Seksi
Nimimerkki: vilma

Onko normaalia jos menkat tulevat myöhässä taukoviikolla?

Onko normaalia jos menkat tulevat myöhässä taukoviikolla?

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Ymmärrän viestistäsi, että käytössäsi on yhdistelmäehkäisy, koska puhut taukoviikkojen pitämisestä. Valitettavasti kysymyksestäsi ei käy ilmi, mitä tarkalleen tarkoitat menkkojen myöhässä tulemisella taukoviikolla.

On kuitenkin täysin normaalia, että pillereiden syönnin taukoviikolla tuleva vuoto alkaa vasta joitakin päiviä viimeisen vaikuttavaa ainetta sisältävän pillerin ottamisen jälkeen. Pillereitä käytettäessä kyse on oikeastaan ”tyhjennysvuodosta”, joka syntyy, kun elimistössä ei enää ole kohdun sisäpintaa ylläpitäviä keltarauhashormoneja. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin nämä hormonit ovat viimeisen pillerin syömisen jälkeen hävinneet ja että tyhjennysvuoto tulee.

Et kerro mikä ehkäisyvalmiste sinulla on käytössäsi, mutta valmisteen pakkausselosteessa on kerrottu tarkemmat ohjeet muun muassa taukoviikkojen pitämiseen. Tärkeää on se, että taukoa ei pidä pidempään, kuin mitä pakkausselosteessa on ohjeistettu. Useimmiten tauko saa olla enintään 7 vuorokautta, mutta joissain valmisteissa suositus voi olla lyhyempikin. Jos tauko venähtää yli 7 vuorokauden, täytyy pillereiden käyttäminen ”aloittaa uudestaan” ja käyttää kondomia lisäehkäisynä seuraavan 7 vuorokauden ajan, ennen kuin pillereiden tehoon voi taas luottaa.

E-pillereiden ehkäisyteho on erinomainen, kun niitä käytetään oikein. Jos unohduksia ei tapahdu, eikä oksentelu ja ripuli, tai muut lääkeaineet, sekoita vaikuttavien aineiden imeytymistä, niin raskauden todennäköisyys on tosi pieni. Jos tyhjennysvuotoa ei kuitenkaan kuulu, ja on ollut penis-emätinyhdynnässä ilman kondomia, on ainoa tapa varmistaa se, onko raskaana, tekemällä raskaustesti

Oliko vastauksesta hyötyä?