Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Leenuska
Ikä: 13-15v
Millä termeillä sukupuolielimistä puhutaan terveydenhuollossa? Tahtoisin tietää terveydenhoitohenkilöiden käyttämistä sanavalinnoista sukuelimiin ja seksiin liittyen. Onko heillä joku ohje mitä sanaa käytetään minkäkin ikäisten poikien sukuelimistä? Eli minkä ikäisillä pippelistä...
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit viestissäsi terveydenhuollon ammattilaisten sanavalintoja sukuelinten suhteen eri ikäisten kohdalla. Tähän ei oikeastaan ole olemassa mitään tarkkaa kiveen kirjattua sääntöä, eli ammattihenkilö saattaa käyttää eri sanoja sen mukaan, mikä hänelle itselleen tuntuu luontevimmalta. Samaan tapaan asiakkaat saavat käyttää niitä sanoja, mitkä heille tuntuvat luontevilta. Toisinaan ammattihenkilö saattaa kuitenkin pyrkiä käyttämään niitä sanoja, joita asiakas itse käyttää.

On tärkeää huomioida, että sama sana saattaa saada erilaisen merkityksen eri ihmisten mielissä. Ihmiset voivat siis olla eri mieltä siitä, mitä sanaa olisi järkevää tai sopivaa käyttää. Joskus voi myös käydä niin, että joku ymmärtää jonkin sanan halventavassa merkityksessä, vaikka toinen ei kokisi sanaa lainkaan samalla tavalla. Tämä on tavallista ihmisten välisissä suhteissa.

Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tompi
Miksi koko ajan tekee mieli pimppiä? Mistä johtuu että koko ajan tekee mieli pimppiä? Eihän siitä ole mitään haittaa jos haluaa nuolla pimppiä paljaalla ilman suojaa?
Fressis

Moi! Monet muutkin ikäisesi nuoret pohtivat täysin samoja kysymyksiä. 🙂 Kiva, kun laitoit meille viestiä!

Pohdit sitä, mikä vuoksi sinun tekee koko ajan mieli pimppiä. Tämä voi liittyä nuoruusiässä tapahtuvaan seksuaalisuuden heräämiseen, joka johtuu hormonitoiminnan muutoksista. Seksuaalinen herääminen voi ilmetä esimerkiksi ihastumisina, seksuaalisena kiihottumisena erilaisista asioista, seksuaalisena haluna muita kohtaan, erilaisten seksifantasioiden ajatteluna sekä tutustumisena omaan nautintoon itsetyydytyksen avulla. Toinen syy voi yksinkertaisesti olla se, että ihminen on seksuaalinen olento, joka kaipaa läheisyyttä, kosketusta ja seksuaalista mielihyvää. Lisäksi seksi voi tuntua uudelta, jännittävältä, kiehtovalta ja kiihottavalta asialta, mikä suuntaa ajatukset kerta toisensa jälkeen seksiin. Kiihottuminen itsessään on kiva tunne, joten ei ole ihme, että keho janoaa sitä lisää.

Pimpin nuolemisen fantasioinnissa ei ole mitään haittaa, ja muutenkin kaikenlaiset seksifantasiat ovat täysin ok. Sehän on vain mukavaa, että olet löytänyt asian, joka kiihottaa sinua. Suuseksi on seksitapa siinä missä muutkin, ja melko monet siitä nauttivatkin niin antavana kuin saavana osapuolena. Seksikumppanin nautinnon näkeminen ja nautinnon tuottaminen hänelle voivat tuntua erittäin hyvältä. Suuseksistä ja siinä huomioitavista seikoista voit lukea lisää Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista.

Myöskään siinä itsessään ei ole mitään haittaa, että haluat nuolla vulvaa ilman suojaa. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että fantasiamaailmassa ja reaalimaailmassa asiat eivät toimi ihan samalla tavalla. Seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle, minkä vuoksi ensiksi olisi hyvä käydä seksitautitesteissä. Se on ainoa tapa selvittää, onko itsellä tai toisella seksitauteja. Näytteet tulee ottaa käytettyjen seksitapojen mukaan sukuelinten, nielun ja/tai peräaukon alueelta. Seksitautitesteissä kannattaa käydä, mikäli molemmilla tai jommallakummalla on ollut aiemmin seksiä. Mikäli ei ole täysin varma siitä, onko itsellä tai toisella seksitautia, pimpin nuolemisessa tulisi käyttää suuseksisuojaa tai halkaistua kondomia.

Pimpin nuolemiseen – kuten kaikkiin muihinkin seksuaalisiin tekoihin – tulee aina saada suostumus. Siksi onkin tärkeää keskustella mahdollisen seksikumppanin kanssa jo etukäteen, pitääkö hän suuseksin saamisesta, haluaako hän tehdä sitä kanssasi ja miten hän toivoo, että häntä nuollaan. Samalla on hyvä kertoa myös omista toiveistasi ja rajoistasi. Lisäksi kannattaa vielä seksin aikana varmistaa toisen suostumus suuseksiin, koska muutoin ei voi tietää, haluaako toinen sitä juuri sillä hetkellä. Kaiken kaikkiaan avoin ja rehellinen kommunikaatio seksissä on tärkeää, jotta seksistä on mahdollisuus nauttia aidosti.

Toivottavasti vastaukseni selkiytti pohdintojasi. Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?