikaa aikaa pelaamalla, somessa tai netissä

Pelaatko liikaa?

Tietokone- tai konsolipelaaminen on parhaimmillaan superhauskaa ja myös sosiaalista tekemistä kavereiden tai muiden pelaajien kanssa.

Tunnista vaaranmerkit: Jos pelaamisen ilo katoaa ja pelaat, vaikkei edes huvittaisi, on syytä pohtia omaa pelaamista. Valpastu, jos käytät pelaamiseen niin paljon aikaa, että et ehdi tavata kavereita tai käydä muissa harrastuksissa ja läksyt sekä muut velvollisuudet jäävät hoitamatta. Pahimmillaan et ehdi edes nukkua, syödä tai käydä pesulla.

Kokeile tätä: Laita ylös, kuinka paljon pelaat ja miltä se tuntuu, esimerkiksi ”Fifaa klo 18–21 kavereiden kanssa ja oli ihan kivaa” tai ”Final Fantasyä kaksi tuntia koulun jälkeen, väsyttää ja jäi ärsyyntynyt fiilis.”

Ota avuksi nettisovellus pelipäiväkirja.fi, joka auttaa pelaamismäärien hahmottamisessa ja suunnittelussa. Sinun ei tarvitse luopua peleistä kokonaan, vaan saada ne luontevaksi ja sopivan kokoiseksi osaksi elämääsi.

Jos olo tuntuu pelaamisen jälkeen huonolta, olet esimerkiksi tuskastunut tai vihainen, kokeile määrätietoisesti täyttää elämääsi muulla tekemisellä, kuten kavereiden tapaamisella tai liikunnalla. Tunnustele, muuttuuko fiilis paremmaksi muutamassa päivässä.

Pidäthän myös huolen, ettei pelaaminen syö jatkuvasti yöuniasi. Nuku riittävästi. Väsyneenä ei mikään oikein suju. Muista pelatessa myös riittävät tauot ja tarkkaile, etteivät hartiat nouse korviin pelin tiimellyksessä vaan pysyvät rentoina.

Oletko aina somessa?

Somessa vietetään aikaa kavereiden kanssa, kommentoidaan muiden tekemisiä ja seurataan monia asioita, ilmiötä ja uutisia.

Tunnista vaaranmerkit: Olet yhteydessä kavereihin pääasiassa somessa, Snäpissä, Instassa ja Facessa. Tuntuu, että on pakko tietää koko ajan, mitä muut tekevät ja mitä he ajatteleva sinusta. Haet somesta peukutuksia ja sydämiä, mutta entistä useammin sinulle tulee surullinen tai jopa kiukkuinen mieli muiden kommenteista tai niiden puutteesta. Tunnet itsesi jopa yksinäiseksi, vaikka somessa käy kuhina.

Kokeile tätä: Opettele käyttämää somea apuvälineenä sosiaalisten suhteiden luomisessa ja ylläpidossa, mutta varmista, että olet ihmisten kanssa tekemisissä myös kasvotusten. Pyhitä elämääsi paljon somevapaata aikaa, esimerkiksi aamulla ennen kymmentä ja illalla yhdeksän jälkeen: tee vaikka aamu- tai iltapalaa koko perheelle, lue päivän lehti, käy kävelyllä tai rauhallisessa rentouttavassa suihkussa. Voit myös tuijottaa kattoon, sillä aina ei tarvitse olla mitään tekemistä.

Vietätkö aikaa netissä 24/7?

Netissä ulottuvillemme avautuu koko maailma. Sieltä haetaan hyvin erilaisia asioita, kuten pelejä, monenlaista tietoa, uutisia, sosiaalista vuorovaikutusta, kuvia ja videoita.

Tunnista vaaranmerkit: Netti on aina auki silmiesi edessä ja pläräät hakukoneita ajattelematta. Netissä on helppo koukuttua esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, peleihin, pelivideoihin tai vaikka pornoon, ja joskus niiden kuluttaminen tuntuu riistäytyvän käsistä. Sisältä alkaa ahdistaa ja tunnet pahaa oloa. Koet koko elämäsi olevan netissä.

Kokeile tätä: Seuraa kahden viikon ajan, kuinka paljon kulutat aikaa netissä. Jos tuntuu, että se hallitsee elämääsi eikä muu, kuten kaverit, perhe, harrastukset ja läksyt, kiinnosta, yritä vähentää. Päätä esimerkiksi pysyä kolme tuntia joka päivä poissa verkosta – tai mikä nyt sinun elämässäsi tuntuu sopivalta nettivapaalta ajalta. Keskity ihmisiin, kun heitä on ympärilläsi, eli juttele ja kuuntele muita äläkä vilkuile kännykkää tai ruutua.

 

Juttuun haastateltiin EHYT ry:tä erityisasiantuntija Inka Silvennoista, joka kannustaa järkevään pelaamiseen ja netin käyttöön sekä omien rajojen tuntemiseen.

 

Teksti Susanna Cygnel

Kuva iStock

Katso myös

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Ikä: 13-15v
Mikä on 14-vuotiaan tytön normaali paino? Mikä on 14v tyttön normi paino? Itse painan 53.5 ja olen mielestäni lihava.
Fressis

Heippa,

kiitos viestistäsi! Hyvä, kun rohkenet kysyä tätä pohtimaasi asiaa meiltä. On tosi tavallista, että vaa’alle nouseminen aiheuttaa ihmisissä, niin nuorissa kuin aikuisissakin, monenlaisia tunnereaktioita ja pohdintaa siitä, mikä on normaali paino. Ikäiselläsi nuorella normaaliksi katsottava paino voi vaihdella paljonkin, eikä 14-vuotiaalle ole olemassa tiettyä vaa’an lukemaa, joka olisi juuri oikea tai johon tulisi pyrkiä. Ajattelen, että pyrkimyksenä kannattaakin olla painon sijaan esimerkiksi arjessa jaksaminen tai tyytyväisyys itseen ja omaan elämään. En siis kannusta painon rutiininomaiseen seurantaan lainkaan, sillä paino itsessään harvoin kertoo paljoakaan ihmisen hyvinvoinnista tai terveydestä.

Omasta hyvinvoinnista voi huolehtia opettelemalla kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Esimerkiksi levon tai liikkumisen tarpeen tunnistaminen auttaa tekemään arjessa pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon ja mielen energisyyttä sekä hyvää oloa. Myös vaikkapa näläntunteen tunnistaminen ja sen mukaan riittävä sekä monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä hyvinvointia tukevia taitoja, joita voi pikkuhiljaa harjoitella. Sen sijaan ruokailun rajoittaminen tai ravinnon yksipuolistaminen voivat ennemminkin viedä voimavaroja ja haitata kehon ja mielen hyvinvointia. Voit halutessasi lukea näistä aiheista lisää Fressiksen tietopankista.

Toivon, että pystyt antamaan itsellesi rauhan kasvaa ja kehittyä kohti aikuisuutta pohtimatta liikaa painoasi, sillä olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi ❤

Aurinkoista ja ihana kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: 10v
Ikä: 9-12v
Onko ok pelata 10 tuntia päivässä? pelaan 10 tuntia päivässä fortniteä onko ok
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys!

Pelaamisessa on monia hyviä puolia, kuten pelikaverit tai erilaisten taitojen kehittyminen. Kuten mikä tahansa muukin harrastus, voi pelaaminenkin kuitenkin muuttua liialliseksi. Etenkin kasvuiässä on tärkeää, että arki on tasapainoista ja monipuolista. Hyvinvointia tukeva päivä koostuu koulunkäynnin lisäksi rauhallisista ruokailuhetkistä, itselle tärkeiden ihmisten kanssa vietetystä ajasta, liikkumisesta, riittävästä unesta sekä itselle mieluisten asioiden tekemisestä kuten harrastuksista.

Jokaiseen päivään ei toki mahdu kaikkea, mutta jos useampana päivänä kuluu 10 tuntia pelaamiseen, ei viikon aikana jää riittävästi aikaa muihin tärkeisiin asioihin. Etenkin riittävä uni on tärkeää ja noin hurja määrä pelaamista vaikuttaa siihen varmasti. Pelaaminen kannattaakin aina lopettaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta mieli voi rauhoittua. Myös jonkinlaista liikkumista olisi syytä olla jokaisessa päivässä, sillä se edesauttaa kehon tervettä kasvua.

Voit koittaa vähentää pelaamistasi sopimalla sille rajoja. Ne voivat olla esimerkiksi sellaisia, että pelaat vain, kun olet saanut läksyt tehtyä tai pidät tunnin välein tauon, jolloin käyt kävelyllä ulkona, ja että lopetat pelaamisen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Se että kysyit täältä apua, on hyvä merkki siitä, että hyvinvointisi on sinulle tärkeää. Voisit jutella pelaamisestasi myös joko kotona tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Voisitte yhdessä miettiä mikä määrä pelaamista on sinulle sopivaa, jotta se ei vaikuta hyvinvointiisi. Yksin sitä voi olla vaikea arvioida ja kertomalla saat vähentämiseen myös aikuisen tuen.

Tsemppiä yhteisiin keskusteluihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi
Ikä: 16-18v
Näppylät ja valkoiset läiskät alapäässä Moikka! Mulla on siis alapäässä valkoisia läiskiä ollut jo ainakin reilu puolivuotta sekä vielä häiritsevämpi juttu on, että reilu viikko sitten tuli punaisia kutittavia...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä!

Kuulostaapa ikävältä vaivalta, ja harmillista että se haittaa nukkumistakin. Valitettavasti asiaa on kuitenkin vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Siksi ehdotankin, että olisit asiasta yhteydessä vielä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Näin saat asiaan paremmin selvyyden ja avun, ja myös huolen pois mielestäsi. On hyvä muistaa, että tällaiset tilanteet ovat heille arkipäivää, joten asiasta kysymistä ei tarvitse ainakaan millään tavalla nolostella.

Oliko vastauksesta hyötyä?