RytmiYleinen

Tästä tiedät, että vietät liikaa aikaa pelaamalla, somessa tai netissä

Tietokone- ja konsolipelit, some sekä netti kuuluvat kivana osana elämään, mutta joskus niihin voi jäädä koukkuun. Tunnista liiallisen käytön hälytysmerkit, ryhdy korjaaviin toimenpiteisiin ja ota elämä haltuusi!

Tästä tiedät, että vietät liikaa aikaa pelaamalla, somessa tai netissä

Pelaatko liikaa?

Tietokone- tai konsolipelaaminen on parhaimmillaan superhauskaa ja myös sosiaalista tekemistä kavereiden tai muiden pelaajien kanssa.

Tunnista vaaranmerkit: Jos pelaamisen ilo katoaa ja pelaat, vaikkei edes huvittaisi, on syytä pohtia omaa pelaamista. Valpastu, jos käytät pelaamiseen niin paljon aikaa, että et ehdi tavata kavereita tai käydä muissa harrastuksissa ja läksyt sekä muut velvollisuudet jäävät hoitamatta. Pahimmillaan et ehdi edes nukkua, syödä tai käydä pesulla.

Kokeile tätä: Laita ylös, kuinka paljon pelaat ja miltä se tuntuu, esimerkiksi ”Fifaa klo 18–21 kavereiden kanssa ja oli ihan kivaa” tai ”Final Fantasyä kaksi tuntia koulun jälkeen, väsyttää ja jäi ärsyyntynyt fiilis.”

Ota avuksi nettisovellus pelipäiväkirja.fi, joka auttaa pelaamismäärien hahmottamisessa ja suunnittelussa. Sinun ei tarvitse luopua peleistä kokonaan, vaan saada ne luontevaksi ja sopivan kokoiseksi osaksi elämääsi.

Jos olo tuntuu pelaamisen jälkeen huonolta, olet esimerkiksi tuskastunut tai vihainen, kokeile määrätietoisesti täyttää elämääsi muulla tekemisellä, kuten kavereiden tapaamisella tai liikunnalla. Tunnustele, muuttuuko fiilis paremmaksi muutamassa päivässä.

Pidäthän myös huolen, ettei pelaaminen syö jatkuvasti yöuniasi. Nuku riittävästi. Väsyneenä ei mikään oikein suju. Muista pelatessa myös riittävät tauot ja tarkkaile, etteivät hartiat nouse korviin pelin tiimellyksessä vaan pysyvät rentoina.

Oletko aina somessa?

Somessa vietetään aikaa kavereiden kanssa, kommentoidaan muiden tekemisiä ja seurataan monia asioita, ilmiötä ja uutisia.

Tunnista vaaranmerkit: Olet yhteydessä kavereihin pääasiassa somessa, Snäpissä, Instassa ja Facessa. Tuntuu, että on pakko tietää koko ajan, mitä muut tekevät ja mitä he ajatteleva sinusta. Haet somesta peukutuksia ja sydämiä, mutta entistä useammin sinulle tulee surullinen tai jopa kiukkuinen mieli muiden kommenteista tai niiden puutteesta. Tunnet itsesi jopa yksinäiseksi, vaikka somessa käy kuhina.

Kokeile tätä: Opettele käyttämää somea apuvälineenä sosiaalisten suhteiden luomisessa ja ylläpidossa, mutta varmista, että olet ihmisten kanssa tekemisissä myös kasvotusten. Pyhitä elämääsi paljon somevapaata aikaa, esimerkiksi aamulla ennen kymmentä ja illalla yhdeksän jälkeen: tee vaikka aamu- tai iltapalaa koko perheelle, lue päivän lehti, käy kävelyllä tai rauhallisessa rentouttavassa suihkussa. Voit myös tuijottaa kattoon, sillä aina ei tarvitse olla mitään tekemistä.

Vietätkö aikaa netissä 24/7?

Netissä ulottuvillemme avautuu koko maailma. Sieltä haetaan hyvin erilaisia asioita, kuten pelejä, monenlaista tietoa, uutisia, sosiaalista vuorovaikutusta, kuvia ja videoita.

Tunnista vaaranmerkit: Netti on aina auki silmiesi edessä ja pläräät hakukoneita ajattelematta. Netissä on helppo koukuttua esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, peleihin, pelivideoihin tai vaikka pornoon, ja joskus niiden kuluttaminen tuntuu riistäytyvän käsistä. Sisältä alkaa ahdistaa ja tunnet pahaa oloa. Koet koko elämäsi olevan netissä.

Kokeile tätä: Seuraa kahden viikon ajan, kuinka paljon kulutat aikaa netissä. Jos tuntuu, että se hallitsee elämääsi eikä muu, kuten kaverit, perhe, harrastukset ja läksyt, kiinnosta, yritä vähentää. Päätä esimerkiksi pysyä kolme tuntia joka päivä poissa verkosta – tai mikä nyt sinun elämässäsi tuntuu sopivalta nettivapaalta ajalta. Keskity ihmisiin, kun heitä on ympärilläsi, eli juttele ja kuuntele muita äläkä vilkuile kännykkää tai ruutua.

 

Juttuun haastateltiin EHYT ry:tä erityisasiantuntija Inka Silvennoista, joka kannustaa järkevään pelaamiseen ja netin käyttöön sekä omien rajojen tuntemiseen.

 

Teksti Susanna Cygnel

Kuva iStock

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Jarruu
Voiko rinnan raju litistyminen vaikuttaa sen kasvuun? Rintani alkoivat kehittyä noin 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin(rintojen nuppuasteella) olin miltei onnettomuudessa. Siinä meillä oli äkkijarrutus 80km/h vauhdista ja paiskauduimme auton turvavöitä vasten. Turvavyöt pelastivat...
Fressis

Moikka!

Ikävä kuulla, että jouduit nuorempana kolariin. Hyvä, ettei siitä kuitenkaan koitunut sinulle mitään sen vakavampaa.

On täysin normaalia, että rinnat ovat keskenään hieman eri kokoiset. Emme osaa ottaa kantaa siihen, voiko onnettomuudella olla tähän jotain osuutta, mutta todennäköisenä emme sitä kuitenkaan pidä.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeYleinen
Nimimerkki: Poika
Voiko murrosiän kehitys pysähtyä jos lyö päänsä? Aika outo kysymys, mutta tuli mieleen, että voiko murrosikä pysähtyä, jos keulii ”ympäri” pyörällä ilman kypärää ja lyö pienesti pään maahan. Ps en saanut...
Fressis

Moikka!

Ei huolta, tällainen tilanne ei varmastikaan aiheuta murrosikäsi pysähtymistä. Jos sinulla on kuitenkin jäänyt kaatumisesta kipuja tai asia muuten huolettaa sinua, suosittelen sinua olemaan yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit keskustella tapahtuneesta ja muutenkin murrosikäsi etenemisestä tarkemmin. Lisätietoa murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista voit lukea myös Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista.

Suosittelen myös vahvasti, että käytät kypärää aina kun hyppäät pyörän selkään. Se on turvallisuutesi kannalta fiksu teko. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
MieliYleinen

Hyvät elintavat, parempi mieli

Terveelliset elintavat tukevat mielen hyvinvointia. Kun mieli voi hyvin, on myös enemmän voimavaroja tehdä muita hyviä valintoja omassa arjessa.