Instagram – 4181670529 – 2018-07-11 10:44:58

Ootko kesälomalla?
Pistäppä hetkeksi parkkiin ja hengitä ihan rauhassa. Lomalla kannattaa ladata akut täyteen 🔋🌺🌞 #hengitä

Katso myös

Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Kyöpeli
Ikä: 16-18v
Kysymyksiä unesta Nukun yöt aika huonosti. Haluaisin tietää, onko totta, että ihminen voi nukkua koko yön heräämättä kertaakaan välillä. Miten se voisi onnistua? Itse heräilen yhtenään....
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Tosi harmi kuulla, jos yöunet ovat sinulla katkonaisia. Tilapäiset uniongelmat ovat melko tavallisia. Jos ongelma kuitenkin jatkuu pidempään ja se alkaa haitata jaksamista päivällä, kannattaa siihen hakea apua. Apua voi saada esimerkiksi opiskeluterveydenhuollosta.

Unen kannalta on tärkeää sekä unen määrä että laatu. Nuorena unen tarve vaihtelee yleensä 8-9 tunnin välillä. Osa meistä saattaa nukkua yönsä heräilemättä ja osa taas heräilee yön aikana enemmän tai vähemmän. Jos unen aikana heräilee yhtenään, ei uni ole niin palauttavaa. Oletko pohtinut, mikä tuohon heräilyyn voisi olla syynä? Onko sinulla esimerkiksi jotain mieltä kuormittavia asioita, joita ehkä heräät pohtimaan öisin?

Hyvä yöuni rakennetaan oikeastaan päivän aikana. Esimerkiksi säännöllinen liikkuminen ja syöminen tukevat hyvää yöunta. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota puhelimella/ruutujen parissa vietettyyn aikaan ja rajoittaa niiden käyttöä erityisesti illalla. Unirytmi kannattaa pyrkiä pitämään säännöllisenä sekä arkena että viikonloppuna, eli mennä nukkumaan ja herätä suunnilleen samoihin aikoihin joka päivä. Lisätietoa unesta voit lukea täältä.

Pohdit myös, voiko seksi auttaa nukkumaan paremmin. Joillekin seksi voi tuoda esimerkiksi rentoutuneen tunteen, mikä voi auttaa nukkumaan paremmin. Omaan uneen voi vaikuttaa positiivisesti myös erityisesti edellä mainituilla terveillä ja säännöllisillä elintavoilla.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua tilanteeseesi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Apua
Ikä: 16-18v
Jälkiehkäisy ja kuukautisten alkaminen Hei! Otin jälkiehkäisypillerin lauantai aamuna ja minulla pitäisi alkaa kuukautiset nyt tiistaina mutta ei ole vielä alkanut. Minulla on vatsakipuja ollut ja rintoihin sattui...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Ei hätää, on luonnollista, että jälkiehkäisypillerin ottaminen sekoittaa kuukautiskiertoa siten, että seuraavien kuukautisten alkaminen viivästyy muutamilla päivillä. Joillain se voi myös aikaistaa kuukautisia. Muita jälkiehkäisypillerin mahdollisia sivuvaikutuksia ovat juurikin mainitsemasi vatsakipu ja lisäksi päänsärky, väsymys, huimaus ja pahoinvointi.

Odottele siis vain kuukautisia rauhassa 😊 Jos kuukautisten alkaminen myöhästyy viikon tai enemmän, kannattaa tehdä vielä raskaustesti. Samoin, jos seuraava kuukautisvuoto on poikkeavan niukka tai kivulias. Raskaustestin voi tehdä joka tapauksessa kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, vaikka kuukautiset alkaisivatkin. Näin voi varmistua siitä, että jälkiehkäisy on toiminut toivotulla tavalla.

On hyvä huomioida myös se, että kondomin rikkouduttua tai ehkäisyn käytön unohtuessa penis-emätinyhdynnästä, on mahdollista saada myös seksitauti ja siksi olisi hyvä hakeutua vielä myös seksitautitesteihin asian selvittämiseksi.

Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä jotain ehkäisymenetelmää. Suosittelenkin sinua vielä juttelemaan erilaisista ehkäisyvaihtoehdoista esimerkiksi ehkäisyneuvolassa tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Näin saat jatkossa käyttöön tehokkaan raskauden ehkäisymenetelmän.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: En haluu kertoo nimee
Ikä: 9-12v
Kysymyksiä terveystarkastuksista Miten vitosen luokan ja kaksi luokan tarkka tarkastukset kosketaanko niissä esim tisseihin alapäähän tai muniin ja milloin kuukautiset alkaa
Fressis

Moi! Koulun terveystarkastukset ovat monille jännittävä paikka, ja niihin voi liittyä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Hyvä, että laitoit meille viestiä asiasta!

Pohdit sitä, kosketaanko 5. ja 8. luokan terveystarkastuksessa sukuelimiin tai rintoihin. Ihan ensiksi sinun on hyvä tietää, että saat terveystarkastuksessa itse päättää, otatko paitaa tai housuja pois ja saako kehoasi koskea. Lääkäri ja terveydenhoitaja kunnioittavat itsemääräämisoikeuttasi, eikä sinulle tehdä mitään, mihin et ole antanut lupaa. Sinun kannattaakin sanoa terveydenhoitajalle ja lääkärille, mikäli et johonkin asiaan suostu.

Laajojen terveystarkastusten tarkoituksena on arvioida nuoren hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja terveydentilaa. Samalla selvitellään koko perheen hyvinvointia, ja tarkastukseen kutsutaankin mukaan oppilaan vanhemmat. Ennen terveystarkastusta oppilas ja vanhemmat täyttävät heille annetut esitietolomakkeet, joiden pohjalta terveystarkastuksessa keskustellaan muun muassa perheen elintavoista ja oppilaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi koulunkäynnin sujuminen, vapaa-aika, kaveri- ja perhesuhteet, murrosikä ja seksuaaliterveys. Terveystarkastuksessa tutkitaan yleensä muun muassa ryhti, pituus, paino, verenpaine ja näkö sekä annetaan puuttuvat rokotukset. Lisäksi selvitetään murrosiän alkamista ja etenemistä. Kahdeksannen luokan terveystarkastuksesta löydät lisää tietoa Hyvä Kysymys -sivustolta.

Terveystarkastuksessa yleensä pyydetään riisumaan paita pois ryhdin tutkimiseksi, mutta rintoihin tai pimppiin ei kosketa missään vaiheessa. Sen sijaan kivekset on tapana tutkia, mutta tämäkään ei ole pakollista, mikäli sitä ei halua. Murrosiän alkamiseen ja kehitykseen liittyviä asioita voi käydä läpi ihan vain keskustelemallakin. Tähän sisältyy juttelua esimerkiksi siitä, ovatko rinnat alkaneet kasvaa, kuukautiset alkaneet, kivekset alkaneet kasvaa ja onko tullut karvoitusta. Kaiken kaikkiaan terveystarkastus on hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa, jos jokin asia mietityttää tai huolettaa sinua esimerkiksi terveydessäsi tai murrosiässä. Näin voit saada tukea ja neuvoja ammattilaiselta mahdollisiin huoliisi. Kannattaa myös kertoa, jos tarkastus jännittää sinua, jolloin lääkäri osaa ottaa sen huomioon. Tarkastus tehdään sinua ja hyvinvointiasi varten, ja on tärkeää, että sinulla on tilanteessa turvallinen olo.

Sitten vielä vastaus toiseen kysymykseesi siitä, milloin kuukautiset alkavat: Yleensä ne alkavat 10–16 vuoden iässä noin vuoden tai parin kuluttua valkovuodon erittymisen alkamisesta. Kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä, ja niiden alkamiseen vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautiset ovat myös aihe, josta voit oikein hyvin esittää kysymyksiä terveystarkastuksessa. Halutessasi voit myös keskustella mieltäsi askarruttavista murrosikään liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?