Mitä nuuska on?

Nuuska on tupakasta valmistettu tupakkatuote. Se valmistetaan jauhamalla tupakka hienoksi pulveriksi, joka kosteutetaan suolaliuoksella ja natriumkarbonaatilla. Nuuskaan lisätään erilaisia aromi- ja makuaineita, jotka peittävät tupakan tympeää makua.

Suomessa käytettävä nuuska on pääosin ruotsalaista nuuskaa, jota käytetään annospusseina tai irtonuuskana ikenen ja ylähuulen välissä. Suussa käytettävän nuuskan kaltaisia tuotteita ovat myös nenänuuska ja purutupakka.

Nuuskaa sisältää jauhetun tupakan lisäksi useita aineita. Nuuskasta on löydetty jopa 2500 kemiallista yhdistettä, joiden joukossa on mm. raskasmetalleja ja jäänteitä kasvi- ja tuholaismyrkyistä. Myrkyt tulevat tupakkakasvista ja tupakkakasvin viljelyssä käytetyistä myrkyistä. Nuuskasta on tunnistettu 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Suomessa nuuskan kokeilut ja käyttö alkoivat lisääntyä 1990-luvun puolivälissä.

Nuuskan myynti on Suomessa kiellettyä. Täysi-ikäinen saa tuoda nuuskaa Suomeen vain rajallisen määrän omaan käyttöön.

Energianuuska ja nikotiiniton nuuska

Energianuuska muistuttaa nuuskaa, mutta sitä ei ole valmistettu tupakasta. Energianuuska sisältää kofeiinia ja muita piristäviä aineita.

Nikotiiniton nuuska sisältää esimerkiksi erilaisia yrttejä ja makuaineita. Se ei sisällä tupakkakasvia eikä nikotiinia.

Energianuuskaa ja nikotiiniton nuuskaa voidaan pitää harjoittelunuuskina, joiden käytön avulla uusi käyttäjä oppii nuuskan käyttötavan ja saa myönteisen näkemyksen nuuskankäytöstä. Tupakkalain näkökulmasta energianuuska ja nikotiiniton nuuska ovat tupakkajäljitelmiä.