NuuskaSähkösavukeTupakka

5 faktaa nikotiinista

5 faktaa nikotiinista

Nikotiini on myrkky, jolla on monia haitallisia vaikutuksia aivoihin ja elimistöön.

1. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta.

Eläinkokeissa on pystytty osoittamaan, että nikotiini voi aiheuttaa yhtä vahvan riippuvuuden kuin heroiini. Sekä nikotiini että heroiini toimivat samalla tavalla: Ne vapauttavat dopamiinia aivojen mielihyväalueilla. Lisäksi ne aiheuttavat sietokyvyn lisääntymistä, jolloin mielihyvin tunteeseen tarvitaan yhä isompi annos yhä useammin.

2. Nikotiini on myrkky.

Nikotiinin myrkyllisyys riippuu annoksen koosta. Lapset ja nuoret ovat aikuisia herkempiä nikotiinin myrkkyvaikutuksille. Lievän nikotiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa huonovointisuus ja oksentelu. Vakavammassa myrkytystilanteessa voi ilmetä hengitysvaikeuksia tai epileptistyyppisiä kouristeluja.

3. Nikotiini muuttaa aivoja.

Nikotiinin käyttö johtaa pysyviin muutoksiin aivojen dopamiinia sisältävien hermoratojen toiminnassa. Aivojen mielihyväalueilla on nikotiinireseptoreita, joihin normaalisti sitoutuu elimistön oma välittäjäaine asetyylikoliini. Nikotiinin kiinnittyminen reseptoriin aiheuttaa välittäjäaine dopamiinin vapautumista – dopamiinin määrän lisääntyminen tietyillä aivoalueilla aiheuttaa mielihyvää ja johtaa riippuvuuden kehittymiseen. Lisäksi nikotiini häiritsee kasvuiässä olevan nuoren aivojen normaalia kypsymistä. Tämä saattaa johtaa kognitiivisten toimintojen eli ajattelun ja tiedonkäsittelytaitojen heikentymiseen.

4. Nikotiini vaikuttaa sairauksien kehittymiseen.

Nikotiini supistaa verisuonia ja nostaa siten sydämen sykettä sekä kohottaa verenpainetta. Nikotiini pahentaa sydän- ja verisuonitauteja, heikentää verenpainelääkkeiden tehoa ja lisää verisuonitukosten ja kakkostyypin diabeteksen riskiä. Nikotiini vaikuttaa haitallisesti myös syöpien kehittymiseen, kasvuun ja leviämiseen.

5. Nikotiinikoukun voimakkuus on yksilöllinen.

Tutkimusten perusteella nikotiinikoukun voimakkuuteen vaikuttaa jokaisen yksilön oma geneettinen perimä. Riippuvuuden voimakkuuteen vaikuttavat myös ympäristötekijät, kuten se, käyttääkö lähipiiri nikotiinituotteita ja altistuuko tupakansavulle passiivisesti.

Asiantuntijana jutussa toimi Outi Salminen, farmasian tohtori ja farmakologian dosentti Helsingin yliopistosta.

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Mannet
Ikä: 13-15v
Onko energiapusseissa ikärajaa? Onko energiapusseissa ikärajaa
Fressis

Moikka,

Kiitos kysymyksestäsi! Tarkoitat energiapusseilla varmaankin nuuskan tai nikotiinipussien tapaan käytettäviä pusseja, jotka sisältävät kofeiinia tai muita piristeitä. Käytän nyt tässä vastauksessa tästä nimitystä energianuuska. Energianuuska koostuu yleensä kasvikuiduista, vedestä, suolasta sekä soodasta ja siihen on lisätty myös piristäviä aineita, kuten kofeiinia, teetä ja rohdoskasvi ginsengiä.  Lisäksi energianuuska sisältää makeutusaineita, säilöntäaineita ja makuaineita ja joskus myös vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja. Energianuuskan myyntiä ja käyttöä rajoitetaan tupakan vastikkeen tavoin. Energianuuskan mainostaminen ja myynnin edistäminen, eli esimerkiksi esillä pitäminen kaupoissa, on kiellettyä, eivätkä monet kaupat myy energianuuskaa alle 15-vuotiaille. Energianuuskalle ei ole kuitenkaan virallista ikärajaa.

Energianuuskan käyttöä ei kuitenkaan suositella alle 15-vuotiaille, muun muassa siksi koska niiden sisältämä kofeiini on vahva piriste. Lasten ja nuorten keho reagoi piristeisiin vahvemmin kuin aikuisten. Energianuuskan sisältämästä kofeiinista voi aiheutua monenlaista haittaa. Se voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta. Kofeiiniherkälle voi ilmaantua levottomuutta, pahoinvointia, vapinaa, sydämentykytystä tai hermostuneisuutta. Todella suurina määrinä kofeiini voi aiheuttaa jopa myrkytysoireita kuten kouristuksia. Kofeiinia voi kertyä elimistöön huomaamatta liian isoja määriä, jos energianuuskan lisäksi juo esimerkiksi kolajuomia, energiajuomia, kahvia tai teetä. Runsas, ja säännöllinen kofeiinituotteiden käyttö voi johtaa myös kofeiiniriippuvuuteen. Nuorille riippuvuus muodostuu aikuisia herkemmin.

Energianuuska voi heikentää myös suun terveyttä. Mistään terveystuotteesta ei siis ole kyse, vaikka niistä syntyvät mielikuvat voivat niin väittääkin. Kannustankin sinua pitämään omasta terveydestäsi huolta ja pohtimaan onko tällaisten tuotteiden käyttö sinulle tarpeellista tai järkevää.

Kivaa kesää sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En halua kertoa
Ikä: 13-15v
Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia? Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia mg/ml suhteessa?
Fressis

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Nikotiininesteiden nikotiinipitoisuudet herättävät ymmärrettävästi paljon kysymyksiä. Nikotiininesteiden nikotiinin määrää voidaan ilmaista joko prosentein tai mg/ml -suhteella.

Halusit tietää paljonko 5 % nikotiininesteessä on nikotiinia ja vastaus on noin 50 mg/ml, eli 50 milligrammaa yhtä millilitraa kohden. Tämän vahvuinen neste on itseasiassa todella vahva nikotiinineste, sillä esimerkiksi Suomessa nikotiininesteiden suurin sallittu nikotiinipitoisuus on 2 prosenttia eli enintään 20 mg/ml. Toki Suomessa useimmiten käytetyt nikotiininesteet ovat tätä paljon miedompia. On hyvä kuitenkin huomioida myös se, että aina pakkauksesta ei käy ilmi se, paljonko tuotteessa on nikotiinia, ja määrä voi olla myös suurempi kuin mitä luulee.

Mainitsemasi vahvuista nikotiininestettä ei siis edes saa laillisesti myydä Suomessa. 5-prosenttinen nikotiinineste voi aiheuttaa käyttäjälle hengenvaarallisen nikotiinimyrkytyksen sen korkean nikotiinipitoisuuden takia. Vakavia myrkytysoireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, kouristelu ja rytmihäiriöt. Myrkytysoireita voi saada jo paljon pienemmistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Ja vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Lievän myrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentaminen ja huimaus. Mikäli mitään vakavaan myrkytykseen viittaavia oireita ilmenee vapettamisen yhteydessä tai sen jälkeen, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soitettava hätänumeroon 112.

Toivomme täällä Fressiksellä, että kysyt asiaa puhtaasti mielenkiinnosta, etkä ole saanut kyseisen vahvuista nikotiininestettä haltuusi. Suosittelemme todella vahvasti jättämään tällaiset nesteet käyttämättä ja pysyttelemään muutenkin erossa kaikista nikotiinituotteista. Nikotiini on myrkky, eikä siitä ole kasvavalle nuorelle muuta kuin haittaa.

Lisää sähkösavukkeisiin liittyvää tietoa löydät Fressiksen sivuilta esimerkiksi tästä artikkelista.

Mukavaa loppukevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Matsit voi voittaa monella tavalla, mutta kun kyse on nikotiinista, ainoa oikea taktiikka on sanoa ”Ei”

Suomen nuorten maajoukkuevalmentaja, entinen jalkapalloammattilainen ja tunnettu kommentaattori Erkka V. Lehtola kannustaa nuoria urheilijoita nikotiinittomuuteen.