Tupakka

Vesipiippu: onko siitä haittaa minulle tai muille?

Vesipiippuja näkee erityisesti ulkomailla. Niitä poltetaan usein yhdessä porukalla. Mitä haittaa vesipiipusta on? Ovatko yrttiseokset haitallisia?

Vesipiippu: onko siitä haittaa minulle tai muille?

Vesipiippu: mitä haittaa sen polttamisesta on?

Vesipiipussa poltetaan hiiltä, jolla kuumennetaan tupakkaa tai yrttiseoksia. Syntyvä savu sisältää nikotiinin lisäksi runsaasti muita myrkyllisiä yhdisteitä kuten häkää, tervaa, raskasmetalleja ja syöpää aiheuttavia aineita. Jotkut ajattelevat veden suodattavan haitallisia aineita, mutta veden suodattava vaikutus on lähes olematon.

Vesipiipun polttaminen vaikuttaa keuhkoihin ja hengitykseen samalla tapaa kuin tavallinen tupakointi. Koska vesipiippua poltetaan usein pitkiä aikoja kerrallaan, savua hengitetään moninkertaisia määriä savukkeisiin verrattuna. Vesipiipun polttamisessa muodostuvien haitallisten yhdisteiden määrää voikin verrata pahimmillaan jopa 20 savukkeen polttoon.

Tupakkakasvia sisältävää seosta polttamalla altistuu myös nikotiinille samaan tapaan kuin perinteisiä savukkeita polttamalla. Lue lisää nikotiinista.

Entä jos vesipiipussa polttaa yrttiseoksia?

Yrttiseoksia mainostetaan usein terveellisempinä vaihtoehtoina, koska ne eivät sisällä tupakkakasvia eivätkä siten myöskään nikotiinia. Yrttiseokset sisältävät kuitenkin huomattavia määriä muita terveydelle haitallisia yhdisteitä. Lisäksi, kun hiili palaa vesipiipussa, syntyy häkää ja syöpävaarallisia aineita riippumatta siitä, millaista seosta piipussa käytetään. Siksi myös yrttiseosten polttaminen on haitallista terveydelle.

Onko vesipiipusta haittaa muille?

Passiivinen tupakointi liittyy vesipiippuun samalla tapaa kuin tupakointiinkin. Vesipiippua poltettaessa ympäristöön leviää myrkyllistä savua kuten tupakan poltossa. Vesipiipun polttamisesta syntyvässä savussa on runsaasti haitallisia aineita. Tyypillisen vesipiipun käyttökerran aikana syntyvät savun häkäpitoisuudet ovat 35-kertaisia verrattuna yhden savukkeen polttamisesta syntyviin häkäpitoisuuksiin. Vesipiippua poltetaan usein yhdessä, suljetussa tilassa ja pitkiä aikoja. Savulle altistuvat passiivisesti sekä samassa tilassa olevat sivulliset että ne, jotka itse polttavat vesipiippua.

Kun vesipiippua poltetaan porukalla, sama suukappale kiertää usein käyttäjältä toiselle. Tähän liittyy sairauksien, esimerkiksi herpeksen ja hepatiitin, leviämisen riski.

Lue lisää vesipiipusta.

Katso myös

Artikkeli
NikotiinituotteetNuuskaTupakka

Miksi kannattaa pitää tumppitalkoot?

Pohdimme tumpeista ja nuuskapusseista ympäristölle aiheutuvaa haittaa Fressiksen kesätyöntekijöiden kesken. Tiesitkö, että maailmassa valmistetaan yli 6 biljoonaa tupakkaa vuodessa ja se tuottaa 2,5 miljoonaa tonnia jätettä vuosittain. Tupakantumppi onkin maailman yleisin roska ja sen maatuminen voi kestää peräti 15 vuotta. Päätimme lähteä keräämään tupakantumppeja ja nuuskapusseja pois lähiympäristöstämme. Vaikka tekomme ei isossa kuvassa kuulostaisi miltään, […]

Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Ihminen Onko siitä haittaa jos paperitupakan savua vetää poskeen? Onko haittaa jos paperitupakkaa polttaa mutta savu ei mene keuhkoihin vaan jää poskeen eli savu ei mene keuhkoihin?
Fressis

Moikka!

Paperitupakan haittoja on vaikea tarkkaan arvioida. Palamisesta syntyvän savun ja hään hengittäminen on kuitenkin aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä mitä poltetaan. Me täällä Fressiksellä emme siis suosittele paperitupakan tai minkään muunkaan polttamista ylipäänsä. Vaikka savua ei kunnolla vetäisikään henkeen, saattaa se silti mm. ärsyttää hengityselimiä. Lisätietoja aiheesta voit lukea aiemmista vastauksista nimimerkeille pelokas ja 11v.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
12v Mitä tehdä kun pelottaa että jään kiinni tupakoinnin kokeilusta? mul on tosi surkee mieli nytte jote vastaisitko mahdollisimman nopeasti? elikkä testasin koulus välkäl rööki tai poltin yhe mut nyt pelottaa et kaua haju...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Ymmärsin, että et normaalisti polttele ja nyt sinua jännittää testauksesta kiinni jääminen? Et taatusti ole ainoa, jota se jännittää. Ajattelisin kuitenkin, että sen sijaan, että jännität haistaako sen joku, voisitkin olla asiasta rehellinen.

Voisitko suosiolla kertoa, että jouduit tällaiseen tilanteeseen, päätit koittaa ja kenties huomasit, ettei se tule olemaan jatkossa sinun juttusi? Erilaiset kokeilut kuuluvat nuoruuteen ja kun uskallat olla asiasta avoin, usein myös muut ymmärtävät asian paljon paremmin. Voi myös olla, että kun olet asiasta rehellinen ja lupaat, ettet koita uudelleen, sinun on helpompi pysyä päätöksessäsi. 😊

On todella harmillista, että olet joutunut ryhmäpaineen vuoksi tilanteeseen, jossa olet kokenut, että sinun tulee polttaa. Muistathan jatkossa, että sinun ei tarvitse tupakoida, vaikka muut niin tekisivät. On todellakin ok vetää omaa linjaa, pysyä savuttomana ja pitää huolta terveydestään.

Vaikka on normaalia, että erilaiset kokeilut kiinnostavat nuorena, haluamme Fressiksessä kannustaa siihen, ettei kokeiluja tarvitsisi tehdä. Sinulla on oikeus pitää huolta hyvinvoinnistasi ja terveydestäsi, ja jättää kokeilut sikseen.

Tsemppiä jatkoon, pystyt taatusti olemaan ilman tupakkaa! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?