5 faktaa nikotiinista
Nikotiini on myrkky, jolla on monia haitallisia vaikutuksia aivoihin ja elimistöön.
1. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta.
Eläinkokeissa on pystytty osoittamaan, että nikotiini voi aiheuttaa yhtä vahvan riippuvuuden kuin heroiini. Sekä nikotiini että heroiini toimivat samalla tavalla: Ne vapauttavat dopamiinia aivojen mielihyväalueilla. Lisäksi ne aiheuttavat sietokyvyn lisääntymistä, jolloin mielihyvin tunteeseen tarvitaan yhä isompi annos yhä useammin.
2. Nikotiini on myrkky.
Nikotiinin myrkyllisyys riippuu annoksen koosta. Lapset ja nuoret ovat aikuisia herkempiä nikotiinin myrkkyvaikutuksille. Lievän nikotiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa huonovointisuus ja oksentelu. Vakavammassa myrkytystilanteessa voi ilmetä hengitysvaikeuksia tai epileptistyyppisiä kouristeluja.
3. Nikotiini muuttaa aivoja.
Nikotiinin käyttö johtaa pysyviin muutoksiin aivojen dopamiinia sisältävien hermoratojen toiminnassa. Aivojen mielihyväalueilla on nikotiinireseptoreita, joihin normaalisti sitoutuu elimistön oma välittäjäaine asetyylikoliini. Nikotiinin kiinnittyminen reseptoriin aiheuttaa välittäjäaine dopamiinin vapautumista – dopamiinin määrän lisääntyminen tietyillä aivoalueilla aiheuttaa mielihyvää ja johtaa riippuvuuden kehittymiseen. Lisäksi nikotiini häiritsee kasvuiässä olevan nuoren aivojen normaalia kypsymistä. Tämä saattaa johtaa kognitiivisten toimintojen eli ajattelun ja tiedonkäsittelytaitojen heikentymiseen.
4. Nikotiini vaikuttaa sairauksien kehittymiseen.
Nikotiini supistaa verisuonia ja nostaa siten sydämen sykettä sekä kohottaa verenpainetta. Nikotiini pahentaa sydän- ja verisuonitauteja, heikentää verenpainelääkkeiden tehoa ja lisää verisuonitukosten ja kakkostyypin diabeteksen riskiä. Nikotiini vaikuttaa haitallisesti myös syöpien kehittymiseen, kasvuun ja leviämiseen.
5. Nikotiinikoukun voimakkuus on yksilöllinen.
Tutkimusten perusteella nikotiinikoukun voimakkuuteen vaikuttaa jokaisen yksilön oma geneettinen perimä. Riippuvuuden voimakkuuteen vaikuttavat myös ympäristötekijät, kuten se, käyttääkö lähipiiri nikotiinituotteita ja altistuuko tupakansavulle passiivisesti.
Asiantuntijana jutussa toimi Outi Salminen, farmasian tohtori ja farmakologian dosentti Helsingin yliopistosta.