Seksi
Nimimerkki: Moiii

Runsas valkovuoto sekä kirvely ja kutina

Moi mulla on ollut alapäässä kirvelyä ja kutinaa. Myös on ollut runsaasti valkovuotoa ja huomasin tänään että se muuttui kellertäviksi.huolestuttaa

Moi ja kiitos viestistäsi!

Valkovuoto on normaalisti vaaleaa ja melko hajutonta emättimen eritettä. Valkovuodon koostumus ja määrä voivat vaihdella kuukautiskierron mukaan. Jos valkovuodon määrä selvästi lisääntyy, vuoto muuttuu kokkareiseksi, väri on poikkeavaa tai vuoto haisee, kyseessä voi olla emättimen tulehdus. Bakteerivaginoosi on emättimen tulehdus, jossa emättimen normaali bakteerikannan tasapaino on häiriytynyt. Tällöin valkovuoto voi haiskahtaa pahalle, haju voi olla tympeä ja kalamainen. Lisäksi alapäässä voi olla kutinaa ja kirvelyä. Hiivatulehduksessa valkovuoto on taas usein vaaleaa ja kokkareista ja limakalvot voivat olla ärtyneet.

Runsas valkovuodon määrä tai valkovuotoon liittyvä poikkeavaksi koettu oire (esim. kutina) voi johtua myös emättimen solujen hajoamisesta eli sytolyysistä. Sytolyysi ei ole vaarallista vaan oikeastaan puhtaan emättimen normaali ilmiö, jota voidaan myös tarvittaessa hoitaa paikallisella estrogeenivalmisteella oireiden haitatessa arkea.

Kun oireita on ensimmäistä kertaa, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. Lääkäri voi tarvittaessa tehdä lisätutkimuksia ja määrätä vaivaan oikeanlaisen hoidon. Bakteerivaginoosiin ja hiivatulehdukseen myydään apteekissa myös ilman reseptiä ostettavia lääkkeitä.

Kannattaa myös muistaa, että liiallinen pesu ja pesuaineiden käyttö voi ärsyttää alapään limakalvoja. Vettä ei myöskään kannata suihkuttaa suoraan emättimeen. Emätin puhdistaa itseään muun muassa valkovuodon avulla. Liian tiheät pesut voivat häiritä emättimen normaalia bakteerikantaa. Vesipesu kerran päiväsää riittää hyvin ja jos käyttää pesuaneita, niiden pH:n tulisi olla alle 7.

Oliko vastauksesta hyötyä?