Mieli
Nimimerkki: tyttö :(

Mitä tehdä kun haluaisin viillellä mutta en uskalla?

Mitä mun pitäs tehä ku viiltely houkuttelee mutten uskalla kokeilla etten jää koukkuun? Onko viiltely vaarallista tai jääkö siihen helposti koukkuun?

Hei! Pohdit isoja asioita ja hyvä kun laitoit viestiä.

Et kertonut syistä haluusi kokeilla viiltelyä, joten olisi hyvä selvittää mistä halu syntyy. Viiltely aiheuttaa fyysistä kipua, joka siirtää ajatuksen pois psyykkisestä kivusta ja usein sitä kokeillaan, kun halutaan päästä pois pahasta olosta. Onko elämässäsi tapahtunut asioita, jotka aiheuttavat sinulle pahaa oloa, kuten riitoja kotona tai ystävien kanssa, tai muita ikäviä kokemuksia?

Vaikka viiltely koetaan selviytymiskeinona, on se hyvin vahingollinen keino. Alkuun voi tulla olo, että olo helpottaa, mutta viiltely aiheuttaa muita ongelmia, kuten häpeää ja syyllisyyttä, sekä ahdistusta kun jälkiä koetetaan piilotella. Pitkällä aikavälillä oma olo saattaa siis mennä vielä huonommaksi. Viiltelyä voi olla myös vaikea lopettaa, jos siitä on tullut tapa purkaa pahaa oloa. Myös toleranssi kasvaa, eli pidempään jatkuva viiltely ei tuotakaan enää helpotusta oloon samalla tavalla kuin ehkä alussa.

Joskus viiltelyä kokeillaan uteliaisuudesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että arpia ei saa välttämättä kokonaan pois ja jäljet voivat harmittaa myöhemmin. Viiltelyn sijaan voi kokeilla samantyyppisen, fyysisen kivun ja sen aiheuttaman hetkellisen mielihyvän tunteen herättämiä asioita, kuten ihon hivelyä jääpalalla, chilikarkkien syömistä tai kumilenkin napsauttamista ihoa vasten.

Mikäli syy haluun kokeilla viiltelyä on paha olo, on tärkeää selvittää mistä olo johtuu. Usein omiin ajatuksiin saa selkeyttä, kun niistä juttelee ystävien tai aikuisten kanssa. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, käy juttelemassa olostasi turvallisten aikuisten kanssa nimettömänä nuorten chatissa. Avoinna olevat chatit löydät täältä: https://www.netari.fi/avoimet-chatit/ Älä jää ajatustesi kanssa yksin, vaan ota asia rohkeasti esille ennen kesäloman alkua, jotta voit viettää kesälomaasi huolettomammin.

Aurinkoa kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?