Pitäisikö pussata tai antaa toisen hyväillä – sinä päätät
Jokaisella on oikeus toteuttaa omaa seksuaalisuttaan haluamallaan tavalla, kunhan ei loukkaa muita. Jos jokin asia ei tunnu kivalta, siitä pitää kieltäytyä – missä tahansa vaiheessa.
Seksuaalinen itsemääräämisoikeus tarkoittaa, että jokaisella meistä on oikeus sanoa, mitä haluamme ja mitä emme halua tehtävän omalle kehollemme.
”Seksuaalisten tekojen tarkoitus on nautinto. Toiseen ei saa ikinä koskea sillä mielellä ilman lupaa tai suostumusta. Ja jos jokin asia ei tunnu hyvältä, pitää sanoa ei”, sanoo Pauliina Lyttinen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.
Juuri sillä hetkellä voi olla vaikea sanoa tai edes tietää, mitä haluaa. Siksi kannattaakin miettiä etukäteen, missä oma raja kulkee: haluaako pitää kädestä, halailla, pussailla tai ehkä mennä vieläkin pidemmälle. Missä tahansa vaiheessa saa ja pitää perääntyä, jos ei enää halua jatkaa.
Oman ikäisten kanssa
Jokaisella nuorella on oikeus toteuttaa seksuaalisuttaan haluamallaan tavalla, kunhan kunnioittaa omaa ja toisen itsemääräämisoikeutta ja tietää, mitä itse haluaa ja mitä ei.
Kaikki seksuaalinen tekeminen – siis esimerkiksi seksuaalisen ehdottelu, koskettelu, hyväily, suuseksi ja yhdyntä – on ok, kunhan siihen on molempien tai kaikkien suostumus ja olo, että oikeasti haluaa. Jos tilanteeseen liittyy painostusta tai epämukavaa tunnetta, se ei silloin ole ok.
Suomen laki suojaa alle 16-vuotiaita nuoria seksuaaliselta hyväksikäytöltä, koska katsotaan, että sitä ennen nuoren kehitys ei ole aikuisen tasolla, jotta olisi valmis seksuaalisiin kokemuksiin toisten kanssa.
Laki suojelee nuorta, ettei aikuinen tai selkeästi vanhempi nuori ryhtyisi seksuaaliseen tekoon alle 16-vuotiaan kanssa. Seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavat teot voivat tapahtua eri tilanteissa, esimerkiksi kasvotusten tai netissä. Tekijä voi olla aikuinen tai toinen voi olla alaikäinen.
Väestöliiton verkkosivuilla linjataan, ettei suojaikäraja estä alle 16- vuotiasta seurustelemasta yli 16- vuotiaan kanssa, jos nuoret ovat iältään tai henkiseltä ja fyysiseltä kehitykseltään lähellä toisiaan.
Mikäli nuorilla on seksuaalisia tekoja tai yhdyntöjä, molempien tulee olla halukkaita ja suostuvaisia siihen. Eli on oltava varma molempien suostumuksesta.
Entä jos on palavasti ihastunut itseään huomattavasti vanhempaan ihmiseen, aikuiseen?
”Vaikka nuori tekisi aloitteen, vastuu on aina aikuisella ja tämän täytyy ymmärtää pitää suhde oikealla tolalla”, MLL:n Pauliina Lyttinen vastaa.
Kelpaisiko foto äidille?
Joskus tuntuu houkuttelevalta ottaa itsestään kauniita alastonkuvia ja jakaa niitä muille – tekeväthän julkkisetkin niin. Kuvilla saatetaan hakea muiden kehuja ja hyväksyntää.
Paljastavien ja henkilökohtaisten kuvien jakamista itsestään kannattaa kuitenkin harkita erityisen tarkkaan, koska ikinä ei voi tietää, minne kuva lopulta päätyy. Luotettava kaveri saattaa olla vuosien päästä vähemmän luotettava.
”Nuoret saattavat lähettää seksuaaliviritteisiä kuvia toisilleen esimerkiksi seurustelusuhteessa. Siinä voi kuitenkin käydä hullusti, jos esimerkiksi tulee ero ja toinen vaikka suuttuu. Kuvasta voi tulla koston väline”, Pauliina Lyttinen varoittaa.
Hyvä ohjenuora on, että jaa itsestäsi vain sellaisia kuvia, joita voisit lähettää omalle äidillesi.
Vääriin käsiin joutuneita seksuaalisia kuvia saatetaan myös myydä ja niillä voidaan jopa kiristää rahaa tai uusia, entistä rohkeampia kuvia. Silloin toiminnan takana voi olla jopa järjestäytynyt rikollinen toiminta.
Vieras vai tuttu?
Turvallisinta pussailu, sekstailu ja digiflirttailu on tutun tyypin, kuten vakituisen seurustelukumppanin, kanssa. Silloin tuntee toisen taustat ja pystyy juttelemaan, missä tahdissa edetään ja mikä tuntuu hyvältä. Yhdessä vietetty aika kasvattaa luottamusta.
Seksi ja muu kanssakäyminen ventovieraan kanssa voi sisältää riskejä.
Kasvotusten kuitenkin tietää edes jotenkin, kenen ja minkäikäisen ihmisen kanssa on tekemissä.
Somessa tilanne onkin ihan eri, jos ennalta vieras ihminen alkaa osoittaa kiinnostusta ja itsekin haluaisi mennä pidemmälle. Vaikka toinen väittäisi mitä, näkemättä henkilöä ei voi varmasti tietää, kuka – ja minkä ikäinen tyyppi – siellä toisessa päässä on.
”Nuoriksi tekeytyvät aikuiset juttelevat ensin ihan tavallisesti esimerkiksi pelisivustoilla. Sitten he alkavat kehua, ihastella ja niin edelleen sekä pyytävät ehkä jatkamaan juttua yksityisille kanaville”, Lyttinen kuvaa tavanomaista kuviota.
Siellä sitten saattaa alkaa painostus vaikkapa tapaamisiin tai kuvien lähettämiseen. Jos et siis tunne tyyppiä, jätä viestittely tai kuvien vaihto suosiolla väliin.
Uskalla pyytää apua
Jos hetken huumassa lähettää itsestään valokuvan tai videon, jota ei sitten tarkemmin harkittuaan olisikaan halunnut jakaa, voi pyytää toista poistamaan sen omalta puhelimeltaan tai koneeltaan.
”Hyvä tyyppi poistaa kuvan pyydettäessä. Jos toinen ei reagoi pyyntöön, pitää miettiä, miten toimia. Niin kauan kuin toinen ei levitä kuvaa, hän ei syyllisty mihinkään rikolliseen”, Pauliina Lyttinen sanoo.
Ongelmien sattuessa kannattaa puhua vanhemman tai vaikka opettajan kanssa, koska aikuinen osaa yleensä neuvoa hankalassa paikassa. Apua saa myös nimettömänä esimerkiksi puhelin- ja nettipalveluista, joita löytyy kootusti Nuortenlinkistä.
”Jos aikuinen houkuttelee sinua keskusteluihin, pyytää kuvia tai ehdottelee jopa seksuaalisia tekoja, kerro heti asiasta vanhemmille, opettajalle, valmentajalle, nuoriso-ohjaajalle tai jollekin luotettavalle tyypille. Ilmoita asiasta some-kanavan ylläpitoon ja poliisille. Tallenna kaikki epäilyttävät viestit”, Lyttinen neuvoo ja jatkaa:
”Nuoret kohtaavat netissä todella paljon seksuaalista hyväksikäyttöä tai sen yrityksiä, mikä ei ole missään nimessä oikein. Se ei ole nuorten vika vaan niiden rikollista toimintaa harjoittavien aikuisten syy.”
Kun pystyy tekemään ilmoituksen, ahdistelijat saadaan kiinni ja nuori saa apua tilanteeseensa. Seksuaalisen hyväksikäytön tilanteissa ei saa koskaan jäädä yksin.
Lue lisää mitä seksuaalinen hyväksikäyttö tarkoittaa ja mitä pitää tehdä, jos on kokenut sitä.
Teksti Susanna Cygnel-Nuortie, asiantuntija Pauliina Lyttinen (MLL)