Seksi

Pitäisikö pussata tai antaa toisen hyväillä – sinä päätät

Jokaisella on oikeus toteuttaa omaa seksuaalisuttaan haluamallaan tavalla, kunhan ei loukkaa muita. Jos jokin asia ei tunnu kivalta, siitä pitää kieltäytyä – missä tahansa vaiheessa.

Pitäisikö pussata tai antaa toisen hyväillä – sinä päätät

Seksuaalinen itsemääräämisoikeus tarkoittaa, että jokaisella meistä on oikeus sanoa, mitä haluamme ja mitä emme halua tehtävän omalle kehollemme.

”Seksuaalisten tekojen tarkoitus on nautinto. Toiseen ei saa ikinä koskea sillä mielellä ilman lupaa tai suostumusta. Ja jos jokin asia ei tunnu hyvältä, pitää sanoa ei”, sanoo Pauliina Lyttinen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Juuri sillä hetkellä voi olla vaikea sanoa tai edes tietää, mitä haluaa. Siksi kannattaakin miettiä etukäteen, missä oma raja kulkee: haluaako pitää kädestä, halailla, pussailla tai ehkä mennä vieläkin pidemmälle. Missä tahansa vaiheessa saa ja pitää perääntyä, jos ei enää halua jatkaa.

Oman ikäisten kanssa

Jokaisella nuorella on oikeus toteuttaa seksuaalisuttaan haluamallaan tavalla, kunhan kunnioittaa omaa ja toisen itsemääräämisoikeutta ja tietää, mitä itse haluaa ja mitä ei.

Kaikki seksuaalinen tekeminen – siis esimerkiksi seksuaalisen ehdottelu, koskettelu, hyväily, suuseksi ja yhdyntä – on ok, kunhan siihen on molempien tai kaikkien suostumus ja olo, että oikeasti haluaa. Jos tilanteeseen liittyy painostusta tai epämukavaa tunnetta, se ei silloin ole ok.

Suomen laki suojaa alle 16-vuotiaita nuoria seksuaaliselta hyväksikäytöltä, koska katsotaan, että sitä ennen nuoren kehitys ei ole aikuisen tasolla, jotta olisi valmis seksuaalisiin kokemuksiin toisten kanssa.

Laki suojelee nuorta, ettei aikuinen tai selkeästi vanhempi nuori ryhtyisi seksuaaliseen tekoon alle 16-vuotiaan kanssa. Seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavat teot voivat tapahtua eri tilanteissa, esimerkiksi kasvotusten tai netissä. Tekijä voi olla aikuinen tai toinen voi olla alaikäinen.

Väestöliiton verkkosivuilla linjataan, ettei suojaikäraja estä alle 16- vuotiasta seurustelemasta yli 16- vuotiaan kanssa, jos nuoret ovat iältään tai henkiseltä ja fyysiseltä kehitykseltään lähellä toisiaan.

Mikäli nuorilla on seksuaalisia tekoja tai yhdyntöjä, molempien tulee olla halukkaita ja suostuvaisia siihen. Eli on oltava varma molempien suostumuksesta.

Entä jos on palavasti ihastunut itseään huomattavasti vanhempaan ihmiseen, aikuiseen?

”Vaikka nuori tekisi aloitteen, vastuu on aina aikuisella ja tämän täytyy ymmärtää pitää suhde oikealla tolalla”, MLL:n Pauliina Lyttinen vastaa.

Kelpaisiko foto äidille?

Joskus tuntuu houkuttelevalta ottaa itsestään kauniita alastonkuvia ja jakaa niitä muille – tekeväthän julkkisetkin niin. Kuvilla saatetaan hakea muiden kehuja ja hyväksyntää.

Paljastavien ja henkilökohtaisten kuvien jakamista itsestään kannattaa kuitenkin harkita erityisen tarkkaan, koska ikinä ei voi tietää, minne kuva lopulta päätyy. Luotettava kaveri saattaa olla vuosien päästä vähemmän luotettava.

”Nuoret saattavat lähettää seksuaaliviritteisiä kuvia toisilleen esimerkiksi seurustelusuhteessa. Siinä voi kuitenkin käydä hullusti, jos esimerkiksi tulee ero ja toinen vaikka suuttuu. Kuvasta voi tulla koston väline”, Pauliina Lyttinen varoittaa.

Hyvä ohjenuora on, että jaa itsestäsi vain sellaisia kuvia, joita voisit lähettää omalle äidillesi.

Vääriin käsiin joutuneita seksuaalisia kuvia saatetaan myös myydä ja niillä voidaan jopa kiristää rahaa tai uusia, entistä rohkeampia kuvia. Silloin toiminnan takana voi olla jopa järjestäytynyt rikollinen toiminta.

Vieras vai tuttu?

Turvallisinta pussailu, sekstailu ja digiflirttailu on tutun tyypin, kuten vakituisen seurustelukumppanin, kanssa. Silloin tuntee toisen taustat ja pystyy juttelemaan, missä tahdissa edetään ja mikä tuntuu hyvältä. Yhdessä vietetty aika kasvattaa luottamusta.

Seksi ja muu kanssakäyminen ventovieraan kanssa voi sisältää riskejä.

Kasvotusten kuitenkin tietää edes jotenkin, kenen ja minkäikäisen ihmisen kanssa on tekemissä.

Somessa tilanne onkin ihan eri, jos ennalta vieras ihminen alkaa osoittaa kiinnostusta ja itsekin haluaisi mennä pidemmälle. Vaikka toinen väittäisi mitä, näkemättä henkilöä ei voi varmasti tietää, kuka – ja minkä ikäinen tyyppi – siellä toisessa päässä on.

”Nuoriksi tekeytyvät aikuiset juttelevat ensin ihan tavallisesti esimerkiksi pelisivustoilla. Sitten he alkavat kehua, ihastella ja niin edelleen sekä pyytävät ehkä jatkamaan juttua yksityisille kanaville”, Lyttinen kuvaa tavanomaista kuviota.

Siellä sitten saattaa alkaa painostus vaikkapa tapaamisiin tai kuvien lähettämiseen. Jos et siis tunne tyyppiä, jätä viestittely tai kuvien vaihto suosiolla väliin.

Uskalla pyytää apua

Jos hetken huumassa lähettää itsestään valokuvan tai videon, jota ei sitten tarkemmin harkittuaan olisikaan halunnut jakaa, voi pyytää toista poistamaan sen omalta puhelimeltaan tai koneeltaan.

”Hyvä tyyppi poistaa kuvan pyydettäessä. Jos toinen ei reagoi pyyntöön, pitää miettiä, miten toimia. Niin kauan kuin toinen ei levitä kuvaa, hän ei syyllisty mihinkään rikolliseen”, Pauliina Lyttinen sanoo.

Ongelmien sattuessa kannattaa puhua vanhemman tai vaikka opettajan kanssa, koska aikuinen osaa yleensä neuvoa hankalassa paikassa. Apua saa myös nimettömänä esimerkiksi puhelin- ja nettipalveluista, joita löytyy kootusti Nuortenlinkistä.

”Jos aikuinen houkuttelee sinua keskusteluihin, pyytää kuvia tai ehdottelee jopa seksuaalisia tekoja, kerro heti asiasta vanhemmille, opettajalle, valmentajalle, nuoriso-ohjaajalle tai jollekin luotettavalle tyypille. Ilmoita asiasta some-kanavan ylläpitoon ja poliisille. Tallenna kaikki epäilyttävät viestit”, Lyttinen neuvoo ja jatkaa:

”Nuoret kohtaavat netissä todella paljon seksuaalista hyväksikäyttöä tai sen yrityksiä, mikä ei ole missään nimessä oikein. Se ei ole nuorten vika vaan niiden rikollista toimintaa harjoittavien aikuisten syy.”

Kun pystyy tekemään ilmoituksen, ahdistelijat saadaan kiinni ja nuori saa apua tilanteeseensa. Seksuaalisen hyväksikäytön tilanteissa ei saa koskaan jäädä yksin.

Lue lisää mitä seksuaalinen hyväksikäyttö tarkoittaa ja mitä pitää tehdä, jos on kokenut sitä.

Teksti Susanna Cygnel-Nuortie, asiantuntija Pauliina Lyttinen (MLL)

Katso myös

Mitä seksi on?

Seksin tarkoituksena on tuottaa mielihyvää, kiihottumista ja nautintoa, joita jokainen ihminen kokee eri tavoilla. Lue lisää
Artikkeli
Seksi

10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä

Vaatteiden riisumisen jälkeen ei voi muka enää sanoa ”ei”. Väärin: aina voi! Kumosimme yleiset myytit seksiin, seurusteluun ja ehkäisyyn liittyen.

Artikkeli
SeksiYleinen

Missä menee omat rajasi?

Homottelua, seksiin painostusta tai paljastavien kuvien levittämistä. Kuinka pitää omista rajoista kiinni? Vastaamassa Nuorten Exit.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jatta
Ikäero, seksin harrastaminen ja suojaikäraja Olen 18-v tyttö, ja olen ollut yhdessä 15,5v pojan kanssa pari kuukautta. Meillä on tosi kivaa, ja haluaisimme molemmat kokeilla seksiä. Ei kai ikäeromme...
Fressis

Hei,

Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi. On tosi hyvä asia varmistaa etukäteen, ettei vahingossakaan joudu tilanteeseen, joka voisi olla toista kohtaan ja vielä lainkin mukaan väärin. Seurustelu ja ihastuminen ovat ihania asioita, eikä sille sinänsä ole lain mukaista ikärajaa. Tärkeää kuitenkin on, että osapuolet kokevat tasaveroista yhteyttä ja tunnetta toisiaan kohtaan, eikä ikäero tunnu vaikuttavan siten että kehityserot ovat kumppanusten välillä suuret. Silloin yhdessäolo tuntuu tasapuoliselta ja tasaveroiselta ja omaa ikää ja kehitystasoa vastaavalta.

Mikäli seurusteluun tai yhdessäoloon liittyy seksuaalisia tekoja, on tilanne heti erilainen. Suomen laissa on asetettu laki suojaamaan alle 16-vuotiaita seksuaalisilta kokemuksilta, joihin he eivät kehitykseltään ole valmiita. Tämä perustuu siihen, että yleisen tiedon mukaan alle 16 -vuotias on erityisesti psyykkisen kehitysvaiheensa vuoksi kykenemätön päättämään omasta suostumuksestaan seksuaalisiin tekoihin. Jokaisen ihmisen kohdalla kehittyminen ja sen eteneminen on yksilöllistä, samoin kokemus siitä, milloin on valmis mihinkin. Tässä Hyvä kysymys -palvelun artikkelissa on kerrottu tarkemmin mitä on seksuaalinen teko, suostumus ja suojaikäraja:  Mitä suojaikäraja tarkoittaa? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Olette olleet yhdessä aika lyhyen aikaa vielä ja teillä on tutustuminen vielä alkuvaiheessa. Olisi tärkeää antaa aikaa ja rauha sille, että saatte luotua toisiinne luottamuksellisen suhteen, jossa molemmat varmuudella kokevat turvallisuutta ja kykyä vaikuttaa seurusteluun ja siinä etenemiseen. Lisäksi poikakaverisi on ikänsä perusteella kehityksessään sinua taaempana. Anna siis myös hänelle tilaa ja aikaa kehittyä ja saada varmuutta oman suostumuksensa taustalle. Jutelkaa paljon asioista, myös läheisyydestä ja siihen liittyvistä tuntemuksista ja toiveista. Tässä Fressiksen artikkelissa on koottu asiaa seksistä ja siihen valmistautumisesta. Kannattaa näitäkin lukea yhdessä ja erikseen ennen varsinaisia seksuaalisia tekoja, eli seksiä: Mitä seksi on? – Fressis

Mikäli haluat vielä keskustella asioista luottamuksella, voit olla nimettömästi yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin: Seksuaalineuvontachat nuorille | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: kakstoista
Suostumus ja toisten rajojen kunnioittaminen Tykkään olla aina kotona hameessa ilman pikkareita kun se tuntuu kivalta mut voinko mä olla silleen jos joku poika on meillä kylässä vaikka mun...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kotona voi kyllä olla halutessaan ilman alusvaatteita, jos sen kokee miellyttäväksi. On kuitenkin tärkeää kunnioittaa toisten rajoja. Kyseisessä esimerkissä kaverisi ei saisi itse päättää haluaako hän nähdä sinun intiimialueita vai ei. Hän voi joutua sellaiseen tilanteeseen missä hän ei omasta tahdostaan halua olla. Tällainen tilanne voi olla toiselle hämmentävä tai kiusallinen ja onkin tärkeää, että seksuaalisissa tilanteissa on aina molempien suostumus. Joskus ajatus siitä, että joku näkisi vahingossa pimppisi voi olla kutkuttava, mutta on hyvä muistaa, että mielikuva ja todellinen tilanne eivät aina vastaa toisiaan.

Kivaa alkavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?